Lauantai 20.7.2019

Keskustan ratkaisu yllätti tutkijan – Myydäänkö Antti Rinteelle ”sikaa säkissä”?

Luotu: 
16.4.2019 18:46
Päivitetty: 
17.4.2019 08:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Keskustan ratkaisu siirtää Juha Sipilän seuraajan valinta syksyyn aiheuttaa tutkija Markku Jokisipilän mukaan ongelman myös hallitustunnustelija Antti Rinteelle. Arkistokuva.
|

Keskusta olisi sääntöjensä puitteissa voinut valita Juha Sipilälle seuraajan jo toukokuussa. Päätös valita uusi puheenjohtaja syyskuussa tuottaa ongelman myös hallitusta kokoavalle sdp:n Antti Rinteelle. Näin katsoo Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

”Se vaikuttaa tietysti hallitusneuvotteluihin, jos yhden pääneuvottelukumppanin puheenjohtaja on hämärän peitossa ja voi vielä sanoa, että puolueen linjakin on. Eihän se optimaalinen tilanne ole pääministerikandidaatille”, sanoo Jokisipilä.

Sipilä ilmoitti tiistaina jättävänsä keskustan puheenjohtajuuden. Samalla koko keskustan puoluejohto totesi kansan osoittaneen keskustalle suunnan kohti oppositiota. Ovi hallitusyhteistyölle jätettiin kuitenkin raolleen.

”Se oli vähän kahtalainen kommentti. Toisaalta sanottiin täsmällisesti, että suunta olisi oppositioon vaalituloksen valossa, mutta tuo loppuhan muuttaa kaiken. Mielenkiintoisella tavalla sille tuli heti vastakaikua. Sekä Li Andersson (vas) että Pekka Haavisto (vihr) ilmoittivat, että Sipilän väistyminen helpottaa mahdollista yhteistyötä keskustan kanssa hallituksessa”, Jokisipilä sanoo.

”Kai nyt pohditaan kovasti, mikä olisi keskustan kannatuskehityksen kannalta vähemmän riskialtista”, hän jatkaa.

LUE LISÄÄ: Juha Sipilä eroaa – ”Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia”

Jokisipilä kertoo käyneensä heti läpi keskustan säännöt ja huomanneensa, että ylimääräinen puoluekokous Sipilän seuraajan valitsemiseksi olisi voitu järjestää selvästi aiemmin kuin syyskuun 7. päivänä, kuten puoluehallitus ilmoitti.

”Ylimääräisestä puoluekokouksesta kuuluu ilmoittaa vähintään kaksi viikkoa ennen puolueen pää-äänenkannattajassa”, Jokisipilä lukee keskustan säännöistä.

Keskustan ratkaisu viivästyttää seuraajan valintaa syyskuulle mietityttää Jokisipilää.

”Nyt meni viiden kuukauden päähän. Mikä pohdinta siinä sitten on takana? Kaiketi tässä halutaan käydä sisäistä keskustelua siitä, mikä puolueen suunta on. Alkiolaisuuden nimeen on vannottu jo pitkään tietyissä piireissä, ja että nyt on tehty liian oikeistolaista talouspolitiikkaa ja unohdettu maaseutu”, Jokisipilä toteaa.

”Kyllä keskustassa puheenjohtajan ääntä käyttää syyskuuhun saakka Juha Sipilä. Vaikka hän on tällainen rampa ankka, niin hän on kuitenkin nimellisesti ja oikeasti puheenjohtaja. En tiedä, onko mahdollista valita hänen tilalleen joku käymään hallitusneuvotteluita”

”Varmaan nyt odotetaan julkisuudessa toistaiseksi pyörineiltä nimiltä vauhtia keskusteluun siitä, mitä keskustalaisuus ideologisen ajattelun on”, hän päättää.

Julkisuudessa pyörineillä nimillä hän viittaa etenkin viime kaudelle eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimineeseen Antti Kaikkoseen ja varapuheenjohtaja Katri Kulmuniin. Kimmo Tiilikaisen ja Tuomo Puumalan nimet ovat myös pyörineet spekulaatioitta, mutta molemmat putosivat eduskunnasta. Viime tammikuussa Ilta-Sanomien kyselyssä suosituimmaksi puheenjohtajakandidaatiksi noussut Annika Saarikko taas on kertonut odottavansa syysvauvaa.

