Lauantai 20.7.2019

Greta Thunberg: ”Tämä ei ole vielä edes alku”

Luotu: 
16.3.2019 12:21
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Greta Thunberg.
|

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg kertoo sosiaalisessa mediassa, että perjantaiseen maailmanlaajuiseen ilmastolakkoon osallistui kaikkiaan noin 1,4 miljoonaa ihmistä 125 maasta. Hän viittaa 350.org-sivuston tietoihin.

”Tämä ei ole vielä edes alku, sillä me olemme tehneet kotiläksymme”, Thunberg kirjoittaa Twitterissä.

Helsingissä ilmastolakkoa seurannut vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg pitää selvänä, että juuri nuoret ottavat ilmastonmuutoksen kaikkein vakavimmin. 

”He joutuvat elämään pisimpään sen seurausten kanssa. Lasten ja nuorten on täytynyt nousta barrikadeille, koska heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa sukupolvi ei nyt oikein käsitä tätä hommaa. Moni minun ikäiseni ajattelee, että on mahdollista jatkaa samaan malliin ja ei meidän suomalaisten valinnoilla mitään väliä ole ja liha maistuu niin hyvältä ja autosta en kyllä luovu”, Hernberg kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Aikaisemmin viikolla 1228 suomalaisen tutkimusyhteisön jäsentä allekirjoitti tukikirjeen ilmastolakkoileville lapsille ja nuorille.

Ilmastolakkoilu sai alkunsa viime elokuussa, kun Greta Thunberg osoitti ensi yksin mieltään Ruotsin valtiopäivätalon edessä. Torstaina Norjan sosialistipuolueen kansanedustajat ovat ehdottaneet Nobelin rauhanpalkinnon myöntämistä 16-vuotiaalle Thunbergille.

Lue myös: 

Ilmastolakkoon vai ei? – Turkulaiset koululaiset keksivät oman ratkaisunsa: ”Muuten katsottaisiin kotona Netflixiä”

Yli 1200 suomalaista tiedeyhteisön jäsentä tukee lasten ja nuorten ilmastolakkoja

Vihreät puolustavat ilmaston puolesta lakkoilevia lukiolaisia – ”Tuen vahvasti lakkoa, vaikka se julistettaisiin laittomaksi”

”Poliittiset johtajamme ovat pettäneet meidät” – Ruotsalainen Greta Thunberg, 15, puhui YK:n pääsihteerille

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Kaikki tämä hässäkkä ja ahdistus perustuu IPCC:n 1189-sivuiseen raporttiin.
Vääriksi osoittautuneiden ennusteiden "tieteellinen laatumerkki" = IPCC.
Alusta asti nykypäivään oikaisemattomia virheitä, skandaaleja, sisäpiirin
puuhasteluja, päätelmiä vailla empiirisiä mittaustuloksia, aurinkotutkijoiden
eristämistä ym. heppoisiin perusteisiin pohjautuvia maailmanlopun skenaarioita.
Täysin "epätieteellinen" organisaatio, jonka rahoitus ja ylläpito pitäisi lopettaa.
Miksi ihmiset, isit ja äidit eivät tutustu IPCC:n historiaan ? Ei ole kaunista eikä
järin vakuuttavaa tarinaa. Syyllistetään ihmisiä katsomalla kristallipalloon.
Netistä löytyy sivutolkulla toista näkemystä ja faktoja IPCC:n "tieteellisyydestä".
IPCC = uskonto, jolla on käsittämätön hyväuskoisten syyllistettyjen seurakunta.

Pasi Anttila

Ei nyt ole kysymys vain ilmastonmuutoksesta vaan lajien kuolemasta, luonnon köyhtymisestä, puhtaasta ilmasta, järvistä, meristä ym. Nämä ovat asioita joita ei voida kieltää kuten jotkut kieltävät ihmisen osuuden tähän lämpenemiseen. Toisinsanoen joutuisimme hillitsemään kulutustamme ja muuttamaan elämäntapojamme ilman lämpenemistäkin.

