Keskiviikko 19.6.2019

”Hallituksen on herättävä tähän hälyttävään tilanteeseen”

Luotu: 
12.1.2019 16:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallitukselta vaaditaan konkreettisia toimia Oulun tapahtumisen vuoksi. Arkistokuva.
|

Perjantaina julkisuuteen tullut tieto neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä on saanut aikaan vaatimuksia poliisien määrän ja resurssien lisäämisestä.

Sdp:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin mukaan hallituksen on herättävä sisäisen turvallisuuden ongelmiin sekä kansalaisten huoliin lasten ja nuorten turvallisuudesta. Hän sanoo, että Oulun järkyttävät tapaukset alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista osoittavat selvän tarpeen poliisien määrän ja resurssien lisäämisestä. 

”Hallituksen on herättävä tähän hälyttävään tilanteeseen. Tarvitsemme nyt ennen kaikkea turvallisuudesta vastaavien viranomaisten resurssien vahvistamista, raiskauslainsäädännön uudistusta ja kriisiavun ohjaamista Ouluun. Yhteiskunnan resursseja on ohjattava lisää etenkin kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien kuten lasten ja nuorten suojeluun”, Marin kommentoi tiedotteessa.

Marin katsoo, että viranomaisille tulee taata riittävät resurssit, jotka määritellään tarpeen, ei taloustilanteen mukaan.

Samanlaisia vaatimuksia on tullut myös hallituspuolueista.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen sanoo edellyttävänsä riittäviä ja nopeita toimia turvallisuuden palauttamiseksi. Heinosen mukaan Oulun tapahtumat järkyttävät ja suututtavat kaikkia ja ovat yksiselitteisesti tuomittavia, mutta turvallisuuden tunne on heikentynyt maanlaajuisesti muutenkin.

”Tällaiset tapahtumat eivät kuulu Suomeen ja ne täytyy saada loppumaan. Mutta myös terrorismin uhka, kansainvälinen rikollisuus ja kasvava huume- yms. ongelmat haastavat nyt turvallisena pidettyä maatamme. Tarvitaan lisää poliiseja, mutta myös riittävät ja nopeat keinot esimerkiksi poistaa maasta heidät jotka eivät turvapaikkaa tarvitse tai ovat uhka turvallisuudellemme”, hän sanoo tiedotteessaan.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (sin) mukaan hallituksen on pikaisesti päätettävä konkreettisista toimista.

”Meidän on vastattava konkretialla: kovemmat rangaistukset, hallitumpi maahanmuutto, palautukset pikavauhtia ja kunnon resurssit poliisille”, hän kommentoi Twitterissä.

Varakansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) huomauttaa, että aukotonta järjestelmää ei ole. Hän pitää tärkeänä, että tulevassa hallitusohjelmassa osoitetaan merkittäviä lisäresursseja poliisille ja syyttäjälaitokselle niiden tehtävien hoitamiseksi. 

”Nykytilanne on myönnetyistä lisämäärärahoista huolimatta kestämätön ja maksamme nyt kovaa hintaa 90-luvulla alkaneesta poliisin alasajosta”, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja Janika Takatalo nostaa esiin myös vanhempien sekä koulun, kodin ja viranomaisten yhteistyön. 

”Seksuaaliset hyväksikäytöt jäävät helposti piiloon häpeän takia. Etenkin lapset ja nuoret päättävät usein salata tapahtuneen lähipiiriltään, koska heitä on uhkailtu tai he eivät muista syistä uskalla kertoa asiasta. Meidän tulisi puuttua tähän lisäämällä vanhempien ymmärrystä ja tietoisuutta erilaisista sosiaalisen median viestipalveluista, jotta he osaisivat kysyä oikeita kysymyksiä ja valvoa sovellusten turvallista käyttöä”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi lauantaina iltapäivällä, että hänellä on illalla kokous sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan kanssa. 

”Tapaamme illalla ministeri Mattilan ja ministeri Mykkäsen kanssa Oulun kaupungin johtoa. Pidämme erillisen kokouksen jatkotoimista kolmen ministerin kesken tapaamisen jälkeen”, Sipilä kertoi Twitterissä.

Tuoreimman seksuaalirikostutkinnan tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen kertoi Iltalehdelle lauantaina, että uusimmassa jutussa yksi epäilty on edelleen vapaana. Epäiltyjä on yhteensä neljä.

Lue lisää:

Sauli Niinistö: ”Ongelmiin on tartuttava ja ne on ratkaistava” – Kolmella ministerillä kokous ”jatkotoimista” Oulussa

Kai Mykkänen Ylelle: Oulun epäillyt ”tyypillisistä turvapaikanhakumaista” – ”Yhdistävä seikka, jota ei pidä lakaista maton alle”

Hallitusta vaaditaan ylimääräiseen istuntoon Oulun tapausten vuoksi – ”Suomessa ei saa tapahtua tällaista!”

Pääministeri Juha Sipilä: ”Ymmärrän täysin kansalaisten huolen ja järkytyksen”

Poliisi: Oulussa 4 uutta seksuaalirikosepäilyä – kaikki uhrit alle 15v.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Ikonen

Eipä SDP:tä kiinnostanut lähteä taannoin mukaan välikysymykseen turvallisuustilanteesta ensimmäisen Oulun raiskausaallon ja Arabianrannan puukotusten jälkeen.

Nyt kuin taikaiskusta suomeen onkin tullut laaja turvallisuusuhka.

Nyt sitten hurskastellaan sormi pystyssä tilannetta. Ei käynyt aiemmin tätä käsitellä kun väärä puolue sitä esitti.

Ei ihmisillä Sanna hyvä sentään noin huono muisti ole - ja monelle muistijälki yltää vaalien ylikin.

Markus Vuorivirta

Luuleeko nämä ihan oikeasti, että nämä ongelmat rajoittuu vain Ouluun? Hah hah kuinka pihalla meidän päättäjät voikaan olla. On aivan päivänselvä asia, että näitä on tapahtunut ympäri suomen ja kohta tulee selviämään kuinka iso kasa kakkaa tuulettimeen on lentänyt. Toivottavasti kuitenkin juuri näin ennen vaaleja se tuuletin osoittaa juuri sinne suuntaan, ketkä ovat kaiken sen ansainnut. Meidän hallitusta ja eduskuntaa kohti.