Toistaiseksi kuitenkin vain Kaikkonen on ilmoittanut harkitsevansa ehdokkuutta ja odottavansa kentän ääntä, tarvitseeko ryhtyä vakavampaankin harkintaan.

”Nyt odottelen mielenkiinnolla, kuka käyttää lähiaikoina keskustan aatteen sisällöstä julkisuudessa puheenvuoroja”, sanoo Jokisipilä.

Rinteen hallituksen muodostamisen kannalta keskustan aikatauluun liittyy eräs pulma: kenen kanssa keskustassa nyt neuvotellaan? Maanantaina Rinne kertoi pyrkivänsä saamaan hallituksen kokoon toukokuun loppuun mennessä.

”Kyllä keskustassa puheenjohtajan ääntä käyttää syyskuuhun saakka Juha Sipilä. Ei ketään muuta ole, ketä sitä voisi käyttää. Vaikka hän on tällainen rampa ankka, niin hän on kuitenkin nimellisesti ja oikeasti puheenjohtaja. En tiedä, onko mahdollista valita hänen tilalleen joku käymään hallitusneuvotteluita”, Jokisipilä sanoo.

Eikö hallitusyhteistyöhön ryhtyminen keskustan kanssa siis olisi kuin ostaisi sikaa säkissä, kun uuden puheenjohtajan linjaa ei voida tietää?

”Näinhän se on. Kenelläkään ei ole tietoa, kuka on uusi puheenjohtaja ja mihin hän lähtee viemään puoluetta”, Jokisipilä vastaa.

Mahdollinen hallitusyhteistyö myös sitoisi uuden puheenjohtajan kädet hallituksen linjaan.

”Jos keskusta lähtee hallitukseen, se asettaa uuden puheenjohtajan mielenkiintoiseen tilanteeseen. Ne sitoumukset, joita hän joutuu lähteä puolustamaan, on tehnyt joku muu.”

LUE LISÄÄ:

Halla-aholla poikkeava tulkinta – Orpo: Puhemiehen paikka kuuluu hallituksen toiseksi suurimmalle

Näkökulma: Juha Sipilä oli pelastaja, joka jättää jälkeensä kaaoksen

Keskustan johto: Kansa osoittanut puolueen oppositioon – 9 ehtoa hallitukseen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Rinteellähän on jo valmiiksi "vihreä sika" säkissä. Ei ole tietoa, kuka johtaa kesän jälkeen. Varmaan Kokoomuksenkin kannattaisi jo nyt panna vireille pj-vaihdos. Epäonnistuihan Orpokin kokolailla pahasti. Olisi ollut todella hyvä mahdollisuus suurimmaksi puolueeksi. Tunaroi kuitenkin homman ja vielä kalkkiviivoilla Halla-ahokin heittäytyi ohi.

Kenneth Ainetdin

Ei ole Antilla helppoa, ei!

Oli elämän valttikortit, mulla kerran kourassain
Oli avoinna kaikki portit ja ne suljin takanain
Minä tuhlaajapoika parka, etsin turhaan nyt lohduttajaa
Tämä elämän katkera sarka, loppuun täytyy mun taivaltaa
Ei ees katumus enää auta, mitään sillä nyt korjata ei.

Esa E Hellsten

Ei varmaan ole,hänen ylpeys kaataa hänet samoin kuin kävi Sipilälle. Antti ei ymmärrä suvaitsevaisuutta eikä Suomalaisten arvoja joita Ps on tuonut Halla-Ahon toimesta selkeästi esille. On hyvä että on Suomalaisten puolustajia, Ps näyttää siinä kaikille esimerkkiä ja siinä on todellinen syy miksi Antti ei haluaisi Persuja hallitukseen, Halla-Aho on niin viisas ja nero oikeissa asioissa että häntä ei voi pelkillä fraasella tai kevyillä heitoilla kampittaa nurin. Halla-Aholla on selkäranka oikeassa paikassa.Halla-Ahosta kannattaisi muidenkin poliitikkojen ottaa esimerkkiä. Paras hallitus tulisi takuuvarmasti Persuista ja kokoomuksesta.

