Sunnuntai 19.5.2019

Attendon tapaus raivostuttaa – Nyt reagoi Juha Sipilä: ”Tämä lista kuntoon”

Luotu: 
9.2.2019 15:39
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) huomautti lauantaina, että vanhusten hoito on ”aiheesta erityistarkkailussa”. Sipilä muistutti alan toimijoita sosiaali- ja terveysministeriön laatimasta 25 kohdan listasta.

”Vanhusten laadukas hoito pitää olla myös suurten yksityisten toimijoiden prioriteetti nro 1. Nyt tämä lista kuntoon. Tässä sitoudutaan muun mu haamuhoitajailmiön lopettamiseen, kunnon ruokaan sekä lääketurvallisuuteen. Nyt on toimien aika, toimiala on aiheesta erityistarkkailussa”, Sipilä tviittasi.

Hoivapalveluyritykset, ammattiliitot, järjestöt, kuntien edustus ja valvontaviranomaiset kokoontuivat 1. helmikuuta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) johdolla neuvottelemaan vanhusten asumispalvelujen laadun parantamisesta. Työkokouksen tuloksena syntyi lista Sipilän nyt esiin nostamista 25 toimenpiteestä, joiden toteuttamiseen kaikki osallistuneet organisaatiot ovat sitoutuneet. Yksi sitoutuneista on viikonloppuna otsikoihin noussut Attendon, jonka hoitokodin toiminta keskeytettiin perjantaina Alavudella. Lue myös: Jo toisen hoivakodin toiminta keskeytetty: ”Korjaavat toimenpiteet on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä”

Toimenpidelistassa eri osapuolet sitoutuvat muun muassa ilmoittamaan hoitajien määrän kyselyissä ja valvontatilanteissa rehellisesti ja hoiva- hoitohenkilöstön määrässä on toteuduttava vähintään vähimmäismitoitus.  

Länsi-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina keskeyttää Attendon Alavudella sijaitsevan hoivakoti Pelimannin toiminnan väliaikaisesti, koska henkilöstömitoitus ei ole ollut viranomaistarkastuksessa riittävä. 

”Pelimanni-hoitokodissa on ollut valvontaherätteenä huoli siitä, että siellä olisi asiakkaiden hoitoisuuteen nähden liian vähän osaavaa henkilökuntaa per työvuoro, siellä on ollut hoitotilanteen hallinnassa puutteita ja ongelmia esimiestoiminnassa”, Valviran ylijohtaja Markus Henriksson sanoi Iltalehdelle korostaen, että kyseessä ovat vasta epäilyt. Lue lisää: Viranomaiset kommentoivat Attendo-epäilyjä IL:lle: Töissä oli kouluttamattomia henkilöitä, hoitajat myös siivosivat ja pyykkäsivät

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) kehotti lauantaina kuntapäättäjiä selvittämään hoitopalveluidensa tilanteen. 

”Etelä-Pohjanmaan aluehallintovirasto toimi aivan oikein, kun se puuttui hoivakodin toimintaan. Olen tyytyväinen, että tässä tapauksessa valvonta toimi. Mutta ongelma on osoittautunut nyt niin laajaksi, että kuntapäättäjien on syytä tarkistaa omien hoivapalveluidensa tilanne kaikkialla Suomessa”, hän kommentoi tiedotteessa.

Attendon tapaus on suututtanut laajasti Suomessa. Helsingin Sanomien haltuunsa saaman Avin päätöksen mukaan tammikuussa avatussa hoivakodissa on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana. Kuolemantapauksista ei ole kuitenkaan saatu yksityiskohtaisempia tietoja tai selvitystä siitä, ovatko tapaukset johtuneet hoitovirheestä tai laiminlyönneistä toimintayksikössä.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo tapauksen osoittavan, että pelkkä hoitajamitoituksen muuttaminen ei selvästi riitä.

”Tarvitaan tuntuvia rangaistuksia, jotta villin lännen meininki kaikkein heikompien hoivassa saadaan päättymään. Pelimannissa ei ole ollut yhtä tai kahta korjattavaa puutetta, vaan useampia, aina henkilöstömitoituksesta lääkehuoltoon ja ruoanjakeluun. Hoivakoti oli aloittanut toimintansa ennen asiaan kuuluvia lupia ja siellä on ollut lyhyen ajan sisällä useita kuolemantapauksia sekä työntekijöiden joukkopako. Tämä on aivan järkyttävää, ja ylittää ymmärrykseni täysin.”

