Keskiviikko 22.5.2019

Uusi Esperi Care –tapaus järkyttää: ”Tämä huutolaismarkkina on lopetettava”

Luotu: 
10.2.2019 12:19
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vaatii, että hoiva-alan laiminlyöntien selvitys tulisi aloittaa pikaisesti erityistarkastuksilla.
|

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vaatii oikeusministeri Antti Häkkäseltä (kok) toimia hoivayritysten toimien selvittämiseksi. Sunnuntaina esiin tuli uusi tapaus, tällä kertaa Esperi Caren tarjoamissa vammaispalveluissa Helsingissä.

”Olisi perusteltua, että hän (Häkkänen) ryhtyy asiassa ripeästi toimiin ja selvityttää tarvittavat lakimuutokset, joilla alan mädät omenat karsitaan pois. Näin ei kerta kaikkiaan voi jatkua. Nyt esille tulleiden laiminlyöntien selvitys tulisi aloittaa pikaisesti erityistarkastuksilla. Erityistarkastusten kustannukset tulisi sälyttää yhtiöiden vastuulle”, Kaikkonen linjaa tiedotteessaan.

Hän korostaa, että toistuvat laiminlyönnit sattuvat nimenomaan alan suurille toimijoille, jotka ovat viime vuosina kasvaneet vauhdilla ja laajentaneet toimintaansa eri puolille maata. 

”Vaikuttaa siltä, että yritysten voittoja on kasvatettu suurella riskillä inhimillisen ja laadukkaan hoidon kustannuksella. Tällaista ei pidä hyväksyä. Lisäksi joutuu kysymään, onko sama meininki päällä myös vammaispalveluissa?”

Kaikkonen viittaa Helsingin Sanomien sunnuntaiseen uutiseen, jonka mukaan Esperi Care sulkee maanantaina Helsingissä toimineen Esperi Yhteiselon täysi-ikäisille tarkoitetun osaston kokonaan. Yhteiselossa on lyhytaikaisessa hoidossa vammaisia ja kehitysvammaisia lapsia ja nuoria aikuisia. 

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Juha Jolkkonen kertoo, että yhden osaston sulkemisen taustalla on kaksi kaupungin tekemää tarkastuskäyntiä. 

”Epäkohtia havaittiin tiloissa, apuvälineissä, henkilömitoituksessa ja laadussa. Koulutettuja työntekijöitä ei ollut riittävästi huolehtimaan yksikön molemmista kerroksista”, hän sanoo.

Helsingin kaupunginvaltuutettu ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Mari Rantanen (ps) kertoo ottaneensa Esperi Caren Yhteiselo-kodin ongelmia esille jo marraskuussa. 

”Reagointi on ollut liian hidasta, joskin nyt voidaan sanoa, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan”, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Rantasen mukaan tilannetta ei voida korjata pelkällä hoitajamitoituksella. 

”On päivänselvää, että nyt on valittava mitä tämä yhteiskunta puolustuskyvyttömimmille ihmisilleen tarjoaa. Otammeko sen ongelman tosissaan, että halvimmalla hinnalla ei saa laatua. Ladan hinnalla ei saa mersuakaan”, hän kirjoittaa.

Rantasen mukaan nyt on tehtävä päätöksiä siitä, tuottavatko kunnat hoivapalveluita itse vai haetaanko palveluntuottajia neuvotellen.

”Tämä huutolaismarkkina on lopetettava. Poliitikkojen on jokaisen kyettävä asettumaan toisen asemaan, miltä tuntuisi, kun oma läheinen olisi tämän huutolaismarkkinan pelinappula. Miltä tuntuu, kun lähetät läheisesi hoitoon ja pelkäät koko ajan mitä hänelle tapahtuu? Nyt riittää.”

