Keskiviikko 22.5.2019

Li Anderssonilta suora syytös hoiva-alan tilanteesta Petteri Orpolle: ”Estää sen yhden ratkaisun eteenpäinviemistä, jossa kaikki muut ovat mukana”

Luotu: 
9.2.2019 11:38
Päivitetty: 
9.2.2019 11:45
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomus on ainoa eduskuntapuolue, joka ei kannata sitovaa hoitajamitoitusta, vaan korostaa joustavaa mitoitusta tarpeen mukaan.
|

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo väittelivät puhutusta 0,7:n hoitajamitoituksesta Jyväskylän Talven vaalipaneelissa lauantaina. Kokoomus on ainoa eduskuntapuolue, joka ei kannata sitovaa hoitajamitoitusta, vaan korostaa joustavaa mitoitusta tarpeen mukaan. 

Li Andersson syytti kokoomusta suorin sanoin.

”Luonnehtisin tilannetta kriisiksi, joka on ollut käynnissä jo pidempään. Tämä ei ole voinut tulla yllätyksenä kenellekään politiikassa toimivalle. Omavalvonta ei voi korvata viranomaisvalvontaa. Yksi puolue estää sen yhden ratkaisun eteenpäinviemistä, jossa kaikki muut ovat mukana”, hän totesi viitaten sekä hoitajamitoitukseen että hoivakotien sulkemiseen.

Petteri Orpo vastasi korostaen, että kokoomus haluaa lisää hoitajia vanhuspalveluihin. 

”Ainut ero on se, että meidän mielestä sen pitää perustua hoidettavien yksilölliseen tarpeeseen, ei kaavaan. Olemme oikeasti hyvin samalla kannalla, enemmän tässä on ollut viestinnällistä ongelmaa. Tämä ei ole oikeasti iso ongelma. 0,7:ää ei tule tänäänkään, koska se ei ratkaise tätä ongelmaa. Meidän täytyy katsoa koko vanhuspalveluiden kokonaisuus. Olen antanut opetusministerille pyynnön valmistella arvion siitä, miten voimme nopeasti kouluttaa lisää hoitajia. Jos me nyt laittaisimme tämän mitoituksen, pelkään, että hoitajat olisivat pois kotipalveluista”, hän sanoi.

Orpo totesi myös kovaan sävyyn, ettei kokoomus ole yksin tilanteeseen syyllinen.

”En pidä siitä, että tällä asialla politikoidaan ja mielikuvapolitikoidaan. Ei pidä antaa sellaista kuvaa kenenkään, ettei nämä asiat olisi tärkeitä. Jos kokoomus on tässä nyt jotenkin yksin syyllinen, niin valtionosuuksia leikattiin viime kaudella, kun sdp oli hallituksessa. Tampereella hoitajamitoitusta ei korotettu, Sanna Marin äänesti sitä vastaan. Me olemme kaikki olleet tekemässä näitä päätöksiä. Me tarvitaan lisää hoitajia, me tarvitaan parempi vanhuspalvelulaki ja me tarvitaan sanktioita. Sitten meidän pitää saada rahat riittämään, vanhuspalveluihin tarvitaan rahaa.”

Sdp ja kokoomus ovat väitelleet siitä, kumman aloitteesta Tampereella päätettiin vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen pienestä alentamisesta. Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin äänesti marraskuussa Tampereen kaupunginvaltuustossa kotikaupunkinsa vanhuspalveluiden henkilömitoituksen alentamisen puolesta. Lue tarkemmin: Sdp:n apulaispormestari Tampereen hoitajamitoituksesta Ylellä: ”Syyllinen olen minä”

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Mia Laiho kritisoivat perjantaina kovin sanoin opposition lakiesitystä, jossa ajetaan 0,7:n hoitajamitoitusta lakiin.

”Opposition lakiesitys hoitajamitoituksesta on ikäihmisten hoivaa eriarvoistava, ja puolet vanhuspalveluja käyttävistä ikäihmisistä on sivuutettu kokonaan”, he  syyttävät.