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan vanhusten huollon tapahtumissa on kyse kansallisesta kriisistä.

Vaatimus sitovan hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin nousi esiin myös Jyväskylän Talven vaalipaneelissa lauantaina. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo joutui puolustelemaan puolueensa kantaa asiassa. Kokoomus on ainoa eduskuntapuolue, joka ei kannata sitovaa hoitajamitoitusta, vaan korostaa joustavaa mitoitusta tarpeen mukaan. Lue tarkemmin: Li Anderssonilta suora syytös hoiva-alan tilanteesta Petteri Orpolle: ”Estää sen yhden ratkaisun eteenpäinviemistä, jossa kaikki muut ovat mukana”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Tammela

Käyhkö, unohduksesi jatkuvat. Kuinka paljon Kokoomus on maksanut ja maksaa valinnanvapaudesta. Eikö se tullut mieleesi Keskustaan taas kerran osoittamassasi vihakirjoituksessa.
Oletko jonkun trollitehtaan maksama trolli vai onko sama levy jäänyt soimaan päässäsi.

Arto Lähteelä

Sote huijauksen ja rahastuksen koko terveydenhoitoon.
Turhaa hurskastelua Sipilältä.
Hänen johtavaa hallitus on vienyt röyhkeästi alas hyvinvointia Suomessa.
Pörssiyhtiöt ovat kiinnostunut rahasta.
Terveydenhimoito on varva rahasampo.

Marja-Liisa Penttinen

Sipilältä,kuten muiltakin ministereiltä/edustajilta,pelkkää sanahelinää vaalien alla! Nämä ovat olleet vallassa 4vuotta,aikaa olisi ollut toimia suomen/suomalaisten etujen hyväksi! Kaikki jotka ovat seuranneet politiikkaa,tietävät hyvin minkä/keiden hyvinvoinnin ja etujen eteen he ovat päätöksiä tehneet!

Seija Hynninen

Omavalvonnalah tuo lista onnistuu :D

Menepäs Jussi yksityiselle hommiin, yhellä kädellä vaihdat vaippaa, hampailla tyhjennät tiskikonetta, toisella kädellä keität soppaa, yhdellä jalalla moppaat niitä kaatuneita/pudonneita vanhuksia ja roskia nurkkiin, toisella jalalla peset pyykit...ups...lääkkeet ja se ruoka jäi jakamatta, heikoimmat syöttämättä ja vessassa jäi käymättä, niin asukkaalta kuin työntekijältäkin , eikä pöytiä ole katettu, ai niin, eihän sitä ruokaakaan ehitty antaa joten haitanneeko tuo ?

Alla lainaus Matti Kourin kommentista Niko Kaistakorven US-blogissa tältä päivältä:

"Ylen uutinen kertoo tänään asiasta seuraavaa (isot kirjaimet kirjoittajan):

”Kohun keskelle joutunut hoivakoti Pelimanni päätyi Attendon käsiin KETJUTUKSEN seurauksena.

Alunperin Alavudella toimivan 60-paikkaisen hoivakodin kaikki paikat oli varannut Pihlajalinna. Se ei kuitenkaan kyennyt itse tuottamaan palveluja, joten ne päätyivät ALIHANKINTANA Attendolle.

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen sanoo yhtiönsä pohtivan nyt, voiko alihankkijoita yleensäkään käyttää tällaisessa palvelutoiminnassa.
Aaltonen toimii myös Kuusiolinna Terveys Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Kuusiolinna tuottaa kaikki terveys- ja sosiaalipalvelut muun muassa Alavudelle, Ähtärille ja Kuortaneelle.

Aaltosen mukaan Pihlajalinna havaitsi jo kartoitusvaiheessa, että Kuusiokuntien alueelle piti rakentaa uusi yksikkö. Pihlajalinnalla tai kunnilla ei ollut halua ryhtyä rakennuttajaksi, joten lopulta yhtiössä päädyttiin sellaiseen vaihtoehtoon, että ALIHANKKIJA tuottaa palvelut ja investoi tiloihin. ”

Tähänkö on jo päädytty, että mm. rakennusalalta tuttu ilmiö alihankinnan alihankinta on se tapa, jolla jatkossa myös sosiaali- ja terveyspalveluita aletaan tuottamaan.

