Keskiviikko 17.7.2019

Antti Rinne selitti heittoaan lihaverosta, mutta kuittailu jatkuu: ”Jotenkin tuli mieleen vanha vitsi”

Luotu: 
24.3.2019 10:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Antti Rinne tarkensi lauantaina, ettei nostaisi lihan tai maidon arvonlisäveroa vaan alentaisi kasvisten veroa. Arkistokuva.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen ryöpytys on jatkunut viikonloppuna sen jälkeen, kun Rinteen vaalikonevastaukset herättivät keskustelun puolueen haluista ohjata kulutusta vähäpäästöisiin tuotteisiin verotuksen keinoin.

Rinne on todennut, että vero kohdistuisi esimerkiksi lihaan ja näkyisi sen hinnassa. Varsinaista lihaveroa sdp ei kuitenkaan aja, vaan huomattavasti laajempaa järjestelmää. Lue tarkemmin: Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

Antti Rinne tarkensi lauantaina, ettei nostaisi lihan tai maidon arvonlisäveroa vaan alentaisi kasvisten veroa.

”Lasten tulevaisuuden kannalta on kuitenkin oikein todeta, että lihan tuotannossa Suomessakin on merkittävästi ilmastopäästöjä, ja meidän täytyy löytää keinoja, joilla niitä vähennetään. Mielestäni yhdessä tuottajien kanssa pitää lähteä miettimään sitä, miten yhtäältä vesistö- ja toisaalta ilmastokuormitusta voi vähentää”, hän kommentoi STT:lle.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen vastasi Rinteelle sunnuntaina huomauttamalla, että suomalainen ruuantuotanto on ”jo nyt todella ahtaalla”. 

”En uskalla edes ajatella mitä tällaisen verorangaistuksen jälkeen kotimaiselle maidontuotannolle ja myös nauta- ja, broileri- ja sikatuotannolle kävisi. Ja toisaalta lihasta ja maitotuotteista tulisi näin vain harvojen herkkua kun rahat eivät tasaverotuksen noustessa enää yhä useammalle riittäisi edes näihin perusruokiin”, Heinonen kirjoittaa blogissaan

Heinosen mukaan kohdennettukin arvonlisäveron korottaminen käy eniten pienituloisten ja vähävaraisten ihmisten kukkarolle. 

”Tällaiset verot olisivat myrkkyä monen suomalaisen arkeen, mutta myös kotimaiselle ruuantuotannolle eikä niiden ilmastovaikutuskaan olisi järkevä, kun lautanen täyttyisi entistä enemmän riisillä ja muulla sellainen. Eiköhän demareidenkin kannattaisi vannoa ja toimia edes hieman kotimaisen ruuantuotannon eteen. Ja kun sitä suomalaista lihaa ja maitoa ei edes tarvitse kaukaa rahdata vaan se tulee siitä ihan naapurista”, hän kommentoi.

Heinonen lisää tienneensä ”aina”, että demarit lähestyvät kaikkea verotuksen ja nimenomaan lisää verottamisen kautta. 

”Jotenkin tuli mieleen vanha vitsi, kun demarivaltiovarainministeri oli maakunta matkalla Mikkelin seudulla ja avustaja näytti tienviittaa missä luki: Kenkävero. Siitäkös ideasta ministeri innostui”, hän kuittaa.

Myös sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo tarttui Rinteen kommentteihin.

”Demareilla on ikiaikainen talonpojan tappolinja, mutta joukot niin sekaisin, että eiväthän he siinä onnistu”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lauantaina Rinteen ajatukset saivat täystyrmäyksen keskustan riveistä. 

”Keskusta ei hyväksy uusia veroja, jotka nostavat lapsiperheiden ja pienituloisten ruokalaskun loppusummaa. Rinteen ja sdp:n esittämät arvonlisäveron korotukset olisivat tavallisten suomalaisten kannalta epäoikeudenmukaista politiikkaa. Rinne ja sdp perustelevat ruoan veronkorotuksia ilmastonmuutoksen hillitsemisellä. Keskustassa sen sijaan katsomme, että ilmastoa ei pelasteta hankaloittamalla kohtuuttomasti lapsiperheiden ja pienituloisten arkea”, keskustan puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä sanoi. Lue lisää: Juha Sipilä tyrmää Antti Rinteen väläyttämät uudet verot: ”Vastuuttomasti ammutaan itse itseämme jalkaan”

Valtiovarainministeriön virkamiehet huomauttivat viikolla, että tietyn elintarvikeryhmän jakaminen verotuksessa kahtia olisi EU-oikeuden näkökulmasta hankalaa, sillä toisiaan korvaaviin, kilpaileviin tuotteisiin ei saa soveltaa eri arvonlisäverokantoja.

