Tiistai 25.6.2019

Kokoomuksesta jyrähdys hoivayhtiöille: ”Toimiluvan peruutus, vahingonkorvaukset ja rikosoikeudellinen seuraamus”

Luotu: 
11.2.2019 09:41
  • Kuva: Alma Media arkisto / Joel Maisalmi
    Kuva
|

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen antaa täyden tuen puoluetta edustavan oikeusministeri Antti Häkkäsen esittämille toimenpiteille hoivapalveluasiassa.

Häkkänen ilmoitti viikonloppuna uusien hoivayrityksiin liittyvien viranomaistoimien jälkeen, että vanhuspalvelujen väärinkäytöksiä on sanktioitava nykyistä voimakkaammin. Häkkänen esittää väärin toimineisiin yhtiöihin kohdistuvia sanktioita mahdollisten sopimussanktioiden lisäksi: hänen mukaansa vanhuspalvelulakiin voidaan lisätä uusi vanhuspalvelurikkomusta koskeva säännös. Hän selvittäisi myös sitä, täyttävätkö esille tulleet sopimusrikkomukset petoksen tunnusmerkistön.

Jokinen tukee hanketta.

”Vanhusten hoivassa tapahtuneille laiminlyönneille on saatava loppu. Valvontavastuussa olevien viranomaisten on tehostettava valvontaa. Laiminlyönteihin syyllistyneille yrityksille ja niiden vastuuhenkilöille tulee määrätä riittävän ankarat seuraamukset. Toimiluvat on peruutettava, asetettava taloudellinen vahingonkorvausvastuu ja rikosoikeudellinen seuraamus. Kokoomuksen mielestä on selvitettävä kaikki keinot, joilla vanhusten epäinhimillinen kohtelu ja laiminlyönnit saadaan loppumaan”, Jokinen tiedottaa.

Lue myös:

Oikeusministeriltä kovat madonluvut hoivayhtiöille: ”Heitteillepanon, petoksen ja väärennöksen tunnusmerkistö voi täyttyä”

Uusi Esperi Care –tapaus järkyttää: ”Tämä huutolaismarkkina on lopetettava”

Jokisen mukaan selvitystyöhön on oikeusministeriön lisäksi syytä osallistaa sosiaali- ja terveysministeriö, jolla on paras tuntemus alan toiminnasta ja laaja rooli sanktioista päätettäessä.

”Kannatan selvityksen pikaista käynnistämistä. Asia on saatava liikkeelle heti. On täysin sietämätöntä, että vanhukset joutuvat kärsimään sopimusten vastaisista laiminlyönneistä. Niiden on loputtava nyt.”

Hallituspuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vaati viikonloppuna oikeusministeri Häkkäseltä toimia hoivayritysten toimien selvittämiseksi.

Lue lisää:

Li Anderssonilta suora syytös hoiva-alan tilanteesta Petteri Orpolle: ”Estää sen yhden ratkaisun eteenpäinviemistä, jossa kaikki muut ovat mukana”

Kansanedustaja vaatii KRP:tä puuttumaan hoivajättien toimintaan: ”Ovatko Attendo, Esperi ja Mehiläinen saaneet oikeudettomasti voittoa?”

Hoitoalan edustajat pöyristyivät Attendo-johtajan kommentista: ”Hoitajana tiedän, että ihminen ei kuole muuttoon”

Uusi Esperi Care –tapaus järkyttää: ”Tämä huutolaismarkkina on lopetettava”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

PS-puolueelta ei ole paljoa asiasta kuulunut. Aika ei taida PS-puolueelta muuhun yhteiskunnan asioihin liittyvään riittää, kun pitää keskittyä maahanmuutaja-asiaa kauhistelemaan ja hehkuttamaan. Siinä tahtoo PS-puolueelta unohtua välillä jopa Fixitkin, joka sentään on ollut PS-puolueen yksi kantava ja yhdistävä voima.