Jatkossa lienee normaalia se, että joku pihlajalinna tekee diilin julkisen sektorin kanssa vanhustenhoivasta, myy diilin eteenpäin esimerkiksi virolaiselle yritykselle, joka taas hankkii hoitolaitokseen puolalaiset työntekijät puolalaisen työnjohdon alaisuuteen.

Miten täällä US:n keskustelupalstoilla kommentoiville tällainen tapa sopisi?" - -

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269314-attendon-toimitus...

Tommi Messi

Sitten on vielä niin että NCC olisi tullut rakentamaan kyseistä uutta hoiva rakennusta olisi sieltäkin rahat valuneet ulkomaille. Toiminta kuvaa jo kohta kansallista hätätilaa, Miten tämä on mahdollista niin ihanassa Eu:ssa jossa ihmisen arvo ja kaikki KV lait tulisi täyttyä. Nyt lapset ja ikäihmiset ovat riisto kapitalismin uhreja. TODELLA tarvitaan Suomessa suunnan muutos. Kotimainen kuntien hoiva ja päiväkoti mallit kunniaan.

Tommi Messi

Sitten on vielä niin että NCC olisi tullut rakentamaan kyseistä uutta hoiva rakennusta olisi sieltäkin rahat valuneet ulkomaille. Toiminta kuvaa jo kohta kansallista hätätilaa, Miten tämä on mahdollista niin ihanassa Eu:ssa jossa ihmisen arvo ja kaikki KV lait tulisi täyttyä. Nyt lapset ja ikäihmiset ovat riisto kapitalismin uhreja. TODELLA tarvitaan Suomessa suunnan muutos. Kotimainen kuntien hoiva ja päiväkoti mallit kunniaan.

Seppo Simonen

Vain uusi sote ja maakuntamalli tuot ähän vanhushoivaan parannetun muutoksen sillä silloin on hoivaa tarvitsevalla on valinnanvapaus hoitosetelin avulla valita hoivapaikkansa.
Ne jotka vastustaa tätä muutosta he haluavat edelleen jatkaa tätä vanhushoiva piinaa.

Pasi Käyhkö

Juuri nythän tämä on sitä puuhastelua mitä nyt suunniteltu sote on tuomassa. Asiassa on otettu ns. etuottoa kuten myös maakuntauudistuksen väsäämisessä kalliisti palkatuin virkamiesten voimin veronmaksajien piikkiin. Vaikka asioista ei ole mitään voimassa olevaa eduskunnan äänestystä ja päätöstä.
Kieroa peliä hallituksessa.

Pasi Karlsson

Jos Sipilä kehuu, että 1000 miljoonalla on luonut työpaikkoja Kainuuseen Talvivaara/Terrafame louhintaan 1000 ihmiselle, mikä raha riittää Kepulien maakuntahallinnon rakentamiseen? ...
Nyt pitää sinunkin Simonen hengittää raikasta ilmaa, vaikka stadissa siellä ne tuntuu Kepulaiset kansanedustajatkin viisastuvat, vai eikö sittenkään. Kunnissa päättäjinä ainakin tuntuu juttujesi mukaan samat tekevän ihan puupää päätöksiä.

Timo Timpps

No mitenkä se sairas vanhus, joka ei pysty itse peseytymään, syömään eikä välttämättä muista edes kuka on, pystyy mitään palveluita kilpailuttamaan? Pidätkö muita ihmisiä idiotteina vai oletko sellainen itse? Luuletko että suurten kaupunkien ulkopuolella joka pitäjässä on noita hoitopaikkoja niin paljon että tosiaan voi jotain josta valita?

Eero Pekonen

Eikö se ollut niin, että Sipilän hallituksen alkumetreillä piti hoitohenkilöstön mitoitus alentaa 0,5:stä 0,4:ään, mutta oposition vastustuksen vuoksi siitä alennuksesta luovuttiin. Sen sijaan salanpäiten muutettiin mitoitussuositusta siten, että myös muu henkilökunta ( siivoojat, keittiöväki vaatehuoltajat jne.) lasketaan mukaan siihen 0 5:een. Ja nyt ennen vaaleja tämä lestadiolaisäijä on huolissaan vanhuste hoidosta!

Mikko Toivonen

KylläSipilä on seurauksista välittämättä yrittänyt maan tappioksi saada kepu vallan keskittymää ns. maakuntahallinnon avulla ja diilillä Orvon kanssa siitä, että vastneeksi terveydenhuolto ja muunmuassa vanhustenhoiva ajetaan ahneiden ja vain rahasta kiinnostuneiden pörssiyhtiöiden syliin ja vielä yhteiskunnan maksamana.

