Tiistai 16.7.2019

Palkitulta professorilta jäätävä ennuste: ”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta - olemme hyvin lähellä suurvaltakonfliktia”

Luotu: 
12.1.2019 12:20
  • Kuva: Skagen
    Kuva
    Professori, Pulizer-palkittu tietokirjailija Anne Applebaum uskoo, että elämme juuri nyt historiallista ajanjaksoa.
  • Kuva: Skagen
    Kuva
    Wolfson-talouspalkinnon saanut tunnettu brittiläinen ekonomisti Roger Bootle odottaa Eurooppaan myllerrystä: euroalueen ja ehkä koko EU:n hajoamista.
|

London School of  Economicsin professori, Pulizer-palkittu tietokirjailija Anne Applebaum uskoo, että elämme juuri nyt historiallista ajanjaksoa.

”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta, kuin mitä elämme nyt. Olemme hyvin lähellä läntisten liittoumien murenemista ja suurvaltakonfliktia,”, hän kommentoi Uudelle Suomelle rahastoyhtiö Skagenin sijoittajakonferenssin yhteydessä Tukholmassa.

Puolassa asuva Applebaum nostaa esiin populistien nousun valtaan useissa Euroopan maissa kuten Unkarissa, Puolassa ja Italiassa. Lisäksi hän mainitsee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin politiikan ja liikkeellä olevan disinformaation, joka jakaa ihmiset rajusti äärilaitoihin eri asioissa.

”Ihmisillä ei enää ole vain erilaiset mielipiteet, heillä on nyt myös erilaiset faktat riippuen siitä, mitä lähteitä he seuraavat. ”

Populismin nousu liittyy Applebaumin mukaan kiinteästi nationalismin nousuun. Hän mainitsee esimerkkinä erityisesti Unkarin, jossa istuva hallitus on muun muassa kansallistanut pankkeja ja ottanut mediayhtiöitä valtion haltuun. Italian populistihallituksessa erityisesti Viiden tähden liike on tuonut esiin samoja asioita, ja Ranskassa Marine Le Pen puhuu samoista teemoista.

”Kehitys on Euroopassa pisimmällä Unkarissa. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että nationalistit pitävät riippumattomuutta ja itsemääräämisoikeutta tärkeämpinä kuin talouskasvua ja hyvinvointia”, hän luonnehtii.

Nationalismi on Appelbaumin mukaan ainakin osittain myös mahdollisen suurvaltakonfliktin laukaiseva tekijä. Suurvaltakonfliktia hän pitää todennäköisenä joko Venäjän ja Yhdysvaltojen tai Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä.

”Suurvaltakonflikti on juuri nyt osa kotimaan politiikkaan niin USA:ssa, Venäjällä kuin Kiinassakin. (Venäjän presidentti Vladimir) Putin ei epäröi kriisin luomista, jos hän voi siten turvata valta-asemansa ja Putin ei kaikkien tekemistensä jälkeen voi yksinkertaisesti tulla syrjäytetyksi. (Yhdysvaltain presidentti Donald) Trump haluaa yhteenottoa egonsa ja poliittisen profiilinsa vuoksi. Mitä Kiinaan ja Yhdysvaltoihin tulee, niin Kiinan presidentti Xi Jinping saattaa jossain vaiheessa ottaa Trumpin kauppapolitiikan henkilökohtaisesti ja aloittaa aseellisen konfliktin esimerkiksi Taiwanissa”, hän ennustaa.

”Kyseessä on geopoliittinen ilmastonmuutos”

Myös Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer sanoo geopoliittisen tilanteen olevan menossa ”täysin väärään suuntaan”. Myös hänen mukaansa elämme historiallista aikaa.

”Tämä on täysin uutta minun elinaikanani. Kyseessä on geopoliittinen ilmastonmuutos”, hän kirjoittaa vuonna 2019 ennakoivassa raportissaan.

Anne Applebaumin tavoin hän nostaa esiin Yhdysvaltojen ja Kiinan välit sekä Yhdysvaltojen ja Venäjän välit.

”Tänä vuonna maailmanpolitiikassa istutetaan siemeniä, jotka tulevina vuosina uhkaavat koko globaalia järjestystä. Yhdysvaltojen ja Kiinan välit ovat rikki. Yhdysvalloissa ja Venäjällä molemmilla hallinnoilla on poliittisia kannustimia taistelun aloittamiseen vastapuolen kanssa. Molemmat toki haluavat pitää yhteenoton rajattuna, mutta konflikti saattaa alkaa elämään omaa elämäänsä”, Bremmer kuvailee.

