Maanantai 15.7.2019

Kansanedustaja: ”Ollaan lähes laittomassa tilassa” – Suomen valtiolta ”käsittämätöntä venkoilua” alkoholin etämyynnistä

Luotu: 
21.2.2019 10:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Jaana Pelkonen.
|

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen esittää, että seuraavalla hallituskaudella Suomi voisi vapauttaa viinit päivittäistavarakauppoihin ja ravintoloiden ulosmyyntiin.

Nykyinen Sipilän hallitus toteutti alkoholilain uudistuksen, jossa muun muassa nostettiin kaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajaa.

LUE MYÖS: Selvitys: Alkoholilain vaikutukset odotettua vähäisempiä – helle lisäsi oluen myyntiä enemmän kuin lakimuutos

Pelkonen ottaa blogissaan kantaa myös alkoholin etämyynnin kiistaan, joka on hiertänyt hallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen välejä. Peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) linja on ollut, että alkoholin etämyynti on kiellettyä. Kokoomus taas katsoo, että uusi alkoholilaki sallii alkoholin etämyynnin, sillä sitä ei erikseen kielletä.

”Oma lukunsa on Suomen valtion käsittämätön venkoilu alkoholijuomien etämyyntiä koskevassa asiassa. Sosiaali- ja terveysministeriö on tällä kaudella kahdesti yrittänyt saada etämyynnin kielletyksi ja kahdesti se on törmännyt komission kantaan: Kielto ei käy”, Pelkonen kirjoittaa.

”Ministeriö yrittää toimeenpanna etämyynnin kieltoa viranomaistoiminnalla ja pelotella etämyyjät oikeusjutuilla lopettamaan toimitukset Suomeen. Ollaan lähes laittomassa tilassa, ja asia vaatii selkeää ratkaisua. Malleja on kaksi: Joko komission malli, eli etämyynti toimituspisteisiin, tai sitten Ruotsin malli, joka perustuu veroedustajavelvoitteeseen ja mahdollistaa myös kotiinkuljetukset”, Pelkonen tulkitsee.

Pelkosen mielestä myös etämyyntiasiassa Suomi voisi olla ”eurooppalainen maa muiden joukossa”. LUE PUHEENVUOROSTA: Jaana Pelkonen: Viinit maitokauppaan!

LUE MYÖS:

KHO tyrmäsi Varustelekan idean oluen etämyynnistä – Eri mieltä olleet tuomarit: Laki ei kiellä

Kiista alkoholin etämyynnistä – Ministeriö: Uutta lakia ei tule

Kokoomuksen Sari Sarkomaa alkoholilausunnosta: ”Hallituksen keskeytettävä kiellon valmistelu – kieltolakiaika on ohi”

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Pento

Suomi ei taaskaan noudata tekemiään kansainvälisiä sopimuksia. Menee kohta ohi kreikkalaisista.

Minä maksan pienestä USAn eläkkeestäni veroja Suomeen, vaikka Suomi-USA verosopimus sanoo kirkkaasti että eläkkeitä verotetaan vain siinä maassa jossa ne maksetaan. Suomi ei tässäkään välitä allekirjoittamastaan sopimuksesta.

Taisto Pihlajamaa

Ymmärrän tämän päättäjien ylläpitämän viinastavouhkaamiskampanjan niin, että he haluavat pitää asian otsikoissa. Sehän on tehokkainta viinan mainostamista. Samalla "kielletyn hedelmän" viehätys säilyy, ja viina pysyy tavoiteltavana ja arvossaan myös nuorempien kansalaisten mielestä.

Sillä tavalla myös käydään samalla kivasti taistelua Alkon hallintoneuvoston puolesta..