Hirvittävä karhunpalvelus kansakunnalle ja suoranainen kansalaisten riisto. Sipilä ja Orpo eivät tästä koskaan irti pääse, sillä riittävän suuri osa toimivista ja älykkäistä kansalaisista on ymmärtänyt koko vedätyksen, kuten myös tähänastisen valvonnan melko totaalisen laiminlyönnin aluevirastojen ja Valviran toimesta

Joni Nieminen

haista sipilä p.... tämä oli teidän tiedossa jo kauan mutta kun osakkeet laskee niin ei voi ottaa kantaa muuta kuin nyt kun se nousi otsikoihin keskity sinä sipilä nyt suomalaisiin ja sen turvallisuuteen äläkä siellä yritä pisteitä hankkia kun on vaalitkin tulossa perkelen teatteriporukka

Seppo Simonen

Näyttää olevan muutamalla kaverilla ongelma omaksua uutta yhteiskunnalle välttämätöntä kehitystä.
Siis uuden sote ja maakuntamallin jälkee tulee uudistettavaksi muut tulon siirtojen varassa olevat yhteiskuunan tukitoimet.
Kun kuntien tehtävissä tapahtuu rastinen muutos tullee kuntien toiminnan keskittyä kuntalaisten henkisen kulttuurin ylläpitoon.

Pasi Anttila

Kait me vaan kompataan valtaosaa asiantuntijoista jotaka eivät hekään kannata kaikki tätä teidän ihannoimaa soteuudistusta.
Kysyisin vielä että olisiko tämä nykymallinen soteuudistus teidän mielestä hyvä jos sitä ei ajaisi Sipilä ja keskusta vaan esin Orpo ja Rinne?

Seppo Simonen

On hyvä kun on mahdolista ottaa kantaa niin teidän tai meidän näistä nyky aktuelleista aiheista.
Kun viime hallituskaudella kasattiin sotea vastuukunta mallin mukaan mutta se kuitenkin tyrmääntyi perustuslakivaiokunnassa samaten ensimmäinen tämän hallituksen sote ehdotus ei mennyt läpi.
Minulla sinällään ei ole merkitystä onko asialla Rinne tai Orpo jos lakiehdotus on oikeanlainen. Nyt suureen saliin menevän sote/maakuntalain soisi menevänläpiettä muutosta saadaan aikaan, muunmuassa tästä kuntien haparointi vanhusten hoivakotien valvonnassa siis koko prosessi pitää saada isommille hartioille.

Pasi Käyhkö

Simola, tässäkin kommentointiketjussa on noin 20 eri kommentoijaa. Heistä kaksi, sinä ja Tammela ole sitä mieltä, että hallitus on tehnyt vain oikeita ratkaisuja. Esim. tässä sote-/maakuntafarssissa. Kaikki muut kirjoittaja ovat eri mieltä.
Siis vain muutama hyväksyy hallituksen toimet.

Eero Pekonen

Niin, tämä valvonnan puute on todella mielenkiintoinen asia. Ilmavoimien komentaja taitaa olla syytteessä valvonnan laiminlyönnistä kun Lemmenjoen saunaillassa joku oli pottuillut alaisilleen. Valviralla on yksi henkilö vanhustenhoidon valvontatehtävissä. Tästä aliresurssoinnista ei kai kukaan ole vastuussa?

Arvo Tammela

Tuli taas Maliselta "loistava" arvio Sipilän puhelahjoista. Taidat olla kateellinen. Lukisin mielelläni kirjoituksesi, jossa kerrot minkälaisen ryöstökapitalismin Sipilä on antanut t ä ä l ä vapaasti huseerata, kun itse on samanlainen. Sinulla niitä esimerkkejä on varmasti niin paljon ettei taitaisi sivu riittää, joten tyydyn vaikka 5:teen esimerkkiin. Kiitän jo etukäteen.

Pepe Drago
Vastaus kommenttiin #34

Hyökkäät jatkuvasti henkilökohtaisuuksilla kanssasi eri mieltä olevien kimppuun. Olisit edes mies ja myöntäisit lapsellisen "koulukiusaamisen". Ja ei en aio yksilöidä hyökkäyksiäsi, kaikki omilla silmillään katsovat ne näkee.

Pasi Anttila

Vastaavasti Tammela voisi kertoa yhden asian mitä Sipilä ja keskusta on tällä vaalikaudella tehnyt josta ei ole samaa mieltä heidän kanssaan.