Populisteille hän ennakoi suurvoittoa toukokuun eurovaaleissa ja sitä kautta tärkeitä paikkoja Euroopan komissiossa ja Eurooppa-neuvostossa. 

”Se auttaa heitä haastamaan Euroopan nykyisen politiikan esimerkiksi maahanmuutossa, kaupassa ja jäseniä koskevissa säännöissä. Sisäiset erimielisyydet vahingoittavat EU:n kykyä reagoida kriiseihin.”

Bremmer ennakoikin, että lähes kaikki tunnetut globaalit organisaatiot kuten EU, Nato, G20 ja WTO muuttavat tulevina vuosina muotoaan ja osa saattaa hajota kokonaan.

”Italia on se maa, josta meidän kaikkien tulee olla huolissamme”

Wolfson-talouspalkinnon saanut tunnettu brittiläinen ekonomisti Roger Bootle odottaa Eurooppaan juuri Bremmerin ennustamaa myllerrystä: euroalueen ja ehkä koko EU:n hajoamista.

”Jotta euroalue voitaisiin pelastaa, Saksan pitäisi erota yhteisvaluutasta ja viedä mukanaan Pohjois-Euroopan vauraat maat. Nämä maat pystyvät kestämään euroeron vaikutukset ja kustannukset. Jos Saksa ei näin tee, Italian tulisi jättää euro ja todennäköisesti näin myös tapahtuu”, Bootle sanoi Skagenin konferenssissa.

”Italia on se maa, josta meidän kaikkien tulee olla huolissamme. Ainoa kysymysmerkki on, milloin ja miten maa lähtee eurosta. Italian euroerosta seuraa katastrofi, joka todennäköisesti kaataa koko euron. Jos hyvin käy, se kaataa koko EU:n”, hän jatkaa.

Bootle myöntää olevansa sekä euro- että EU-skeptikko, vaikka alun perin olikin unionin ja yhteisvaluutan kannalla. Mikä meni pieleen?

”EU ja euro ovat tuoneet mukanaan liikaa sääntelyä ja liikaa veroja. Ei ole mitenkään mahdollista, että hyvin erilaiset maat pakotetaan samoihin sääntöihin valuuttaunionissa. Eurooppa on myös menettänyt kilpailukykynsä eikä Euroopasta tule enää lainkaan innovaatioita. Kun aasialaiset miettivät, minkälaisesta järjestelmästä he voisivat ottaa mallia ja oppia, Eurooppa ei todellakaan tule kenenkään mieleen. Siis ei todellakaan kenenkään!”

Samalla Bootle kuitenkin kiistää olevansa pessimisti.

”Tämä on optimistinen näkemys. Pessimistinen näkemys on se, että jatkamme nykyistä menoa.”

Harvardin yliopiston taloustieteen professori, entinen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääekonomisti Kenneth Rogoff arvioi jo pari vuotta sitten, että noin 15 vuoden aikajänteellä vähintään osa euromaista jättää yhteisvaluutan. Suomen euroeroa hän pitää perusteltuna siinä tapauksessa, että Saksakin lähtee eurosta.

Lue myös:

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Synkkä ennuste Suomesta: EU voi murtua ensi vuonna – ”Syntyy kaaos”

Tunnettu taloustieteilijä tyrmää Suomen euroeron juuri nyt: ”Itsetuhoinen ratkaisu”

Vladimir Putinilta jäätävä vastaus ydinaseista Donald Trumpille: ”Sitten mekin teemme niin”

Presidentti Niinistö varoittaa ”jääkylmästä sodasta” USA:n ja Venäjän välillä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Appelbaum hokee samaa amerikkalsien uuskonservatiivisien ajatushautomoiden tarinaa.

Asia onniin että EU -llittovaltio ei tule onnistumaan, koska se on rakennettu samalla liittovaltiomallilla kuin Neuvostoliitto. Siinä mallissa liittovaltion laki oli aina yläpuolella.

Tässä mallissa kaikki valta keskitettiin yhteen paikkaan yhden politbyroon kontrolliin, jota meillä vastaa komissio. Maan johtajasta ei kansa äänestänyt. Kansalle esitettiin teatteridemokratiaa, jossa sai valita edustajan duumaan leimaamaan mitä sinne tuotiin (Europarlamentti) .