Mitoitusvaatimuksen asettaminen 0,7:ään hoitajaan yhtä asiakasta kohden merkitsisi heti arviolta 4200 uutta työntekijää ympärivuorokautiseen hoivaan, he väittävät. Hoitoalan liitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on arvoinut, että sitova hoitajamitoitus merkitsisi joitain tuhansia lisää työvoimaa.

Lue myös: Kova syytös kokoomuksesta: Lakiesitys 0,7-mitoituksesta ”sivuuttaa kokonaan puolet vanhuspalveluita käyttävistä”

Orpo kommentoi lauantain vaalitentissä erikseen Attendon hoivakodin toiminnan keskeyttämistä ja sanoi pitävänsä tilannetta sietämättömänä.

”Kyllähän tämä on todella vakava paikka tällä hetkellä. Nämä, mitä nyt on tullut julkisuuteen ovat täysin sietämättömiä. Ei voi olla niin, että joku maksimoi voittojaan meidän vanhusten kustannuksella. Sitä ei voi hyväksyä. Pitää ottaa ne rahat pois, jotka on maksettu, pitää ottaa toimilupa pois ja jos on rikottu lakia, pitää laittaa vastuuseen.”

Länsi-Suomen aluehallintovirasto (Avi) päätti perjantaina keskeyttää Attendon Alavudella sijaitsevan hoivakoti Pelimannin toiminnan väliaikaisesti. Attendon mukaan henkilöstömitoitus ei ole ollut viranomaistarkastuksessa riittävä. Lue lisää: Jo toisen hoivakodin toiminta keskeytetty: ”Korjaavat toimenpiteet on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä”

Valvira keskeytti tammikuun lopussa Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Caren pyörittämän Hoivakoti Ulrikan toiminnan. Lue lisää Esperi Caren tapauksesta täältä.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Aunio

Li Andersson vas. ja Sanna Marin sdp . Ottakaa peili käteen ja kysykää rehellisesti itseltänne .
-Mitä järkeä Suomeen lisää huonokuntoisia ihmisiä rahdata ihmisoikeuksien nimissä , koska Suomen omillakaan vanhuksilla ei ihmisoikeuksia ole ?

Mikko Toivonen

On kyllä täysin ymmärretty Lin ja Sannan taivaanrannan maalailut ja katteeton jopa haitallinen idealismi vai olisiko se rationaalin järjen puutetta, mutta mitä tulee lausumaan Orposta niin paikkansahan se pitää. Pörssi-Petterin edun ajo on pörssiyhtiöiden ja siellä olevien kaverien etu eikä kansalaisten tai kansakunnan etu. Ensimmäinen massiivinen todiste oli hänen maahan päästämänsä 35000 laitonta maahantulijaa ja juurikin monen "pörssiy-ja kaveriyhtiön" elätettäväksi ja erittäin kovalla marginaalilla yhteiskunnalta laskuttamaksi

Ari Ojala

Onhan se käynyt selväksi että vihervasemistovetoiset eduskunnan lautakunnat eivät kerkeä käsitellä asioita tällä vaalikaudella. Saman asioiden huomioiden myös oikeuskansleri ilmoitti ettei asiaa kerkeä käsitellä hyvin.

Mika Korhonen

Orpo ei voi tietenkään ottaa kantaa ennen kuin on saanut uudet ohjeet terveysjäteiltä. Terveysjätit pohtivat kuumeisesti uutta rahastusmallia, jolla potilaita menehtyisi vähemmän ja kun tämä selviää on Orpolla antaa Kokoomuksen kanta asioihin.

Mark Andersson

Orpo: "Tampereella hoitajamitoitusta ei korotettu, Sanna Marin äänesti sitä vastaan."

Niinpä, koska kokoomus vaati sitä SDP:ltä osana lehmänkauppaa, minkä Orpo (tietysti) jätti mainitsematta.

Mielenkiintoinen oli kuitenkin Orpon suora jatko tuolle lauseelle (mitä uutisessa ei kerrota): "Tätä ei ratkaista syyllisiä osoittamalla", mikä räjäytti salin nauruun.

