Sunnuntai 21.7.2019

”Vaalien ihmeellisin ulostulo” – Pekka Haaviston avaus Suomen hävittäjistä hämmentää

Luotu: 
27.3.2019 13:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Suomen tulee pohtia, voiko hävittäjähankintaa tehdä maasta, joka ei ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa, on Pekka Haavisto sanonut.
|

Faktakulma

Suomi on korvaamassa uusilla monitoimihävittäjillä vuosina 1995–2000 käyttöön otetut Hornetit, joiden 30 vuoden elinkaari on täyttymässä vuoteen 2030 mennessä. Hävittäjähanke kulkee nimellä HX, missä ensimmäinen kirjain tulee korvattavasta koneesta (Hornet) ja kirjain X toimii seuraajaehdokkaan tunnuksena.

Hävittäjähankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa. Luvussa ei ole mukana ylläpito- ja kehityskustannuksia tulevan 30 vuoden aikana. Hankintapäätös tehdään 2020-luvun alussa. 

Kilpailussa mukana olevat hävittäjät:

Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat)

Dassault Rafale (Ranska)

Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia, yhteiseurooppalainen)

Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat)

Saab Gripen (Ruotsi)

Uuden Suomen jutut HX-hankkeesta: https://www.uusisuomi.fi/aiheet/hx-hanke

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston avaus Suomen hävittäjähankinnasta herättää ihmetystä. Haavisto sanoi Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen yhteishaastattelussa, että Suomen tulee pohtia, voiko hävittäjähankintaa tehdä maasta, joka ei ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa. LUE LISÄÄ: Suomen hävittäjähankinta: Pekka Haavistolta uusi avaus – Voi rajata USA:n koneet ulkopuolelle

”Eiköhän kuitenkin tehdä hankinta suorituskyky edellä”, toteaa puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

 

”Kansan suosikki pääministeriksi Pekka Haavisto tekee kaikkensa, jotta Rinne ja Orpo nousisivat rinnalle ja ohi. Vaalien toistaiseksi ihmeellisin ulostulo”, kommentoi viestintätoimisto Milttonin johtaja Patrik Gayer Twitterissä. Gayer on aiemmin työskennellyt muun muassa puolustusministeri Carl Haglundin (r) erityisavustajana.

”Mie ymmärrän sen, että kauppapolitiikkaa halutaan käyttää yhä vahvemmin ilmastopolitiikan välineenä ja edellyttää kauppasopimuksissa sopijaosapuolten mukanaoloa Pariisin ilmastosopimuksessa. Mutta se tuntuu erikoiselta, että hävittäjähankinnatkin kytkettäisiin tähän”, kommentoi Sdp:n nuorisojärjestö Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

 

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ei myöskään innostu Haaviston avauksesta.

”On muita tapoja edistää ilmastotavoitteita puolustusvoimien toiminnassa, mutta tuo ei ole se”, hän tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

 

Ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestintäyksikön päällikkö Ville Cantell ei pidä Haaviston kytköstä hävittäjien ja ilmastosopimuksen välillä ”mitenkään järkevänä”.

”Hävittäjähankinta tulee mielestäni tehdä puhtaasti sotilaallisen, puolustuspoliittisen ja turvallisuuspoliittisen harkinnan ja tarpeen mukaan”, Cantell tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

 

Muista puolueista vasemmistoliitto on aiemmin pohtinut rajoituksia hävittäjähankinnalle. Puolueen mukaan Suomen ei tulisi ostaa hävittäjää sotaa käyvästä maasta. LUE LISÄÄ: Hävittäjähankinta: Vasemmistoliitolta painava ehto Suomelle – Vain ruotsalainen Gripen kelpaa?

Faktakulma

Suomi on korvaamassa uusilla monitoimihävittäjillä vuosina 1995–2000 käyttöön otetut Hornetit, joiden 30 vuoden elinkaari on täyttymässä vuoteen 2030 mennessä. Hävittäjähanke kulkee nimellä HX, missä ensimmäinen kirjain tulee korvattavasta koneesta (Hornet) ja kirjain X toimii seuraajaehdokkaan tunnuksena.

Hävittäjähankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa. Luvussa ei ole mukana ylläpito- ja kehityskustannuksia tulevan 30 vuoden aikana. Hankintapäätös tehdään 2020-luvun alussa. 

Kilpailussa mukana olevat hävittäjät:

Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat)

Dassault Rafale (Ranska)

Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia, yhteiseurooppalainen)

Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat)

Saab Gripen (Ruotsi)

Uuden Suomen jutut HX-hankkeesta: https://www.uusisuomi.fi/aiheet/hx-hanke

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Miten olis CarunaHaavisto, jos lakkautettaisiin samalla koko Suomi, niin päästöt olisivat Suomen osalta 0? Pelastuuko maailma tällä teolla? Vastaus on ei!

Eikö olisi kuitenkin pitää Suomi suomalaisilla, vaikka se vähän saastuttaisikin? Jos velivenäläinen laajentuu Suomen alueella, niin saastutus on ihan toista luokkaa.

Tarja Laakso

Voi olla, että USA on vähentänyt määrällisesti paljon tuntuisesti CO2-päästöjään - mutta se on äärimmäisen helppoa silloin kun alkutilanne on se, että niitä päästöjä on paljon. Ja USA:ssa päästöt ovat suorastaan valtavat - se on yksi maailman saastuttavimmista maista, lasketaan sitä sitten kokonaismäärän tai per asukas-tietona. Onko tuo artikkelissa mainittu määrä 42 miljoonaa tonnia sitten paljon, on toinen juttu, kun USAn CO2-päästöt ovat suuruusluokaltaan 5,2 miljoonaa tonnia (lähde: Globalis - jossa valitettavasti on vain vuoteen 2014 tietoja - ja silloin Usan päästöt kylläkin nousivat). Tietysti tuo vähennetty määrä on suuri, jos vertaa sitä esimerkiksi Suomen kaltaiseen maahan - sehän on sama määrä kuin Suomen kokonais-CO2-päästöt ovat eli onko tuo nyt noin 1% luokkaa USAn kokonaispäästöistä.

Jos katsotaan / asukas -lukuja, myös siitä on helppo USAn kohdalla pudottaa. Se oli vuonna 2014 16,49 tonnia, vertailulukuina vaikkapa Suomi - puolet vähemmän eli 8,66 tonnia (ja merkittävä vähennys esimerkiksi vuoteen 2010 verrattuna, jolloin se oli 11,58).

Niin, Suomen osalta löytyi tietoa päästövähennyksistä vuoden 2017 osalta - noin 5% vähennys vuoteen 2016 verrattuna ja vuoteen 1990 verrattuna 21% pienemmät - USAssa puolestaan CO2-päästöt ovat samana aikana (tai ainakin vuoteen 2014 verrattuna) lisääntyneet (muutamalla sadalla tuhannella tonnilla).

Eiköhän vähentäminen ole aika paljon vaikeampaa silloin, jos on jo vähennetty paljon kuin silloin jos ei ole tehty mitään asiaan eteen aikaisemmin?

Olli Aulio

Jänniä noi vihreät. Vastustaa hävittäjien hankintaa maasta joka ei ole liittynyt ilmastosopimukseen. Samaan aikaan vastustaa ydinvoimaa, joka tällä hetkellä on käytännössä maapallon lämpenemisen estämisen kannalta ainoa järkevä vaihtoehto.

Arja Nikali

Armeijan käymisellä/käymättömyydellä en näe mitään yhteyttä siihen, etteikö voisi pyytää pohdittavaksi kaluston tilausmaata. Ikävä kyllä moniin muihinkin asioihin harvoin löytyy päättäjiä, joilla olisi henkilökohtaista kokemusta käsittelemästään asiasta eikä tässä sitä edes tarvita, sillä suurin osa kalustoon liittyvistä asioista lienee ns. asiantuntijoiden määrittelemiä. Hyvä ajatus ottaa tilausmaan kohdalla huomioon tuo ilmastosopimuskin - ja hyvä, että herätti toivottua pohdintaa!

