Tiistai 21.5.2019

”Hävytön temppu, Sipilän hallitus ajamassa Suomen terveydenhuollon vaaralliseen tilanteeseen” – Kokoomuslaiselta lääkäri-poliitikolta kova ulostulo

Luotu: 
9.1.2019 11:19
Päivitetty: 
9.1.2019 11:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Hallituksen esitykset koskien leikkaustoimintaa ja ensihoitoa herättävät keskustelua. Kuvituskuva.
|

Kokoomuksen entinen kansanedustaja, lääkäri Sirpa Asko-Seljavaara tyrmää Facebook-kirjoituksessaan täysin hallituksen esitykset koskien leikkaustoimintaa ja ensihoitoa. Näitä sote-lakiesityksiä eduskunta käsittelee tänään.

Nykyisin Helsingin kaupunginvaltuustossa istuva Asko-Seljavaara kirjoittaa näin:

”Tämä on hävytön temppu ministeri [Annika] Saarikolta. Ensin hän antoi hoitojen keskittämisasetuksen (2017), joka lopetti monen aluesairaalan leikkaustoiminnan, vaikka sairaalassa oli henkilökunta ja osaaminen. Potilaat ohjataan yliopisto- ja keskussairaaloihin, joissa ei ole tiloja eikä henkilöstöä. Nyt tulee uusi lakimuutos, joka siirtää juuri nämä elektiiviset leikkaukset yrityksille. Jos siellä tulee komplikaatio, siirretään potilas julkiselle puolelle, jonka veronmaksaja maksaa uudelleen. Tätä lakimuutosta, jota kutsutaan nimellä Lex Terveystalo, ei pidä hyväksyä. Nyt pitää ottaa harkinta-aikaa, tässä käy juuri se, mistä Aki Linden varoitti ja Orpo [hyväksyi] 2017. Osaajat julkiselta puolelta valuvat privaattiin, helpompaan työhön ja vaikeat hoidot jäävät tekemättä. Sipilän hallitus on ajamassa Suomen [terveydenhuollon] vaaralliseen tilanteeseen.”

Asko-Seljavaara on plastiikkakirurgian professori emerita. Hän toimi kokoomuksen kansanedustajana vuosina 2003-2011.

LUE MYÖS JATKOJUTUT:

”Järkyttävää ryöstökapitalismia” – Ministeri Saarikko poikkeuksellisessa ryöpytyksessä

Kokoomuspoliitikko: ”Iso ja järjetön puute” hallituksen sote-esityksessä – ”Älytöntä”

Asiakasmaksujen ”pommi” kuohuttaa: 62 euron omavastuu nousee jopa sadoilla euroilla – ”Tämä on valtava hinnankorotus”

Seljavaaran ulostuloa komppaa sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja (juttu jatkuu Facebook-päivityksen jälkeen):

Hallituksen esityksen taustat ovat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) vuoden 2017 päivystysasetuksessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen kirjoitti eilen ministeriön kolumnissaan, että ensihoitoa ei ulkoisteta yksityisille toimijoille. Kumpulainen totesi, että ensihoito on viranomaistehtävä myös jatkossa ja hallituksen esityksen mukaan ensihoito on tulevaisuudessa maakuntien vastuulla.

”Ensihoitopalvelusta vastaava sairaanhoitopiiri - ja tulevaisuudessa maakunta - päättää ensivastetoiminnan tuottamistavasta. Nykyisin ensivastetoimintaa hoitavat pääasiassa pelastuslaitokset ja niiden lisäksi Rajavartiolaitos, puolustusvoimat ja Suomen Punainen risti joillain alueilla. Uusien säännösten tarkoituksena on mahdollistaa tämän käytännön jatkuminen tulevaisuudessa. Myös yksityisten toimijoiden on nykylainsäädännön mukaan mahdollista hankkia ensivastetoimintaa yksityisiltä, mutta käytännössä yksityisiä palveluntuottajia ei ole ollut mukana ensivastetoiminnassa. Maakunta päättää jatkossakin, tuotetaanko ensivaste maakunnan omana toimintana vai hankitaanko se muulta palveluntuottajalta”, Kumpulainen kirjoitti.

