Maanantai 17.6.2019

Asunnonostajat maksattavat Kelalla lainojaan ja korkojaan – Asumistuella kartutetaan omistusasujien omaisuutta

Luotu: 
11.1.2019 15:53
Päivitetty: 
11.1.2019 15:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suurin osa asumistuesta maksetaan vuokralla asuville, mutta myös omistusasunnossa asuvat saavat sitä kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.
|

Kelan pienituloisten asumismenoihin maksaman asumistuen kustannukset ovat kasvaneet roimasti jo useiden vuosien ajan. Joissain tapauksissa asumistuki kartuttaa tuensaajan omaisuutta, koska tuella korvataan myös yhtiölainojen rahoitusvastikkeita.

Kauppalehti kirjoitti viime viikolla, että Kelan tilastojen perusteella voidaan arvioida asumistukimenojen jatkaneen kasvuaan myös viime vuonna.

Suurin osa asumistuesta maksetaan vuokralla asuville, mutta myös omistusasunnossa asuvat saavat sitä kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Viime kesänä julkaistujen Kelan asumistukitilastojen mukaan yleistä asumistukea maksettiin omistusasunnoissa asuville 41 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Tukisumma on kaksinkertaistunut melko lyhyessä ajassa, koska vuonna 2012 yleistä asumistukea maksettiin omistusasuntoihin 20 miljoonalla eurolla. Vuodesta 2016 vuoteen 2017 omistusasujien saaman yleisen asumistuen määrä kasvoi vajaalla miljoonalla eurolla.

Kela voi maksaa asumistukea osakeasunnon asumismenoista, jotka ovat syntyneet vastikkeesta, asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen lainojen koroista ja erikseen maksettavista vesimaksuista ja lämmityskustannuksista. Rahoitusvastikkeilla maksetaan viime aikoina asuntokaupoissa yleistyneitä taloyhtiölainoja, joiden osuus voi olla hyvin merkittävä ostetun asunnon hinnasta.

"Yleisestä asumistuesta annetun lain mukaan osakeasunnon niin sanottuina hoitomenoina voidaan hyväksyä muun muassa vastike. Sen osalta ei ole tehty erottelua, onko kyse hoitovastikkeesta vai rahoitusvastikkeesta", Kelan lakimies Petri Hassel kertoi Talouselämälle.

Jos Kela korvaa rahoitusvastiketta, jolla lyhennetään asunnon hankkimiseksi otettua taloyhtiölainaa, kartutetaan tuensaajan henkilökohtaista omaisuutta sosiaaliturvalla.

"Näin voidaan todeta. Niin tapahtuu omistusasuntojen kohdalla. Toisaalta vuokra-asuntojen kohdalla asumistuella voidaan epäsuorasti kartuttaa vuokranantajan omaisuutta", Hassel sanoi.

Hasselin mukaan lainsäätäjä on tehnyt lakiin leikkureita, joiden perusteella vain osa vastikkeista huomioidaan.

"Taustalla on se, ettei asumistuella maksettaisi niin paljon lainojen lyhennyksistä aiheutuvia menoja."

Omistusasunnon asumismenoina voidaan hyväksyä myös 73 prosenttia asuntolainan koroista.

”Jos rahoitusvastikkeita ei huomioitaisi lainkaan, voitaisiin kysyä, ovatko rahoitusvastikkeita maksavat huonommassa asemassa kuin asunnon asuntolainalla rahoittavat.”

Vuosien 2012–2017 aikana yleistä asumistukea saavien omistusasunnossa asuvien lukumäärä oli noussut reilusta 10 000 tuensaajasta noin 18 000:een. Vaikka omistusasujien saamien asumistukien kasvu on ollut nopeaa, on niiden osuus kaikista asumistuista vähäinen. Kela maksoi asumistukea vuonna 2017 yli kaksi miljardia euroa, josta yleisen asumistuen osuus oli 1,26 miljardia euroa.

