Perjantai 19.7.2019

Täystyrmäys Antti Rinteelle: ”Päätön ehdotus - Pakkotyö ei toimi”

Luotu: 
13.4.2019 15:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Turvapaikanhakijoilla on Suomen lainsäädännön mukaan oikeus työskennellä Suomessa, jos heillä on voimassa oleva matkustusasiakirja ja kun he ovat olleet maassa kolme kuukautta. Turvapaikanhakijan oleskelu ja työnteko Suomessa muuttuu laittomaksi, kun hän saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen tyrmää täysin sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen ehdotukseen, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat voitaisiin laittaa palkattomaan työhön kunnille. 

Vartiaisen mukaan ehdotus on ”päätön”, ja tuskin edes perustuslain mukainen.

”Työmarkkinoille tuotaisiin siis tyhjästä 5 000 - 10 000 henkilöä, jotka tekisivät töitä lähes ilmaiseksi. Näin luotaisiin todelliset kahden kerroksen työmarkkinat. Suomalainen työvoima tuskin pystyisi kilpailemaan näin edullisen työn kanssa. Kyse ei ole mistään pienestä muutaman kymmenen hengen talkooporukasta. Ehdotus ei ole lainkaan linjassa sen kanssa, että samaan aikaa Rinne vastustaa saatavuusharkinnan poistoa henkilöiltä, joilla on jo TES:n mukainen työpaikka ja työnantaja valmiina”, Vartiainen sanoo tiedotteessaan.

Toinen kysymys on hänen mukaansa osaaminen.

”Kunta-alalla on eittämättä työtä tarjottavana, mutta monet edellyttävät koulutusta ja kielitaitoa. Yksinkertainen toteamus, että suoraan töihin, ei voi toteutua sellaisenaan. Laitetaanko henkilöt töihin esimerkiksi kuntien hoivakoteihin, vai minne? Mitä kunta-alan ammattiliitot tästä tuumaisivat”, Vartiainen kysyy.

Samaa ihmetteli aikaisemmin viikonloppuna kristillisdemokraattien puoluesihteeri ja eduskuntavaaliehdokas Asmo Maanselkä.

”Kunta-alalle laitetaan 10 000 irakilaista nuorta miestä tekemään kuntatöitä ilman kunnon palkkaa? Koulutusta ja töihin, mutta tekemään työtä ilman kunnon palkkaa? Tuskin suomalainen matalapalkkainen työvoima pystyy kilpailemaan edullisuudessa näiden ”ylläpidokseen” töitä tekevien kanssa. Se johtaisi kaksiin työmarkkinoihin, mikä ei liene ay-liikkeen tavoite”, hän totesi.

Lue tarkemmin: Antti Rinteen ”töihin ja äkkiä” –heitto hämmästyttää edelleen: ”Paikkaaminen se vasta meni metsään”

Juhana Vartiainen ehdottaa työllistämistoimien kohdentamista niille, jotka saavat oleskeluluvan.

”Pakkotyö ei toimi ja palkkatyön jatkaminen lainvoimaisen palautuspäätöksen jälkeen kannustaisi viivyttämään paluuta. Turvapaikkajonoista pitäisi kuitenkin voida siirtyä nykyistä selvästi helpommin työperäiseksi maahanmuuttajaksi, jos henkilö on löytänyt laillisen työnantajan tarjoaman työpaikan”, hän ehdottaa.

Antti Rinne sanoi ensin Ylen vaalitentissä torstaina, että ”töihin ja äkkiä”. Perjantaina hän tarkensi Helsingin Sanomille, että lähtökohtana on, että kielteisen päätöksen saanut palautetaan.

”Mutta valtaosa heistä asuu vastaanottokeskuksissa silloin kun eivät ole maan alle paenneet. Minusta olisi oikein, kohtuullista ja myös turvallista, että nämä ihmiset osallistuisivat jollakin positiivisella tavalla meidän yhteiskunnassamme. Esimerkiksi kunnissa on tällä hetkellä paljon työtä, jota kukaan ei tee. Sitä työtä voisi tehdä, kunnes he sitten lähtevät pois. Se ei olisi palkkatyötä, vaan vastiketta ylläpidosta”, Rinne totesi.

Sdp:n puheenjohtajan lausuntoihin tarttui lauantaina myös toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkänen (kok), joka linjasi Twitterissä Vartiaisen tavoin, että työllistämistoimet järkevä kohdistaa niille, jotka oleskeluluvan saavat. 

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puuttui Rinteen kommenttiin jo torstain vaalitentissä. 

”On käsittämätöntä, jos turvapaikan hakemisesta tulee mahdollisuus tulla Suomen työmarkkinoille. Emme me näin voi sekoittaa järjestelmiä keskenään, Antti hyvä”, hän sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan totesi, että Rinteen esittämällä tavalla kierrettäisiin Suomen työlupajärjestelmää. 

Myös Petteri Orpo (kok) ja Juha Sipilä (kesk) ilmoittivat olevansa Halla-ahon ja Essayahin kanssa samaa mieltä.

Vain Li Andersson (vas) toi esiin tukensa Rinteen ehdotukselle. Hänen mukaansa ”näin toimittiin [vuoteen] 2015 asti, eikä se romuttanut meidän järjestelmää”. 