Mikko Toivonen

IPCC on erittäin vastuuton julkaisijana. Se julkaisee systemaattisesti alarmististä ennustetta, mikä ei pohjaudu eikä edes voi pohjautua luotettaviin menneisyyden havaintoihin. Se ei liion käsittele koko ilmaston ja planeetan sekä planeetan ulkopuolisen energian mahdollisia vaikutuksia. Minunkin on kirjoitettava mahdollisia vaikka olen täysin tietoinen monista toistuvista lämpötilaan vaikuttavista sykleistä. En minä, eivätkä tiedemiehetkään voi olla varmoja niiden kokonaisvaikutuksesta. Yksi niistä on maapallomme oman kuuman sulasisuksen mahdolliset liikkeet sekä mannerlaattojen ikuiset liikkeet..
YLE haastatteli eilen siinä Sannikka-Ukkola ohjelmassa Tietokirjailija Virtasta, "vastaväittäjinään" akatemiaprofessori ja HS toimittaja.

Kyllä hävetti akatemian ja HS puolesta millaisia tömppöjä voi olla näin tärkeiden asioiden kanssa tekemisissä. Kaikki viittasivat vain täysin epäilyksenalaisiin ns. tutkimuksiin ja niistä kirjoitettuun kuin Lestadiuksen sanomaan. Virtanen taas oli erittäin rationaali ja aivan oikein nostanut esiin keskusteltavaksi ja arvioitavaksi kysymyksiä jotka ovat täysin valideja.
Nä'itä rationaale Virtasia tarvittaisiin monenlaiseen asioiden puntarointiin lisää niin ne alkaisivat sujua oikeaan suuntaan väärien uskomusten ja ns. tieteen kirjaIn uskomuksen asemesta.

On tietysti selvää, että ihmisellä on roolinsa "ilman pilaamisessa" ja että meidän tulisi tehdä rationaalisti se mihin pystymme ja minä olen usein kirjoittanut juuri niistä mitä pystymme ja helposti pystymme energia-, metsä, ja maatalous politiikassamme sekä liikennepolttoaine ja kuljetus politiikassamme. Isosti vaikuttavia helppoja konkreettisia toimia eikä yhden mummon jahtaamista kesämökin pusikkoon pissimisestä.

Tällaiset Greta Thunberg ilmiöt ovat median luomia median tarpeisiin. Kyllähän jokainen näkee, että neiti lukee paperista hyvin kehittyneen alansa fanaatikkoaikuisen tekstiä. Ylipäätäns kun kuka tahansa normaalia asiaa käsittelevä tulee julkisuuteen lukemaan kokemaansa tai uskomaansa paperista, muu kuin virallisen hallinnon virallinen lausunnonantaja, herää kysynys kenen ajatuksia ja kenen todellisuutta nyt luetaan paperista.
Amerikoissa se on yleensä kotijuristin sanelemaa tekstiä millä joko pyritään välttämään vahingonkorvauksi tai vaihtoehtoisesti maksimoimaan niitä sikäläisessä juridiikan ja oikeuden Mooses ajattelussa

Helena Salo

Oikein odotan, kuinka nuoriso luopuu kaikesta tuontitavarasta, joiden roudaamisesta Suomeen tulee kovasti ilmastopäästöjä.. Varmaankin luopuvat ulkomaisita merkkivaatteistaan, ulkomaisista kasvisruuista, tietotekniikasta (myös kännyköistä) ja kaikenlaisesta turhasta tuonnista. Myös lomalennot tietenkin jäävät lentämättä. BTW, minäkin otin koulun kassa osaa ilmastomarsiin 50 vuotta sitten. Silloin vaan some ei ollut niin propagandaa täynnä ja koululaiset marssivat aikuisten ohjatessa tarinaa. Nyt moni itki silkkaa ahdistuneisuyuttaan eli kyllä on mennyt IPCC:n raportit helposti läpi.