Ensio Jauhiainen

Esko Seppänen
3 tuntia
Kun valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo, että ?emme enää elä lastemme
piikkiin?, hän bluffaa. Tämän nykyisen hallituksen aikana on harjoitettu
samanlaista politiikkaa kuin sen edeltäjienkin aikana: valtio velkaannuttaa
tänään Suomea keskustapuolueen pääministerin johdolla lisää niin kuin on
tehty myös edeltäneiden kokoomuslaisten pääministerien johdolla.
En nyt ota kanta siihen, onko velan lisääntyminen hyvä vai huono asia,
mutta varoitan ennakolta kaikkia uskomasta siihen tulevaan vaalivalheeseen,
että valtion velan kasvu olisi Juha Sipilän hallituksen johdolla pysähtynyt.
Kun valtio ei otakaan vuoden lopulle varattua 2,2 miljardin euron (Euroopan
keskuspankin jäsenmailleen tyhjästä tuottamaa ja pankkien kautta
kierrättämää?) lainaerää, se ei pääsääntöisesti johdu hallituksen
politiikasta.
Syy valtiolle varatun lisävelan ottamatta jättämiseen ei ole hallituksen
politiikka vaan tilapäinen ulkopuolinen apu: valtion rahoitusyhtiö Finnvera
ja rahoitus- ja kehitysvirasto Ara maksavat etuajassa takaisin valtiolta
lainaamiaan rahoja ja siihen vaikuttavat myös runsaan miljardin euron
suuruiset valtion yhtiöiden privatisoimismyynnistä valtion budjettiin
tulleet myyntirahat.
Tähän väliin haluan vielä lisätä, että valtio ei ole viimeisen
neljännesvuosisadan aikana tehnyt vielä yhtään sellaista osakemyyntiä
yksityisille sijoittajille, joka olisi ollut taloudellisesti yhtä edullinen
myyjälle kuin ne ovat järjestelmällisesti olleet edullisia yksityisille
(ulkomaisille!) ostajille.
Suomen oikeistojohtoiset hallitukset edustavat huonoa oikeistolaista
politiikkaa, ja sitä huonompaa on vai EU:n talouspolitiikka. Italia ja
Ranska (ja ainakin Kreikka ja Portugal) tekevät kaikkensa saadakseen meidät
maksamaan myös niiden velkoja

Risto Nikander

Hyvä.
Samalla pitää muistaa se, mihin MArin, Andersson, vihervassurit, ja RKP jakavat ne rahat, joilla voitaisiin hoitaa vanhuksiamme ja vähävaraisia. Ne menevät oikeudenb ja ihmisarvon antamiseen lähi-idästä ja Afrikasta tulleille nuorille miehille. 135 kertaisella kustannuksella naisiin ja lapsiin pakolaisleireillä.

Se on arvokysymys. Suomalaiset vai ulkomaalaiset. JA erityisesti MINKÄLAISET ulkomaalaiset.

Arvo Tammela

Käyhkö, unohdat näköjään tarkoituksellisesti lehmänkaupoiata kirjoittaessasi Tampereen valtuustossa tehdyt lehmänkaupat.
Mikäli inhoamasi Keskusta olisi ollut osallisena olisit sen varmasti muistanut ja isoin kirjaimin kirjoittanut. Näin toimii vain kaiken tietävä, puolueeton, Pasi Käyhkö.

Esko Tulikoura

Mitoituksen lisäys 0,7 ei ratkaise ongelmaa. Puolueet yrittävät hankkia helppoja vaalipisteitä ja vanhusten hoito-ongelma ei ratkea. Poliittinen keskustelu on ala-arvoista. Asioita yksinkertaistetaan ja yhteys todellisuuteen katoaa. Pyrkimys ei ole vanhusten hoidon parantaminen, vaan irtopisteiden saaminen vaaleissa. Jos muutetaan vainmitoitus 0,7:ksi vanhusten hoidon taso ei muutu miksikään kokonaisuudessaan. Tätä eivät poliittiset helppoheikit haluaa ymmärtää. Tärkeintä on oma työpaikka neljäksi vuodeksi.