Lue laajempi juttu Talouselämästä.

LUE MYÖS:

2,1 miljardin euron asumistuet syyniin – Raportti: Järjestelmä on uudistettava

Asumistukimenot räjähtävät käsiin – Nyt löytyi malli, joka pienentäisi miljardilaskua

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

"Kelan pienituloisten asumismenoihin maksaman asumistuen kustannukset ovat kasvaneet roimasti jo useiden vuosien ajan.
"
Opiskelijoiden asumislisä muuttui yleiseksi asumistueksi muutama vuosi sitten. Lisäksi maahanmuuttajien liki kaikki ruokakunnat saavat yleistäasumistukea. Tuo lisäsi/lisää asumitukena maksettuja rahamääriä rutkasti.

" Joissain tapauksissa asumistuki kartuttaa tuensaajan omaisuutta, koska tuella korvataan myös yhtiölainojen rahoitusvastikkeita.
"
Onkohan mahdollista, että 1000 euron tulolla/tuella voidaan hankkia omistusasunto, että perin harvat saavat yleistäasumistukea omistamaansa asuntoon. Asumistuki on myös sidottu varallisuuteen ja tuloihin, että joskus voisitte tehdä laskelmia kuin suuria ne asumituet ovat minkäkin kokoisessa ruokakunnassa.

Johannes Hissa

Asumistuki ei ole enään sidottu varallisuuteen, sillä omaisuuden vaikutus asumistukeen poistui jo Stubbin hallituksen aikana vuoden 2015 alusta lähtien eli siitä lähtien asumistukeen vaikuttavat vain kaikki tulot. Kartuttaahan asumistuki myös vuokranantajan omaisuutta, joten miksei se voisi kartuttaa myös tuensaajan omaisuutta eli miksi vuokralaisen pitäisi olla paremmassa asemassa kuin omistusasujan?

"Näin vastikeleikkuri toimii

Hassel kertoi konkreettisen esimerkin siitä, miten asumistuen vastikeleikkurit toimivat.

Oulussa asuvan kahden hengen ruokakunnan yläraja Kelan hyväksymille asumismenoille on 579 euroa kuussa. Esimerkissä ruokakunta asuu osakeasunnossa ja heillä on 200 euron hoitovastike ja 200 euron rahoitusvastike eikä muita asumiskuluja.

"Enimmäishoitomenoina voidaan ottaa huomioon 30 prosenttia 579 eurosta, eli 174 euroa. Yli menevästä 226 eurosta voidaan huomioida rahoitusmenoina 73 prosenttia, eli 165 euroa."

Yhteensä siis Hasselin esimerkin 400 euron vastikkeista huomioidaan asumistuella korvattavaksi asumismenoiksi 339 euroa. Asumistukena maksetaan lopulta 80 prosenttia siitä määrästä, joka syntyy korvattavien asumismenojen ja niin sanotun perusomavastuun erotuksesta.

Perusomavastuuseen vaikuttavat muun muassa ruokakunnan tulot. Kaikkein pienituloisimmilla ei ole ollenkaan perusomavastuuta."

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/32740534-2c56-30a8-8324-24a51ede11...

---

Kyllä Suomi-laiva kulkee raskaassa lastissa...

Nita Hillner

Tuota rahoitusvastiketta ei pidä korvata. Ei voi olla niin että veronmaksajat maksavat perhekuntien velat pois. En enää ihmettele miksi Suomessa kaikki menee pieleen. Maalaisjärkeä meidän touhuissa ei enää ole oikein missään sektorissa.

Ja ylipäätään ihmisten pitäisi yhä enemmän asua vuokralla koska omistusasumisesta on vaikeampi lähteä työn perässä (varsinkin jos asuu muuttotappioalueella). Paikkakunnilla, joissa on suuri työvoimavaje, pitää rakentaa vuokrakoteja, joihin työtä tekevällä ihmisellä on varaa.