Martti Kauppala

Pienet vihreät vapaaehtoiset naiset, miehet ja muut ovat ratkaisseet Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan!
Ennen mahdollisen sotilaallisen kriisin alkua he yhteistyössä Pelastusarmeijan ja Greenpeace:n vapaaehtoisten kanssa käyvät tarkastamassa vihollisen varustuksen ja jakamassa toimintaohjeet.
Ohjeissa luetellaan erikseen luonnonsuojelualueet ja rauhoitetut eläin- ja kasvilajit. Ihmisistä ei pidetä lukua. Tämän jälkeen tarkistetaan lentokalusto, käyttäähän se varmasti 100% uusiutuvaa lentopetroolia. Taistelu- ja rynnäkkövaunujen sekä muiden moottoriajoneuvojen on myös käytettävä 100% uusiutuvia poltto- ja voiteluaineita, toimivathan myös katalysaattorit?
Henkilökohtaisissa aseissa on oltava hylsynkeräily ja ruutikaasujen talteenotto laitteisto. Ohiammuttujen ohjusten, kranaattien ja luotien keräilyjärjestelmää sekä kierrätystä pitää noudattaa.
Kaikkien kriisissä mukana olevien on saatava vähintään kolme lämmintä luomukasvisateriaa päivässä. Kaalisoppaa ja tufua sekä naurisvelliä.
Jos osapuolet eivät näitä sääntöjä nouda, pienet vihreät naiset, miehet ja muut, ylipäällikkö Haaviston johdolla peruuttavat koko sodan.
Helppoa kuin heinänteko sekä viljankorjuu sirpillä ja viikatteella 1890-luvulla.

Arja Nikali

Haaviston kommentissa oli mielestäni kyse sen pohtimisesta ja tietoisesta päättämisestä, mistä kalusto tilataan ottaen huomioon tuottajamaan suhtautuminen koko maailmaan liittyvään ilmastonmuutokseen suhtautumiseen.

Ari Ojala

Vihreiden kohdalla asia on myös siksi outo, että Haavisto luopuu puheenjohtajuudesta vaalien jälkeen ja puheenjohtajana aloittaa jokin toinen henkilö. Puolueen puheenjohtaja ottaa varmaan parhaan salkun hallituksessa puolueen ja oman uskottavuuden kannalta. Siksi äänestäjien tulee saada tieto kuka/ketkä ovat vihreiden puheenjohtaja ehdokkaat ja mikä hänen kantansa on näihin asioihin.

Median tehtävä on nyt kaivaa esiin vaihtoehdot puheenjohtajiksi.

Mika Korhonen

Olen pitänyt Haavistoa aiemmin hyvänä edustajana, mutta Caruna-keissi paljasti ettei hänellä ole kykyä ajatella asioita kovinkaan pitkälle. Hyvän johtajan tulee kyetä ajattelemaan kokonaisuuksia laaja-alaisesti ja pitää aina kotimaan kansalaisten puolia. Haaviston uusi hävittäjä-kannanotto vahvistaa sen ettei hänestä ole johtajan asemaan. Ei suurvaltoja uhata viherpolitiikalla. Tällaiset uhkaukset kääntyvät vain itseään vastaan ja pienellä maalla ei ole varaa lähteä sellaiseen sotaan. Haavisto on valmis sotaan jossa suomalaisilla ei ole mitään väliä. Vain oma aate on hänelle tärkein.

Petri Heiniemi

Siirtohintojen nousun pääsyyllinen on keskusta, joka vaati sähköverkkoyhtiöiltä 8 miljardin investoinnit ja niiden laskuttamisen asiakkailta neljän vuoden sisällä. Caruna on hiljattain hakenut lisäaikaa energiavirastolta voidakseen jakaa laskutuksen pidemmälle aikavälille.

