Tiistai 18.6.2019

Näkökulma: Kaksi suurta löytänyt yhteisen sävelen sote-uudistuksessa

Luotu: 
16.3.2019 09:02
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Kuvassa vasemmalta Markku Huusko, Minna Karkkola, Ossi Kurki-Suonio, Kaija Ahtela, Matti Virtanen ja Jenni Tamminen.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Vaalivalvojat paketoivat viikonloppuna menneen viikon poliittiset käänteet videokeskustelussa. Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko ja uutispäällikkö Jenni Tamminen käyvät ensimmäisessä viikkokatsauksessa läpi muun muassa hallituksen kaatumista, puolueiden verolinjauksia ja sote-malleja.

Sote-uudistuksen seuraavissa askelmerkeissä on nähtävissä, että kaksi suurta puoluetta on löytänyt yhteisen sävelen.

Videossa esitellään myös viikon sitaatti.

Huusko ja Tamminen käsittelevät keskustelussa myös kahdessa eri vaalitentissä kuultuja kantoja. Viikon aikana on pidetty niin Veronmaksajain keskusliiton tentti kuin myös Yleisradion ensimmäinen suuri vaalitentti.

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja joka arkipäivä.

Kirjoittajina sarjassa ovat Huuskon ja Tammisen ohella Kaija Ahtela, Minna Karkkola, Matti Virtanen ja Ossi Kurki-Suonio.

Lue koko Vaalivalvojat-sarja tästä!

 

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Lähteelä

Petteri Orpo Kokoomus kertoi puolueensa haluavan Sote uudistuksen nykyiseen hallinnon rakenteeseen.
Eivät tue maakuntaveroa.
Mielestäni tämä malli olisi paras.
Palkataan lisää lääkäreitä ja hoitajia.
Tulevan pääministerin puhetta.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #7

Raija Lempiäinen, kaikilla on oikeus esittää oma mielipiteensä. Absoluuttista totuutta ja oikeassaoloa vaikea arvioida.

Useat kuitenkin ovat sitä mieltä, ettemme tarvitse mitään väliportaan hallintoa veronmaksajien rasitukseksi.
Vaalit ovat nyt lähellä ja odotellaan sen tuloksia.
Äänestävät tämän sotenasian ratkaisevat ja vaalien jälkeinen hallitus sekä eduskunta yhdessä äänestämällä

Mikko Toivonen

Minäkin katson ensin vaalitulokset ennenkuin vedän selkeitä johtopäätöksiä.
Tosin spekulatiivisellä kentällä näyttäisi siltä että kokoomus on kokonaan putoamassa pois seuraavista hallitusneuvotteluista, mutta kepulit tekevät taas illosoristen demarien kanssa jonkun lehmänkaupan ja vievät demareita taas kerran kuin pässiä navetan taakse.
Taatusti ottavat haltuunsa juuri ne ministeriöt joilla tuet ja edut ryöstetään heidän metsäntuhoamis ja tuulienergiapolitiikalleen siitä hallinnon maalaistamisesta puhumattakaan. Nythän he jo puhuvat sama värisellä ja tuoksuisella kielellä sosiaaalidemojen kanssa sotesta ja sotealueista

Reijo Helli

"Mikko Toivonen" Olen samaa mieltä... nyt pitäisi Rinteen pojan kyllä äkkiä ryhdistäytyä ja missään tapauksessa ei kumpaakaam näistä Kokoomus/Orpo ottaa Hallitukseensa jos hän nyt sitten pääsee "Kuninkaan" tekijän paikalle... muuten käy juuri kuten kuvailit.

Pasi Käyhkö

Mikko, tämänhetkinen tilanne näyttää tosiaan siltä, että Kokoomus on ulkona hallituksesta. Mutta, jos Kokoomus on vaalein jälkeen suurin puolue niin tilanne on taasen uusi.
Sillä voi olla, että demarit menettävät paljonkin äänestäjiään oman "soteversion mallilla" ja orastavalla kepuyhteistyöllä.

Mutta, käydään ensin vaalit.

Risto Mäkinen

Huvittavaa näissä hallituskaavailuissa on Hesarin toiminta, joka 16.3 lehdessä julkaisee helmikuun alussa kerätyn Gallup aineiston. Ja otsikko SDP selvästi suosituin hallitukseen. Ei toimittaja ymmärtänyt, että halliuksen eron ja parin vaalitentin jälkeen se Gallup oli täysin vanhentunut. Niin nopeaa on politiikka nykyisin, että sopivin hallituskoaliitio ehtii ennen vaaleja muuttua useaan kertaan ja hallitusneuvottelujen aikana taas muuttuu. Mutta saahan toimittajat töitä kun pyörittävät tätä ennusterumbaa.

Petri Puustinen

Maakuntamallissa olisi hävinnyt aika monta hallintohimmeliä, joihin ei nykyään valita edustajia vaaleilla vaan kunnanvaltuustot nimeävät.

Yhtään ääntä ei ole vielä annettu, joten ei tiedetä ketkä ovat kaksi suurinta ja jääkö kolmanneksi kokoomus vai keskusta, tai sitten mahdollisesti sdp tai perussuomalaiset voi olla kolmas.