Risto Nikander

Markku Lehto ei ymmärrä eikä tiedä asiasta mitään. Katso persujen puoluekokous you tebesta. Halla-Aho kertasi mihin kaikkin matu palveluitten hoitoon miljardit on käytetty. Murto-osalla tästä rahasta olisi vshhudpalvelut saatu hoidettua.
Oletko TOSIAAN näin vähällä tiedolla varustettu!?!

Markku Lehto

Kokoomus sentään vaatii palvelusten tuottajia parantamaan palvelustensa laatua. Kepussa on keskitytty vaatimaan vain tuottajille toimeentuloa.
Demareissahan ja vihreissä vaaditaan kyllä laatua , mutta kustannuksista ei niin väliä. Nehän tulee "valtiolta".

Kuntoonhan asia täytyy joka tapauksessa saada ja siitä joudutaan varmasti maksamaan lisää rahaa, tuotti kuka tahansa hoivapalvelut. Toisaalta eihän tässä maassa ole rahasta pulaa, jos meillä on vuosittain varaa rahoittaa yritystukiaisilla laskutavasta riippuen 4 miljardilla - 8 miljardilla kannattamatotoman "bisneksen" pyörittämistä. Jostain syystä niin elikeinoelämä kuin ammattiyhdistysliike ja MTK eivät haluaisi koko asiasta puhua. Pekkarisen vetämä yritystukiaisten uudistamisen parlamentaarinen työryhmä ei saanut mitään aikaan, kas kummaa.

Osaamista ja johtajuutta tarvitaan palveluista vastaavissa kunnissa lisää. Kuntien on myös opittava palveluiden osaavaksi ostajiksi. Lainsäädäntöäkin näyttää olevan tarve rukata. Eikä palveluiden laadun valvontaa saa jättää pelkästään tuottajan varaan. Sehän olisi kuin pukki kaalimaan vartijana. Valvontakin, jota palvelusten tilaaja tekee, maksaa.

Pasi Käyhkö

Kokoomuksen etsikkoaika meni jo vuoden 2015 syksyllä. Nyt on myöhäistä uhota.
Tuloksena oli 18 maakuntaa ja 15 sotealuetta.. Oikea järjen työvoitto.

Mutta soten ja maakunta äänestyshän vielä puuttuu. Auttaisikohan huhtikuun vaalien läheisyys järjen käytön terävöittämiseen. Muuten vaaleissa tulee lunta tupaan oikein
kunnolla.

Juha-pekka Naukkarinen

En ole nähnyt kirjoituksia eutanasiasta vanhusten hoidon yhteydessä,itse ainakin haluaisin jättää tämän elämän,jos olisin sänkyyn sidottu lähes tiedottomassa tilassa oleva vanhus,joka huononee päivä päivältä,toivoisin tästäkin kekustelua,koska sehän olisi osa hoitajapula ratkaisua ja ennenkaikkea antaisi mahdollisuuden niille jotka eivät halua kitua loppuelämäänsä!

Aito hankintailmoitus HILMA-palvelussa (vastausaikaa 1 kk):

- - "Kotiin tuotettavilla palveluilla tarkoitetaan asiakkaan kotona selviytymisen kannalta riittäviä kotiin järjestettäviä sosiaali- ja terveyspalveluita. Kotihoito sisältää sosiaalihuoltolain 19 §:n ja 20 §:n ja terveydenhuoltolain 25 §:n tarkoittaman kotisairaanhoidon. Kotihoitoa järjestetään asiakkaan luona tehtävin kotikäynnein, joita toteutetaan asiakkaan hoito- ja palvelusuunnitelman mukaisin palveluin. Kotihoidon palvelu sisältö muodostuu aina asiakaskohtaisesti. Alueella on noin 50 asiakasta ja palvelun tuottamiseen on käytetty noin 4100 henkilötyötuntia vuosittain." - -

https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/2019-002854

---

Jos tämä on osto-osaamisen taso Suomessa, niin voi todella sanoa, että sitä saa, mitä tilaa. Kuinka käytännössä varmistetaan, että edellä esitetyssä hankintasopimuksessa todella myös kartoitetaan asiakaskohtainen tarve?

