Tiistai 21.5.2019

Nyt puhuttaa hoivayhtiöiden omistus – Hallitusammattilainen: ”Miksi moni puolue karsastaa omistamisen vahvistamista Suomessa?”

Luotu: 
10.2.2019 19:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Mika Ihamuotila kehottaa kiinnittämään huomiota hoivayhtiöiden omistajiin.
|

Hoivayhtiöiden omistuksen keskittyminen pääomasijoittajien käsiin on noussut puheenaiheeksi Suomessa erityisesti Esperi Caren ja Attendon tapausten jälkeen. Niiden molempien suurin omistaja on ulkomainen pääomasijoittaja. 

”Hoivayhtiöidenkin omistajiin kannattaa kiinnittää huomiota. Tarvitsemme lisää pääomia ulkomailta, mutta ulkomainen omistaja joskus ahnehtii tuottoa lyhytjänteisyydellään. Suomalainen kantaa vastuuta myös Suomesta. Miksi moni puolue karsastaa omistamisen vahvistamista Suomessa”, Marimekon ja Rovion hallitusten puheenjohtaja, hallitusammattilainen ja Marimekon entinen toimitusjohtaja Mika Ihamuotila ihmettelee Twitterissä.

”Hyvä suomalainen omistaja on usein vastuullinen ja pitkäjänteinen. Sitä ei Suomessa vielä ymmärretä”, hän jatkaa tviitistään syntyneessä keskustelussa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin entinen toimitusjohtaja, sdp:n eduskuntavaaliehdokas Aki Lindén nostaa esiin Mediuutisten uutisen, jonka mukaan Esperi Care erottui 10 vuotta sitten edukseen hoivayritysten joukossa. 

”Pääomasijoittajan omistuksessa (10% tuottovaatimus) kehitys on kulkenut huonoon suuntaan. Sote-sektorille tarvitaan ”non-profit-private” -yrityksiä, ei ”for-profit-private””,Lindén linjaa Twitterissä.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) näkee, että julkisen tehtävä on tuottaa mahdollisimman hyviä palveluja, yksityisen tehtävä on tuottaa mahdollisimman suurta voittoa omistajille. 

”Jollain tämä voitto tehdään. Se tehdään joko heikommilla palveluilla, polkemalla palkkoja tai nostamalla maksuja. Todennäköisesti näillä kaikilla”, hän huomauttaa Twitterissä.

Arhinmäki pitää pääomasijoittajien mukaantuloa kohtuullisen uutena ilmiönä.

”Pk-yritysten ihmiskasvoinen yrittäminen on muuttunut kasvottomaksi bisnekseksi. Tämän ilmiön varjopuolia nyt näemme uutisotsikoissa.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Pääomasijoittajien roolin nosti esiin lauantaina viestintäyhtiö Kreabin toimitusjohtaja, entinen kansanedustaja ja Liike Nytin perustajiin kuuluva Mikael Jungner . Lue tarkemmin: Mikael Jungner lataa suorat sanat: ”Vanhusten hoidon ongelma on pääomasijoittajissa - maanpäällinen helvetti on taputeltu”

Suomessa on alkuvuoden aikana jouduttu keskeyttämään kahden yksityisen hoivakodin toiminta. Länsi-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina keskeyttää Attendon Alavudella sijaitsevan hoivakoti Pelimannin toiminnan väliaikaisesti ja Valvira keskeytti tammikuun lopussa Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Caren pyörittämän Hoivakoti Ulrikan toiminnan. Lisäksi Esperi Care sulkee maanantaina Helsingissä toimineen Esperi Yhteiselon täysi-ikäisille tarkoitetun osaston kokonaan. 

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Juha Jolkkonen kertoo, että yhden osaston sulkemisen taustalla on kaksi kaupungin tekemää tarkastuskäyntiä. 

Lue lisää:

Jo toisen hoivakodin toiminta keskeytetty: ”Korjaavat toimenpiteet on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä”

Uusi Esperi Care –tapaus järkyttää: ”Tämä huutolaismarkkina on lopetettava”

Sekä Attendon että Esperi Caren suurimmat omistajat ovat pääomasijoittajia. Ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Nordstjenan omistaa Attendosta 15,91 prosenttia. Se on myös esimerkiksi suomalaisen rakennuskonevuokraaja Ramirentin suurin omistaja 20 prosentin osuudellaan ja ruotsalaisyhtiön salkussa on lisäksi muun muassa rakennusyhtiö NCC:tä ja keittiövalmistaja Nobiaa.

Esperi Caren suurin omistaja on brittiläinen pääomasijoittaja ICG. ICG:n managing director, Esperi Caren hallituksessa istuva Timo Larjomaa on kertonut, ettei hän ollut tietoinen yhtiön Kristiinankaupungissa pyörittämän hoivakodin ongelmista ennen kuin asia tuli julkisuuteen. Lue myös: Esperi Caren pääomistaja: Ongelmista ei tiedetty mitään ”ennen kuin asia lävähti julkiseksi”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Ilaskivi

Suomalaiset työeläkeyhtiöt olisivat erinomaisia hoivayhtiöitten omistajia. Nyt ne sijoittavat kolmanneksen mahtavasta pääomastaan ulkomaille, miksi ei kotimaahan sellaisiin kohteisiin, joissa eläkeläiset asustavat. Tuottovaatimuskin on vain puolet ulkomaisten pääomasijottajien vastaavasta. On tässä valtiovallalla tehtävää jopa lainsäädännöllisiin toimiin ja työmarkkinajärjestöjen edustajilla yhtiöitten haallituksissa omalta osaltaan. Mutta kun vaan puhutaan - olisi mukava nähdä tekoja ja pätöksiäkin!