Esperi Care ja hoivapalvelut yleensä nousivat puheenaiheeksi pari viikkoa sitten, kun Valvira keskeytti Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Caren pyörittämän Hoivakoti Ulrikan toiminnan. Perjantaina Länsi-Suomen aluehallintovirasto päätti keskeyttää Attendon Alavudella sijaitsevan hoivakoti Pelimannin toiminnan väliaikaisesti. 

Perhe- ja peruspalveuministeri Annika Saarikko (kesk) piti hoiva-alan toimijoiden kanssa työkokouksen helmikuun alussa. Kokouksessa päädyttiin 25 toimenpiteeseen, joilla alan toimintaa tervehdytetään. Toimenpiteisiin sitoutuivat myös esimerkiksi Attendo ja Esperi Care. 

Antti Kaikkonen sanoo, että ehkä Suomessa tarvitaan järeämpiä keinoja tilanteen korjaamiseksi.  

”On syytä selvittää väärin toimineihin yhtiöihin kohdistuvia sanktioita mahdollisten sopimussanktioiden lisäksi. Voidaanko pahoista hoivapalveluvelvoitteiden laiminlyönneistä asettaa esimerkiksi yhteisösakko ja tilapäinen kielto voitonjaolle”, hän kysyy.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) vaatii keskusrikospoliisia (KRP) tutkimaan vanhustenhoidossa toimivien hoivajättien toimintaa ja ohjeistuksia keskitetysti. Hänen mukaansa hoitoalan ammattiliitot voisivat olla asiassa aktiivisia.

Lue lisää: 

Kansanedustaja vaatii KRP:tä puuttumaan hoivajättien toimintaan: ”Ovatko Attendo, Esperi ja Mehiläinen saaneet oikeudettomasti voittoa?”

Attendon tapaus raivostuttaa – Nyt reagoi Juha Sipilä: ”Tämä lista kuntoon”

Hoitoalan edustajat pöyristyivät Attendo-johtajan kommentista: ”Hoitajana tiedän, että ihminen ei kuole muuttoon”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Mari Rantanen
Mari Rantanen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Ikävää olla kokkari tällä hetkellä varsinkin kun olen ollut alusta asti vastaan tätä rahat edellä touhua. Jos Kokoomus saisi päättää niin seuraavasti tuhotaan apteekkisysteemi ja S&K oligopoli rupeaa rahastamaan PirkkaBuranalla ja KotimaistaKurkkutableteilla. Kuka tahansa 0-sopi mukselainen Mirva-Inkeri myy syöpälääkkeitä.
Sitten menee Alko ja Veikkaus ulkomaalaisille. En tiiä.. vaihtoehtoja on kaks RKP tai Persut. Niin isoa hätää ei tule että sosialistia äänestäisin.
En olisi uskonut että näin käy. Mikä oli Kokoomuksen palkkio?? Mikä oli niin tärkeää? Rädyn ja Männistön duunit vai?
Ei tämä voi olla näin.

Mark Andersson

Niinpä, koska teikäläisiä pakko-oikeistolaisia on niin paljon, että vaikka mitä tapahtuisi, ette äänestä vasemmistoa, on edessä (ja myös takana) kehitys, jossa oikeistopuolueet vasemmistolaistuvat. Nimittäin se iso hätä tulee ennemmin tai myöhemmin, jos oikeistopolitiikkaa edelleen jatketaan.

Amerikkalaisesta näkökulmastahan Suomen oikeisto on jo nyt sosialistinen. No, jenkeillä on edessä sama, elleivät sitä ennen tuhoa itseään (ja muita).

Pasi Käyhkö

Tapio, ymmärrän ongelmasi. Itsekkin jo 4. vuosikymmenellä Kokoomusta äänestäneenä tulen nyt vaihtamaan äänestämääni puoluetta. Vasureita en tule kylläkään äänestämään enkä tietenkään nykyisiä hallituspuolueita.

