Tiistai 21.5.2019

Kansanedustaja: Yksi iso sote-ongelma ratkesi jo – ”Nyt otettiin tärkeä hyppy”

Luotu: 
11.2.2019 15:48
Päivitetty: 
11.2.2019 15:53
  • Kuva: Alma Media / Kimmo Brandt
    Kuva
    ”Nyt otettiin tärkeä hyppy kohti sote- ja maakuntauudistusta. Sen hinta on toki 15 miljoonaa euroa vuodessa, mutta kaikella on hintansa”, Matti Torvinen sanoo.
|

Sinisen tulevaisuuden kansanedustaja, eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen Matti Torvinen iloitsee siitä, että Ahvenanmaan rahoitusta koskeva ongelma on ratkaistu valiokunnassa.

Perustuslakivaliokunta pitää tänään pitkän kokouksen koskien sote-uudistusta.

Valiokunnan tavoitteena on saada valmiiksi lausuntonsa sote-uudistuksesta. Lausunnosta riippuu pitkälti se, ehditäänkö uudistusta tehdä enää tällä vaalikaudella.

Torvisen mukaan perustuslakivaliokunta ”sai ripeästi hyväksyttyä mietinnön Ahvenanmaan itsehallinnon rahoituksesta”.

”Perustuslakivaliokunta edellyttää, että rahoituslaki käsitellään mahdollisimman nopeasti Ahvenanmaan maakäräjillä. Tämä mahdollistaa sote-ja maakuntauudistuksen etenemisen eduskunnan suureen saliin”, Torvisen tiedotteessa sanotaan.

”Nyt otettiin tärkeä hyppy kohti sote- ja maakuntauudistusta. Sen hinta on toki 15 miljoonaa euroa vuodessa, mutta kaikella on hintansa”, Torvinen sanoo viitaten Ahvenanmaan lisärahoituksen määrään.

Ahvenanmaan rahoituksesta annettu laki käsitellään kaksilla valtiopäivillä.

Ahvenanmaasta muodostui sote-uudistuksen kannalta ongelma, sillä uudistuksen katsottiin heikentävän Ahvenanmaan itsehallintojärjestelmää. Ahvenanmaan itsehallinto on suojattu perustuslailla.

Aiemmin on kerrottu, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esitti ennen joulua Ahvenanmaalle 15 miljoonan euron lisärahoitusta Ahvenanmaan itsehallintolain uudistamisen yhteydessä. Kokoomuksen ja sinisten vastustuksen vuoksi Berner veti esityksen pois. Iltalehti kertoi hiljattain, että kokoomuksen ja sinisten päät kääntyivät, koska Ahvenanmaan tilanne uhkasi sote- ja maakuntauudistuksen toteutumista.

Iltalehti kertoi myös, että hallituksen esitys vahvistaa Ahvenanmaan rahoitusta 17 miljoonaa euroa vuoden 2021 tasossa, mutta summasta vain kolme miljoonaa euroa olisi varsinaisesti korvausta Ahvenanmaan kunnille maakunta- ja sote-uudistuksen myötä vähenevästä yhteisöverokertymästä.

”Käytännössä Ahvenanmaa siis kiristi manner-Suomea, koska tiesi, että soten eteneminen vaatii heidän suostumustaan tässä asiassa”, sanoi sinisten puheenjohtaja Sampo Terho tiedotteessaan viime viikolla.

Perustuslakivaliokunnan kokouksen odotetaan tänään kestävän iltaan asti. Ahvenanmaan kysymys ei ole suinkaan ainoa sotea koskeva ongelma. LUE LISÄÄ: Professori listaa 3 isoa sote-ongelmaa – ”Demokratian kannalta aivan ytimessä”

LUE MYÖS:

Näkökulma: Sotessa sammutetaan nyt lyhdyt – tavataan seuraavalla vaalikaudella

Riita ”sote-jarrutuksesta” yltyi taas eduskunnassa – kansanedustaja vei asian puhemiehelle

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Harju

Torvinen nauraa makeasti. Tällaisiin tyyppeihin nojaa keinotekoisesti rakennettu nukkehallituksemme. Millaiset ihmiset työntävät kokonaisen maan terveydenhuollon pörssiyhtiöiden moolokinkitaan? Sipilän vallankaappaushallitus jättää yhteiskuntaan leveän ja katkeran hävityksen uran, joka on jo jakanut kansan kahteen leiriin. Jäljellä on vielä päätoimi: myydä valtion omaisuutta Postia ja Nestettä myöten vimmatulla kiireellä nämä vallassaolon loppuviikot.