Eero Nevalainen

Herää kysymys että kenen "pitää" rakentaa -- jonkin julkisen toimijan? Kunhan vaan kaavoitus on kunnossa niin eiköhän markkinat hoida.

Ja mitä vuokralla asumiseen tulee niin eikö se ole ihmisen oma ongelma jos sitoo oman asumistarpeensa tyydyttämisen myös itse omistamaansa asuntoon, josta ottaa sitten sen riskin että se on muuttotappioalueella? Jos ihmiset pakotettaisiin vuokralle niin olisiko se sitten asuntosijoittaja vai taas joku julkinen taho joka kantaisi sen riskin?

Nita Hillner
Vastaus kommenttiin #4

Vaikeita kysymyksiä esität. Mutta sanokaamme nyt että edullisia vuokrakoteja pitäisi olla aina saatavilla suurissa taajamissa kuten Helsingissä, Turussa, Oulussa, Tampereella jne.
Vuokran ollessa liian korkea yhteiskunta joutuu maksumieheksi ja mitä enemmän vuokratukea sitä nopeammin vuokrat myös nousevat. Ei hyvä! Me elämme jonkin moista murroskautta ja probleemat ovat haastavia.

Markus Vuorivirta

No mikäs se vuokra-asunto sitten on, mihin asumistuet ja toimeentulotuki maksetaan pääasiallisesti täysimääräisenä (80/100%). Sinun teorialla omistusasukkailta otettaisiin siis rahoitusvastikkeen osuus pois mutta vuokralaisille vuokra kuitenkin maksettaisiin täysimääräisenä? Unohdat, että joku sen vuokra-asunnonkin omistaa ja vieläpä enenevissä määrin kiinteistösijoittajat ja isot sijoitusyhtiöt. Jotka siis ovat kyllä jyvittäneet saman asian vuokran sisään. Näin siis sinun näkökulmasta osakeasuja, joka itse asuu asunnossaan ja oikeastaan huonon tilanteen tullen säästää valtion maksukuormaa kun vastike kuitenkin on pienempi kuin vuokra, pitäisi jättää ilman rahoitusvastike asumistukea, mutta rikkaat kiinteistösijoitusyhtiöt sitten saavat tämän vuokriin upotettuna? Kaikkea sitä kuulee.

Timo Juutilainen
Vastaus kommenttiin #7

Ei vuokralaiselle makseta koko vuokraa miltään taholta. Ei sossusta, eikä kelan asumistuesta. Esm. Tampere. Kaksin asuva pariskunta. vuokra normaalia halvempi, elikkä kolmiosta 920 euroa kuukaudessa. Kelan asumistuki hyväksyy enimmäisvuokran 725 euroa kk. Asumistuki takuueläkkeillä olevalla pariskunnalle 272 e./kk. Halvempaa asuntoa, edes kaksiona hankala löytää, koska SATO:n asuntoja ja kaupungin vuokraasunto "ringissä".

Eero Pekonen

Oleellista on, että Aravavuokrataloja olisi riittävästi. Niissä vuokrat määräytyi. ns omakustannusperiaatteen mukaan. Sitten näiden talojen status muutettiin , siten, että ns. valllintarajoitukset poistettiin. Vuokrat nousivat markkinatalouden periaatteiden mukaisesti ja sen seurauksena myös asumistuet. Sensijaan, että olisi pidetty arava-asuntojen status ennallaan, tehtiinkin näiden asuntojen omistajista monimiljonäärejä. Ääriesimerkkinä vaikkapa Kojamo Oy, ammattyhdistysliikkeen yhtiö, joka meni pörssiin. Kelan täti maksaa siis kohonneet asumistuet, jotka siirtyy verovapaasti "yleishyödylliselle" Kojamon omistajalle! Tämä on sitä työväenliikkeen kaverikapitalismia parhaimmillaan...