Tiistai 21.5.2019

Nyt se tapahtuu: Venäjä irtautuu internetistä – testiin Runet

Luotu: 
11.2.2019 08:32
Päivitetty: 
11.2.2019 08:32
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Venäjä irtautuu kokeeksi internetistä ja siirtää liikenteen omaan Runet-verkkoonsa.
|

Venäjä on irtautumassa kokeeksi internetistä, kertoo Tivi.

Venäjän viranomaiset ja suuret teleoperaattorit aikovat toteuttaa erikoisen ja pitkään suunnitellun testin: he irrottavat Venäjän hetkeksi internetistä testatakseen maan sisäisen internetin, Russian Internetin eli Runetin toimintaa.

Tivin mukaan kokeen tavoitteena on koota dataa ja palautetta, joiden pohjalta Venäjän internetin säilymiskykyä koskevaa lakiehdotusta voidaan muokata. Joulukuussa 2018 esitetty laki velvoittaa Venäjän teleoperaattorit varmistamaan, että Runet pysyy pystyssä vaikka syttyisi sota joka pudottaisi Venäjän muusta internetistä.

Laki myös velvoittaa ohjaamaan kaiken internetliikenteen Venäjän televahtikoira Roskomnazorin hyväksymien tai itse hallitsemien solmujen läpi.

Asiasta uutisoineen RosBiznesKonsaltingin eli RBK:n mukaan Venäjän operaattorit puoltavat lakia, mutta kiistelevät sen teknisistä ratkaisuista, peläten vakavia häiriöitä Venäjän internetliikenteessä.

Irroittautumiskokeen päivämäärää ei ole paljastettu, mutta Zdnetin mukaan sen on tarkoitus tapahtua ennen 1. huhtikuuta, sillä tuolloin Runetin toimintaa koskeva lakiehdotus on jätettävä parlamentin käsiteltäväksi. Kokeen kestoaikaa ei myöskään ole kerrottu.

Venäjä on valmistellut Runetin irroittautumiskykyä jo vuosia. Vuonna 2017 Venäjän hallitus sanoi, että vuoteen 2020 mennessä maa aikoo pitää 95 prosenttia nettiliikenteestä Venäjän rajojen sisällä.

Venäjälle on rakennettu varotoimena oma, vaihtoehtoinen internet, johon kaikki liikenne voidaan siirtää kriisin alkaessa. RUNet-verkko toimii Venäjän omilla palvelimilla eikä siitä ole ulkomaanyhteyksiä. Lue lisää Tivistä.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kivi

Venäläiset tulee entistäkin hullummiks,itärajan sulkeminen otettava vakavaan harkintaan.Venäläiset haluaa pysyä omissa sotaisissa suunitelmissaan autetaan niitä ja lopetetaan kanssakäyminen ja lähetetään tänne tunkeutuneet takas omaan maahansa.Kaikki niiden kiinteistät on myös syytä pakkolunastaa takas suomen ja suomalaisten omistukseen.

Janne Pohjala

Miten ajattelit että Venäjä hyökkäisi sulkemalla oman verkkonsa???

Tuo jos mikä on puolustuksellinen toimi. Mistään muustahan ei ole puhuttukaan kuin kyberuhkista.

Tuskin Suomeenkaan voi verkkohyökätä jos Suomi voi suojautua katkaisemalla verkkoyhteydet.

Toisaalta on perin järkevää valmistautua siihen että verkko toimii edelleen jos jotkut päättäisivät katkaista Venäjän yhteydet.

Samaan kannattaisi Suomenkin varautua että kriisin tapahtuessa yhteydet Suomesta Internetiin eivät toimi.

Huoltovarmuuden ja puolustuskyvyn kannalta Suomen tulisi tehdä sama kuin Venäjän. Näin 30 vuotta tietotekniikan parissa työtä tehneen näkökulmasta.

Suunnitelmat ei riitä, ne pitää testata.

Keijo Lindgren

Mistä tämä köyhän Venäjän yliarvostus kun venäläiset eivät itsekään usko maahansa.
Suomen Pankin mukaan investoinnit Venäjällä loppuivat 2013 joten pakkolunastukset Suomessa tuskin aiheuttavat rahan siirtymisen takaisin epävarmalle Venäjälle.

Janne Pohjala

En tiedä ja olen siitä huolestunut. Teoriassa näitä on harjoiteltu ja kaikki saa kyllä yhteydet poikki, mutta kukaan ei oikeasti tiedä mitä Suomessa lakkaa silloin toimimasta.

Yksi esimerkki oli kun kaivinkone katkaisi kuidun Ruotsiin, niin teleoperaatin nimipalvelut olivatkin siellä.

Operaattorin koko Suomen verkko lakkasi toimimasta koska ei ollut nimipalveluita. Vaikka DNS teknisesti olisi toiminut .fi -osoitteilla jos DNS palvelin olisi ollut Suomessa.

Siksi on tyhmää kritisoida että Venäjä tekee jotain mitä minusta Suomenkin tulisi tehdä, eli testata että Suomen voi irrottaa verkosta jos Suomeen hyökätään verkon kautta tai silloin kun Suomen ulkomaan yhteydet muusta syystä katkeavat.

Markku Lehto

"Laki myös velvoittaa ohjaamaan kaiken internetliikenteen Venäjän televahtikoira Roskomnazorin hyväksymien tai itse hallitsemien solmujen läpi."

No sitten ei ole enää pelkoa, että Venäjällä kansa saisi lännestä väärää tietoa ja altistuisi läntiselle probagandalle. Eli Venäjällä ollaan palaamassa "vanhaan hyvään aikaan" , jolloin valtiojohto tiesi tarkkaan mikä tieto on kansalaisille sopivaa ja mikä ei.