Jukka Mikkola

Tässä ruotsalaisen murrosikäisen koulutytön aloittamassa lakkoiluhypetyksessä kannattaa ottaa huomioon ainakin kaksi asiaa, joihin me emme pysty vaikuttamaan, ei edes lakkoilulla.
Toinen on tietysti elämän edellytys Aurinko aktiivisuusvaihteluineen ja toinen on ihmisaivojen kehitys syntymästä kuolemaan.

Auringon aktiivisuus on heikentynyt merkittävästi ja olemme menossa ilmastossa kylmenevään suuntaan. Se tietää ongelmia maanviljelyksessä tulevaisuudessa näillä pohjoisilla latitudeilla. Satokaudet tulevat lyhenemään. Leipäviljan varmuusvarastoista on syytä huolehtia. Vuonna 2015 Kataisen hallitus teki päätöksen niiden puolittamisesta.

Mitä ihmisaivoihin tulee, niin niihin voi tutustua Wikipedian kautta (Ihmisaivot – Wikipedia). Mielenkiintoista on lukea, miten aivojen elinkaari muodostuu.
Teini-ikäisillä esiintyy usein kehityksen ollessa vielä kesken arvostelukyvyn ja impulssihallinnan puutetta.
Aikuisiällä ”Prefrontaalisen aivokuoren kehityttyä aivojen osista viimeisenä 30 vuoden ikään mennessä myös ihmisen korkeammat kognitiiviset kyvyt kuten kyky harkita tekoja ja seurauksia kehittyvät valmiiksi.”

On uskomatonta, että vielä murrosikäinen koulutyttö on saanut tämän mittaluokan vouhotusta aikaan ”pompottamalla” jopa aikuisikäisiä ihmisiä.

Kaarlo Kunnari

Edelliset kommentoijat ovat jo pääasian kertoneet eli että nuorisoa on jymäytetty ja peloteltu asiattomasti. Kerrotaan, että "Lasten ja nuorten on täytynyt nousta barrikadeille, koska heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa sukupolvi ei nyt oikein käsitä tätä hommaa." Noin kerrotaan mediassa ja kun yrittää valistaa niin se sensuroidaan, eli nyt sallitaan vain yksi totuus, joka ei ole totuus. Ensimmäisen maailmasodan aikoina ja ennen sitä ja jälkeen maapallon energia tuotettiin pääasiassa kivihiilellä tai muilla fossiilisilla polttoaineilla. Silloin jo isojen kaupunkien ympäristö oli hiilipölyssä yms. Sotien aikana räjäyteltiin mahtava määrä pommeja ja poltettiin kaupunkeja sekä metsiä. Näistä on jo jäänyt osa ympäristöön. Toisen maailmansodan jälkeen kun jälleenrakennus oli osittain tehty jo 1950 luvulla alkoi myös ympäristön suojelutoimet. Rakennettiin veden- ja jätevedenpuhdistuslaitoksia joita paranneltiin monta kertaa, voima-ja lämpölaitosten piiput varustettiin suodattimilla, jolloin ilmansaastuminen pieneni, autojen pakoputkiin asennettiin katalysaattorit saastumisen pienentämiseksi ja dieselmoottoreiden typpisaastetta vastaan tehtiin ratkaisu. Energiaa alettiin tuottaa ydinvoimalla, joka ei saastuta ilmaa ja sähköä myös alettiin tuottaa tuuli ja aurinkoenergialla, joka myöskään ei saastuta ilmaa. Teollisuuden automaatiota lisättiin ja paranneltiin joka pienensi hukka enrgiaa ja siten esti saastumista. Nämä kaikki toimenpiteet on tehnyt vanhempi ikäluokka jota nyt nuoriso on yllytetty haukkumaan mitään tekemättömäksi. Tästä listasta puuttu hirvittävä määrä ilmaston ja saastumisen poistamiseksi jo tehtyjä toimia. Paljon on vielä tekemättä, mutta jospa tämä uusi sukupolvikin itse tekisi jotain, eikä vai vaatisi meitä tekemään. Pitää muistaa myös se ettei maapallon lämpeneminen tai jäähtyminen ole täysin meidän toimenpiteidemme varassa. Siihen vaikuttaa myös auringon lämpösäteily ja tulivuorenpurkaukset ym vastaavat meistä riippumattomat tapahtumat. Mielestäni paljon on jo tehty. Länsimaalaisia syyllistetään nyt aihettomastai esim. tällaisella väittämällä: "Suomalaisten hiilioksidikuorma on 10,7 tonnia ja intialaisten vain 1,8 tonnia. Kun tietää mitä intialainen tekee jätteilleen (kippaa jokiin) ja miten hän kulottaa peltoja ja metsiä sekä polttaa risuja yms. niin joudun toetamaan että onko näin, että jos kippaame jätteemme jokiin ja poltamme metsät sekä kulotamme peltomme ja puita polttamalla lämmitämme asuntomme ja ruokamme putoaa hiilidiksidikuormamme samaksi kuin intialaiseilla? Nyt olemme pääasiassa kaukolämmössä tai maalämmössä ja sähkö tuo muun energian paitsi liikumme vielä polttoineella tai sähköllä, joka on sekin lähes saasteetonta. Ennen se oli kauramoottori tai höyrykone.