Lue myös: 

Antti Rinteen kommentit kuohuttavat – Virkamiehet: Lihavero lähes mahdoton

Sdp: Ei lihavero vaan kestävän kehityksen alv – Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Kylläpä nyt on Kokoomus kotimaisuuden asialla, ei ole kun vähän aikaa kun oltiin myymässä terveyden huolto ulkomaisille sijoittajille. Ja ollaan niin vähätuloisten asialla, mutta hallituksen teot pienituloisia suosinu. Jos tuolla toisten mollaamisella vaaleissa pärjää, ollaan me äänestäjät typeriä.

Seppo Simonen

Malinen sanoo vähän aikaa sitten oltiin myymässä terveydenhuolto ulkomaisille sijoittajille. Siis mitä kun nyt on Mehiläisellä, Attendolla terveyskeskuksia ympäri maata ja taitaapi suurin olla Mehiläisellä Länsipohjassa Kemin suunnalla. Jos nyt voisi lisätä vielä 850 yksityistä vanhushoito pistettä.

On aikamosta apsurdia ja demonisointia että hallitus olisi ollut tieten tahtoen yksityistämässä tätä 295 kunnan härbeliä. Hallitys haki kuntahärbeliin järki konsepin joka olisi tuonut järjen tähän järjettömyyteen.

Vastuun järjettömyyden jatkumisesta kantaa punavihervasemmisto vapaavuorelais likki.

Jari Koponen

Piäkaupunkiseudulle tarjottu puolen uudenmaankokoinen sotepiiri on kaikille osapuolilleen tarpeeton. Periferiassa kuihtuville kunnille laajempi varainkeruu piiri ei myöskään tuo autuutta. Jos yksikään kunta ei pysty kustantamaan tilanteessa terveydenhuoltoa/vanhusten huoltoa, eivät ne pysty siihen erikseen. Seuraavaksi pitäisi luoda maakuntaveron tasausjärjestelmä. Ja se on taas ihan turhaa, koska meillä jo on kunnallisveron tasausjärjestelmä, jonka päälle on hyvä jatkaa. Kilpailuetu suuremmalla yksiköllä? Ja pyh, ei ne korpimaat ole sen kiinnostavia suurina kuin pieninäkään pläntteinä.

Jari Koponen

Elintarvikevero ei katso alkuperää. Semmoista veroa ei EU salli ja se on hyvä juttu. Ruokakassin sisällön vapaa liikkuvuus on se, mikä pitää hinnat kohtuullisina. Lisäksi ruoka on yksi niistä harvoista asioista joissa halpa hinta on suoraa köyhäin tukea. Rikkaatkaan ei jaksa syödä määräänsä enempää. Antilla on hyvätuloisena (8000€/kk) kotia hoitavan vaimonsa kautta vaikea hahmottaa, mitä tehtaanduunarin taloudessa merkitsee esimerkiksi ruuan arvonlisäveron suuruus.

Erkki Malinen

Tässä kokoomukselle vaaliohjejma että ei tarvii vain toisia mollata. Vähennetään 200 kuntaa niillä kunnanjohtajan palkoilla palkataan 200 lääkäriä, ja muilla säästyvillä palkoilla 800 hoitajaa. Näin saadaan perusterveyden huolto jonkinlaiseen kuntoon, ja päästään elinkelvottomista kunnista eroon. Tämä olis kyllä tarpeellinen ohjelma kaikille puolueille, mutta voishan tämä kykypuolue olla ensinmäinen.