Kaksi isoa osavaltiota sopivat keskenään mitä muiden kurkusta työnnetään alas, kuten pankkikriisi ja maahantulokriisi. Politbyroo käy saarnaamassa maissa että ei saa äänestää väärin.

Tällainen Euvostoliitto ruplineen hajoaa väistämättä, eikä kyse ole nationalismista vaan demokratiavajeesta. Osavaltiot lähtevät kuin Britit yksi kerrallaan kun niiiden kansalaiset kokevat että nyt riittää.

Ainoa millä EU:n voi pelastaa on ottaa käyttäöön USA:n liittovaltiomalli. Siinä Osavaltion laki on liittovaltion lain yläpuolella. Jos joku asia ei toimi tai miellytä osavaltion äänestäjien enemmmistön kantaa niin osalvaltio säätää oman lain.

Tämä estää liittovaltiota sanelemasta ja kääntää sen roolin aivan toiseksi. Liittovaltiolla on valtaa vain jos sen säätämät lain hyväksytään mahdollisimman monessa osavaltiossa. Jos se ei kuuntele eikä koordinoi kaikki ohittavat sen lait ja se muuttuu irrelevantiksi.

Ellei Euvostoliitto halua mennä esikuvansa perässä se vaihtaa liittovaltiomalliaan

Euroopan ongelmat eivät ole nationalismi saati Putin, vaan EU:n pystyyn halvautnut johto jonka ympäriltä liittouma hajoaa kun keskusjohto ei kuuntele eikä kykene muuhun kuin uhkaluun ja kiristämiseen.

Trump ei ole ongelma, kunhan Eurooppa palauttaa suvereniteettinsa ja kuten Merkel ja Macron ovat sanoneet, ei rakenna Eurooppaa enää puolutuksen tai muunkaan osalta USA:n varaan.

Euroopalla on omalla matereellaan enemmän potentiaalia ja talouskasvua kuin se tarvitsee. USA:n pahin pelko on että muodostuisi "Euraasian NAFTA", missä Meksikon ja kanadan korvaisivat Kiina ja Venäjä.

Maailman suurin talousalue, valtamereltä valtamerelle. USA:ta suurempi.

TÄMÄ on se todellinen gepoliittinen syy.

USA pyrkii eristämään Kiinan ja Venäjän, sekä pyrki liittämään TTP ja TTIP -sopimuksilla Tyynen meren alueen ja Euroopan omaan talousalueeseen jossa USA olisi sanellut säännöt.

Tämä on se todellinen syy miksi USA on rakentanut uuden kylmän sodan Eurooppaan ja käy kaupasotaa Kiinan kanssa.

Lukekaa ja ymmärtäkää tämä lause: "Pakotteet eivät ole olemassa siksi että Ukrainassa on sota, vaan Ukrainan sota on olemassa pakotteiden vuoksi".

Hannu Mononen

"Nationalismi on Appelbaumin mukaan ainakin osittain myös mahdollisen suurvaltakonfliktin laukaiseva tekijä. Suurvaltakonfliktia hän pitää todennäköisenä joko Venäjän ja Yhdysvaltojen tai Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä."

Jos Suomessa olisi vähänkään viisas hallitus, se käyttäisi mahdollista konfliktia edeltävän ajan tehokkaasti hyväksi korjaamalla ensi tilassa vuosien nuukailun aiheuttamat materiaaliset puutteet puolustusvalmiudessa.

Reijo Helli

En viitsinyt lukea koko juttua, mutta olen otsikosta samaa mieltä ja pahin hämmentäjä tässä on nyt tuo Amerikkalaisten itsensä valitsema johtaja Trump joka saa vain varsinaista sekasortoa ja hämmennystä kaikessa mistä puhuu tai minkä kanssa hän on tekemisissä.
Lisäksi on nämä muutamat Diktaattorit alkaen Putinista joiden toiminta on täysin arvaamatosta ja lisää tuota sekasortoa ihan Globaalisti ympäri maailman.

Juha-pekka Naukkarinen

Putinin tarkoitus on nimenomaan lisätä sekasortoa,hajoita ja hallitse periaatteella,ainoastaan näin hän voi saavuttaa suurvalta aseman maailmassa,kun voi neuvotella kauppasuhteet jokaisen maan kanssa keskenään ja sotilaallisesti on vahvempi yksittäisiä maita vastaan,kuin Natoa tai EU:ta,molemmat ovat kriisissä tällähetkellä,näin Putin saa myös oman kansan suosiota vahvana johtajana!

