Keskiviikko 26.6.2019

Kansanedustaja vihreiden kuohuttaneesta ehdotuksesta: ”Nyt on aika vaatia Orpoa, Sipilää ja Soinia toimiin ahneen voitontavoittelun lopettamiseksi”

Luotu: 
17.2.2019 11:58
  • Kuva: Vihreät
    Kuva
    Vihreiden kansanedustaja Outi-Alanko Kahiluoto kertoo ajaneensa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa yhdessä muun opposition kanssa sitä, ettei voitontavoittelu olisi mahdollista sosiaali- ja terveyspalveluissa.
|

Vihreiden kansanedustaja Outi-Alanko Kahiluoto kertoo ajaneensa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa yhdessä muun opposition kanssa sitä, ettei voitontavoittelu olisi mahdollista sosiaali- ja terveyspalveluissa.

”Olemme äänestäneet tästä monesti viime vuoden aikana. Joka kerta hallituspuolueet ovat enemmistöllä estäneet voitontavoittelun rajoittamisen”, hän kirjoittaa Facebookissa.

”Hallituspuolueet kokoomus, keskusta ja Sininen tulevaisuus tietävät tasan tarkkaan, mikä on suurten hoivayritysten toimintalogiikka. Ne pyrkivät valtaamaan markkinoita ja tekemään hoiva- ja hoitobisneksellä voittoa. Ei niiden intressinä ole toimia pitkään siellä, missä voittoa ei tule. Hoivapalvelut, heikommista huolehtiminen ja henkilöstön hyvinvointi sopivat huonosti yhteen voitontavoittelun kanssa”, Alanko-Kahiluoto jatkaa.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi lauantaina STT:n haastattelussa puolueen haluavan rajoittaa voi­ton­ta­voit­te­lua van­hus­ten hoi­va­pal­ve­luis­sa. Haaviston mukaan yk­si vaih­to­eh­to oli­si mal­li, jos­sa van­hus­ten­hoi­toa ei sai­si lain­kaan jär­jes­tää voi­ton­ta­voit­te­lu­pää­mää­räs­sä.

Alanko-Kahiluodon mukaan kyse on arvovalinnasta.

”Nyt on aika vaatia Orpoa, Sipilää ja Soinia toimiin ahneen voitontavoittelun lopettamiseksi! Voitontavoittelun rajoittaminen pitää kirjata eduskunnassa käsittelyssä oleviin sote-lakeihin!”

Haaviston kommentti herätti laajaa kiinnostusta sosiaalisessa mediassa ja sai osakseen rankkaa arvostelua.

Esimerkiksi kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos ihmetteli, aikooko vihreät seuraavaksi ehdottaa voitontavoittelun kieltämistä asumisessa tai syömisessä. Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Timo Haapala puolestaan leimasi Haaviston ehdotuksen ”höpsispuheeksi”.

Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä varoitti lauantaina hoivayhtiöiden ”tunkeutumisesta” päiväkoteihin, lastensuojeluun ja vammaisten hoitoon. Lue tarkemmin: Emeritusprofessorilta tyly kuitti: ”Miksi kukaan ei ole vaivautunut kertomaan karmeasta tilanteesta Juha Sipilälle?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Voitontavoittelun rajoittaminen on silkkaa sanahelinää, sillä sehän on yksityisen yritystoiminnan kulmakivi.
"Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä.
Yritys on yhden asian liike.
Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen."
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos

Seppo Simonen

Vihervasemmisto tavoittelee Sointulamaista kommunististä yhteiskuntaa. Olisi aika paukku kun jo nyt on 850 yksityistä toimijaa vanhushoivapisteissä sosialisoitaisiin yhteiskunnan haltuun takaisin kuntien omaksi palveluksi.
Niin oli Sointula utopistinen kokeilu ja yhtä utotistisesti jää vihervasemmiston kunnallistaminen.
Nykytilanteeseen korjaupakettina omavalvonta luotettavaksi, tilaajavalvonta kunnasta aktiiviiviseksi ja sitte Avin ja Valviran sanktiot käytäntöön.
Parasta olisi jos uusi sote ja maakuntamalli ottaisi tilanteen haltuun.
Surkeinta on nyt kun oppositio teki tästä vaaliaseen joka osoitta opposition raadollisuuden.

.

Jaakko Ruuska

Näin! Vapaa markkinatalous ei sovellu luonnollisten monopolien ja ihmisten perusoikeuksien alueelle. Sille voisi jättää kaistaleen viihteen, nautinto-elintarvikkeiden ja kaiken krääsän alueelle, missä aivoton kuluttaminen mielikuvien varassa ei olisi vahingollista muille kuin korkeintaan kuluttajalle itselleen.

Seija Matikainen

Sipilä kyllä vaalien alla hehkuttaa,mitä pitää tehdä vanhushoitopalvelujen
parantamiseksi.vaalien jälkeen heti unohtuu kaikki.
en luota Sipilän puheisiin enää yhtään.
Lupasipakolaisilli antaa oman kodin. Miten kävikään! aina oma lehmä ojassa.

Timo Hietanen

No jo on aikoihin eletty, kun Vihreät ovatkin nyt niin kiinnostuneista entisistä
suomalaisista veronmaksajista, lienee nyt pakosta ? Vaalien jälkeen voi taas
huokaista helpotuksesta ja panostaa Suomen ulkopuolisen maailman esim.
savannien ja aavikoiden asukkien elämän laadun parantamiseen, hintalapusta
tinkimättä omaan pesään kroonisesti paskomalla.

Raimo Laine

Hoiva-alan yksityisyritykset tekevät lähes puolet hoivatyöstä. Jos tätä ei olisi, tarvitaisiin kymmenien miljardien
lisäinvestoinnit ja miljardien toimintakulut vuosittain. Velkaakaan ei saa loputtomasti ja se jää tuleville sukupolville.