Lauantai 20.7.2019

”On se kumma, että tuotteet tehdään hajoamaan” – Kansanedustaja ilahtui: Koko EU haluaa puuttua ”suunniteltuun vanhenemiseen”

Luotu: 
21.3.2019 11:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Hanna Sarkkinen (kuvassa keskellä) kehuu EU-hanketta koskien tuotteiden käyttöikää.
|

Kansanedustaja ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen pitää hyvänä EU:n hanketta, jolla halutaan puuttua koko EU:n tasolla niin sanottuun suunniteltuun vanhenemiseen.

Suunnitellulla vanhenemisella tarkoitetaan sitä, että tuotteen valmistaja suunnittelee tuotteen niin, että se menee ennakkoon suunnitellulla tavalla rikki ennen kuin kuluttaja on käyttänyt tuotteen loppuun. Tavoitteena on usein se, että kuluttaja ostaisi uuden tuotteen nopeammin. LUE LISÄÄ: ”Akkujen vaihtamisen mahdottomuus on törkeää” – EU vaatii: Myytävät tuotteet voitava korjata

Asia nousi esille tänään torstaina eurovaalitentissä, jonka järjestivät Eurooppalainen Suomi ry, sosiaalialan kattojärjestö SOSTE sekä Uusi Suomi.

Paneelissa käytiin läpi EU:hun liittyviä väittämiä ja kysyttiin, ovatko ne totta vai tarua. Yksi väittämistä oli se, että EU-direktiivi on kieltänyt liian tehokkaat pölynimurit.

Väite on totta siinä mielessä, että direktiivin tarkoituksena on vähentää sähkönkulutusta – ei niinkään pölynimureiden tehokkuutta.

Väittämän yhteydessä todettiin suurimman tuhlauksen olevan sitä, että koneet hajoavat ennenaikaisesti ja päätyvät sitten kierrätykseen ja romutettavaksi.

LUE MYÖS: ”Suurin talouden mullistus 250 vuoteen?”

Sarkkinen huomautti, että sanavalinnoilla on väliä, kun EU:n päätöksistä kerrotaan.

”Voi sanoa, että EU kieltää sähkösyöpöt pölynimurit eikä liian tehokkaat”, Sarkkinen huomautti.

EU:ssa on valmisteilla asetus, jolla kodinkoneiden vähimmäiskestoikää pyritään nostamaan nykyisestä. Euroopan parlamentti on antanut asiasta päätöslauselman, jossa vaaditaan Euroopan komissiolta, EU-mailta ja tavaroiden valmistajilta toimia, joilla pidennetään tuotteiden käyttöikää ja puututaan erityisesti tavaroiden ja ohjelmistojen tarkoituksellisiin lyhyisiin käyttöikiin.

Parlamentti on linjannut, että esimerkiksi EU:n laajuinen määritelmä “suunnitellusta vanhenemisesta” tulisi ottaa käyttöön. Tarkoituksena on esimerkiksi, että paristoja tai akkuja ei enää turvallisuusnäkökohtien niin salliessa liimattaisi tuotteisiin kiinni.

”Ennenaikaisen hajoamisen estäminen on erittäin tärkeä asia. Kansalaiset puhuvat, että on se kumma, että tuotteet tehdään hajoamaan. Jos tämä etenee EU:ssa, se on kyllä erittäin hyvä asia”, Sarkkinen kehaisi paneelissa tänään.

LUE MYÖS: ”Miljoonia tonneja vaatteita heitetään roskiin, vaikka niistä 95 % voisi kierrättää” – Vanhoja vaatteita kerätään Suomessa

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Pento

Vasemmistoliiton (ent. SKDL) mukaan tässä pitää varmaan ottaa oppia Venäjästä. Ural moottoripyörääkin on valmistettu yli 75 vuotta Saksasta varastetuilla piirustuksilla. Ural on tosin varsinainen bensasyöppö, niinkuin kaikki senaikaiset koneet.

Kehityksen pysäyttäminen ei ole yksinomaan hyvä asia, uudet mallit ovat usein paljon ympäristöystävällisempiä kuin vanhat.

Tapio Pento

Vasemmistoliiton (ent. SKDL) mukaan tässä pitää varmaan ottaa oppia Venäjästä. Ural moottoripyörääkin on valmistettu yli 75 vuotta Saksasta varastetuilla piirustuksilla. Ural on tosin varsinainen bensasyöppö, niinkuin kaikki senaikaiset koneet.

Kehityksen pysäyttäminen ei ole yksinomaan hyvä asia, uudet mallit ovat usein paljon ympäristöystävällisempiä kuin vanhat.

Johannes Hissa

Kyseessä on suunniteltu vanheneminen eli liian kestävien tuotteiden valmistus ei ole taloudellisesti kannatettavaa, sillä valmistusmäärät jäävät liian pieniksi jos niistä tehtäisiin liian kestäviä. Tunnetuin esimerkki on hehkulamppuhuijaus eli suurimmat hehkulamppujen valmistajat päättivät Sveitsin Genevessä vuonna 1924 muodostaa kartellin ja lyhensivät hehkulampun kestoksi 1 000 tuntia vaikka käytännössä olisi ollut yhtä helppoa valmistaa myös yli 10 000 tuntia toimivia hehkulamppuja. Toinen tunnettu esimerkki ovat kopiokoneet ja tulostimet, joihin laitetaan laskuri eli tulostin lopettaa tulostamisen kun tietty tulostus määrä täyttyy, mutta onneksi nykyään tähän löytyy ohjelmia, jolla laskurin saa nollattua. Lisäksi löytyy kännyköitä, joissa on kiinteät akut, joita ei voida vaihtaa, tai löytyy telvisioita, joissa on käytetty liian heikkoja komponentteja ja ne sijoitetaan niin ettei niitä voi vaihtaa eli jopa vain 1 sentin komponenttin hajoaminen tekee telvisiosta käyttökelvottoman.

Topi Rantakivi

@5. Se on juuri näin. Onneksi televisioiden ja kodinlaitteiden kohdalla on kiinnitetty huomioita, että niiden pitää kestää pidempään kuin 2 vuotta. Toisessa foorumissa on tullut vastaan kyselyitä, että telkkari hajosi muutama kuukausi sen takuun jälkeen ja silti keskustelemalla maahantuojan kanssa on saatu uusi telkkari, koska EU on määritellyt, että telkkarin pitää kestää pidempään kuin sen 2 vuotta.

Tuo suunniteltu vanheneminen on myös korkeakouluissa opetuksissa todennäköisyystunneilla. Ihmettelin tätä asiaa ja kysyin opettajalta, että miksi pitää meille opiskelijoille opettaa tuollaisia vanhenemisjuttuja. Tätä ihmettelin vuonna 2000.

Nykyään tätä harrastetaan paljon joka puolella.