Janne Pohjala

Ottakaapa hieman selvää. Putin ei ole sanonut haivittelevansa mitään suurvalta-asemaa.

Kun käyttä tutkimaan asiaa niin huomatta että tämä väite on erilaisia aijatushautomoiden levittämää väitettä, jonka olemassaolo tarkoitus rakentaa viholliskuvaa.

Mitä Putin sitten on sanonut?

Hän sanoi että "Neuvostoliiton hajoaminen oli katastrofi".

Sitähän se taatusti oli, talous tuhoutui, ihmisien säästöt ja omaisuudet menivät, perusturva natisi liitoksistaan, ei ollut ruokaa, yhteinen omaisuus kahmittiin muutaman (7) oligarkin taskuihin. Oligarkit ostivat poliisit, tuomarit ja poliitkot.

Mitä muulla nimellä tuota voi kutsua kuin katastrofi.

Yhtenäinen Venäjä -puolueen nimi ketoo että se peruistettiin viime hetkessä estämään ulkoa ohjattu Venäjän hajoaminen osiin.

Siinä puolue ja sen presidentit onnistuivat. Korruptiota ja oligarkkien valtaa suitsitiin. Nyt moni oligarkki ravoaa maanpasossa Briteistä miten kaikki on kamalaa kun näiden toimintaan puututtiin.

Tietenkin on vielä paljon matkaa samaan elintasoon kuin meillä mutta Venäjä on kehittyvä valtio kuten Kiinakin. Lainaan Brookings -instituuttia:

Nor is he (Putin) out to restore a Russian empire, or build a new Moscow-centric geopolitical order. Putin wants respect for Russia, not external obligations. He wants respect in the old-fashioned, hard-power sense of the word. Other countries should proceed with caution if they consider trampling on Russia’s interests.

On aivan eri asia puolustaa maataan ja sen etua, vaatia Venäjää kohdellaan suvereenina maana ja tasavertaisesti. Näin tulee jokaisen hyvän valtionpäämiehen toimia.

Aivan eri asia kuin mitä propagandistit hokevat infosatua erttä Putler yrittää palauttaa neukkulan ja syödä puoli Europpaa. Vain kovin tietämätön uskoo noihin.

Jarmo Makkonen

”Kehitys on Euroopassa pisimmällä Unkarissa. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että nationalistit pitävät riippumattomuutta ja itsemääräämisoikeutta tärkeämpinä kuin talouskasvua ja hyvinvointia”,

Mikäs hiippari tämä Anne Applebaum oikein on? Kansallisesta itsemääräämisoikeudesta kannattaa EU:ssa pitää kiinni koska mitään talouskasvua ja hyvinvointia ei komission taholta ole odotettavissa kuten hyvin näkyy todellisuudessa. Onko Aplebaum EU:n lobbari?

Sauli Aittola

"Anne Applebaumin puheita ei voi ymmärtää. Hän on selvästi samaa mieltä kuin EU:n suurimmat virheet tehneen Merkel ja hänen perässä juoksijansa mukana meidän Katainen. Eivätkä opi mitään, vai ottaako niin omaan otsaan etteivät kehtaa myöntää.

Tämä Roger Bootle sen sijaan kirjoittaa asiaa joka olisi muidenkin huomattava ja pantava merkille.

Suurvalta konfliktin vaara on olemassa muistakin syistä. Ehkä EU:n heikkous Venäjään nähden on yhtenä syynä. Kiina ei ensimmäisenä ole aloittamassa mitään ellei sitä pakoteta siihen.

Ilkka Pönkänen

Mielestäni Anne Applebaumin analyysi on todella köykäistä - ja populistista.

Nationalismin ja populismin nousu Unkarissa, Puolassa ja Italiassa. "Trumpin politiikka". Trump haluaa konfliktia egonsa takia... täyttä soopaa.

Läntisten liitoumien murtuminen jää vähän epäselväksi. Jos sillä tarkoitetaan Natoa, niin eihän Nato ole murtumassa. Trump antoi vähän huutia Euroopan maille panostuksista puolustukseen, ei se ennakoi mitään murtumista. Nyt Naton eurooppalaiset jäsenmaat ovat luvanneet parantaa tahtia, eli nostaa panostusta puolustukseen.

Kiinan kanssa on menossa kädenvääntö kaupan ehdoista. Uusista ehdoista sovitaan ihan kohta. Tässä ei ole mikään syy suurvaltakonfliktin syntyyn. Putinista kukaan ei tiedä. Hänhän pystyi ottamaan Krimin Ukrainalta tuosta vaan, ehkä se rohkaisee tekemään erilaisia temppuja myös tulevaisuudessa. Putinin ansioksi on laskettava se, että Syyria ei vajonnut jihadistisen terrorimin pesäpaikaksi.

