Keskiviikko 26.6.2019

Asiakasmaksujen ”pommi” järkyttää – Nyt vastaa Annika Saarikko

Luotu: 
11.1.2019 08:08
Päivitetty: 
11.1.2019 09:32
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    ”Valtaosa asiakkaista käy terveyskeskuksessa vain yhden tai korkeintaan kaksi kertaa vuodessa. Tämä koskee kaikkia ikäluokkia. Maksukatto suojaakin erityisesti paljon palveluja käyttäviä ja pienituloisia asiakkaita kohtuuttomalta maksurasitukselta”, Annika Saarikko (kesk) sanoo.
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) perustelee sosiaali- ja terveysministeriön kolumnissa kovaa opposition kritiikkiä herättänyttä asiakasmaksulakiesitystä.

Erityisesti oppositiosta on tylytetty esityksessä olevaa asiakasmaksujen välikaton poistumista.

”Tässä esityksessä on hyviä asioita, mutta kyllä tässä suurin pommi on tämä välikaton poistaminen”, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen sanoi eduskuntakeskustelussa aiemmin tällä viikolla.

Rkp:n Veronica Rehn-Kivi laski, että jos kansalainen menee lääkäriin kerran kuussa, tulee lasku tulevaisuudessa olemaan 247,20 euroa vuodessa aiemman noin 60 euron sijaan.

”Tämä on valtava hinnankorotus”, hän sanoo.

LUE LISÄÄ: Asiakasmaksujen ”pommi” kuohuttaa: 62 euron omavastuu nousee jopa sadoilla euroilla – ”Tämä on valtava hinnankorotus”

Saarikko sen sijaan katsoo, että asiakasmaksut pidetään edelleen kohtuullisina, sillä maksukatto pidetään ennallaan 683 eurossa samaan aikaan kun maksukattoon tulee mukaan uusia palveluita. Keskustan lääkäri-kansanedustaja Martti Talja listaa niitä tiedotteessaan: 

”Maksukaton kertymiseen oikeutettuja asiakasmaksuja hyväksytään merkittävästi lisää. Uusina maksulajeina tulevat mukaan mm. suunhoidon palvelut, kotisairaanhoidon ja kotisairaanhoidon palvelut, ensihoidon palvelun maksut ja toimeentulotuesta maksetut maksut. Erilaisten etäpalveluiden sekä päihde- ja mielenterveyshuollon avopalveluiden sisällyttäminen maksukattoa kerryttäviksi palveluiksi on erinomainen asia. Alaikäisten terveyspalvelut on tarkoitus säätää kokonaan maksuttomiksi. Veteraanit saavat terveys- ja hammashuollon palvelut ilmaiseksi”, Talja listaa.

”Ehdotus välikaton poistamisesta on julkisuudessa herättänyt huolta siitä, että asiakkaan maksurasitus kasvaisi ehdotuksen seurauksena kohtuuttomaksi. On kuitenkin tärkeä huomata, että asiakasmaksut pidetään edelleen kohtuullisina asiakkaille ja jokaisen palvelujen saanti turvataan. Vaikka välikatto poistetaan ehdotuksessa lääkärikäyntien maksuista, maksukatto suojaa edelleen kohtuuttomaksi nousevalta maksurasitukselta erityisesti niitä, joilla on paljon palvelujen käyttöä”, Saarikko kirjoittaa.

Terveyskeskusmaksujen niin sanotun ”välikaton” poistamista on pidetty huonona uudistuksena kansalaisille, jotka käyttävät paljon terveyskeskuspalveluita. Tähän asti lääkärinvastaanoton kertamaksua (20,60 euroa) on peritty yhdessä terveyskeskuksessa enintään kolme kertaa kalenterivuodessa, eli kansalaisen vuosimaksu on ollut enintään 61,80 euroa. Uusi laki muuttaa tilanteen. Jatkossa kansalaista voitaisiin laskuttaa jokaisesta lääkärikäynnistä terveyskeskuksessa aina maksukattoon eli 683 euroon asti. Katto toisaalta täyttyy aikaisemmin, jos kansalainen käyttää muita asiakasmaksullisia palveluita.

”Valtaosa asiakkaista käy terveyskeskuksessa vain yhden tai korkeintaan kaksi kertaa vuodessa. Tämä koskee kaikkia ikäluokkia. Maksukatto suojaakin erityisesti paljon palveluja käyttäviä ja pienituloisia asiakkaita kohtuuttomalta maksurasitukselta”, Saarikko kirjoittaa.

Ministeri huomauttaa myös, että maakunnalla on jatkossa oikeus pitää välikatto ennallaan tai periä muuten alempia maksuja niin halutesaan.

”Maakunnalla on jatkossakin oikeus periä lainsäädäntöä alempia maksuja tai olla perimättä maksuja lainkaan. Maakunta voi esimerkiksi päättää periä maksuja jatkossakin ainoastaan esimerkiksi kolmelta käyntikerralta”, Saarikko kirjoittaa.

