Perjantai 24.5.2019

Alkoholivapautusta halutaan jatkaa Suomessa: ”Alle 22-prosenttiset juomat ruokakauppaan – Myynnin aikarajoitukset pois”

Luotu: 
11.2.2019 10:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kauppakamarit vapauttaisivat viinit ja muut enintään 22-prosenttiset alkoholijuomat päivittäistavarakauppoihin.
|

Alkoholilain uudistuksesta saadut kokemukset osoittavat, että alkoholin myynnin vapauttamista kannattaa jatkaa, katsovat kauppakamarit.

”Lakimuutoksen yhteydessä esitetyt uhkakuvat eivät toteutuneet, vaan esimerkiksi matkustajatuonti ja väkevien alkoholijuomien myynti ovat vähentyneet”, Keskuskauppakamarin julkistamassa kauppakamarien vaaliohjelmassa todetaan.

THL:n tutkijat ovat varoittaneet hätiköimästä tulkinnoissa, sillä alkoholiuudistuksen haittavaikutusten toteutumista voidaan uskottavasti arvioida vasta useamman vuoden katsannolla.

Kauppakamarit esittävät vaaliohjelmassaan muun muassa viinien tuomista ruokakauppaan jatkona alkoholilain vapauttamiselle.

”Seuraava askel alkoholin myynnin vapauttamisessa tulee olla mietojen alkoholijuomien (enintään 22 tilavuusprosenttia etyylialkoholia) myynnin salliminen vähittäiskaupassa. Lisäksi myynnin kellonaikaa koskevista rajoituksista tulee luopua”, kauppakamarit vaativat.

”Vapautus pitää tehdä maltillisesti vaikutuksia seuraten. Myös anniskelun sekä tila- ja panimomyynnin esteitä tulee selvittää. Alkoholiverotuksella voidaan tarvittaessa tasapainottaa kysyntää huomioiden sen, ettei verotus johda matkustajatuonnin kasvuun.”

Kauppakamarien vaade on linjassa Kaupan liiton vaalitavoitteiden kanssa. Lue tarkemmin: Kauppa linjaa: Kaikki alkoholi myyntiin kaikissa ruokakaupoissa – Viinit vapautettava seuraavaksi

Suuremmassa kuvassa kauppakamarit odottavat seuraavalta hallitukselta sosiaaliturvan ja verotuksen kokonaisuudistusta.

”Sosiaaliturvajärjestelmästä on muodostunut vuosikymmenten kuluessa vaikeasti hahmotettava kokonaisuus, joka sisältää monenlaisia kannustinloukkuja. Ansiotulojen verotusta ja sosiaaliturvaa tulisi kauppakamarien mukaan kehittää siten, että työn vastaanottaminen on kaikissa tilanteissa kannattavaa. Lisäksi ansiotulojen verotusta tulisi keventää ja ylin marginaalivero asettaa 50 prosenttiin”, Keskuskauppakamarin tiedotteessa todetaan.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo tiedotteessa, että tulevan hallituksen agendalla kaikkein suurin kärkihanke tulee olemaan työ.

“Suomen kilpailukyky perustuu korkean arvonlisän työhön. Kireä työn verotus ja ankara progressio kannustavat työn sijasta kuitenkin lähinnä satsaamaan vapaa-aikaan. Seuraavan hallituksen on asetettava tavoitteekseen 75 prosentin työllisyys, joka on ensi vuosikymmenellä hilattava lähemmäs 80 prosenttia. Suomalaisesta työstä ja yrittämisestä kerättyjen verojen maksu ei saa jäädä liian kapeille harteille, ellemme halua tulevaisuudessa joutua leikkaamaan hyvinvointivaltiomme etuuksista”, hän sanoo.

Kauppakamareiden linjausten mukaan työn tekemisen ja teettämisen on oltava aikaisempaa kannattavampaa ”niin työntekijöiden kuin työnantajien näkökulmasta”.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Oikea suunta viinit kauppoihin seuraavaksi.Pistäydyin Tallinnassa.Ihmettelivät missä suomalaiset viinan ostajat ovat.Kerroin suomalaisten raitistuneen... Syynä tietenkin vapaa oluen myynti lähikaupasta.Toki viinan hinta on noussut Virossakin.

Esa Väyrynen

"THL:n tutkijat ovat varoittaneet hätiköimästä tulkinnoissa, sillä alkoholiuudistuksen haittavaikutusten toteutumista voidaan uskottavasti arvioida vasta useamman vuoden katsannolla."

Kyllä se THL ennen lain voimaantuloa vakuutti, että seuraukset näkyy välittömästi ja siksi olisi pitänyt kieltää, nyt se onkin muuttunut vuosien prosessiksi.
Ei Suomi kuollut viinaan, ei tullut joka päivä 100 uhria jne.
THL on sen verran turha pulju, että lopettaa pitäisi, niin kansalaiset olisivat terveempiä.

Mikko Toivonen

Minun vaatimaton toiveeni on ei oluen juojana ja muutenkin melko vähän alkoholin käyttäjänä, mutta uhan yleisen sivistystason ja alkoholiongelmien vähentämisen vuoksi koko alkoholilain yhteenmukaistaminen keskieuraappalaiseen tai edes virolaiseen alkoholin myynti ja valmistus/jhakelu politiikkaan.
Helppoa se ei meillä ole sillä meillä usen ihan perusteetta vallassa olevat lestadiolaiskepupiirit ovat kansan tyhmistämis ja kieltolakihenkisiä. Myös sosiaaaalidemokraattien etenkin naispoliitikot ovat taas mielettömän holhoamisen ja kaiken iloisen elämän kieltämisen kannalla. Onneksi on edes Jaana Pelkonen

Pasi Käyhkö

Nyt Suomen valtio tukee viinan hakua esim. Virosta tukemalla laivayhtiöitä. Tuen suuruus yhteensä on n. 55milj.€.
Onkohan tuen maksamisella mitään järkeä ja tarvetta jos matkasta Helsingistä Tallinnaan laivayhtiöt veloittavat 4€ tai jopa sen alle.

