Sunnuntai 21.7.2019

Ministeri Annika Saarikko: Vakava ilmiö hoitoalalla – ”Tämä on yksiselitteisesti väärin”

Luotu: 
31.1.2019 19:34
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Pidän tuota ilmiötä vakavana, ja pahimmillaan se on rikos”, ministeri Saarikko sanoo haamuhoitajista.
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) tuomitsee jyrkästi hoitoalan ilmiön, jossa hoitajien määrää vääristellään.

Tämä ”haamuhoitajien” asia nousi esiin torstaina eduskunnan kyselytunnilla vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen kysyessä asiasta:

”Haamuhoitajat ovat nousseet tällä hetkellä keskusteluun, siis ne hoitajat, joita ei ole ollenkaan olemassa. Työvuorolistoihin saatetaan suunnitella työvuorot niin, että ne näyttävät siltä, että hoitajamitoitus toteutuu, mutta todellisuudessa ne eivät kuitenkaan vastaa sitä, mitä käytännössä tapahtuu. Kaikkiin työvuoroihin ei välttämättä saada hoitajia, tai ei edes aiota kutsua hoitajia suunniteltuun työvuoroon, tai hoitajia kutsutaan, mutta työaika on vain neljä tuntia kiireisimpään aikaan. Arvoisa ministeri, millaisena ongelmana te näette tämän haamuhoitajaongelman ja mihin toimiin aiotte ryhtyä, jotta tämä vastenmielinen ongelma saadaan korjattua?”

Ministeri Saarikko vastasi, että aikoo ottaa asian esille huomenna perjantaina ”työkokouksessa”. Saarikko on kutsunut luokseen hoivapalveluyrityksiä, ammattiliittoja, kuntien edustajia ja valvontaviranomaisia neuvottelemaan siitä, miten varmistetaan laadukkaat vanhusten asumispalvelut. Kokous on seurausta hoivayritys Esperi Caressa paljastuneisiin laiminlyönteihin.

”Tämä tärkeä kysymys, jonka edustaja Pekonen esitti, on aihepiiristä, jota aion erittäin vakavasti lähestyä huomenna työkokouksessa muun muassa näiden suurimpien yritysten edustajien kanssa. Ilmiöstä kuuluu kaikuja sekä valvontaviranomaiselta että henkilöstöjärjestöiltä, ja pidän tuota ilmiötä vakavana, ja pahimmillaan se on rikos, jos se pitää sisällään näkemyksen siitä, että on tietoisesti väärennetty sellaista dokumentaatiota, jota valvontaviranomainen tarkistaa. Tämä ei ole tuomioistuin, totean vain, että tuo toiminta, joka ikään kuin vääristelee sitä henkilöstön määrää, joka vanhuksilla on tukenaan arjesta selviytymisessä, on yksiselitteisesti väärin, ja tulen vaatimaan konkreettisia sitoumuksia tämän toiminnan lopettamiseksi”, Saarikko vastasi Pekoselle.

LUE MYÖS:

Tutkija Esperi Caresta: ”Tulpat korvissa on vaikea kuulla, etenkin jos puhujalle työnnetään suukapula suuhun”

Esperi Care poisti ilmoituksen tehneen hoitajan – Valvira: ”Laki on yksiselitteinen”, vastatoimet kielletty

Super: Esperi Care ”yritti pimittää” ongelmat – Yksityisten jättien hoitajilta tulee ilmoituksia jatkuvalla syötöllä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Kepussa ja kokoomuksessa niin sanotusti puntit tutisevat vaalien läheisyyden vuoksi.
Ensin maahanmuuttajien aiheuttama raiskausbuumi, ja sitten perään vanhuksien kaltoin kohtelu ja silmitön rahan teko yksityisissä vanhainkodeissa.
Sipilän rikastumiskeinojakin epäillään.
Mitä seuraavaksi?

Raimo Hakala

Tulipa tosi pahaan paikkaan eli juuri vaalien alle julkisuuteen nämä haamuhoitajat. Kun tuo sote ei ehtinyt valmistua. Ja kun se tuli esiin vielä yksityisellä puolella. Sehän kertoo, että terveyden hoidosta on tullut liiketoimintaa. Ja se tarkoittaa, että sitä tehdään voiton tavoittelun ehdoilla. Ja myös sitä, että kustannuksia täytyy saada alas ja se taas tarkoittaa työntekijöiden vähentämistä. Koska työpalkkojen sanotaan olevan pöyristyttävän korkeita. Virkahenkilöiden palkat eivät tietenkään ole liian korkeita. Sillä hehän eivät edes työtä teekään. Puhumattakaan parlamentista jolla on vastuu sekä säätää lait, että valvoa niiden noudattamista. Vai onko niin, että suomessa on parlamentti niin kuin demokratiaan kuuluukin mutta ei tarvitse olla vastuussa muusta kuin omien palkkioiden nostoista? Kun vastuuta ei kanneta sanoi äitini "tuollehan nauraa naurismaan aidatkin. On se hyvä, ettei hänen tarvitse nähdä tätä alennustilaa johon yhteiskuntamme on vajonnut.

Pasi Anttila

Totta. Eikä tämä rajoitu vain hallituspuolueisiin vaan jokainen eduskuntapuolue on jossain vaiheessa ollut näistä vastuussa. Nämä ongelmat on tiedetty mutta yksikään puolue ei ole ottanut asioita vakavasti, jos media ei ole niitä julkisuuteen nostanut.

Pasi Anttila

Itseasiassa nämä tapaukset eivät ole väärin vaan luultavammin ne täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit.

Se mitä olen tämän viikonaikana lukenut ja kuullut suomen vanhusten hoitopaikoista osoittaa että näitä tulisi alkaa polisiin tutkimaan. Pelkät valviran antamat nuhteet ja pienet sakot eivät nyt enää riitä.

Osassa tapauksista nämä ovat ihan systemaattisia, eikä mitään virheitä, joita saattaa sillointällöin tapahtua mutta nämä ovat monessa paikassa ihan tahallista ja tietoista.

Seppo Simonen

Tämä on nyky käytäntöä ja sen te haluatte jatkuvan hamaan tappiin saakka. Hallituksen uusi sote ja maakuntamalli tulee korjaamaan tilanteen kun päästään pois 295 kuntapäättäjän sekavasta valvonta käytännöstä uuteen moderniin digitalisaation tuomiin eristyksiin.

Jukka Kervinen

Seppo Simonen. Älä viitsi kirjoittaa jargonia. Sote tulee entisestään pahentamaan tilannetta, mutta onneksi se ei taida sittenkään mennä läpi. Eiköhän nämä viimeaikaiset tapahtumat lyöneet soten arkkuun viimeiset naulat . Toivotaan näin .