Keskiviikko 24.7.2019

Kansanedustaja ryöpytti kokoomusta 2 suorassa lähetyksessä – Riita puhkesi vanhustenhuollosta: ”Nyt jo peruutetaan”

Luotu: 
30.1.2019 10:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen Sari Sarkomaa (kuvassa) väitteli kiivaasti sdp:n Maria Guzeninan kanssa hoitajamitoituksesta Ylen keskiviikkoaamun lähetyksessä.
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sdp:n kansanedustaja Maria Guzenina syyttää hallitusta vanhuspalveluiden heikentämisestä ja erityisesti kokoomusta sitovan hoitajamitoituksen vastustamisesta.
|

Entinen peruspalveluministeri, sdp:n kansanedustaja Maria Guzenina vaati hallituspuolueita sitoutumaan sitovien hoitajamitoitusten käyttöönottoon Ylen kahdessa suorassa lähetyksessä keskiviikkoaamuna. Radion Ykkösaamun lähetyksessä Guzenina ja hallituspuolue kokoomuksen edustaja Sari Sarkomaa äityivät riitaan vanhuspalveluiden ongelmista ja niiden syistä.

Guzenina viittasi Ylen aamutelevisiossa omaan ministeriaikaansa, jolloin sdp ajoi hallituksessa vanhuspalvelulakiin kirjausta sitovasta hoitajamitoituksesta. Kokoomus esti hankkeen vedoten siihen, että hoitajamitoitus veisi vanhustenhoidon painopistettä kotihoidosta laitoshoitoon.

LUE LISÄÄ: Ex-ministeri Guzenina nosti vanhan hallitusriidan esiin – ”Olisi ihanaa sanoa, että olin vuonna 2012 väärässä, en ollut”

Guzeninan mukaan vanhuspalvelulaki paransi mitoituksen puutteesta huolimatta vanhuspalveluiden tilannetta hetkeksi. Tämä johtui hänen mukaansa siitä, että lakiin tehtiin terveysyrityksiä ”uhkaava” kirjaus, jonka mukaan sitovaa henkilömitoitusta harkittaisiin, mikäli yhdessäkään hoivayksikössä alitettaisiin 0,5:n mitoitus. Tämän hetkellisen parannuksen päättivät viimeistään Sipilän hallituksen toimet, Guzenina väittää.

LUE MYÖS: Näkökulma: Eduskunnan pöytäkirja käräyttää Maria Guzeninan valikoivasta muistista

”Tämä on nyt uusi aalto näitä heikennyksiä, jotka ovat seuranneet siitä, että tämän hallituskauden alussa Sipilän hallitus päätti säästää vanhuspalveluista 70 miljoonaa euroa ja heikentää vanhuspalvelulakia viemällä sieltä pois muun muassa sen henkilöstömitoituksen sisällön, eli että siellä mitoituksessa sai olla ainoastaan hoitavaa henkilökuntaa. Nyt siellä voi olla toimistohenkilökuntaa, siivoojia, siellä voi olla talonmies, joka ei aidosti tee hoitotyötä. Tämä on on heikentänyt näitä mitoituksia”, Guzenina sanoi Ylen lähetyksessä.

Hallitus päätti vuonna 2015 vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen ”tarkistamisesta” eli höllentämisestä, minkä arvioitiin tuottavan 70 miljoonan euron säästöt kuntien menoista.

”Tämä ei ole tämän ajan ongelma, tämä on pitkä ongelma”, vastasi kokoomuksen Jaana Laitinen-Pesola, entinen sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Guzeninan syytöksiin.

Laitinen-Pesola myönsi yleisellä tasolla, että virheitä on vanhuspalveluissa tehty. Hänen mukaansa alan järjestöjen huolia ja vaatimuksia ei ole kuultu, mutta ongelma on kehittynyt pitkän aikavälin aikana eikä koske vain yksityisiä hoivayrityksiä.

”Eivät julkisetkaan palvelut kympillä tästä selviä”, hän sanoi.

Guzeninan mukaan henkilöstömitoitusten suosituksiin on hukattu kuusi vuotta, kun käyttöön olisi voitu ottaa myös sitovat mitoitukset. Hänen mukaansa liitot ovat koko ajan puhuneet sitovien mitoitusten puolesta. Jaana Laitinen-Pesola todisti eri tavoin.

