Keskiviikko 17.7.2019

Professori tyrmää Antti Kaikkosen aikeet: ”Ajatus on täysin kestämätön”

Luotu: 
9.3.2019 12:43
Päivitetty: 
9.3.2019 13:48
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Antti Kaikkonen aikoo kutsua eduskuntaryhmät koolle neuvottelemaan muun muassa sote-uudistuksen tilanteesta.
|

Valtiotieteen professori Kimmo Grönlund ihmettelee keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen esitystä eduskuntaryhmien neuvottelusta hallituksen eron jälkeen.

Kaikkonen kirjoitti blogissaan perjantaina aikovansa kutsua eduskuntaryhmät koolle neuvottelemaan tilanteesta. 

”Ylipäätään ajatus, että sotea valmisteltaisiin hallituksen kaatumisen jälkeen vielä ennen vaaleja, on täysin kestämätön. Nyt on käytävä vaalit ensin”, Grönlund kommentoi Twitterissä.

Asian nosti esille viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen. Hän huomauttaa, että eduskuntaryhmien suositus suurimman ryhmän ohjausvallasta on selkeästi sidottu eduskuntavaalien jälkeiseen prosessiin.

”Eduskunnan instituutiona pitää ottaa aloitevalta. Nyt luodaan ennakkotapausta, jolla voi olla isoa merkitystä tulevaisuudessa.”

Kaikkonen julkisti ehdotuksensa myöhemmin lauantaina. Sen mukaan hän tulee esittämään eduskuntaryhmille, että nykyinen hallitus jatkaisi toistaiseksi toimitusministeristönä. 

”Perustelen tätä eduskuntavaalien läheisyydellä. Arvioni mukaan tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta”, Kaikkonen sanoo kutsussaan. Lue lisää: Nyt tuli Antti Kaikkosen etukäteen kuohuttanut esitys: ”Prosessista on konsultoitu oikeuskansleria”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi lauantaina, että sote-uudistusta voidaan jatkaa seuraavalla vaalikaudella.

”Nyt on aika kaikkien puolueiden kertoa, miten tämä saadaan valmiiksi. Kyllä tämä putkiremontin tarve on ilmeinen. Esimerkiksi vanhusten hoidon puutteet ovat nykyjärjestelmän ongelmia. Itse lähden siitä, että nyt käytetään sitä työtä, mitä on tehty ja saatetaan tämä loppuun. Tästä saadaan varsin nopeasti valmista, kunhan poliittinen yhteisymmärrys löytyy”, Sipilä sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Sipilä myönsi, että hallitus yritti liian suurta uudistusta. Jatkossa hän itse rajoittaisi valinnanvapauden osuutta. Kaatuneessa esityksessä oli hänen mukaansa ”hieman liikaa” valinnanvapautta. Lue tarkemmin: Juha Sipilä myönsi Ylellä: ”Olen valinnanvapauden kannattaja, mutta hallituksen kaatuneessa esityksessä sitä oli hieman liikaa”

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

US:n toimittaja Katja Incoronate on suurella työllä löytänyt professorin eduskunnan ulkopuolelta lohkomaa mitä Keskustalaisen kansanliikkeen eduskuntaryhmän puheenjohtaja saa tehdä.
Jotenkin tässä on aistittavissa että punavihervasemmistolla on odotuksena varmat päivät mutta on varmat päivät ennenkin pettäneet.

Niko Kaistakorpi

Jos luit artikkelin, niin siinä kerrotaan:
"Ylipäätään ajatus, että sotea valmisteltaisiin hallituksen kaatumisen jälkeen vielä ennen vaaleja, on täysin kestämätön. Nyt on käytävä vaalit ensin”, Grönlund kommentoi Twitterissä.

Ei vaatine kummoista työtä seurata twitteriä ja annettuja kommentteja siellä. Kannattaa kokeilla ellet sitä tiedä.