LUE MYÖS: HUSin ylilääkäri ja professori: ”Sote-valmistelun lähtökohdissa valuvika, jota ei millään pystytä korjaamaan”

Hallituksen leikkaustoimintaa ja ensihoitoa koskevista esityksistä kirjoitti hiljattain myös oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson blogissaan.

”Ne yksityiset voittoa tavoittelevat terveysyritykset, jotka ovat laittaneet paljon rahaa uusiin tiloihin isoissa kaupungeissa, ja joilla ei ole mitään intressiä itse järjestää hyvin kallista ja vaativaa päivystystä, voivat jatkossa jatkaa leikkaustoimintaansa sekä palveluiden myyntiä sairaanhoitopiireille ja ongelmien sattuessa lähettää potilaat päivystystä ylläpitäville julkisille keskus- ja yliopistollisille sairaaloille”, Andersson kirjoitti. 

LUE TARKEMMIN: Ex-ministerin sote-tunnustus hämmentää – Li Andersson: ”Kertoo tämän maan alennustilasta”

LUE MYÖS:

Asiakasmaksujen ”pommi” kuohuttaa: 62 euron omavastuu nousee jopa sadoilla euroilla – ”Tämä on valtava hinnankorotus”

Kansanedustajan brutaali sote-ennuste: ”Asiakasmaksut nostetaan maksimiin ja peritään viimeistä senttiä myöden – lopulta alkaa alasajo”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Salonen

Annika Saarikko tuskin ymmärtää terveydenhuollosta niin paljoa, että häntä voisi panna Asko-Seljavaaran rinnalle. Saarikolla on varmasti mielipide, mutta Asko-Seljavaaralla, Martti Kekomäellä, jne. on kokemukseen ja ammattitaitoon perustuvia näkemyksiä.

Kun kokoomuslaiset asiantuntijatkin lyttäävät hallituksen sote-toimet tolkuttomiksi, Orpon pitäisi jo tehdä irtiotto pörriäisistä. Pian se voi olla liian myöhäistä ja vaalitappio on edessä.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #24

Ai, tämä onkin puoluelehti?

Mitäpä jos US joko yrittäisi journalismia, eli uutisoisitte journalistin ohjeen mukaan puolueettomasti ja objektiivisesti ja jätätte mielipiteen päättämisen lukijalle.

Tai ilmoitatte virallisesti minkä puolueen puoluelehti olette.

Tapio Mäkeläinen

Mä Timo otaksun ettei Asko-Seljavaaran todellakaan tarvitse ainakaan taloudellisen intressin takia ajaa kenenkään etua. Päin vastoin, harvinainen porvari, joka täällä vaikenevien, myötänyökyttelevien tuppisuujohtajien maassa , sanoo suoraan miten asiat ovat!
Mun kokoomusta äänestävässä ja ihan keskiluokkaisessa lähipiirissä ei ole yhtään tätä kehitystä kannattavaa henkilöä. Päin vastoin yhä kova ärsytys Rädyn, Männistön ja Turusen tuolileikistä.
Kokoomus saattaa joutua maksamaan kovan hinnan tästä. Tämä , jos joku tulee nk Iholle.

Nita Hillner
Vastaus kommenttiin #20

Samaa mieltä kanssasi! Hulluinta tässä on se, että hallitus päätti keskittää kaikki vaativat ja nukutusta tarvitsevat leikkaukset, vaikka tiloja ja tekijöitä ei ole välttämättä riittävästi kyseisissä sairaaloissa.

Nyt kuitenkin yksityiset terveysfirmat on saamassa oikeuden leikata ilman päivystysvalmiutta (julkiselta tämä vaaditaan) - työ ilman päivystysvelvoitetta on paljon kevyempää - lääkärit ja hoitajat siirtyvät yksityisiin klinikoihin. No mistä saamme tulevaisuudessa osaavia käsiä sairaaloiden päivystyksiin ja tehohoitoon?