Turvapaikanhakijoilla on Suomen lainsäädännön mukaan oikeus työskennellä Suomessa, jos heillä on voimassa oleva matkustusasiakirja ja kun he ovat olleet maassa kolme kuukautta. Turvapaikanhakijan oleskelu ja työnteko Suomessa muuttuu laittomaksi, kun hän saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Lue myös:

Rinne selventää HS:lle ”töihin ja äkkiä” -heittoaan: ”Työtä voisi tehdä, kunnes sitten lähdetään pois”

Antti Rinteen ”töihin ja äkkiä” -heitto hämmästytti muut puolueet – ”Romuttaa koko järjestelmän”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Milloin tienvarsi risukoiden ja roskien keräämisestä on tullut niin vaativaa mitä nämä älyköt porvarit nyt maalailee. Samaan hengenvetoon vaaditaan vapaata siirtolaisuutta, vieläkö joku väittää että tässä on jotain johdonmukaisuutta. Näistähän on tullut yks kaks niin sosialisteja että hirvittää.

Raija Lempiäinen

Palauttamista odottavien laittaminen kuntatöihin on paljon fiksumpi idea kuin keskitysleirit jotka tulevat valtavan kalliiksi. Kuten Li Andersson sanoi , näin on tehty ennenkin eikä ole ollut ongelma. Oiskohan tämän kauhistuksen ja huutelun syy etteivät itse uskaltaneet mitään radikaalia ehdottaa. Halla-Ahokin tekopyhästi moittii vaikka esittää että maahanmuuttajien pitää itsensä elättää! Malli olisi myös näyttöä siitä että Suomessa ei ole vapaamatkustajia. Westerholm pahemman luokan persutrolli!

Antti Kettunen

Mitähän todellista vittua selität? Jos on haettu turvapaikkaa ja todettu ettei tarvetta ole on ainut reitti siitä eteenpäin ulos maasta. Jos halutaan tulla maahan töihin, haetaan asianmukaista viisumia. Jos sitä ei myönnetä, lienee parempi ehkä kehittää sitä maata johon on syntynyt. Ihan älytön ajatus että otetaan kaikki turvikset "kuntatöihin". Mikä helvetti ihmisiä vaivaa?

Jarmo Henttonen

Mitä ihmeen keskitysleirejä, kuuletko jopa uuniluukkujen kolinaa? Irak on ilmoittanut että se ottaa omastahalusta palaavat, siksi kokoamisleiri on järkevin laittomille, sieltä pääsee heti pois kun vain lähtee suomesta, ei kauaa tarvisi odotella kun niitä vapaaehtoisia alkaisi poistumaan, mitä tässä on sinunmielestäsi samanlaista kuin keskitysleirissä?

Raimo Laine

Suomen ollessa EU:n puheenjotaja, Rinne pääsisi sohlaamaan EU:ssakin. Ties vaikka saisi hommat niin sekaisin, että EU:lopettaisi itsensä. Ei tarvitsisi sitten Brexitiäkään murehtia, kun ei olisi enää mistä erota.

Pertti Ikonen

Oikeisto on päättänyt aloittaa työehtojen romuttamisen maahanmuuttajien avulla jotka määrättäisiin jonkun avustuksen menättämisen uhalla tekemään palkatonta työtä josta ei kerry eläkettä. Tuo kun alkaisi rullaamaan niin seuraavaksi käytäisiin syntyperäisten suomalaisten työttömien kimppuun. Tuolla siis pyritään romahduttamaan suomalaisten palkat niin, että lopulta palkojakaan ei maksaisi työnantaja vaan palkat korvattaisiin jollakin tuella - mikä ei kerrytä eläkettä eikä kesälomaa. Aika pitkkällä tuossa jo ollaan kun kuntouttavaatyömintaa työttömyysturvan menetyksen uhalla (mistä ei kerry eläkettä eikä kesälomaa) tekee jo kymmenettuhannet työttömät vuositasolla.

Topi Rantakivi

Miksi aina pitää Vartiainen tuoda esille, kun kysytään työllisyydestä? Ettekö te muka näe samanlaisia yhtymiä, että työttömät pistettiin aktiivimallin pariin ja se leikattiin vielä, jos ei saanut tarpeeksi tunteja? Käytännössä työttömät tekevät ilmaiseksi.

Vartiainen voisi vähän tutustua Beelsebubin kanssa painimiseeen siellä alakerrassa.

Mark Andersson

Vartiainen liputtaa itse "vastikkeellisen sosiaaliturvan" puolesta ja on sysännyt tuhansittain porukkaa ilmaisen tai lähes ilmaisen työn sekä tempputöiden syöveriin.

Niin että ihan turha huudella. Tai oikeastaan, vaaleja ennen kannattanee syytää mitä tahansa soopaa mediaan, kun oma puolue on vaarassa vajota. Soopan avulla on moni muukin tullut valituksi, ehkä jopa valtaosa eduskunnasta.

Raimo Ylinen

Vartiainen ja kumppanit osoittavat tahallista tai tahatonta ymmärtämättömyyttä. Kukaan ei ole puhunut siitä, että paperittomat tulisivat ohituskaistalta työmarkkinoille. Sana "työ" tarkoittaa muutakin tekemistä kuin palkkatyö! Kai se on jokaisen järki-ihmisen mielestä hyödyllistä, että paperittomat makailun sijasta tekisivät jotakin ylläpitonsa eteen, kun hallitus ei ole neljään vuoteen saanut heitä heitettyä ulos! Vartiaisen ajattelukyvyt eivät ole ennenkään vakuuttaneet!