Risto Nikander

Ulkomaiset "sijoittajat" ovat suurkesi osaksi sitä, että
1. Ostaavat kalliilla toimivia laitoksia, (Caruna, hoivakodit, jne.) Se on "investointi".
2. Investoinnille pitää saada "korko" ja tuotto, kohtuullinen voitto.
3. Voittoa ei synny, kun veroparatiisista haetaan verojoa suuriin lainoihin, "omistajien rahoja", joita lainataan vielä suuremmalla korolla Suomalasilta ostettuihin "investointeihin". Yritystoiminta on siis tappiollista. Ei tarvitse maksaa veroja Suomeen.

Kumma, kun millään puolueella ei ole halua estää tätä. Orpon ymmärrän, kun on hänen johtamasnsa puolue on muutenkin pääomasijoittajien asialla, samoin Sipilän ja Bernerin. Isänmaan pettureita kun ovat. Ja ahneita, itsekkäitä.
Mikä vaan on kaupan, kunhan saadaan oma "bonus". Tavalla tai toisella.

Tuomas Sikander

Turhaan hän täällä lahjojaan tuhlaa, USA:n äärioikeistolla ja Trumpin hallinnolla olisi käyttöä Orpon kaltaiselle kahden asennon laitosmiehelle.
Suurpääomallakin on siellä paljon suurempi ahteri nuoltavana ja huomattavasti nykyistä enemmän venäläistä korruptiorahaa
._.

Risto Salonen

Taas soimataan seurauksia eikä syitä.
Takavuosina hyvinä (?) aikoina siirrettiin yhteiskunnan vastuulle enemmän tehtäviä kuin heikompina aikoina kyetään rahoittamaan. Kansamme edustajat kaikki jakavat mielummin hyvää ja runsautta kuin niukkuutta.
Voisiko sitä hyvyyttä myös purkaa yhteiskunnan kantokyvyn tasolle?

Pertti Rinne

Vasemmisto ja itse asiassa koko oppositio on vaatinut kokoomusta kuuntelemaan asiantuntijoita sote-uudistuksen valmistelussa.

Joustavassa hoitajamitoituksessa kokoomus on täydellisesti THL:n asiantuntemuksen kannalla. Siellä ei kannateta kiinteää hoitajamitoitusta. Tehy on esittänyt valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönottoa sen arvioimiseksi, kuinka paljon hoitajia kuhunkin yksikköön tarvitaan, koska hyvin toimiva hoitoisuusmittari on joustavampi tapa arvioida, kuinka paljon hoitohenkilökuntaa tarvitaan, kuin kiinteä hoitajamitoitus.

Muuuttuuko asiantuntijoiden kanta vasemmistolle sopimattomaksi, jos kokoomus sitä esittää?

Anssi Laakso

Li kiltti! Kuulitko kun Vehviläinen eduskunnassa kertoi Marinille ja Kiurulle, että kunnilla on itsehallinto ja niitä on kuultava ennen niitä koskevia lakimuutoksia. Viidessä viikossa se ei onnistu vaikka kuinka itkisi. Pitäisi laissa toki olla myös sanktiot, jos laissa määrätty mitoitus ei täyty. Sitä ei Kiurukaan tiennyt.

Mark Andersson

Myös media kokoomuksen tapaan ”unohtaa” jatkuvasti mainita että tuo 0,7 on MINIMImäärrä hoitajia, ihan samoin kun työnantajapuoli ja media sen perässä ”unohtavat” aina mainita että työehtosopimusten palkat ovat kunkin alan MINIMIpalkkoja.

Kaarlo Erjala

Vanhuksen hoito tehostetussa palveluasumisessa toteutuu kokemukseni mukaan hyvin 0,6 hoitajalla/hoidettava. Tärkeintä ja välttämätöntä hoidosssa on ystävällisyys sekä ravinnon saannista ja hygieniasta huolehtiminen. Tavallisessa palveluasumisessa, jossa hoidettavat ovat vielä omatoimisia, käytössä on yleisesti hoitajamitoitus 0,3 hoitajaa/hoidettava. Ne, jotka vaativat kategorisesti lakiin 0,7 hoitajaa/hoidettava, kuvittelevat heti löytyvän vähintään 3000 lisähoitajaa. Lisäkustannukset tuskin jäisivät 200-300 miljoonaan euroon, jos myös hoitotyön arvostusta nostettaisiin palkankorotuksilla. Järki käteen, vaikka vaalit ovatkin lähellä.