Olen lukenut ison määrän teidän kommenttejanne ja te aina puolustatte Sipilää.
Sellaisen herran kommentteja kun lukee ei niitä juuri muuksi voi kutsua kuin jees-miesten kommenteiksi.

Lojaalisuus on ihan toista kuin sinisilmäisyys.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #37

Anttila, kerron mielelläni. Sote-uudistusta ei ole saatu maaliin. Sitä voi itse kukin miettiä, onko se hallituksen vika vai kansanedustajien vika. Tämä varmasti teille riittää vastaukseksi.
Anttila, voin kertoa sinulle käsi sydämellä etten ole jees-mies, kaukana siitä.
Jos ei tunne ihmistä vaan perustaa syytöksensä kirjoittamiini Sipilää puolustaviin kommentteihin on kaukana totuudesta. Voisikohan se olla sitä vihapuhetta. Sitä voivat minua kepuliksi, Sipilän nuolijaksi, ääliöksi ja vaikka miksi syyllistäneet kirjoittajat miettiä.

Marko Kivelä
Vastaus kommenttiin #46

Ei Tammelaa kannata Sipilän puudelina pitää, sillä kirjoituksillaan hän saa keskustan näyttämään entistä pahemmalta. Hän puolustaa kiivaasti niitä asioita ja päätöksiä jotka vievät keskustaa kohti marginaalipuolueen asemaa ja joista puolet keskustan kenttäväestä haluaisi päästä irti. Vaikka keskustan sisällä halu johtajan ja linjan vaihtoon kasvaa päivä päivältä, Tammela puolustaa Sipilän äärimmäisiä hölmöilyjä. Jollei hän ole keskustaa vastustava trolli, voisi hän kuitenkin olla sellainen.

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #49

Oli miten oli ja on mitä on, mutta näitten muutamien tällä forumilla sipilän ja keskustan "aikaansaannoksia" raivokkaasti puolustelevilla ja kehuvilla tyypeillä henkilöpalvonta ei ole enää minkäänlaisella mittapuulla mitaten tervettä.

Timo Uotila

Erinomaista, että Suomen pääministeri ja hallitus alkavat vihdoin viisastua. Valvira päätti lopultakin sulkea Esperi Caren hoivakodin. Siitä lähti liikkeelle hoitoalan epäkohtien vetäminen julkisuuden valokeilaan. Hoitajat uskaltavat vihdoin puhua ylivoimaisen raskaan työnsä ongelmista. Mutta valvontaan pitää saada iso plutoona väkeä. Muuten tämä bisneslurjustelu jatkuu.

Koko surkeus syntyy siitä tosiasiasta, että hyvä hoivapalvelu on huonoa bisnestä ja huono hoivapalvelu hyvää bisnestä. Siksi pääomasijoittajat ovat riemastuneet tästä heikosti valvotusta hämäräbisneksestä.

Erkki Malinen

Onhan ne sijoittajat hoksanneet miten sinisilmäistä porukkaa me ollaan ja hallitus etunenässä. Kertoohan ne kaivosyhtiön puheet sielä Honkogin pörssissä mitä meistä ajatellaan, kullat otetaan ja häippästään. Tässä hoivahommassa rahat otetaan sitten häippästää, tämä on yhtä härskiä kuin se valepoliisi touhu siinä oli vain heimo takana.

Niilo Mäkelä

Pääministerin johdolla kokoomus/kepu saanut maan vanhustenhoidon kaaokseen päästämällä valinnanvapauden rahastajat asialle ja samaan aikaan pitäneet huolen verojen välttelystä? Tapaus Alavudella esimerkki seurauksista mallia maakunta ja valinnanvapaus?

Petri Väänänen

Tuo maakuntahallinto uudistus on sinänsä hyvä ja auttaa sote-asioihinkin, mutta mihin me tarvitaan noin monia eri maakuntahallintoja näin pienelle väestömäärälle, se 5-6 maakuntaa olisi sopiva määrä yliopistollistensairaaloiden mukaan. Mihin me tarvitaan 18 eri maakuntaa, siinä määrässää on vaan kepun kannatuksen vankistamis tavotteita. Jakamalla suomi noin moneen alueeseen saadaan suhteellisesti suurempi osa äänisaaliista muualla suomessa pääkaupunkiseutua ja joitain teollisuusvoittoisia alueita lukuunottamatta ja näin Kepun tulevaisuus saataisi sementoitua.