”Olin Tehyn puheenjohtaja silloin, ja me selvitimme laajasti asiantuntijoitten avulla, mitä laissa oleva sitova suositus tarkoittaisi. Silloin päädyttiin siihen, että se voi mahdollisuus mutta myös uhka. Suosituksessa pitäisi jollain tavalla ottaa aina huomioon se hoidettavan hoitoisuus ja se, ketkä sitä hoitoa tekevät, ja fyysiset tilat ja muut – ja tällainen staattinen suositus ei välttämättä elä sen hoidon tarpeen mukana”, Laitinen-Pesola sanoi Ylellä.

”Silloin päädyttiin siihen, että tämä ei ole järkevää.”

Lue myös: Keskustan johtaja Esperi Caresta: ”Nyt on vallalla markkinamalli, jonka sote-uudistuksen vastustajat haluavat jatkuvan”

Riita yltyi radiossa

Radion puolella Ykkösaamussa Guzenina otti yhteen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvan Sari Sarkomaan (kok) kanssa. Guzenina viittasi Sarkomaan puheenvuoroon, jossa tämä kertoi useiden vanhustenhuollon yksiköiden nykyisin alittavan lakiin aiemmin kirjatun hälyttävän rajan eli 0,5:n mitoituksen.

”Nyt Sarkomaa tässä peruutti jo” – ”Minä en peruuttanut”

”Mutta Stubbin hallituksen aikana nämä lakaistiin maton alle ja tämän hallituskauden alussa Sipilän hallitus päätti leikata 70 miljoonaa euroa vanhusten palveluista ja heikentää henkilöstömitoituksen kriteeristöä. Tämä on fakta”, Guzenina jatkoi edellisestä lähetyksestä.

Sari Sarkomaa joutui vastaamaan Ylen toimittajan suoraan kysymykseen: tekikö kokoomus ”suuren virhearvion” vastustaessaan sitovaa henkilöstömitoitusta ja sen rikkomisesta koituvia sanktioita?

”Se, miten tämä suositus on toiminut, niin näyttää THL:n tutkimusten perusteella, että mitoitus on parantunut, mutta se ei ole riittävää”, Sarkomaa totesi.

”Mielestäni tarvitaan tiukempaa sääntelyä. Olen valmis siihen, että meidän täytyy mitata ja valvoa [henkilöstömitoituksia], ja pitää olla myös sanktiot”.

Häneltä kysyttiin, onko kokoomus siis muuttanut kantaansa ja päätynyt kannattamaan sitovaa mitoitusta.

”Mehän olemme linjanneet, että tarvitsemme hoivatakuun ja että vanhuspalvelulakia täytyy tiukentaa.”

Sarkomaa kuitenkin totesi, kuten Jaana Laitinen-Pesola, että ihmistä ei voi määritellä yhdellä luvulla, vaan tarvitaan potilaiden ”hoitoisuusmittari” mitoituksen tueksi.

Toimittaja huomautti, että nykyinen kriteeristö mahdollistaa suositetun mitoituksen täyttämisen siten, että hoitohenkilökuntaa ei oikeasti ole riittävästi. Tällaiseen kikkailuun täytyy puuttua, Sarkomaa myönsi.

Guzenina haastoi kokoomuksen pitämään kiinni Sarkomaan sanoista.

”Minusta on hienoa, että kokoomus on nyt muuttanut mieltään – tehän teitte kaikkenne ettei saatu näitä sitovia henkilöstömitoituksia – ja toivottavasti hallitusneuvotteluissa, jos olette siellä, pidätte kiinni siitä mitä Sarkomaa tässä sanoi”, Guzenina sanoi.

Hän iloitsi myös siitä, että Tehykin on tullut sitovan mitoituksen kannalle.

Guzenina ja Sarkomaa äityivät puhumaan toistensa ja toimittajan päälle, kun Sarkomaa ei hyväksynyt Guzeninan tulkintaa kannan muuttamisesta.

”Nyt Sarkomaa tässä peruutti jo”, Guzenina huudahti.