Mikko Toivonen

""Suomalaisten hiilioksidikuorma on 10,7 tonnia ja intialaisten vain 1,8 tonnia. Kun tietää mitä intialainen tekee jätteilleen (kippaa jokiin) ja miten hän kulottaa peltoja ja metsiä sekä polttaa risuja yms. niin joudun toetamaan että onko näin, että jos kippaame jätteemme jokiin ja poltamme metsät sekä kulotamme peltomme ja puita polttamalla lämmitämme asuntomme ja ruokamme putoaa hiilidiksidikuormamme samaksi kuin intialaiseilla?"

Tuo ote Kunnarin kommentista sietää tulla toistetuksi kun se on fakta mutta fakta mikä aina täysin ohitetaan kun tehdään hiilituottovertailuja.

Minä olen tuon faktan päässyt pitkien vuosien aikana pitkin Lähi-itää, Etelä-Aasiaa ja Kauko itää konkreettisesti omin silmin ja aistein päässyt toteamaan. Samoin sen mitä tulee öljypalmun kaskeamisesta atmosfääriin jotta saataisiin sitä täällä "puhdasta" "biodieseliä" aikaan.

Jälki siellä paikanpäällä sekä maassa, vedessä, että ilmassa on aivan hirvittävä ja kestämätön, mutta tänne tuodaan todellakin hiilitilastoja että intialaineen, afrikkalainen jne. tuottavat meihin verrattuna niin vähän hiiltä.

Aivan totaalinen IPCC tyylinen mustan muunto valkoiseksi ja totaalista disinformaatiota biodieselien todellisista vaikutuksista koko tuotantoketjun vaikutus huomioon otettuna

Ilkka Kiviniemi

Se on hyvä asia että nuori ja nuoriso reakoivat myös ilmastokysymyksiin. Asia minkä kautta he sen tekevät, tulee aikuisten antaman tiedon kautta. Ja joka ainoa aikuinen saa kantaa vastuunsa sanoistaan, muistaen että ihmisen älyllinen kapasiteetti on rajattu tietokanta. Luonto on aina ihmistä voimakkaampi ja jos se kääntyy ihmistä vastaan, on sen voima sitten nähtävissä luonnonmullistusten muodossa.

Tosiasiat vaiko pelottelu, tai sitten molemmat. Kysymys on loppuun saakka markkinatalouden luomasta kirouksesta erään laulun sanoja lainaten: "Hän halusi nimensä tähtiin, hän halusi olla kuolematon. Mutta silloin ennen tähdenlentoa pakko kuolla on."