Eero Pekonen

Tapio, ennen oikeisto oli isänmaalista konservatismia, joka puolusti omaa maata ja sen yrittäjiä. Esim Paasikiven Kansallispankki torjui ulkomaalaisia metsäyhtiöiden nurkanvaltaajia. Nykyisin kaikki on kaupan kaivosvaltauksista huutolaisauksuuniin. Isänmaasta ei ole väliä, myydään kaikki pois ja ihmetellään kun tytäryhtiötalous ei kukoista.

Nita Hillner

Niin minäkin vanhan ajan kokkari. En tällä haavaa pysty äänestämään Kokoomusta, sillä nämä uuden sukupolven kokkarit ja kepulaiset ovat myyneet sielunsa rahasta. Äänestän pientä puoluetta, luultavasti Kristillisdemokraatteja.

Seppo Simonen

Pasi herää nyt hetkeksi oikeaan aikaan, vanhuspalvelulaki tuli edellisen hallituksen toimesta 28.12.2012 joten moitteet menee väärään suuntaan.

Tuosta puolueen vaihdosta sen verran että on kyllä miehekästä tarvittaessa kaatua saappaat jalassa sen puolesta minkä kansanliikkeen lippua on ikänsä kantanut joten harkitse viellä.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #11

Tosiaan jokaisen meidän on elettävä ajassa ja muutettava toimintojamme sen mukaisesti. Niinpä on onneksi moni muukin tehnyt. Kun vertailee viime aikaisia puolueiden kannatuslukuja ajassa taaksepäin.
Keskustalaisen ongelmana on hyvin pitkälle muuttumattomuus.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #16

Käyhkö, "Keskustalaisen ongelmana on hyvin pitkälle muuttumattomuus". Minulle keskustalaiselle on tullut mieleen ajatus, että kyllä hyvin pitkälle muuttumattomuus on ongelma erittäin monelle muullekin. Heidän puoluetaustansa jätän kertomatta ettei syytetä vihapuheesta.

Kari Aaltonen

Jos jätät heitteille vanhuksen tai edesautat vanhuksen kuolemaa, saat huomautuksen ja homma jatkuu ennallaan, mutta jos ajat pientä ylinopeutta olet suurrikollinen.
Tälläinen on tämän hallituksen lanseerama Suomikuva bisnen on bisnes ja rapatessa roiskuu.

Simo Tamminen

Kukaan ei missään keskustelussa kerro mitä muita ammattikuntia hoitolaitoksissa on ja kuinka monta henkilöä heitä, hoitajien lisäksi tarvitaan. Haluaisin myös tietoa esim. hoitoapulaisten-, laitosapulaisten- ja siistjöiden mitoitustarpeista. Olisi hyvä myös tavallisen kansalaisen tietää mitkä tehtävät kuuluvat kunkin ammattikunnan työehtosopimuksenmukaiseen työkuvaan ja voiko niistä hätätilassa poiketa? Nyt ei ole selvää käsitystä kuuluvatko nuo edellämainitsemani muut ammattikunnat myös keskusteluissa olevaan hoitajamitoituskiistaan.

Nita Hillner

Ongelmana on ettei enää ole kuin vain hoitajia, jotka tekevät kaiken. Hoitajat tekevät siivojan, pyykkärin, talonmiehen ja hoitajan tytöt. Sairaanhoitajille on viime vuosina lisäksi lykätty osa entisistä lääkärin töistä. Yritetään säästää ihan kaikesta, siksi näissä hoivalaitoksissa ei enää ole sairaala-apulaisia, siivojia eikä talkkareita.

Kari Aaltonen

Sadam Husseinilla oli kuulopuheiden mukaan aikoinaan tapana laittaa sähköt poikki silloin kun oli kuumin aika, näin vanhukset ja heikkonuntoiset kuoli pois, ei kyllä ole kaukana tästä nyky Suomen meininki, ja suurin kiitos kuuluu nyky hallitukselle.