Kirjailija Applebaum antaa räväköitä haastatteluja, että nimi pysyisi julkisuudessa. Tämän hastattelun perusteella en voi antaa hänelle pisteitä suurvaltapolitiikan ymmärtämisestä.

Pekka J. Mäkinen

”Italia on se maa, josta meidän kaikkien tulee olla huolissamme. Ainoa kysymysmerkki on, milloin ja miten maa lähtee eurosta. Italian euroerosta seuraa katastrofi, joka todennäköisesti kaataa koko euron. Jos hyvin käy, se kaataa koko EU:n”.

Tästä olen puhunut moneen kertaan ja perustellut kantaani hyvinkin poliiittisesti epäkorretilla perusteella. Nimittäin jo useita vuosia sitten Anne Lindellin näyn 1997 tai profetian perusteella, jonka hän julkaisi uudelleen v. 2011, ja jossa tapahtumat on nähty etukäteen aivan tarkasti esim. EU:n kriisimaiden järjestyksen suhteen sekä myös tämän valtavan maahanmuuton jota Italia ei enää pysty hallitsemaan. Näin tulee käymään. http://www.armo.info/anne_lindellin_uni_elokuussa_1997.html

Mikki Nieminen

EU:n kaatuminen aktivoisi kaiketi Venäjän laajentumispyrkimyksiä, kun millään maalla ei olisi kummoistakaan turvatakuuta omassa viitekehyksessään. Ainakin se toisi Euroopan yksittäisille valtioille paineen ja tarpeenkin lisätä kaupallista yhteistyötä Venäjän kanssa. 3. Maailmansota saattaa tosiaan olla lähempänä kuin koskaan.
Teoillaan itsensä nurkkaan maalanneele Putinille vain Venäjän sota-/poikkeustila tuo tarpeellisen tien vallankahvassa pysymiseen, sillä luopuminen siitä merkitsee melko varmasti Putinin totaalista loppua.

Jyry Heinänen

Brittiekonomisti Roger Bootle kirjoittaa: ”Jotta euroalue voitaisiin pelastaa, Saksan pitäisi erota yhteisvaluutasta ja viedä mukanaan Pohjois-Euroopan vauraat maat. Nämä maat pystyvät kestämään euroeron vaikutukset ja kustannukset." Pohjois-Euroopan maista vain Suomi on euromaa. Hieman outoa, että ekonomisti ei tunne faktoja.

Jouko Salminen

Roger Bootlen havainnot ovat tavallaan ytimessä, mutta perustelut täysin vääriä.

Se järjestelmä, johon Eurokin perustuu, ei toimi teoriassa eikä käytännössä. Olemme sen itse nähneet viimeisen 10 vuoden aikana. Keskuspankki joutuu kasvattamaan tasettaan keinolla millä hyvänsä saadakseen liikepankkien taseen nousuun.

Syy on yksiselitteinen, ihmiset eivät ota lainaa talouden supistuessa. Se menetelmä, jota keskuspankit nyt käyttävät ei korjaa ongelmaa, vaan siirtää sen myöhemmäksi ja toisille. Järjestelmä, jota IMF:kin tukee antaa tilaisuuden Orbaneille. Kaikki tämä on korjattavissa. Täytyy vain tunnustaa tosiasiat. FIAT järjestelmän teoria, eikä siten myös käytäntö toimi

Korjaukseen riittää pieni viilaus: M0 raha pitää syöttää suoraan kansalaisille ja nostaa pankkien omavaraisuusvaatimusta 50 %:iin kaikkialla maailmassa.

Jani Lehtinen

Malliesimerkki disinformaatiosta: 11.7.2019 ILTALEHTI Kysely: Yli puolet suomalaisista on vähentänyt kuluttamistaan – kasvipohjainen maito on tullut yhä useamman kotiin ja lomilla nipistetään LENTÄMISESTÄ. (mutta samaan aikaan) 11.7.2019 YLE Ilmastoahdistus ei näy Suomen lentokentillä – matkustajamäärät kasvoivat. ”Ihmisillä ei enää ole vain erilaiset mielipiteet, heillä on nyt myös erilaiset faktat riippuen siitä, mitä lähteitä he seuraavat. ” Anne Applebaum