Risto Salonen

Iso osa tuosta tuesta on ihan muuta kuin viinanhaun tukemista. Pääosa tuesta menee normaalin viennin piikkiin.
Toiseksi kuka hakee viiniä Tallinnasta. Hinta/laatu-suhde on Alkossa parempi.
Viinin ystävänä toivon, että valikoima säilyy Pirkka- ja Rainbow-myymälässä yhtä hyvänä kuin handelissa. Tosin epäilen vahvasti.

Jaakko Tuominen

Pari pointtia tästä.
Ensinnäkin Suomessa on kymmeniä yksityisiä alkoholijuomien maahantuojia. Viinien ja muiden alkoholijuomien maahantuonnin monopoli päättyi Suomen liityttyä EU:iin – ainoastaan vähittäismyynnin monopoli jäi yli 4,7 %:n (ja nyttemmin 5,5 %:n) vahvuisten juomien osalta Alkolle (sittemmin tilaviinit, sahdit ja pienpanimo-oluet ovat murentaneet osaltaan monopolin yksinvaltaa). Mutta siis maahantuojat ovat ne, jotka tuovat moninkertaisesti enemmän vaihtoehtoja Suomeen, ei Alko.
Edelleen: joka uskoo, että 1 monopoli pystyy tarjoamaan suuremman valikoiman kuin 1 + n vähittäismyyntiliikettä, kannattaa muistaa edesmenneen itänaapurin valikoima tai käydä tutkimassa vähänkin suurempien päivittäistavarakauppojen oluthyllyjen valikoimaa – puhumattakaan sellaisesta vaihtoehdosta, että Suomeen tulisi myös alkoholin myyntiluvan saaneita gourmet-kauppoja, joita on vanhoissa eurooppalaisissa sivistysmaissa, alkaen Tanskasta ja Virosta.
Ja vielä – Suomi ei ole viinituottajamaa, joten KAIKKI viinit joudutaan tuomaan ulkomailta; laitoin tämän faktan, koska usein kuulee sanottavan, että muissa Euroopan maissa on huonommat valikoimat. Riippuu näkökulmasta: esim. Ranskasta saattaa saada elintarvikeliikkeistä huonommin vaikkapa australialaisia viinejä, koska Ranska on suuria viinimaita, eivätkä maan kansalaiset osaa edes kaivata jotain toiselta puolelta maapalloa tuotavia viinejä. :)

Risto Salonen
Vastaus kommenttiin #15

Suomessa on 1+n vähittäismyymälää, mutta käytännössä vain 1+2 tukkua, jotka näille vähittäismyymälöille toimittavat elintarvikkeita. Samat maahantuojat, jotka nyt toimittavat niitä viinejä Alkolle, toimittaisivat niitä juomia myös näille 1+n:lle vähittäiskaupalle. En ymmärrä, miten laatu paranee tai hinta laskee, jos myyjä muuttuu. Suurin osa näistä 1+n myymälästä myisi Pirkka ja Rainbow ehkä myös Lidl-viiniä, käytännössä bulkkia.
Ainoastaan tarjonta kasvaa ja saatavuus paranee. Laatu tai hinta ei.
Suuremmissa kaupungeissa asiakas häviää, koska nytkin Alkon myymälä runsaine muuttuvine valikoimineen ja koulutettuina myyjinään on aina lähellä.

Pasi Käyhkö

Yleensä turhia tukia pitäisi välttää. Nämäkin tuet ovat varustamoille ovat aivan turhia. Niin kuin mainitsin niin matkojen hintoihin hiukan lisää niin tukia ei tarvita.
Nyt on käynyt niin, että tukien noustessa lippujen hinnat ovat laskeneet muutamaan euroon. Aivan järjetön tilanne.

Risto Salonen
Vastaus kommenttiin #21

Olen turhista tuista täysin samaa mieltä. Varustamotuet ovat tukia viennille ja myös tuonnille. Lippujen hintojen laskuun tuilla ei ole käytännössä vaikutusta. Varustamot saavat rahansa myynnistä laivoilla eivät lipuista. Lipun alhainen hinta on vain sisäänheittotuote, kuten valitettavasti tulevaisuudessa halpa Pirkka/Rainbow-viini (edellyttäen, että lainsäädäntö sallii sen).

Risto Salonen

Eivät tarvitse suomalaisetkaan. Alko vaan on nykyisin hyvinkin joustava ja ketterä toimija eikä alkoholihaittojen torjuja.
Olen elänyt viinakorttiajan, 70-luvun ankea viini-tarjonnan kuin myös vähittäisen 80-luvun ja sen jälkeisen vapautumisen. En kaipaa vanhaa aikaa takaisin. Mutta en halua myöskään viinakauppaa marketin nurkkaan. Sellaisen tarkoitus on toisin kuin Alkon myydä paljon ja hyvällä katteella.
Tosin olen onnekas, kun asun kohtuullisen lähellä useita Alkon myymälöitä. Myönnän, että näin ei ole kaikkien suomalaisten osalta kyse.

Wille Dahl

Voitaisiin tähän hätään harkita myös kannabiksen laillistamista. Se kun tutkimusten mukaan on terveydelle vähemmän haitallista kuin alkoholi.
Ja maailmalla on monia paikkoja, joissa kannabis on jo joko laillistettu tai ainakin dekriminalisoitu. Ottakaamme mallia maailmalta.