Esimerkki: työterveyshoito ja terveyskeskus. Työterveydenhuolto Suomessa on käytännössä yksityisten kansainvälisten terveysfirmojen näpeissä. Työ niissä on paljon kevyempää kuin terveyskeskuksissa koska työterveys hoitaa perusterveitä ihmisiä eikä päivystysvaatimusta ole. Terveyskekuksissa käyvät potilaat ovat usein hyvinkin sairaita/monisairaita ja työ on vaativampaa ja raskaampaa kuin työterveydessä. Nykyisin on vaikeuksia saada nuoria lääkäreitä kiinnittymään terveyskeskuksiin. Terveyskeskukset lisäksi aliresursoitu ja työ byrokraattista. Ehdotan Suomeen ammatinharjoittaja lääkäri-järjestelmää...

Mikko Toivonen

Se nyt on selvää, että Sote sutta ajetaan myös Kepu puhemegafonin, Saarikon toimesta väärin toimin kuin käärmettä pulloon. Mot6iivi tietenkin on Kepu illusorinen vallankaappaus maakuntahallinnoilla ja hinta maksettuna julkisen rahan siirtämisellä Pörssirahastajille ja siten toimivan julkisen palvelun murentaminen Orvon ja Risikon halusta; niin ja tietysti jo Pörssirahastajiin istutettujen kokoomustoimijoiden halusta

Seppo Simonen

Annika Saarikko vetää ministerin pestiä johdonmukaisesti ja varmasti vieläpä tehokkaasti. Eikä hän jää sanattomaksi kenenkään kansa keskustellessä sillä hän on perehtynyt hyvin tehtäväänsä ministerinä.
On typerää luulla että Keskustalla olisi jotain omia sen suurempia intressejä maakuntien valtuutettujenvalinnassa kuin muillakaan puolueilla, taisi olla joku tutkimus että Keskustapuolue menettää päätösvaltaa.
On perin juurin brezneviläistä taantumusta jatkaa nyky hallinnolla jossa elykeskuksillä on vain virkamiesjohto. Tulevassa maakuntahallinnossa on poliittisesti valittu demokraattinen luottamushenkilöt johdossa.

Ilkka Paananen

Olipa tilanne ja mielipiteet soten suhteen mitä tahansa ei lääkäreidenkään mielipiteitä tule kritiikittömästi ottaa todesta. Siinä on ammattiryhmä, joka on kyllä pitänyt huolta edusryhmiensä kautta lääkärien riittämättömyydestä sekä kädet hillossa kainaloita myöden. Kummasti tämäkin seljanka ilmestyi framille juuri vaalien kynnyksellä. Ei ole helppoa Orvollakaan vaalirekensä kanssa.

Arvo Tammela

Asko-Seljavaara on unohtanut täysin ettei ministeri Saarikko tee päätöksiä yksin. Hallituksessa on lukuisa määrä kokoomuslaisia ministereitä ja jos he eivät olleet päätöksen takana ei kehittämisasetusta olisi päätetty. Lieneekö Asko-Seljavaara kirjoittanut kertaakaan yhtä syyttävästi edustamansa puolueensa ministereiden vaatimasta valinnanvapaudesta.

Markku Koivisto

Semmoinen vähän mietityttää, että kun yksityisellä leikkauksessa tapahtuu komplikaatio, julkinen puoli joutuu sen hoitamaan. Kun julkisen puolen leikkauksessa sattuu komplikaatio, niin sama taho seuraukset joutuu silloinkin hoitamaan.
Älkää vaan sanoko ettei julkisella puolella sellaista tapahdu, sattuu olemaan omakohtaista kokemusta.
No, kaiken kaikkiaan sama taho seuraukset kummassakin tapauksessa hoitaa, eikä sen juuri kustannuksiin ainakaan luulisi vaikuttavan.

