Keskiviikko 26.6.2019

Donald Trumpilta uusi hätätilauhkaus – ”Minulla on ehdoton oikeus”

Luotu: 
11.1.2019 08:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    ”Minulla on ehdoton oikeus julistaa kansallinen hätätila”, Trump sanoi. Kuva tammikuulta 2019.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistanut jälleen uhkauksensa julistaa kansallinen hätätila muurikiistassa.

”Minulla on ehdoton oikeus julistaa kansallinen hätätila”, Trump sanoi medialle BBC:n mukaan.

Yalen yliopiston oikeustieteen professori Bruce Ackerman on aiemmin arvioinut, että Yhdysvaltain perustuslain mukaan Trump ei voi julistaa kansallista hätätilaa omin päin.

Yhdysvaltain hallinto on ollut osittain suljettuna 22. joulukuuta lähtien ja 800 000 hallinnon työntekijää on jäänyt palkatta täksi ajaksi.

Trump on aiemmin uhannut julistaa kansallisen hätätilan muurin rakentamisen edistämiseksi. Trump piti tällä viikolla tv-puheen, jossa odotettiin viittausta asiaan. Sitä ei kuitenkaan tullut. LUE LISÄÄ: Tutkija: ”Trump sai bluffilla ihmisiä tv:n ääreen”

Kiista koskee sitä, että Trump vaatii rahoitusta lupaamalleen Meksikon-rajan muurille, mutta demokraatit eivät halua osoittaa muurille rahoitusta.

Trumpin uhkausta hätätilan julistamisesta on pidetty outona ja poikkeuksellisena. LUE LISÄÄ: Donald Trump toisti erikoisen uhkauksensa – Oikeusoppinut: ”Voi seurata paljon vakavampi kriisi”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Obamacare on osittain purettu tai muutettu. Trump näyttää muuteten perustelevan rajavalvonnan rahoitusta sillä, että uusi nafta-sopimus on USA:lle edullisempi kuin vanha. Muuri rahoitettaisiin siten uuden sopimuksen tuotoilla. Mitään laskelmia tai arvioita asiasta en kuitenkaan ole löytänyt. Onko jollain tietoa?