LUE MYÖS: ”Ministeri, te puhutte valtiontalouden näkökulmasta, ette pienituloisen” – Saarikko muistutti pienituloisten myös hyötyvän asiakasmaksulaista

Eduskunnassa on tällä viikolla puhuttanut myös toinen sote-lakiesitys, joka liittyy anestesialeikkauksiin. LUE TARKEMMIN:

”Järkyttävää ryöstökapitalismia” – Ministeri Saarikko poikkeuksellisessa ryöpytyksessä

Näkökulma: Kun omatkin hylkäsivät Annika Saarikon – Tässäkö selitys ryöpytysnäytelmälle?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Ei tämä kritiikki ole pelkästään opposition höpinöitä, tämän päivän Keskisuomalainen kirjottaa Anita Kärjen nimellä, köyhät pitäkää kippeenne. Samassa lehdessä kaksi lääkäri kansanedustaja ehdokasta, toinen keskustan ja toinen Kokoomuksen kritisoi kovin sanoin julkisen terveydenhullon yksityistämistä. Keskisuomalainen on hyvin kepulainen lehti, eli kyllä tämä julkisen terveyden huollon alasajo hirvittää kaikkia järkeviä ihmisiä. Kyllä kansainväliset terveysfirmat on ottanut vallan tässä maassa.

Arvo Tammela

Malinen, taisit poimia rusinat toimittaja Kärjen kirjoituksesta. Olisit kirjoittanut myöskin sen, mitä Kärki kirjoitti juttunsa alussa. Sinulla on myöskin erittäin vanhaa tietoa Keskisuomalaisesta. Se nimittäin ollut jo vuosikymmeniä täysin puolueista riippumaton lehti. Mielestäni eduskuntavaaliehdokkaina olevien lääkäreiden kritiikistä voi itse kukin olla mitä mieltä tahansa, mutta vaalien alla ehdokkaat pyrkivät esittämään "kriittisiäkin" mielipiteitä päästäkseen julkisuuteen.

Jaakko Aalto

Pitää nostaa hattua tuolle Saarikolle. Kaikista asioista en ole hänen kanssaan samaa mieltä, mutta kyllä hän jaksaa ihailtavasti säilyttää asiallisuutensa tuossa yli äyräidensä paisuneessa populistisessa ryöpytyksessä, jossa on paljon porua, mutta villoja jokseenkin niukalti.

Raimo Hakala

Minäkin ihmettelen, ettei pääministeri ole arvostelun kohteena. Pääministeri johtaa hallitusta ja on vastuussa kaikista hallituksentekemistä päätöksistä. Hyvistä ja huonoista. Laillisista ja laittomista. Kuten halliuksen toimintakyvyttömyyden "korjauksesta" sinisillä joilla ei ole mandaattia olla edes eduskunnassa. Koska heitä ei ole valittu vaaleilla.

Ralf Karlsson

Olet väärässä. Kaikki sinisten kansanedustajat on valittu vuonna 2015 pidetyissä eduskuntavaaleissa. Kansanedustajan valtakirja on henkilökohainen eikä puolueeseen sidottu. Itse asiassa melkeinpä kaikki sinisten kansanedustajista olivat edellisen puolueensa ääniharavoita ja vetivät varmaan mukaansa yksi ja toinenkin edelleen perussuomalaisissa oleva edustaja.

Mikko Toivonen

Se kuuluu Saarikon rooliin kepun uutena Paula II konepuhujana eli henkilönä joka kykenee mistä tahansa sekunnin sadasosassa kehittämään tarinan mikä sekunnin kymmeneksen kuulostaa ihan aidolta asialta, kunne sen kymmeneksin kuluttua havaitsee että koko kannanottohan oli puhdasta kuplaa ja luultavasti vielä ihan eri asiaa mistä piti keskustella.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #12

Taisi Sepoltakin kepu ymmärrys pettää lukiessaan kommenttiani, mikä käsitteli Saarikon roolia puolueessa ja esiintymistapaa eikä niinkään asiaa minkä Aalto kaiketi oli havaitsevinaan vaikka virheellisin perustein hänkin kun tämä Saarikon riooli ja tapa on yleinen asia ja siten erikseen kommentoitava. Mutta filosofia ei sovi jokaiselle jörököllille vaan on kyettävä ajattelemaan putken ulkopuolellakin

Sakari Timonen

”Maakunnalla on jatkossakin oikeus periä lainsäädäntöä alempia maksuja tai olla perimättä maksuja lainkaan. Maakunta voi esimerkiksi päättää periä maksuja jatkossakin ainoastaan esimerkiksi kolmelta käyntikerralta.”

Tämä ei kyllä onnistu, sillä maakuntien rahoituksen on määrä tulla kokonaan valtiolta ja sen suuruisena kuin valtio määrää. Maakunnilla ei ole yhtään itsenäistä pelivaraa, tai jos on, niin sama raha on säästettävä jostain muista valtion maakunnille antamista rahoista.

