Tiistai 21.5.2019

Kiista suomalaisten palkoista – SAK haluaa kaikkien palkat julki työpaikoilla

Luotu: 
11.2.2019 08:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Iso osa SAK:n luottamushenkilöistä kertoo, että heidän työpaikallaan on todettu perusteettomia palkkaeroja. Palkka-avoimuus edistäisi epätasa-arvoisten palkkaerojen purkamista, SAK uskoo.
|

Palkka-avoimuus työpaikoilla auttaisi korjaamaan perusteettomat ja epätasa-arvoiset palkkaerot työpaikoilla, uskoo avoimuutta ajava ammattiliittojen keskusjärjestö SAK. SAK:n kyselyn mukaan enemmistö, yli 67 prosenttia luottamushenkilöistä haluaisi palkat julkisiksi työpaikoilla.

SAK:n luottamushenkilöpaneelin mukaan palkka-avoimuuden kannattajista lähes kolmannes julkistaisi kaikki palkanosat. Pelkän tehtäväkohtaisen palkan julkistamisen kannalla on 22,8 prosenttia myönteisen vastauksen antajista.

”Sukupuolten välisen palkkaeron kurominen umpeen on edennyt Suomessa liian hitaasti. Palkka-avoimuus edistäisi tätä tavoitetta ja tervehdyttäisi muutenkin palkkausta ja sen perusteita”, toteaa SAK:n työympäristö- ja tasa-arvoasioiden asiantuntija Anne Mironen.

Luottamushenkilöistä 30,5 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on todettu perusteettomia palkkaeroja.

”On huolestuttavaa, että näin monella työpaikalla on todettu perusteettomia palkkaeroja. Toisaalta lähes puolet luottamushenkilöistä kertoi, että heidän työpaikallaan on ryhdytty toimenpiteisiin perusteettomien palkkaerojen korjaamiseksi.”

Työntekijät eivät välttämättä ole samaa mieltä kuin ammattiliittojen väki. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kyselyn mukaan yli kaksi kolmasosaa suomalaisista ei halua palkkatietojaan työkaveriensa nähtäville ilman omaa suostumustaan. EK:n teettämän kyselyn on tehnyt Taloustutkimus ja siitä uutisoi muun muassa Yle.

”Viesti on selkeä. Kansalaiset eivät halua, että heidän palkkatietojaan repostellaan työpaikoilla. Suomalaiseen oikeusjärjestelmään ei kuulu, että perusoikeuksia rajataan heppoisin perustein”, EK:n asiantuntija Katja Leppänen sanoo Ylelle.

EK:n mukaan palkat ovat luottamuksellista tietoa, joka kuuluu työntekijän yksityisyyden suojan piiriin.

SAK:n mukaan työnantajapuolen olisi myös parannettava suomalaisten kehnoa palkkatietämystä. Työnantajan on tehtävä kaikille työntekijöille selväksi, mitkä ovat palkkauksen ja henkilökohtaisen palkitsemisen perusteet, Anne Mironen sanoo tiedotteessa.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi 974 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua tammikuussa 2019.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli Parviainen

Kyllä tuo ihan hyvä uudistus voisi olla. Ei palkkatietojen avaaminen tarkoita samanpalkkaisuutta riippumatta suoritustasosta, vaan sitä että työnantajien olisi osattava esittää selkeät ja avoimet perusteet, miten palkka sekä henkilökohtaiseen suoritukseen perustuva palkitseminen määräytyy. Selkeät, läpinäkyvät ja kaikille yhteiset säännöt olisi kaikkien etu.