Raija Lempiäinen

Kovaa peliä pohjolassa! Ei mene perille kokoomuksessa, eikä Simon Elolle ,että SDP alentaa vähäpäästöisten elintarvikkeitten arvolisäveroa ja lihan ja maidon vero jää ennalleen! EI siis uusia veroja eikä veron kootuksia, vaan päinvastoin! Pitävätkö nämä huutajatahot kansalaisia tyhminä??? Kyllä kaikki tajuaa että, kyseessä on vaalipopulismi, SDP:n kimppuun pitää käydä kaikin voimin ja käytetään aseena lapsiperheiä ja vähävaraisia, joita itse ollaan köyhdytetty 4 vuotta!

Timo Virtanen

SDP:n vaalipopulismi hakee kyllä vertaistaan. Se ylittää jo reippaasti saman puolueen vuosien 1986 ja 1994 populistiset lupaukset. 1986 vaalien pääagitaattori Liikanen pakeni vastuusta ( valtiovarainministeri ) EU:hun valtiontalouden romahtamisen edellä. Lipponen taas lupasi tekevänsä 1994 kaiken päinvastoin kuin Aho ja Viinanen. Mitä tapahtui ? Lipposen hallituksessa jatkoi Viinanen valtiovarainministerinä ! Jatkettiin täysin edellisen hallituksen linjaa. Nyt Rinne on jo luvannut ummet ja lammet - tosin yön yli nukuttuaan on joutunut jo nyt osan perumaan. Vaalien jälkeen paljastuu demarien populistisen vaaliohjelman onttous, kun ihan yksinkertsisesti ei taloutta voi rakentaa veronkorotusten ja lisävelanoton varaan. Populismille tulee loppu aina kun joutuu vastuuseen.

Lauri Kiiski

Minusta Antti Rinne on kopioinut epäselvän esiintymisensä mallin suoraan Donald Trumpilta. Kummastakaan ei saa mitään selkoa ristiriitaisten puheiden ja minuuteissa vaihtuvien mielipiteiden takia.

Näyttävät silti olevan suosiossa vanhojen punaniskojen keskuudessa galluppeja lukien - sekä Rinne, että Trump.

Pasi Käyhkö

Onko tämä lihan verotus nyt pääasia? Itse pidän Uusi-Seelantilaisesta lampaan - ja Brasilialaisesta ja Argentiinalaisesta naudan lihasta. Ne kaikki ovat maistuvia ja lisäksi erittäin hyvälaatuista syötävää.
Enkä aio muuttaa ruokahetkeäni huonommaksi.

Markku Lehto

Rinnehän alkaa olla enemmän vihreällä linjalla, kuin itse Vihreä puolue. Reilu vuosi sitten Rinne laittoi Porin kaupungin demarivaltuutetut äänestämään Lammin tuulipuiston puolesta. Siinä ei kunnanvaltuutetuilla ollut nokan koputtamista, kun demareiden pääkallopaikalta käsky kävi miten pitää äänestää. Sellaista on se demokratia sosialidemokraattisessa puolueessa.

https://yle.fi/uutiset/3-10093835

Nyt sitten määrätään jo sekin, mitä duunari saa syödä.

Hesassa ei vihreät ole vielä saaneet aikaan mitään tuulipuistojen kanssa, vaikka vihreät ovat Hesan toiseksi suurin puolue, eikä nykyisellä pormestarillakaan ainakaan ministerikaudellaan ollut mitää tuulimyllyjä vastaan. Helenin fossiilisilla poltooaineilla käyvät lämpö- ja sähkötuotantovoimalaitokset voidaan korvata 3 500 kpl nimellisteholtaan 3,5 MW tuulivoimalalla. Nehän voitaisiin pystyttää vaikka Hesan edustan merialueen saariin, luodoille ja matalikoille.

Ehkäpä Rinne, sitten kun on pääministeri, laittaa tuohon Hesan tuulipuistohankkeeseenkin vihdoin vauhtia. Kun niin tykkää niistä tuulimyllyistä. Ja olisihan Rinteen mukava katsella niitä merellä olevia tuulipuistoja veneellään purjehtiessaan.

Pasi Anttila

"Heinonen lisää tienneensä ”aina”, että demarit lähestyvät kaikkea verotuksen ja nimenomaan lisää verottamisen kautta"

Kannataisko ajatella ennenkun puhuu?
Rinteen ehdotuksessahan alvi ei nouse vaan laskee, siis terveellisten kasvisten ym. osalta. Maidon ja lihan alv pysyy samana.

Kysynkin. Missä tässää veroja korotetaan?