Perjantai 19.7.2019

Sdp:stä tyrmäys kokoomuslaisten ulostulolle: ”Kaikkein suurituloisimmat ovat saaneet keskimäärin tonnin käteen”

Luotu: 
7.4.2019 12:09
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
    Timo Harakan mukaan on olemassa selvät perusteet yrittäjävähennyksen poistamiselle.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Sdp:n kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Harakka linjaa, että perusteet yrittäjävähennyksen poistamiselle Suomessa ovat selvät. 

”Se on ollut 130 miljoonan euron verotukiainen, jonka hyödyistä kaksi kolmannesta on valunut kahteen suurimpaan tulokymmenykseen. Kaikkein suurituloisimmat – kuten apteekkarit – ovat saaneet keskimäärin tonnin käteen. Jopa Juha Sipilä esittää nyt kattoa, jolla yrittäjävähennystä rajattaisiin suurituloisimmilta”, Harakka huomauttaa tiedotteessaan.

Harakka vastaa erityisesti kokoomuksen kansanedustajille Jukka Kopralle, Harri Jaskarille, Eero Suutarille, Markku Eestilälle, Kaj Turuselleja Eero Lehdelle, jotka aikaisemmin sunnuntaina ihmettelivät, miksi sdp olisi poistamassa niin kutsutun yrittäjävähennyksen. Lue lisää: Kokoomusehdokkaiden ryhmä kuittaa Antti Rinteelle: ”Sdp:n pääkonttorilla keksitään uusia ruuveja, joilla kansasta tiristetään viimeisetkin mehut”

Harakan mukaan sdp esittää, että sama panostus käytetään täsmällisesti pienyrittäjien tukemiseen. 

”Haluamme nostaa arvonlisäverotuksen alarajan 30 000 euroon. Myös ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkausvähennys helpottaisi yksinyrittäjien taakkaa. Esityksemme pienimpien ansiotulojen tukemisesta hyödyttäisi aidosti toimeentulovaikeuksissa olevia yrittäjiä”, hän sanoo.

Kokoomusedustajien ryhmä puuttui sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen kommenttiin, jonka mukaan yrittäjävähennys suosii hyvätuloisia. He viittasivat Verohallinnon tietoihin, joiden mukaan yrittäjävähennystä myönnettiin vuonna 2017 noin 364 000 henkilölle, ja suurimman osan euromääräisestä yrittäjävähennyksestä saivat ne henkilöt, jotka ansaitsivat vuodessa 35 000 - 55 000 euroa. 

Timo Harakan mukaan Verohallinnon tilasto kuvaa yrittäjävähennyksen saajien jakautumista tuloluokittain.

”Kokoomusedustajille menivät verot ja verovähennykset sekaisin. Pienituloiset eivät yrittäjävähennyksestä juuri kostu, sillä heillä veroprosentti on matala. Eduskunnan tietopalvelu on tutkinut, miten yrittäjävähennys vaikutti käteen jääviin tuloihin: sen mukaan kaksi kolmannesta hyödystä – 80 miljoonaa euroa – kertyi kahdelle suurituloisimmalle tulokymmenykselle”, hän toteaa.

Lisää aiheesta: 

Yrittäjäpomolta kova ryöpytys sdp:lle ja SAK:lle: ”Raakaa populismia”

Hämmästys Antti Rinteen linjasta leviää – Kiistää yhteisöverokantansa SK:n haastattelussa

Tyly kuitti Antti Rinteelle: ”Tuhoisa vaikutus - iskisi erityisesti pieniin yrityksiin ja itsensä työllistäviin”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalle Kaskinen

"KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mielestä sosiaalidemokraattien esitys yrittäjävähennyksen poistamisesta iskisi erityisesti pieniin yrityksiin ja itsensä työllistäviin, joita pitäisi kurittamisen sijaan tukea" KD-lehti 3.4.
Ei pelkästään kokoomuksen kanta.

Kenneth Ainetdin

Valtiovarainministeriön tilastot ovat myös samaa mieltä, että pienet hyötyivät eniten yrittäjävähennyksestä. SDP:llä on oma tietokonemallinnus tästä asiasta, ja parametrit on asetettu väärin. Demarit ovat vain niin tyhmiä, etteivät osaa tehdä parametreihin korjausta vaikka toteutunut historia osoittaa heidän mallinsa vääräksi.

Raija Lempiäinen

Yrittäjävähennyksen poistosta säästyneen miljoonat käytetään pienyritysten tukemiseen, joka on tarkoituksenmukaisempaa! Ei apteekari tarvitse verotuksesta annettavaa tukea pärjää mainiosti ilmankin! Toisin kuin yksin yrittäjä parturikampaaja esim.!

Lyliane Lambert

Harakka ei ymärrä pienyrittäjää, Riitapukari-Rinne vielä vähemmän. Katsotaan vaa että pienyrittäjän ansiotaso tippuu, AY-llike saa rahaa enemmän.
Entinen AY-pomo vaan haluaa kostaa yrittäjille. (en kyllä käsitä mitä?)

Tapio Mäkeläinen

Niitä apteekkarikärjen tonnilaisia on ehkä max 300. Alin neljännes pääsee nipin papin samaan kuin apteekin tes’n proviisorin palkka.
Puhtaaseen kateuteen perustuvan sosialismin sanansaattaja Harakan demagokia on tämmöistä.
Vieläkö hän suunnittelee maastapoistumisveroa? Toivottavasti ei ainakaan laittomasti maassa oleskeleville, joita harhaanjohtavasti kutsutaan paperittomiksi.

Simo Tamminen

Yrittäjävähennyksen rajat pitäisi saada "sihtaamaan" tavallisen palkansaajan verotukseen valtionverotuksessa. Nykyisin palkkatyöntekijän ei tarvitse maksaa veroa valtiolle palkastaan vasta kun bruttopalkka kuukaudessa on vähän yli 3100€/kk. Eli vuositasolla yli 37 000 €. Yrittäjä maksaa jo ensimmäiset työntekijästä sivukuluineen yli 50 000 €/v. (Ks. Veronmaksajain Keskusliiton uusimmat tilastot ) Joku viisas voisi noita lukuja käyttäen päätellä missä se Yrittäjävähennyksen raja oikeastaan pitäisi olla. No, menee palkansaajalta sentään Yle vero n. 250€ vuodessa , korkeintaan.