Näitä toimittajaan kohdistuvia kritiikkejä olet jo heittänyt ainakin kymmeniä täällä. Miten olisi mikäli keskittyisit välillä asioihin sen sijaan?

Seppo Simonen

Nyt on tärkeät punavihervasemmistolla pelata aikaa lyödä pitkiä kiekkoja omalle puolelle siis ikäänkuin varmistella. Nikon profiilikuvaiksessa onl taanoin lähellä vihreitä joten on ymmärrettävää tuo itseä miellyttävä uutinen. Minä olen useasti pohtinut miksi Vihreä lyöttäytyy niin kovin tuonne punavasemmiston piiriin.

On sentään jotain hyvää sinulle Niko kun olet lähtenyt lenkille koirasi kansa raikkaaseen metsään.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #14

Lehtomäki onkin saanut vailla poliittista vastuuta hillua ja manipuloida asioita Sipilän taustalla mielensä mukaan ja niinkuin olemme huomanneet pahasti meidän kansalaisten tappioksi vaikka varsinainen julkisivu on Sipilä ollutkin.
No ei niin pahaa etteikö jotain hyvääkin. Nyt Sipilä on järjestänyt hänelle kalliin palkkioviran tämän hallituksen jälkeen mutta onneksi viran missä hän ei enää voi millään lailla vaikuttaa päivän politiikkaan. Siitä pelkästään kansalaisten kannattaa muuten aivan turha korkea palkka maksaa
On aika pööstä siitäkin kepu manipuloijasta irti. Tosin uutta pukkaa. Paula kakkonen on hyvää vauhtia ollut omimassa älyttömyyksien puhetorven roolia Saarikko nimisenä

Kaarlo Kunnari

Uskompa ettei Kaikkonen tarkoittanut vaalien jälkeen olevansa hallitusneuvottelija, vaan juuri tomitusministeriön toimivan siirtymäajan, kuten kaikki muutkin ovat sisästäneet. Nyt kuten monta kertaa ennenkin ollaan ymmärtävinään asiat tahallaan väärin ja mistäköhän syystä voinen kysyä. Eikö piruilun aika jo voi loppua.