Markku Lehto

Aivan.

Ei se ole niin helppoa laatia kattavaa erittelyä vaadittavista palveluista ja vielä pitäisi ilmaista selvästi se, minkä verran mitäkin osa-aluetta painotetaan hinnan lisäksi tarjouksia vertailtaessa.

Kunnon tarjouspyynnön vaatimuserittelyn ( ns. spexin ) laatiminen vaatii ammattitaitoa paitsi juridisesti,niin myös ammatillisesti. Pelkkä viitaus lakipykäliin ei todellakaan riitä. Jokainen risaus hoivapalvelussa on voitava kuvata ml. numeeriset tekijät.

Ja se vaatimuserittely sitoo sitten paitsi tarjousten lähettäjiä, niin myös tarjouksen pyytäjää, kun tämä vertailee tarjouksia. Jälkikäteen, tarjouspyynnön jättämisen jälkeen, ei vaatimuksia saa lisätä eikä keksiä uusia vertailutekijöitä.

Erkki Malinen

Eikös tämä pitäis olla päivänselvä, jos toimit vastoin toimiluvan ehtoja, niin siitä seuraa sanktiot. Tämä muka on Kokoomuksen hieno idea, jos ajat muutaman kilometrin ylinopeutta saat sakot, mutta jos aiheutat tahallaan huononhoidon takia vanhukselle kuoleman , pyydät anteeksi ja lupaat toimia paremmin se on siinä. Voi saatana kun me ollaan typerää sakkia.

Markku Lehto

Meillä kun kuitenkin pitää toimia lainsäädännön mukaan. Ja jos jotain on väärin tehty, se pitää olla lain mukaa kriminalisoitu ja siitä pitää olla myös laissa sanktiot mainittu. Muuten ei voi ketään tässä maassa tuomita.

Nyt onkin kysymys siitä, että kuinka hoivapuolella lain mukaa väärinkäytökset on kriminalisoitu ja mitä sanktioita niihin liittyen on laissa määrätty.

Suomessa lakialoitteet tekee käytännössä hallitukset ja niitä hallitusten lakiesityksiä valmistelee kyseisen ministeriön , tässä tapauksessa sosiaali- ja terveysministeriö, virkamiehet. Hallituksen lakiesitys menee sitten edukskunnan valiokuntien käsittelyyn ja lopuksi eduskunnan kansanedustajat joko hyväksyvät lakiesityksen tai hylkäävät lakiesityksen.

Todettakoon vielä että ministeriöiden virkamiesten työskentelyä ohjaa vahvasti kunkin ministeriön ministeri.

Viime hallituksessa ( Stubb) SoTe-ministerinä oli Laura Räty , kokoomus ja sitä edellisessä hallituksessa ( Katainen ) SoTe-ministerinä oli Paula Risikko, kokoomus.

Nykyisessä hallituksessa SoTe-ministerinä on toiminut Pirkko Mattila, joka oli alunperin PS-puolueen jäsen ja nyt Sinisen tulevaisuuden jäsen.

Voi toki kysyä, onko kokoomuksessa liikaa luotettu hoiva-alan yritysten vastuun kantoon tuottamiensa palvelustensa laadusta. Vai onko menty väkisin, mahdollisen uuden SoTe-lainsäädännön visioiden huumassa, tarjoamaan jotkakin, jota ei oikeasti ole kyetty toteuttamaan ?

Kepultahan pitää kysyä: Onko tämä sitä pääministerin markkinoimaa KiKy:ä ?