Jos ihminen toimillaan tekee selvää itsemurhaa luonnon kautta, sitten se myös tekee sen. "Aina oikein uskoa ei jaksa ihmiseen, kun ihmiskunta tekee itsemurhaa." Tämän kaiken takana on luonnossa tapahtuva muutos, jossa ei vaikuta ainoastaan otsonikerroa ja auringon säteet, vaan myös se tosiasia, että kuinka monta tuhatta kasvia ja eläintä on jo ihmisen toimesta kuollut sukupuuttoon ja kuinka monta tulee vielä kuolemaan. Luku on takuuvarmasti jossain yli 3000 eri lajin ja aika näyttää mitä luonto kestää ennen kuin se todella paha pyörä alkaa pyörimään.
Pahin pyörä on kuitenkin ihmisen markkinatalous ja rajaton ahneus. Se pyörä murskaa ja hakkaa huomisen "paratiisisaaret" autioon olotilaan ja sekin ainoastaan "muutaman mitättömän dollarin tähden". Nuoret ovat oikealla asialla puolustaessaan luontoa ja elämää. Kaikki aikuiset eivät sitä tee, kun se hauta odottaa vain muutaman vuoden päässä kuitenkin.

Kaarlo Kunnari

Ilkka Kiviniemi. Tarinasi on käsittämätöntä soperrusta, jossa ei mikään ole paikkansapitävää. Jo on maailmanloppu lähellä tuon kirjoituksen mukaan. Olen 75 vuotta vanha ja Jehovantodistajatkin jo ennen vuotta 1950 ennustivat maailmanlopun tulevan lähiaikoina. Nyt on vuosi 2019 eikä sitä monesta ennustuksesta huolimatta ole tullut. Eläinkannassa tapahtuu muutoksia ihmisistä rippumatta. Oletko lukenut ajasta jossa liskot olivat yleisimpiä eläimiä maapallolla. Ei ihmiskunta vaikuttanut niiden eikä mammuttien ja vastaavien häviämiseen. Luonnossa tapahtuu luonnollista evoluutiota koko ajan meistä riippumatta.

Ilkka Kiviniemi

Ensinnäkään en varmuudella sano että luonto kääntyy ihmistä vastaan, mutta jos se sen tekee, ei ihminen sitä "pahaa pyörää" silloin myöskään pysäytä. Ihminen ei ole Jumala joka voi vaikuttaa paljoakaan siihen, kuinka monta uutta kasvia ja eläintä luontoon tulee syntymään. Se on luonnon lahja ihmisille mutta tähän mennessä ihminen on kunnostautunut enemmän tujoajana kuin rakentajana myös luonnon suhteen.

Sopertakoon jokainen mitä sylki suuhun tuo. 1970_luvulla puhuttiin jo 1000_kasvin ja eläimen poistuneen peruuttomattomasti keskuudestamme, siis sukupuutto. Luku on tänään vähintään kolme kertaa suurempi. Luonto reakoi tähän ja vielä tavalla jota ihmisen vajavainen älykkyys ei aina kykene ymmärtämään.

Kun hiihtää perässä tapahtumiin nähden, ihmisen suhde luontoon siis, voi vain lukea ja kokea tapahtuneen sen myrkyn voimasta minkä ihminen itse sinne heitti. Lyijy autojen pakoputkesta aikanaan yksi iso puheenaihe, muitakaann unohtamatta. Kokonaisuutena se kaikki mitä nyt on tarjolla ja tarjotaan luonnon kuormittamiseen, näkyy sitten aikanaan. Sitten ihminen taas tietää, että mitä teimmekään.

Jos joku ei tutki ja raportoi näistä asioista, ei niistä myöskään kukaan tiedä mitään. Minua on aina kiinnostanut kaikki tämä, jo sieltä lapsen ajatusmaailmasta. Yksinomaan siksi että metsässä on myös luonnon puolesta niin myrkkykäärmeet kuin valkoinen kärpässieni. Ei ole halua tulla sokeaksi väärän ruuan vuoksi.