Ensio Jauhiainen

Sangwien Häkkinen
26. syyskuu kello 9.51
SOMALIT, ahkeraa ja toimeliasta kansaa
Kaverin seinältä
Somalit ovat yrittäjäkansaa, kun Suomessa vielä sai tilastoida tulijoiden työllistymistä kansallisuuksien mukaan, somalien työllistymis% oli vuosina 2003 - 2013 - vain 11,3 %, osa toki "tempputyöllistettyinä".
Toisin sanoen, tuolla tarkasteluvälillä Suomeen saapuneista somaleista työttöminä oli ollut 88,7 %.
Vuoden 2013 jälkeenkin Suomeen on rientänyt tuhansia somaleita, heillä on jo aivan omat yhteisönsäkin täällä.
Kun sain lastenkodissa työskennellessäni ensimmäisen somalin omaohjattavakseni, tutustuin hieman tarkemmin heidän kulttuuriinsa sekä Somaliaan ylipäänsä.
Koska jouduin myös tekemään ko. nuoren kohdalla perhetyötä, pääsin tutustumaan tarkemmin tuon perheen taustoihin, kulttuuriin ja asuinoloihin.
Tuo perhe oli tullut Suomeen vuonna 2000 ja perheessä oli 7 lasta, 1 tyttö ja 6 poikaa. Vain tuo nuorin (tyttö) oli syntynyt Suomessa - kaikki muut olivat syntyneet Somaliassa.
Perheen pojista 4 oli otettu aikanaan huostaan, kaikki eri aikoina. Viimeisenä otettiin huostaan perheen tytär - juuri kun tuo omaohjattavani (perheen toiseksi nuorin lapsi) pääsi pois lastenkodista, täytettyään 18 vuotta.
Toisin sanoen perheen 7 :stä lapsesta 5 lasta oli ollut yhteiskunnan huostaanottama. Jouduttuaan lastenkoteihin, he olivat saaneet mukautetut opetussuunnitelmat, jonka ansiosta heille saatettiin lahjoittaa peruskoulun päättötodistukset.
Yksikään lapsista ei ollut tuohon mennessä ikinä suorittanut minkäänlaisia toisen asteen opintoja. Kukaan tuosta perheestä ei ollut ikinä ollut minkäänlaisessa palkkatyössä.
Perheen vanhemmat olivat Suomeen päästyään "eronneet", joka tarkoitti käytännössä vain sitä, että isälle oli annettu oma kaksio Vantaalta. Todellisuudessahan isä asui muun perheensä kanssa koko ajan.
"Avioero" mahdollisti äidille maksettavat lapsilisät yksinhuoltajakorotuksin ja elatustuen yhteiskunnan verovaroista. Koska isä oli elatuskyvytön - häneltä ei
edes peritty takaisin Kela :n maksamia elatustukia.
Kaikki Suomessa huostaanotetut lapset pääsevät aina ns. "jälkihuollon" piiriin 18-21 ikävuosinaan.
Jälkihuolto oli mm. mahdollistanut perheen vanhimmille lapsille oman asunnon saannin ohi kaikkien asuntojonojen.
Noista asunnoista huolimatta, kaikki nuo, jo täysi-ikäisetkin lapset asuivat edelleenkin äitinsä kanssa.
Koska asunnossa ei ollut tarpeeksi huoneita, osa pojista nukkui keskellä olohuonetta, mihin he olivat laittaneet patjat.
Ainoastaan perheen isällä ja äidillä oli oma huone.
Kun pidimme perhetyössä tauon, kaikki pojat menivät asunnon parvekkeelle polttamaan - sisälle saakka haisi
aivan selvästi kannabis.
Perheessä oli peräti kaksikin autoa ja yksi moottoripyörä. Kenellekään tuossa perheessä ei ollut ajokorttia.
Perheen vanhin poika oli tosin yrittänyt ajaa kortin, mutta oman kertomansa mukaan hänelle vain v*ttuiltiin autokoulussa niin rankasti, että hän jätti autokoulun kesken.
Tuo perhe kävi JOKA vuosi kerran Somaliassa - entisessä kotikylässään, tapaamassa sinne jääneitä sukulaisiaan ym.
Viimeiset 10 vuotta perhe oli saanut harkinnanvaraista toimeentulotukea noihin matkoihinsa. Perhe matkusti jostain syystä "kahdessa osassa" - isä 4 :n lapsen kanssa ja äiti 3 :n lapsen kanssa.
Koska koko perhe oli muslimeita, lastenkodin oli järjestettävä pojalle islamin opetusta. Turussa tuo opetus järjestettiin Klassikon koululla, minne minä työvuorojeni mukaan aina vein poikaa viikoittain.
Vain muutaman kuukauden aikana tuo poika jäi kiinni noiden islaminopetus-tuntien aikana: kannabiksen polttamisesta koulun pukuhuoneessa, seksin harrastamisesta 15 -vuotiaan tytön kanssa koulun sosiaalitiloissa ja lopuksi vielä oluen varastamisesta läheisestä, Eerikinkadun Siwasta.
