Perjantai 19.7.2019

Oikeusministeri Häkkänen: ”Isis-taistelijoiden palaamista tulee välttää”

Luotu: 
8.3.2019 07:42
  • Antti Häkkäsen mukaan Isis-taistelijoiden palaamista Suomeen tulee välttää.
|

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) linjasi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että Suomi ei halua Isis-taistelijoita takaisin maahan. Häkkäsen mielestä taistelualueelta palaavien henkilöiden tilanne tulisi käsitellä kansainvälisellä tasolla.

”Uskon, että tässä salissa ja Suomessa ja varmaan Euroopassakin aika laaja konsensus siitä, että Isis-taistelijoiden palaamista tulee välttää. Se, että he eivät palaa mihinkään Euroopan maihin. Varsinkaan, jos he pyrkivät tulemaan takaisin taistelutehtävistä. Tätä tuskin kukaan tässäkään salissa haluaa. Ja siitä syystä voisi olla järkevää, että olisi kansainvälinen tuomioistuinmenettely, jossa kaikki nämä taistelualueelta palaavat henkilöt käsitellään yhdessä kansainvälisessä tuomioistuinmenettelyssä. Näin yleensä menetellään, jos on laajoja konfliktialueita, josta ihmisiä pakenee useisiin eri maihin. Tämä olisi hallittu toimintatapa. Sisäministeri on tänään tehnyt tästä esityksen, nyt oikeusministeri pohtii tätä. Erittäin problemaattinen, laaja kokonaisuus. Tiedetään aiemmista konflikteista, ettei ole helppo asia, mutta joka tapauksessa ongelma pitää mahdollisuuksien mukaan ratkoa Suomen rajojen ulkopuolella”, Häkkänen sanoi.

LUE MYÖS: YK-viranomainen: Isis yrittää luoda uutta muuttoaaltoa Eurooppaan

Sininen tulevaisuus linjaa, että Suomesta vapaaehtoisesti Isisin riveihin lähteneille aikuisille ei pitäisi osoittaa sympatiaa.

”Suomen valtion ei pidä auttaa Suomesta Isisiin liittyneitä aikuisia mitenkään Lähi-idässä, mutta lapsille on tapauskohtaisesti osoitettava armoa. Suomi kunnioittaa kansainvälistä lapsen oikeuksien sopimusta. Naisten osalta täytyy muistaa, että ISIS-taistelijoiden vaimot eivät todennäköisesti ole viattomia uhreja, vaan osallisia terroristijärjestön toimintaan”, sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kirjoittaa blogissaan.

”Suomen perustuslain mukaisesti jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus palata Suomeen. Nämä henkilöt on tuomittava paikan päällä tai jos nämä kansalaiset palaavat Suomeen, on heidät otettava välittömästi turvallisuusviranomaisten huostaan ja käynnistettävä tutkinta. Rikoksiin syyllistyneet kansalaiset tuomitaan Suomessa meidän lainsäädäntömme mukaisesti”, Elo jatkaa.

LUE MYÖS: Timo Soini Suomen Isis-luvusta radiossa: ”Suhteessa Euroopan kärkitasoa”

Elo myös esittää, että tulevaisuudessa kansalaisuuden menettämisen pitäisi olla mahdollista myös kansallisen turvallisuuden vaarantamisen nojalla.

”Isisin riveissä taisteleville on myös voitava jatkossa asettaa maahantulokielto kansallisen turvallisuuden perusteella”, hän kirjoittaa.

LUE MYÖS: Lausunto oleskeluluvista ihmetyttää – Tähän poliisin paperiin Paula Risikko viittaa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Kukkonen

No, tällekään eivät nämä maamme etua vastaan taistelevat aio oikeasti tehdä mitään, vaan punaiset matot ovat jo kaivellut taas kaapeistaan. Jos nämä Suomen kansalaisuuden löysin perustein saaneet terroristit päättävät tulla maahamme, kuinka ihmeessä heidät voitaisiin rajallamme pysäyttää, kun täysin tuntemattomatkin "turvapaikanhakijat" saavat vapaasti kulkea rajojemme yli?
Näissä puheenvuoroissakin itseasiassa tätä paluuta jo hieman pohjustellaan, kun terroristeista puhutaan vain "taistelijoina" ja näiden terroristien eri roolituksiakin itse terroristijärjestön jäsenenä jo aletaan miettimään valmiiksi. Sieltä lopulta löytyy varmasti kaikkea "vähemmän raskautettua" roolia, kuten isis-vaimoa, isis-tytärtä, isis-poikaa, kokkia, kirjanpitäjää, vaatehuoltajaa, kuljettajaa... Ja kuitenkin kaikki ovat toimineet aktiivisesti sen puolesta, että islam valtaisi koko maailman.

Juha-pekka Naukkarinen

Saksa ei ota vastaan näitä henkilöitä ja mitätöi heidän Saksan kansalaisuuden,myös naiset ovat olleet taistelutehtävissä,varmaan muistetaan mitä "mustat lesket" saivat itsemurhapommituksillaan aikaan Venäjällä Tsetshenian sodan aikana. Miksi kansalaisuus on annettu,jos sitä ei voida purkaa,kait ne lait on sentään ihmisten tekemiä ja sen myötä muutettavissa,niin toimitaan muuallakin,koska alkuperäisväestön turvallisuus on tärkein,ei näitä pakotettu lähtemään terroristijärjestö isisin riveihin ja vanhemmilla on aina vastuu alaikäisistä lapsistaan,Suomen lain mukaan!

Hannu Rautomäki

Vastaan itse.
Netin arabiankieliset neuvontasivustot opastavat, millaisia keksittyjä kauhutarinoita Suomen maahanmuuttoviranomaisille tulee esittää, niin turvapaikka myönnetään.
Aikoinaan Supo ilmoitti, että turvapaikan hakijoiden taustat selvitetään.
Se on tietenkin täyttä potaskaa, kun ei ole mistä tarkastaa.

Jukka Mikkola

Tämä Isisiin siirtynyt väki on tarvinnut Suomen passia pelkästään matkustusasiakirjaksi matkustaessaan Isisin kalifaattiin. Tosiasiassa he ovat hylänneet Suomen. Saapuessaan kalifaattiin he luopuivat Suomen kansalaisuudesta ja siirtyivät uuden islamilaisvaltion kansalaisiksi. Siellä tuskin hyväksyttiin mitään kaksoiskansalaisuutta. Näin ollen he eivät ole myöskään tunnustaneet kansalaisuudesta luopuessaan enää Suomen perustuslakia, joten siihen on turha vedota.
Se, että valtio meni nyt ”puihin”, ei oikeuta heitä uudelleen Suomen kansalaisuuteen. He ovat julman tiensä itse valinneet. Siihen ei ole heitä kukaan pakottanut.