Nita Hillner

Yksityiset käytännössä suuret kansainväliset terveysfirmat ovat saamassa oikeuden leikata ilman päivystysvalmiutta (julkiselta tämä vaaditaan) - työ ilman päivystysvelvoitetta on paljon kevyempää - lääkärit ja hoitajat siirtyvät yksityisiin klinikoihin. No mistä saamme tulevaisuudessa osaavia käsiä sairaaloiden päivystyksiin ja tehohoitoon?

Nita Hillner

Kirjoitat: "Semmoinen vähän mietityttää, että kun yksityisellä leikkauksessa tapahtuu komplikaatio, julkinen puoli joutuu sen hoitamaan. Kun julkisen puolen leikkauksessa sattuu komplikaatio, niin sama taho seuraukset joutuu silloinkin hoitamaan."

Vielä, yritykseen kuuluu riskinotto, ei ole asiallista että yritys pääsee kuin koira veräjästä kun riski toteutuu. Mikäli terveysyritys joutuu lähettämään potilaansa eteenpäin julkiselle puolelle, kuuluu yrityksen myös kustantaa hoidon kulut. Ellei näin tapahdu on yrityksen toiminta täysin riskitöntä, eli yritys voi ottaa suuriakin riskejä kun vastuu niistä siirtyy kuitenkin eteenpäin. Kyse on kerman kuorinnasta, yritys siirtää riskit eteenpäin saaden samalla suuren taloudellisen hyödyn itselleen. Ei kuulosta järkevältä veronmaksajien kannalta! Ja kyllä olen kokoomuslainen, ainakin tähän päivään saakka ollut.

Risto Apajalahti

Nuo summat ovat todella suuria pienellä eläkkeellä kituuttaville, mitään lisäkustannuksia ei voi enää siirtää pienillä eläkkeillä eläville. Käytännössä ei sitten ole varaa sairastaa, vaan pitää kuolla pois, tällaisia ajatuksia nämä "uudistukset" herättävät. Se myös siitä maailman onnellisimman kansan "ilmaisesta" terveydenhuollosta kansalaisilleen, josta ulkomaiden lehdissä jaksetaan totuudenvastaiseksi kirjoitella.

Janne Pohjala

Äänestäjät!

1) SoTe tulee haudata

2) Maankunnat eli hallintohimmeli estää

3) EkSoten kehittämä julkisen terveydenhuollon tehostamismalli tulee ottaa käyttöön koko maassa

4) SoTEn palkkarakenteen muutos. 60% peruspalkkaa 0-70% tulospalkkiota hinta-laatu -tuloskortilla (henkilökohtainen sekä yksikön tulos) = -40 - +30% palkkahaitari.

Alettaisiin järkeistää toimintaa ja hankintoja. Hyvin johdettu julkinen on aina liikevoiton verran yksityistä edullisempi.

Veijo Hukari

Kun asiassa ei ole mustaa valkoisella, niin on tehtävä valistunut arvaus. Kilpailu - on avainsana. Sote´ssa tarkoitus on tehostaa hallinnon toimintoja ja siksi organisaatiota myllätään pohjaksi myös kilpailulle. Hallinto on voinut tähän saakka vapaasti kasvattaa kulujaan ja toimimaan tehottomasti. Kilpailutilanteessa vasta hallinto on pakotettu pohtimaan tehokkuuteen liittyviä asioita. Hallinnon organisaatiota on siis katsottava yhtenä palvelun tuottajana muiden joukossa. Yksityiset palvelun tuottajat, esimerkiksi lääkärifirmat, ovat myös valmiita leikkaustoimintaan. Tähän saakka sairaalat eivät kyllä ole halunneet luovuttaa leikkaussalejaan edes korvausta vastaan yksityisille toimijoille. Salit ovat tyhjillään 16 h päivässä, vaikka käyttäjiä olisikin. Mikäli hallinto ei edelleenkään suostu yhteiskäyttöön, syntyy omia yksityisiä sairaaloita, joita sitten käytetään tehokkaasti - ja myös taloudellisesti.