”Minä en peruuttanut, kerroin että me tarvitsemme hoitoisuusmittarin”, Sarkomaa sanoi.

Guzenina tivasi, onko kokoomus valmis lisäämään lakiin sitovan henkilöstömitoituksen ja vaati Sarkomaa lopettamaan ”saivartelun”. Selvää vastausta ei Sarkomaalta saatu.

Keskustelussa vähille puheenvuoroille jäi keskustalainen entinen peruspalveluministeri Juha Rehula, joka kuitenkin ilmoitti, että nykytilanteeseen täytyy tulla muutos.

”Voimassa oleva lainsäädäntö ei riitä, voimassa olevat suositukset eivät riitä”, Rehula myönsi.

”Jos tämä hoitajamitoitus olisi se ongelma, niin muutettakoon”, hän totesi arvioiden, että ongelma on laajempi.

LUE MYÖS:

Nyt tuli ulostulo kokoomuksesta: ”Suuret hoivayritykset hyödyntävät sekavaa tilannetta – Ei ihme, että henkilökunta uupuu ja äänestää jaloillaan”

Ex-ministeri Guzenina nosti vanhan hallitusriidan esiin – ”Olisi ihanaa sanoa, että olin vuonna 2012 väärässä, en ollut”

Sanna Marin: ”Esperi Care on räikein esimerkki” – Sdp väläyttää välikysymystä hallitukselle

Viranomaisten Esperi-paperit paljastavat: Lääkkeet sekaisin, hoitajat uhkasivat lakolla, hoivakotia johdettiin 200 km:n päästä

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Eikös se sama Kataisen hallitus, jossa Guzenina-Richardson oli peruspalveluministerinä, päättänyt leikata 300 miljoona vanhusten laitoshoidosta. Tämä on tietysti vain yksi esimerkki siitä kaksinaismoraalista, joka tämän teeman ympärillä vallitsee. Vanhustenhoidon ongelmia on vuosien varrella nostettu esiin useinkin, ne vaan eivät ole herättäneett mitaan kiinnostusta ennen kuin nyt, juuri vaalien alla.

Simo Pietiläinen

Guzenina on oikealla asialla. Kuulin tapauksesta jossa ruoanlaitto henkilokuntakin laskettiib hoitajiksi. Kunnon mitoitus ja kunnon valvonta on ainoa joka tepsii. Ahneuteen perustuva liiketoiminta ei sovi avuttomien hoitoon. Esperin pomo irtisanoutui vieden miljoonat mukanaan, se ei auta pulassa olleita vanhuksia.

Kenneth Ainetdin

Petteri Orpo sanoi vaalipuheessaan tänä talvena, että "arvokas vanhuus on kunnia-asiamme". Tekisi Orpollekin hyvää tehdä yllätyskäynti Attendon tai Esperi Caren ylläpitämässä vanhainkodissa. Silloin hän saisi nähdä nämä kusiset sängyt ja rohtuneet/tulehtuneet perseet.

Hävettää, että meillä on tuollaisia ministereitä jotka lausuvat jotain näin groteskia. Sipiläkin leikkii uskovaista ja samalla vähentää vanhusteinhoidon määrärahoja.

Juha Sipilä, näytä sinä minulle usko ilman tekoja niin minä näytän sinulle teoistani uskon.

Sillä niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin myös usko ilman tekoja on kuollut.

Kenneth Ainetdin

Petteri Orpo sanoi vaalipuheessaan tänä talvena, että "arvokas vanhuus on kunnia-asiamme". Tekisi Orpollekin hyvää tehdä yllätyskäynti Attendon tai Esperi Caren ylläpitämässä vanhainkodissa. Silloin hän saisi nähdä nämä kusiset sängyt ja rohtuneet/tulehtuneet perseet.

Hävettää, että meillä on tuollaisia ministereitä jotka lausuvat jotain näin groteskia. Sipiläkin leikkii uskovaista ja samalla vähentää vanhusteinhoidon määrärahoja.

Juha Sipilä, näytä sinä minulle usko ilman tekoja niin minä näytän sinulle teoistani uskon.

Sillä niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin myös usko ilman tekoja on kuollut.