Annikan Saarikon 25 kohdan toivelista ei riitä - nyt tarvitaan tekoja!

Ihan ensimmäiseksi tulisi antaa valtakunnallinen määräys tuntuvan sakon uhalla, että hoitajat eivät tee siivouksia, lumenluonteja, ruoanlaittoa tai muita sellaisia tehtäviä, joita ei hoitajille kuulu.

Ja lääkkeiden anto tulee antaa vain koulutettujen sairaanhoitajien vastuulle, jotta vanhuksia ei lääkitä tiedottomiksi hoitajien "omilla resepteillä".

"Sisäministeriö käy Valviran kanssa läpi, mitä erityistukea poliisi voi antaa hoivakotien valvonnan koko ketjun onnistumiseen. Näin sanoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) Twitterissä.

STT kertoi aiemmin, että Sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira harkitsee niin sanottujen haamuhoitajatapausten viemistä rikosprosessiin.

Mykkänen painottaa, että poliisi tutkii tapaukset rikosilmoituksen perusteella, mutta poliisi voi kuitenkin arvioida esitutkintakynnystä myös vihjeiden perusteella."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisi-mukaan-hoivakotien-valvontaa...

---

Vakavimmista vanhusten, vammaisten ja lasten laiminlyönneistä kannattaa tehdä siis rikosilmoitus, jotta ne eivät nyt hautaudu valtaisaan valitusten tulvaan.

Hannu Rautomäki

Johtavat poliitikot ovat itse olleet mahdollistamassa nykyisen yksityisen vanhustenhuollon toiminnan, vaikka sen perimmäinen tavoitte on ollut hyvin tiedossa.
"Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä.
Yritys on yhden asian liike.
Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen."
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos

Erkki Malinen

Pitäisihän tuo tyhmemmänkin pään ymmärtävän, että rahalla ei ole isänmaata. Tämä porvarien isänmaallisuus on pelkkää teatteria, kaikilla vähänkään äveriäämmillä on toinen koti jossakin auringossa. Eiköhän tähänkin käy se, sitä saa mitä tilaa.

Arvo Tammela

"Tämä porvarien isänmaallisuus on pelkkää teatteria kaikilla vähänkään äveriäämmillä on toinen koti jossakin auringossa". Sanaa porvari on helppo huutaa, mutta kuinka helppo on huutaa, ketkä näitä porvareita ovat. Espanjan auringossa, Fuengirolassa, Benalmadenassa ja Torremolinoksessa asuu läpi talven tuhansia suomalaisia, joista suurin osa on tavallisia eläkeläisiä. Ovatko he porvareita vai vuosikymmeniä tavallista työtä tehneitä ihmisiä, sitä kannattaa Malisenkin miettiä.

Seppo Simonen

Hannulle hieman palautetta.
Tässä on apsurdia syyttää johtavia politikkoja kun kunnat on halunneet yksityistää niin terveyskeskuskuksia kuin vanhusten hoivapalveluja.
Siis olemme äänestäneet sellaisen kunnanvaltuuston kuin olemme halunneet.
Siis olemme olleet ajopuuna yksi asia on johtanut toiseen. Kunnan hallitukset on viisaudessaan tarjouksien kautta valinneet palveluntarjoajan mutta tilaajavastuun valvonta on olkut vaihtelevaa.
Onneksi maan hallituksella on korjaustoimenpide tähän ongelmaan uuden sote/maakuntamallin myötä.

Kaarlo Erjala

Ei ole oikein, että hoidon laadusta tinkimällä tehdään bisnistä. Kunnilla vaan ei ole parhaillaan läheskään tarpeeksi omia tehostetun hoidon koteja. Luin muutama viikko sitten paikallislehdestä kristillisdemokraattien puheenjohtajan kirjoituksen, jossa tavoitteena oli korjata kaikki ongelmamme. Vain hankkeiden rahoitus jäi kertomatta.