Noiden episodien jälkeen sijoittava kunta päätti, ettei poika
voi osallistua enää islamin opetukseen, koska ko. uskonto
ei näyttänyt kiinnostavan poikaa tuon taivaallista. Poika protestoi tätä päätöstä vastaan ja hänen äitinsä syytti meitä painokkaasti lastenkodissa "rasisteiksi".
4 lastenkotivuoden aikana tuo poika oli antanut 38 positiivista kannabisnäytettä sijoituspaikassaan. Tämän vuoksi hän oli lähes joka toinen viikonloppu liikkumavapauden rajoituspäätöksen vuoksi sijoituspaikassaan, eikä kotilomalla.
Tuona 4 :nä vuotena poika karkasi lastenkodista 16 eri kertaa, pisin karkumatka kesti lähes 3 viikkoa. Poika syyllistyi, lähinnä lomillaan ja karkumatkoillaan lukemattomiin eri rikoksiin. Päästyään pois lastenkodista, hänellä oli jo 4 eri ehdonalaista vankeustuomiota ja lukuisia sakkotuomioita.
Eräs legendaarisimmista hänen "keikoista" tapahtui Turussa, mihin poika oli viikonloppuna jäänyt, vaikka hänen olisi pitänyt mennä kotiinsa Vantaalle lomailemaan.
Olin itse yövuorossa ja poliisit soittivat lastenkotiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Poliisit kysyivät minulta, "asuiko sen ja sen niminen somalipoika meillä" - kerroin näin olevan.
Poika oli kävellyt Yliopistonkadulla klo 03:21 kainalossaan
44 -tuumainen taulutelevisio ja toisessa kädessään iso matkalaukku, joka oli täynnä elektroniikkaa Poliisille poika
oli kertonut: "mä autan vaan kaveria vähän muutossa".
Poika oli kavereineen mennyt kutsumatta joihinkin kotibileiseen, mistä he olivat varastaneet lähes kaiken elektroniikan.
Sen verran seurasin pojan elämää lastenkodin jälkeen, että sain tietää hänen saaneen ensimmäisen ehdottoman vankeustuomionsa heti täytettyään 20 vuotta.
Hän istui tuomionsa Vantaan vankilassa, mihin hänen äitinsä kävi kuulemma usein tuomassa pojalle hieman "herkkuja". Perhesuhteethan ovat somaleille erittäin tärkeitä.
Yksi perheen pojista oli muuttanut takaisin Somaliaan ja tytär oli sijoitettu Hesperian psykiatrian osastolle. Perheen isä oli jäänyt useita kertoja kiinni kortitta ajosta ja Vantaan sosiaalitoimi oli tehnyt päätöksen myöntää isälle tt-tukena tuon ajokortin hinta.
Vaikeinta tuossa kortin suorittamisessa oli isälle se riidaton fakta, ettei hän osannut lukea ja kirjoittaminen rajoittui ihan vain muutamiin somalin kielisiin sanoihin.
Alla oleva lainaukseni perustuu medioissa olleeseen uutisointiin:
"Somalit ovat käyttämätön voimavara Suomelle"
En edes tiedä, pitäisikö minun itkeä :( vai nauraa :)
lainaus:
"Pauli Vahtera Vantaalla
8 tuntia ·
Miksi somalit edelleen saavat oleskelulupia Suomeen?
Somaliassa asiat alkavat olla mallillaan. Maan kauppa- ja teollisuusministeri kävi syyskuussa Suomessa kertomassa kuinka somalit ovat yrittäjäkansaa ja olisivat hyvä yhteistyökumppani suomalaisille yrityksille.
Somalit käyvät kotimaassaan lomilla, perhevierailuilla ja bisneksiä tekemässä. He ovat kotimaassaan kuukausiakin yhteen menoon.
Sitä voi ihmetellä, millä rahalla. KELAn virkailija erehtyi tunnustamaan: ”He säästävät”. Jos sosiaaliturvarahoista voi säästää ulkomaan matkoihin rahaa, ovat tuet liian suuria.
Somalialla on valtavat mahdollisuudet kasvaa menestyväksi kansantaloudeksi. Meidän tulisi kannustaa heitä palaamaan kotiin rakentamaan omaa maataan. Suomessa heidän työllisyytensä tulee aina olemaan heikkoa. Suomessa saatu koulutus antaa mahdollisuuden menestyä kotimaassaan ja auttaa Somaliaa kehittymään.
Toki suomalainen sosiaaliturva pitää täällä jo olleita kiinni Suomessa. Juuri siksi uusia oleskelulupia ei pidä enää antaa.