On kuitenkin pantava merkille, että Kokoomksessa on nyt otettu lusikka kauniiseen käteen ja alettu asiaa perkaamaan. Itse uskon, että tämä viitoittaa yrittäjyyttä terveelle pohjalle, jossa aito ja rehellinen yrittäjyys saa entistä enemmän jalan sijaa Suomessa. Ja jos homma ei kannata, niin pillit ajoissa pussiin ja uutta aidosti kannattavaa bisnestä, josta on hyötyä sekä vastinetta niin myyjälle kuin osajalle, miettimään.

Niina Rissanen

Olen iloinen, että jäävuoren huippu alkaa sote-tilanteesta pilkottaa mediaan ja kansalaisten tietoisuuteen. Meillä on upea perustuslaki ja YK:n ihmisoikeussopimukset, jotka takaavat kaikille yhdenvertaisen ja ihmisarvoisen kohtelun. Tosiasiassa käytännöt ja soveltamisohjeet eivät useinkaan pidä yhtä korkeimman ja velvoittavimman lainsäädännön kanssa, eikä yksittäisellä kansalaisella välttämättä ole mitään tosiasiallisia keinoja puuttua lakiteitse tilanteeseen. Nyt on aika kansan yhdessä suorittaa valvonta, havaita mikä on mennyt lakien vastaisesti, ja korjata tilanne yhdessä, suoraselkäisesti ja rakentavasti. Eli esimerkiksi äänestää niitä ehdokkaita, joista ovat vakuuttuneita, että he edistävät perustuslaillista sote- ja sotu-uudistusta. Sisäilmalupauksen antaneissa ehdokkaissa on tällaisia ja heidän kommenttejaan voi lukea täältä https://www.adressit.com/kansanedustajaehdokkaiden_sisailmalupaus . Kysymys ei ole yksittäisten toimijoiden tai ihmisryhmien kohtelun ongelmista vaan laajemmasta kysymyksestä, joka sote-uudistusten myötä tullee koskemaan ennenpitkään henkilökohtaisesti kaikkia suomalaisia tavalla tai toisella. Nyt on aika tehdä muutos, jos emme pidä lasten, nuorten, vanhusten, sairaiden tai vammaisten kaltoinkohtelusta. Ratkaisuja kyllä on, jos vain päättäjillä riittää tahtoa. Jokainen ihminen on arvokas.

Risto Nikander

Väärä puolue "jyrähtää". Ovat pääomasijoittajien asialla.

Pienet hoivakodit myydään kalliilla veroparatiisi yhtiöihin. Tulee pikku rikkaita myyjistä. Tämä on veroparatiisiyhtoille "investointi", jolle lasketaan kuoletus ja "tuotto". Loppu hoidetaan korkeakorkoisilla lainoilla veroparatiiseissa ja ketkuiluilla ja työvoimaa riistamalla.

Miksi mikään puolue ei puutu tähän?!?

Joni Rikkola

Miksi näitä yrityksiä päästetään hoitamaan vanhuksia, kun niitä yrityksiä pitää vahtia enemmän kuin vanhuksia. Turhia kuluja vahtia kun ahneet siat mässäilevät. Kaikki valvontakulut ovat pois vanhustenhuollosta ja nostavat veroprosenttia.- Ei näin! Sanktiot lfirmat lisääbävät vain hintaan. - Hinta nousee.
Kun kerran on parempiakin vaihtoehtoja, miksi ainoastaan sitä huonoina tungetaan.

Erkki Malinen

Eihän tällä alalla pitäis pienestä tehdä, mutta kun ollaan niin porvaria että. Samat tahot huutaa kurkkusuorana että, valtion on luovuttava kaikista omistuksestaan niin sanotuista valtion yhtiöistä että se haittaa pienestä. Mites neste ja Fortum kumpikin takoo valtiolle rahaa, mutta nämä porvarit tietysti haluaa että ne voitot menee ulkomaille. Ollan sitä niin saatanan isänmaallisia.