Janne Pohjala

Nettoveronmaksajina maksan veroa kymmeniä tuhansia vuodessa. Sillä ei saa enää edes verovaroin kustannettua terveydenhuoltoa.

Alkaa olla tässä ja SoTessa huono hyötysuhde, paljon huonompi kuin haukuttu Obamacare, vaikka USA:ssa, yksityisen terveydenhuollon paratiisissa, terveydenhuolto maksaa yli 2x kansantuotteesta mitä meillä.

Seuraavaksi varmaan opetusministeriö alkaa verojen lisäksi veloittaa koulumaksua 600€ per lapsi per lukukausi?

Poliisihan onkin jo lopettanut 90% työnteostaan rikoksien tutkimisessa ja muuttunut liikenneverovirastoksi.

Suomessa yhdistetään nyt sosialismin ja globaalin riistokapitalismin huonoimmat puolet.

Tämä jatkuu niin kauan kunnes työssä käyvä keskiluokka perustaa puolueen joka ajaa sen asiaa ja syrjäyttää äärioikeistoon kuuluvat Kokoomuksen ja Kepun sekä sosialistit ja kommunistit (SDP, punaiset ja vihreät kommunistit).

Suomessa ei ole enää keskustaa. Siinä olisi tyhjää tilaa 2 000 000 äänestäjän edestä.

Harri Kovala

Olet oikeassa, Suomi on mitalisijoilla verorasituksessa koko maailmassa, tosin sitten meillä on myös läntisen Euroopan korkein omavastuu terveydenhoidossa.

Julkisen sektorin menoista alle 60 % kohdistuu kansalaisten palveluihin ja tukiin. Hallinnon kustannukset ovat ylittänet jo terveydenhoidon kustannukset. Jos SoTe- ja maakuntauudistukset toteutuvat, tulevat hallinnon kustannukset ylittämään jopa sosiaalisektorin kustannukset.

Seppo Simonen

Ruotsalaisen kansanpuolueen kuuluva Veronica Rehn-Kivi Elisabeth Rehnin tytär Kauniaisten kunnanvaltuutettu nousi Kokoomuksen varasijalta kansanedustajaksi Uudeltamaalta on integroitunut punavihervasemmiston leiriin jossa laskestelee että jos käy kerran kk lääkärissä on vuosikulu 247,20 € .
Meillä kuitenkin käydään vain yhdeden tai kaksi kertaa vuodessa lääkärissä joten vuosikulu on alle 50 € sekin peritään jälkikäteen elikä saat hoitoa vaikkei oli taskussa centtiäkään euroja.

Raili Sergejeff

Hyvin moni, esim. sairas vanhus käy monessakin tapauksessa kerran kuussa lääkärissä, useamminkin. Myös kroonisesti sairaat nuoremmat ihmiset ja vammaiset.

Terveillä ihmisillä asia on aivan toinen. Ei asioita voi yksinkertaistaa noin rajusti.

Seppo Kurvinen

Näin metä eläkeläisiä kuritetaan maalaisliiton, kokoomuksen ja kreliinisten taholta. Sipilä se johtaa koko orkesteria ja kokoomus senkun nuoleskelee orpon johdolla keskustaa. Kyllä on mennyt kokoomus alas. Ei ihme että kannatus on laskenut.

Jarmo Makkonen

Saarikko ei vastaa aiheellisiin kysymyksiin. Leikkaustoiminta vietiin pois aluesairaaloilta turvallisuten vedoten ja nyt yksityisille annetaan samat oikeudet eikä enää ole turvallisuudesta väliä. Törkeätä vedättämistä hallitukselta.

Erkki Malinen

Tulee osan kommenttien johdosta mieleen, kun kävin sen ainoan kerran komnistisessa maassa Bulkaariassa. Sielä junalla menimme maan halki, ja ikkunasta katsoessa kun näki sen kurjuuden, kysyin mukana olevilta komnisteitä, missä ne komnismin hienot saavutukset oikein on. Vastaus oli että ei ne näy tähän junan ikkunaan ,ne on tuola kauempana.

Pentti Westerholm

Saarikko on pätevä ministeri, kollegat eli istuvat kansanedustajat puolueesta riippumatta äänestivät hänet parhaaksi.Mutta ,täällä kommentti palstalla moni Kepu kammoinen on toista mieltä.Istuva hallitus on nousujohtoisesti hoitanut taloutta siihen suuntaan,että bruttokansantuote hipoo nyt ennätyslukemia.Kevään äänestyksessä on syytä tarkasti harkita ketä äänestää.Haluanko menon jatkuvan vai otetaanko kaverilta loputkin mitä on vielä saatavilla..

Arto Lähteelä

Sote kokonaisuutena heikentää rajusti hyvinvointia Suimessa.
Luottamus julkiseen hallintoon rapautuu.
Maailmalla on esimerkkinä Afganistan.
Mihin olemme menossa?
Maakunta Hallinto rikkoo kunnallisen vakaan hallinnon.
Kunnat voidaa lakkauttaa.
Valmistautuuko maamme 100 v sitten menneisyyteen?