Ilkka Manner

Taisi professori kirjoitella nopeammin kuin ajatteli ja toimittaja lankesi tähän. Grönholm kommentoi mahdollista Sote-uudistuksen jatkoa, mistä taas kukaan ei ollut edes puhunut. Kaikkonen ei kutsu eduskuntaa soten takia vaan toteamaan tilanteen missä hallitus on menettänyt poliittisen mandaattinsa eli valta on siirtynyt pelkästään eduskunnalle. Tilanne on harvinainen, ehkä jopa uusi, mutta taisi oikeuskanslerikin tämän menettelyn hyväksyä. Suurin eduskuntaryhmä sen tekee eli siksi Kaikkonen.

Tapio Mäkeläinen

Kaikkosen kommenttiin on ylireagoitu. Missä vaan hankkeessa pidetää yhteinen katsaus silloinkin kun homma lässähtää mm yrityskaupoissa, fuusioissa tms.
Punavihervasemmisto on kuin voitto olisi jo plakkarissa ja vain heillä on ikäänkuin ensiyön oikeus kommentoida mitä vaan.
Vaaleihin nyt on kuitenkin aikaa ja Sipilä teki hyvän vedon. Nyt tarttis Rinteeltä& co kuulla mistä ne rahat nk raffly right otetaan
lukuisiin ” ja sitten kaikilla on hyvä olla” - hankkeisiin?
Tämä ilmastopuhe on saatu viemään huomio niistä asioista , joille me jotain voidaan itse. Mm rakentaa lisää ydinvoimaa, uusiutuvaa ja vihreiden 20 v jarruttamia jätteenpolttolaitoksia. Sähköautot ei todellakaan ratkaise isossa mitassa mitään.
Eli, jos talous spragaaa niin ilmastohankkeet spragaa varmasti.

Kari Haapakangas

Kun taas sosialidemokraattien pääministerikanditaatilla on kaksi epäselvyyttä raha-asioissa (ay-matkalaskusotku ja taloyhtiön varojen väärinkäyttö) sekä vielä sakkotuomio hovista. Kertoo varmaan sekin jotain puolueen moraalista, eikö vain?

Orvo Marjamäki

Ensio Jauhiaisen kirjoitus US 9.3.
Uskaltaa kirjoittaa omalla nimellään omista kokemuksistaan somalien parissa. Suvakit tulevat lynkkaamaan hänet.
On hyvä että meillä on vaalit muutaman viikon päästä, jospa silloin tämä selkärangaton kansa osaisi valita edustajat jotka arvostaisivat omaa kansaansa eivätkä vain suhmuroisi puoluepoliittisesti sulle mulle periaatteella ( maalaisl anteeksi keskustalle valta kokoomukselle bisnes).
Pikku muistutukseksi maininta: 96 vuotias täysin sokea ja kuuro vanhus kuoli tulipalossa kotonaan. Ei päässyt hoivakotiin 3 anomuksesta huolimatta? Ja mitä muuta olemme saaneet meidän vanhusten hoidosta lukea? ÄÄnestäkää oikein.

Risto Mäkinen

Kaikkonen toimii perustuslain mukaan kutsumalla puolueet neuvotteluun joka kestänee 10 minuuttia eli todetaan: Ei ole edellytyksiä nimetä halltusnevottelijaa . Jatketaan vaaleihin toimitusministeriönä. Petsit esittää, että Sipilän on peruutettava eronpyyntö. Antaako perustuslaki tähän mahdollisuuden. Jos kysytään professoreita !!!!

Pentti Westerholm

Professoreilla on tietenkin sanavapaus niin kuin muillakin kansalaisilla.Niin on myös Antti Kaikkosella vapaus kutsua eduskuntaryhmät neuvotteluun.Ansaitsee kehut tämä avoin keskustelupyyntö .Yleensä tämä tapaiset neuvottelut käydään suljettujen ovien takana.Niistähän ei paljon kansalaisille tipu tietoa ei edes professoreille.