Juha Lapveteläinen

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haaviston avaus hävittäjähankinnoista kieltämättä herättää hieman ihmetystä? Yhdysvallat on Liittovaltio, eli federaatio, joka koostuu useista sisäisistä itsehallinnollisista alueista, joilla on oma kulttuuri-elinkeino-ja sosiaalipolitiikka, kuten Suomessa Ahvenanmaan maakunnassa ilman sosiaalipolitiikkaa on. Osavaltioista Washinghton, Oregon, California, Arizona, New Mexico, Colorado, Florida, Illinois, Minnesota, Michigan, New York, Maine, New Hampshire, Vermont, Rhode Island, Massachusetts, New Jersey, Connecticut, Maryland, District of Columbia ja Delaware ovat kaikki sopineet kasvihuonekaasujen vähennystavoitteesta, joka vastaa Pariisin ilmastosopimusta Euroopassa pitkällä aikavälillä. Myös Hawaijilla osavaltiona on oma päästövähennystavoite Yhdysvalloissa.

Ari Maarnela

Olen samaa mieltä Pekka Haaviston kanssa. Meidän on mentävä ilmastokylki edellä. Ei hävittäjiä Suomeen saastuttavista maista. Näin ollen olen Haaviston kanssa samaa mieltä myös siitä, että koska afrikkalaisen hiilijalanjälki on vain 300 kg / vuosi ja suomalaisen hiilijalanjälki on 12 000 kg / vuosi, niin Suomeen ei pidä päästää enää yhtään ihmistä kasvattamaan meidän yhteistä hiilijalanjälkeä.

Hannu Mononen

Pekka Haavisto osoittaa perinpohjaisen arvostelukyvyttömyytensä kytkemällä Suomen ilmapuolustuksen ja suomalaisten henkiinjäännin mahdollisen sodan oloissa viherpiipertäjien ideologisiin tavoitteisiin (ikään kuin maapallon ilmasto riippuisi 5,7 miljoonan suomalaisen tekemisistä, tai heidän kauppapolitiikastaan).

Älyttömyyden pohjanoteeraus näissä vaaleissa. Tämä puolue ja sen johtaja on syytä varustaa myrkyn merkillä.

Reijo Paunonen

Rysky Riiheläinen kertoo hyvin epäparlamentaarisen vaikuttamisen saloista.
"Äärioikeistolaiseen viestintään on perinteisesti kuulunut niin sanottu koirapilli. Se tarkoittaa sinällään viattoman tai vähintään monitulkintaisen viestin lähettämistä"

Tämä pätee myös vihersosialisteihin, kuten Haavistoon. Haaviston lätinä siitä miksi USA ei kävisi hävittäjähankintojen toimittajaksi, on epäoleellista harhautusta.
Suurin Haaviston vaikuttamisen halu ja alue on saada Suomi irti kononaisvaltaisesta transatlanttisesta vaikutuspiiristä, ja myös sotilasteknisestä yhteistyöstä.
Tällainen suuntaus olisi vakava isku Suomen luotettavalle puolustus- ja turvallisuuspolitiikalle ja sen uskottavuudelle.

Risto Rautee

Jussi Niinistön mielestä voi olla olemassa vain yksi vaihtoehto. Ei ole vaikea arvata, mikä se voisi olla. Kaikki maat eivät kuitenkaan ole turvautuneet jenkkien sotakoneisiin. Ovatko ne armotta altavastaajia mahdollisissa konflikteissa?

Joo Ken

"On muita tapoja edistää ilmastotavoitteita" sanotaan aina, oli ehdotus mikä tahansa. Haaviston ulostulo ei ollut mitään ihmeellistä. Ihmeellistä on, että tuskin kukaan tyrkylle tarjoutuvista poliitikoista esittää todellisia toimia meneillään olevan historian suurimman katastrofin torjumiseksi.

Näin ollen en usko että ilmastonmuutokselle tehdään ajoissa mitään. Ja näin ollen minulle on ihan sama, vaikka hankittaisiin 364 hävittäjää. Suomea, jota niiden pitäisi puolustaa, ei enää 50 vuoden päästä ole.