Sunnuntai 21.7.2019

Keskustan johto hermostui: ”Sdp tekee vakavalla asialla vaalipolitiikkaa”

Luotu: 
30.1.2019 08:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kuvassa) ja varapuheenjohtajat arvostelevat sdp:tä.
|

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajisto antaa kipakkaa palautetta oppositiopuolue sdp:lle, joka on tekemässä hallitukselle välikysymystä vanhustenhoidon tilanteesta.

Keskusta on sdp:n kanssa samaa mieltä siitä, että ”isojen hoito- ja hoiva-alan yritysten Esperi Caren ja joidenkin muidenkin toiminnassa paljastuneet epäkohdat ovat vakavia ja kaikin puolin kestämättömiä”.

”On hyvä, että perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon johdolla haetaan jo tällä viikolla ratkaisuja siihen, miten vanhustenhoidon kiistattomia ongelmia korjataan”, keskustajohtajat toteavat.

Ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja varapuheenjohtajat Hanna Kosonen sekä Markus Lohi eivät kuitenkaan katso hyvällä sdp:n toimia.

”[Sdp] on tekemässä vakavalla ja lähes jokaista suomalaista koskettavalla asialla vaali- ja puoluepolitiikkaa. Yhdenkään vanhuksen hoiva ei parane opposition välikysymyksellä, vaan riittävien palveluiden ja hoivan turvaamisella kaikissa tilanteissa”, keskusta toteaa.

”Kaiken lisäksi SDP on tehnyt kaiken voitavansa sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseksi, vaikka juuri se olisi iso osa ratkaisua vanhustenhoidon kestävässä parantamisessa. Tässä tilanteessa nimittäin ollaan osaltaan juuri siksi, että uudistukseen ei yli kymmenen vuoden aikana ole pystytty.”

Oppositiossa asiasta ollaan laajalti eri mieltä ja sote-uudistuksen pelätään lisäävän ongelmia.

 ”Jos uudistus nyt kaatuisi, vanhustenhoidon sekä ylipäätään sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistäminen tulee hallitsemattomasti voimistumaan. Tätäkö SDP todella haluaa”, keskustajohtajat vetoavat.

”Keskustan tavoite on viedä uudistus viimein maaliin, jotta palvelut voidaan turvata tasa-arvoisesti paitsi jokaiselle ikäihmiselle myös kaikille suomalaisille kautta maan. Linjamme on ollut ja on, että myös tulevaisuudessa vastuu palveluista on julkisella puolella. Yksityiset hoito- ja hoiva-alan yritykset voivat täydentää julkisia palveluja.”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Ainakin se oppositio on vuosikaudet vaiennut asiasta, kun vanhustenhoidon ongelmia on nostettu esiin. Tätä asiaa trivialisoidaan muutenkin tolkuttomasti. Päätökset itse hoidetun vanhustenhoidon yksityistämisestä eli myynnistä yksityisen hoidettavaksi tekee kunta. Sopimukset palvelutasosta tekee kunta. Valvontavastuussa on kunta.

Pentti Westerholm

Miten esimerkiksi Länsi-Lapin keskusairaala päätyi Mehiläisen hallintaan.Punainen Kemi syrjäytti Suomen hallituksen toiveen pidättäytyä kaupasta.SDP ja vasemmiston yhteisvoimin sopimus tehtiin .Kaukaa haettu tuo Kokoomuksen ja Kepun syyttely .

Seppo Simonen

Katsoin mtv asian ytimessä ohjelman ja haastateltavana oli Hyvinvointiliiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas. Rajakangas sanoi että yksityisiä vanhuspalvelupisteitä on Suimessa 850 ja näistä 30 on valitettu. Tämän tiedon valossa tämä episodi on marginaalia mutta kuitenki vakava asia.
Toisaalta kun kunta ostaa palveluja 0,5 mitoituksella hoitohenkilöä vaikka jotku tarvitsee 0,8 mitoitusta niin kun maksaa vai 0,5 mukaisesti.

Oppositio välikyselee omia mitoituksiaan viime hallituskaudella. Samalla käyttää tätä episodia wahataboutismina uuteen sote ja maakuntamallin joka tuo korjauksen tähänkin nyky sotku käytäntöihin.

Nita Hillner

Ongelmia vanhusten hoidossa on ympäri Suomea, myös sellaisissa yksiköissä, jotka eivät ole tehneet valituksia. Johtunee siitä, että hoitajia pelotellaan hiljaisiksi esimiesten voimin. Soten hierarkia kätkee ongelmia alleen, hoitajat vuosikymmenien aikana opetettu liian nöyriksi ja johto varoittaa heitä salassapitovelvollisuudesta, vaikka salassapitovelvollisuus ei todellakaan koske työn ja palvelun epäkohtia.

Itsekin olin aikanaan kokouksessa, jossa meitä varoitettiin ja sanottiin että kaikki työssä tapahtuva on salaista, asioista ei missään nimessä saa puhua työn ulkopuolella. Ainoastaan korkein johto saa puhua sanottiin. Rohkeana likkana sanoin vastaan, kerroin henkilöstöpomolle että salassapitovelvollisuus koskee asiakkaita, ei työn epäkohtia.

Yhteiskunnan pitää kannustaa hoitajia kertomaan epäkohdista, eivät ne muuten tule ilmi kuin ääritapauksissa.