Markku Lehto

"Nyt ne sijoittavat kolmanneksen mahtavasta pääomastaan ulkomaille, miksi ei kotimaahan sellaisiin kohteisiin, joissa eläkeläiset asustavat. "

Eivätkö ne, työeläkeyhtiöt, luota suomalaiseen yrittäjyyteen ? Vai onko vaan helpompi noudattaa ulkomaisten sijoitusgurujen ohjeita sijoittaa ulkomaisiin yrityksiin ?

Risto Nikander

Viisas huomio Raimo Ilaskivelta.
Oma kasitykseni on ollut ja on, että tällaiset ostot ovat olevinaan "investointeja", jolloin niille lasketaan hinta, korkoprosentti ja tuotto. Lisäksi tulee verokeinottelu psrstiodissrien kanssa ja "oman rahan" lainaaminen yli korolla "investointeihin". Ja muut kepuli konstit lisäksi.
Suomen ei pitäisi myydä varsinkaan monopoli yrityksiä uvarsinkaan ulkomaisille pääoma sijoittajille.

Niilo Mäkelä

Vanhusten hoitoon ei tarvita pääomaa sillä hoivalaitokset/kiinteistöt ovat jo olemassa. Miksi kunnat myyvät kiinteistöjään ulkomaisille sijoittajille sehän on lyhytnäköistä toimintaa. Meillä on myös tyhjiä tiloja joihin nyt asutetaan tulijoita - miksi ei omia vanhuksiamme? Vanhusten hoitoa ei voida sälyttää yksin kunnan harteille ja maakuntamalli tuli jo nähdyksi pienoismuodossa Alavudella. Hoitajamitoitus pitää lakisääteisesti korottaa sanktiointeineen sillä vanhuksemme ovat yhä huonommassa kunnossa.

Pentti Westerholm

Jaha ,että 0,4 nostaminen 0,7 ratkaisee vanhusten hoito-ongelmat.Saahan sitä terhakkaasti esittää kaikenlaista.Totuus on kuitenkin toisenlainen.Vanhukset hoidetaan siellä parhaiten missä hoitohenkilökunta on sitoutunut johdon myötä oikealla asenteella hoitotyöhön.Näitäkin hoitolaitoksia löytyy useitakin,ilman 0,7 .

Kenneth Ainetdin

Pois laitosmaisista isoista yksiköistä. Pieni on tässä kaunista. Hoitolaitos ei saa olla monikerroksinen kompleksi. Yhdessä tasossa ja kodinomainen! Vanhuksemme ovat sen ansainneet. Tässä ei pidä säästellä ja olen sitä mieltä, että ulkomainen omistus olisi kiellettävä lailla vanhustenhoidossa.

Mikko Toivonen

Ihmiset ovat jatkuvan manipuloinnin ja aivopesun kohteena etenkin vanhusten hoiva ja terveydenhuollon rahastajien toimesta. Kuten eräs Wahlroos aikoinaan ilmaisi omatunnottomien rahastuskoneiden eli pörssiyhtiöiden.
Tämä manipulointi ja suoranainen valehtelu ulottuu valitettavasti paljon muuallekin hoivan ja soten lisäksi. Erityisen vahingollisena energiapolitiikkaan ja energialla rahastajiin.
En tiedä miten se onnistuisi, mutta hoivassa olisi otettava suuri askel takaisin eli kuntien oman ja pienten yksityisten hoiva alihankkijoiden suuntaan. Juuri niihin mitkä nuo säälimättömät ja omatunnottomat rahastajat ovat yhteiseksi vahingoksi ostaneet markkinoilta pois.
Terveydenhuollossakin pitäisi palata ihan aitoon ammatinharjoittajalääkärien pienklinikka tai oma tila vastaanottoihin kuten valta osa maailmaa julkista heidän avullaan tukien tuloksellisesti toimii.

Ilmassa on onneksi ainakin näin vaalien alla "halua" asettaa rahastajat ja hyväksikäyttäjät vastuuseen ja aitoon valvontaa sekä toimiviin nopeisiin sanktioihin. Saa nähdä miten käy kun vaalit ovat ohi.

Kalle Paloheimo

Ulkomaisen pääoman hinta on ollut korkea, median mukaan jopa 15%. Median mukaan osa pääomasijoittajista on myös itse rahoittanut itseään velalla, joka nostaa hintaa. Ulkomainen pääoma ei ole erityisen edullista varsinkin jos työtä ei pystytä hoitamaan hyvin mistä se sitten johtuukaan. Kaikki menee kai veronmaksajan piikkiin loppujen lopuksi.

Matti Hirvonen

Raimo Ilaskivi kirjoitti asiaa.
Eli suomalaisilla eläkeyhtiöllä on pääomaa joka hakee pitkäjänteistä tuottoa ja raha jää Suomeen ja toiminta olisi todennäköisesti omistajan puolelta vastuullisempaa.
Eli eläkeyhtiöt nyt olisi aika käydä ostoksilla kun nyt kunnolla paljastuksia tehdään.