Kenneth Ainetdin

Petteri Orpo sanoi vaalipuheessaan tänä talvena, että "arvokas vanhuus on kunnia-asiamme". Tekisi Orpollekin hyvää tehdä yllätyskäynti Attendon tai Esperi Caren ylläpitämässä vanhainkodissa. Silloin hän saisi nähdä nämä kusiset sängyt ja rohtuneet/tulehtuneet perseet.

Hävettää, että meillä on tuollaisia ministereitä jotka lausuvat jotain näin groteskia. Sipiläkin leikkii uskovaista ja samalla vähentää vanhusteinhoidon määrärahoja.

Juha Sipilä, näytä sinä minulle usko ilman tekoja niin minä näytän sinulle teoistani uskon.

Sillä niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin myös usko ilman tekoja on kuollut.

Pentti Westerholm

Kaukaa haettu tuo hallituksen syyttely Esperi Caren,Attendon ja muiden yksityisten hoitosopimusten kanssa.Kunnat ovat säästöjä tehdäkseen tehneet itsenäisiä sopimuksia yksityisten hoitoketjujen kanssas.Monessa kunnassa on jopa oppositio puolueiden enemmistö ollut päättämässä..Miten vastuu jää hallituspuolueille? Tai niin anteeksi en heti huomannut,eihän oppositiolla mitään vastuuta ole

Matti Kuosmanen

Olisi hyvä tarkistaa, mitä vanhustenhoitolain pykälässä 6 mainitaan: "Palvelun laadun ja riittävyyden arvioimiseksi kunnan on kerättävä säännöllisesti palautetta palveluja käyttäviltä, heidän omaisiltaan ja läheisiltään sekä kunnan henkilöstöltä."

Jos näin olisi tehty, puutteet olisi huomattu ja voitu korjata.

Erkki Laitinen

Jos tippuu sängystä aamuyöstä, saa maata lattialla kunnes väki tulee töihin. Ulkoilua on ikkunan avaaminen. Seuraavaksi varmaan ruokailua on lautasen näyttäminen ovelta. Toiminta pitää kehittää sellaiseksi, että osingot toiminnasta ovat riittävän suuret upotettavaksi veroparatiiseihin. Tätäkö me on haluttu?

jouko viitala

Kritiikki vanhustenhoidosta on varmasti aiheellista. Se vain ihmetyttää, että ongelmia nähdään vain yritysten ylläpitämissä hoitolaitoksissa. Tilanne vain taitaa olla aivan samanlainen myöskin yhteiskunnan ylläpitämissä laitoksissa.
Tarkoituksenmukaisuusko aikaansaa sen, että julkisuuden mukaan ongelmat ovat pelkästään yksistyissä laitoksissa?

Ilkka Paananen

Kyllä tässä on kyse johtamisongelmasta. Miten muuten on mahdollista, että on hyvin hoidettuja yksiköitä ja sitten niitä pahnanpohjimmaisia. Näitä esimerkkejä löytyy laidasta laitaan kaikilta yksityiltä kuin myös julkiselta puolelta. Se on sata varma, että jollain laskennallisella keskiarvolla mitoitettuna tämä ei ratkea. Puolueet voisivat vaalikiimassaan nyt palata takaisin ilmastonsuojeluun. Tuo on sopivan abstrakti teema kun tämä vanhustenhuolto ei ilmiselvästikään taivu 'näin äkkiseltää'.

Petri Hämäläinen

Uskomatonta että meillä on vasta alle 10 vuotta yksityistämistä ja nyt tällainen soppa.

Liiketoiminnan logiikan puolesta olisi ekaksi hyvä tarjota hyvää palvelua halvalla (vrt katsastusasemat) ja nostaa hinnat tappiin VASTA SEN JÄLKEEN kun julkiset asemat ja kilpailu on tuhottu

Ritva Lehtonen

Joskus olisi hyvä kuunnella hoitajien mielipidettä ja tarkistaa myöskin onko esimiesten työnjohtotaidot ihan kohdallaan, on muuten yksi tärkeä asia työilmapiirinkin takia.
Jos hoitotyötä johdetaan dollarinkuvat silmissä siitä ei hyvää seuraa.