Pasi Käyhkö

Erkki, juuri näin. Suurin uskoja ja Neuvostoliiton nuolija oli kuitenkin Keskustapuolue. Herrat hoitelivat suhteitaan. Lähinnä Kekkonen, Karjalainen ja Väyrynen sekä muutama muu. Karjalaiseen meni luotto Moskovassa kylläkin viinaongelmien takia.

Ilkka Paananen

Katkeraa tilitystä, mutta aina yhtä viihteellistä. Sen jälkeen kun kokoomus sai yleiset syynsä ratkottua ja pääsi päättämään asioista, on Suomen tilanne niin taloudellisesti kuin myös mielialojen puolesta ollut jatkuvassa alamäessä. Mikä siinä on, ettei kyvyt riitä? Sävelet soivat sielussa, muttei saa soittimesta irti. Olisiko aika siirtyä oppositioon?

Arto Lähteelä

Kokoomus ja Keskustapuolue ovat tuhoamassa hyvinvointi valtion.
Hyväveli riisto on jo annettu Terveydenhoitoon ja hoivaan.
Hallitus ja Valvira puolustavat lähes rikollista bisnestä.
Vanhukset ja köyhät ovat ikävä taakka Kokoomukselle ja Keskustalle.
Nämä puolueet ottavat myös vastuun seurauksista, kun Suomi ajetaan 1930 luvun tilaan .
Toivottavasti ei lyödä päätä Karjalan mäntyyn.

Reino Mäkinen

Vanhusten hoito ei sovellu yksityisille yrityksille, joiden tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa. Kyse on yksinkertaisesta lakisääteisestä toiminnasta, jossa omistajilla ei ole mitään tuotteen laadun kehittämiseen olevaa intressiä. Liikevoittoa lisää vain menojen pienentäminen ja kansanedustajien mielipiteiden muokkaus. Miljonäärejä on taas ehditty tekemään valtion tuella. Vanhin tauti on ahneus.

Ilkka Paananen

Hyvä, että perseellään ollut asia on nostettu viimeinkin esille oli vaalit eli ei. Sotea tähän ei tarvitse nyt sotkea, tämä on ollut riittävän kauan tiedossa. Luulisi yhteisen tahtotilan löytyvän ilman politikointia. Tämä on ihmisoikeuskysymys saatanan tunarit - hävetkää.

Arvo Tammela

Björklund, ketkä ovatkaan hermostuneet. Välikysymyksen tehneet puolueet ja naispuheenjohtajien ammattiliitot vai Keskusta.
Välikysymyksen tehneillä ja ammattiliitolle on puheidensa mukaan ollut jo vuosikausia tiedossa vanhuspalvelujen "katastrofaalinen" tila. Mitä he ovat sen parantamiseksi tehneet noiden vuosikausien aikana. Aina ennen vaaleja ovat puhuneet kauniisti, miten tärkeää on saada vanhusten asiat kuntoon . Vaalien jälkeen on ollut varsin hiljaista . Ammattiliitot ovat järjestäneet lakkoja ja mielenosoituksia, mutta ei suinkaan hoivapalveluista vaan aivan muista syistä . Kuitenkin liittoihin oli tullut valtava määrä tietoa siitä miten heikolla tolalla hoivapalvelut niin julkisella kuin yksittyisellä puolella ovat olleet. Nyt sitten vaalien alla herättiin ja nostettiin kauhea huuto, mutta vain yksityisten palveluntuottajien osalta. Ilmeisesti julkisella puolella tapahtuneista vastaavista surullisista tapahtumista ollaan hiiren hiljaa ja toivotaan ettei ainakaan mediat kerro niistä mitään.

Erkki Malinen

Ollaankohan me yksi tyhmimmistä kansoista, me kuvitellaan kun ulkomaiset sijoittajat ostaa meidän monopoliasemassa olevat yritykset, että ne hyvää hyvyyttään sitten tuottaa halpoja palveluja. Ja nyt kun se yksi eukko otti loparit, täälä ollaan hyvillään joutupas eukko lähtemään. Kukaan ei kysele niitten miljoonien perään mitä se vei mennessään, onko ne miten laillisesti tienattu. Ja minkälaista vahinkoa se sai aikaan, holtittomalla toiminnallaan, viisaammat vaatis vahingonkorvausta.

Tapio Tuomisto

Niin, onhan se nyt hirveää kun joku parlamentaarisessa kyselyssä uskaltaa kyseenalaistaa kepulaisen oikeistolestadiolaisen unelman toteutumista ja estää julkisten palvelujen yksityistämisen..kyllä Santeri Alkiokin sen ymmärtäisi, että vanhuksen ainoa turva ja hyvinvointi voi toteutua vain voittoa maksimoivan pääomasijoittajan hoivayksikössä..ja sekin mieluimmin veroparatiisista käsin toimiva omistaja.

Matti Rajala

”Keskustan tavoite on viedä uudistus viimein maaliin, jotta palvelut voidaan turvata tasa-arvoisesti paitsi jokaiselle ikäihmiselle myös kaikille suomalaisille kautta maan. Linjamme on ollut ja on, että myös tulevaisuudessa vastuu palveluista on julkisella puolella. Yksityiset hoito- ja hoiva-alan yritykset voivat täydentää julkisia palveluja.”

Miksi siis keskusta ajaa kokoomuksen markkinaehtoistamismallia eteenpäin, missä vanhuksetkin jätetään täysin rahan edellä toiseksi?