Kaarlo Kunnari

Kerrot muun muassa: "Kun hiihtää perässä tapahtumiin nähden, ihmisen suhde luontoon siis, voi vain lukea ja kokea tapahtuneen sen myrkyn voimasta minkä ihminen itse sinne heitti." En tiedä mikä suhde sinulla on luontoon. Itse olen syntynyt Lapin korpeen ja siksi uskon ymmärtäväni luontoa. En ole mikään kaupungin kasvatti. Tekniikkaa jonkun verran opiskelleena tiedän, että luonto säilyy paremmin kun käytämme nykyteknikkaa vanhan tilalla ja siksikään en käsitä ajatustasi perässä hiihtämisestä. Meillä on paljon paremmat mahdollisuudet seurata luonnon todellista toimintaa kuin milloinkaan aikaisemmin ja ottaa se tarvittaessa huomioon jos olemme menossa väärään suuntaan. Minulle tulee väkistenkin mieleen että haluat palata satoja vuosia taaksepäin, jolloin esim. Suomessa ihmiset kuolivat nälkään, kun tulivat pienen jääkauden ajat vajaa parisataa vuotta sitten. Ajatuksistasi kyllä tulee mieleen, että haluat meidän ihmisten kuolevan jotta muu luonto säilyisi. Olen itse taas sitä mieltä että jos ihmiskunta häviää häviää muukin eläimistö. Paremi ettemme enempää keskustele, olemme niin eri mieltä asiasta. Luulet varmaankin että sähkö tulee pistokkeesta ja voimalaitoksia ei tarvita sekä luulet maidon tulevan tehtaasta eikä lehmän utareesta (tissistä), eli olet urbanisoitunut liiaksi ja menettänyt todellisuuden tajusi.

Ilkka Kiviniemi

Ymmärrrät mitä ymmärrät ja kuinka ymmärrät, olet sitten mielestäsi viisas tai et. Mutta vielä kerran, ihminen "hiihstää perässä" sen suhteen mitä luonto tekee ja kuinka se tulee reakoimaan ihmisen toimintaan. Jos ihminenn toimii luontoa kohtaan väärin eli tuhoaa sitä liiaksi, ovat seuraukset sitten sen mukaiset. Ihminen ei voi suoranaisesti käskeä luontoa toimimaan niin tai näin, vain ymmärtää mikä sopii ja mikä ei

Minä en ole Pentti Linkolan kanssa samaa mieltä, eli että "hmisiä pitäisi tappaa, jotta luonto voisi paremmin". Näin hän eräässä haastattelussa sanoi, kuulin sen äänitteenä itse. Ei ole oikein kohteliasta "työntää sanoja toisen suuhun", eli minä en ajattele näin. Ainoastaan luonnon säilyminen ammattitaitoisen ohjauksen turvin on se asia joka on ollut aina lähellä ajattelumaailmaani.
Mutta ihminen on ehtinyt jo tehdä paljon sellaista, tuhota luontoa niin, että sukupuuttoon kuolleet eivät enää takaisin palaa. Luonnon kiertokulussa on myös tämä seikka, että jos ihmisen käden jälki tuhoaa jonkun lajin, sitä toista tarvitsisi luonnossa joku, jotta voisi elää. Näin yhden tuhoamalla saa aikaan vähintään kahden lajin tuhon.

Otan tähän loppuun jutun IS_lehdestä 30.10.2018. Siinä kerrotaan laajemmin maailman luonnon tilasta ja tällaista tietoa voidaan pitää faktana, ainakin enemmän kuin vain jonkun ihmisen mielipidekirjoituksia. Näihin minä luotan tietokantana huomennakin, https://www.is.fi/tiede/art-2000005881884.html

Kaarlo Kunnari

Nyt kerrottiin uutisissa että suomalaiset haluavat ilmaston muutoksiin puututtavan ja tehtävän kaikki voitava. Ei ole minulta kysytty, eikä keltään muultakaan jonka tunnen. Etelän punavihreät ovat aivan hulluja, koska me suomalaiset olemme jo tehneet kaikki tarvittava. Jos joku helsinkiläisistä haluaa vielä ilmaston ja luonnon saastumisen estämiseksi tehdä hyvää, niin menkää Tyynelle valtamerelle ja Atlantiin keräämään muovilautat pois. Se olisi ympäristöteko. Me suomalaiset emme muuten ole niitä muovilauttoja aiheuttaneet, kuten olen jo aiemmin kertonut.