Mikko Toivonen

Aika huvittavaa: "Aasilla" on sika säkissä
No ihaN asiaan. Kepu on kieroilun täysammattilainen ja moninkertainen Suomen mestari. Kyllä siellä on tarkkaan analysoitu koko kepu tilanne ja jo nyt pidetyllä hallituksen kokouksella linjattu miten saadaan kansalta lähes vuosisadan verotetut kepuedut ja tuet säilytettyä. Samoin miten saadaan metsää polttavan energiateollisuuden tuet säilytettyä ja samalla antaa kansan ymmärtää että kepuihan se vasta ilmastoa ja luontoa suojeleekin ja senkun kasvattaa metsien sisältämää hiiltä verrattuna Osara -1 vuoden tilaan.

Maria Virtanen

Kokoomuksella ja perussuomalaisilla on 77 paikkaa eli enemmän kuin kolmella punavihreällä puolueella yhteensä. Siihen keskusta ja KD päälle niin koossa on vahva porvarihalitus. RKP:kin mahtuisi mukaan, jos se vain tahtoo tulla. Kokoomukselta olisi sulaa hulluutta rakennella hallitusa kenttäväen syvästi vieroksuman Antti Rinteen kanssa. Rinne ei ole minkäänlainen vaalivoittaja, päinvastoin, ja kovin vaatimatonta oli vasemmiston ja vihreidenkin lento.

Kokoomus saisi perussuomalaisten kanssa hallitukseen menemällä kolmanneksi suurimman puolueen asemasta sekä pääministerin että EU-komissaarin salkut, luulisi kiinnostavan. SDP on lyöty kanveesiin, siitä ei olisi enää juurikaan vastusta porvarihallituksen työelämäreformeille. Talous- ja veropolitiikassa on hyvinkin yhtenäinen kanta.

Maahanmuuttopolitiikassakin suurin osa keskustalaisista ja kokoomuslaisista tukee Halla-ahon nuivaa peruslinjaa. Juuri se oli merkittävä syy keskustan tappioon, pääministerin yleisen ylimielisyyden ohella, ei niinkään talouden kuntoon laittamiseksi tehdyt leikkaukset. Leikkauksista päätettiin hallituskauden alussa, jolloin keskusta porskutti gallupeissa hyvin. Vasta YLE-gate käänsi suunnan.

Ei tämä oikeasti niin vaikeaa ole.

Jari-Jukka Annala

Niinpä tosiaan. Vai oliko kuitenkaan?

Demarit +6 paikkaa, perussuomalaiset +1, samoin kokoomus. Muita voittajia ovat vihreät +5 ja vasemmistoliitto +4 paikkaa. Nyt kannattaa oikeasti lopettaa turha höpöttäminen vaalien voittajista. Ihan Elon laskuopilla pitäisi tuon laskutoimituksen onnistua. Mustahan ei muutu valkoiseksi puhumalla.

Harri Hietajärvi

Komppaan Junesta eli puolueiden eduskuntaryhmät valitsevat keskuudestaan edustajat käymään hallitusneuvotteluja. Kepullahan vetäjä voi olla joku muukin kuin puheenjohtaja.

Veikkaan, että kepun tavoitteena on olla ensisijaisesti Rinteen punamultahallituksessa demareiden, vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa. Ruotsalaisten mukaantulo vahvistaa hallituksen enemmistöä. Se on varmaan Rinteenkin ensisijainen vaihtoehto.

Lauri Kiiski

Keskustassa kaiketi varaudutaan Antti Rinteen täydelliseen mahalaskuun, mikäli Kokoomus antaa demareille lopulta pakit.

Tällöin on olemassa vielä mahdollisuudet muihin enemmistöhallituskokoonpanoihin.

Kokoomuksella on nyt pallo hallussa, eikä se sitä helpolla demareille syötä. Rinteen täytyisi nyt ensimmäiseksi ja aivan aluksi syödä sanansa joka ikisen menolisäyksellisen vaalilupauksen suhteen.

Timo Virtanen

Mitähän Jokisipilä ihmettelee, kun vastaava tilanne on kysymyksessä useammassa puolueessa. Henkilökysymykset tuntuu vaivaavan vain Keskustan kohdalla. On aivan selvää, ettei Kepu ole halukas hallitusvastuuseen kun poikkeuksellisessa tilanteessa. Se tarkoittanee sitä, että hallitusneuvottelijat ajautuvat umpikujaan.

Antti Ollikainen

Sipilä teki perseet Kokoomukselle. Kepu joutui yksin kantamaan vastuun kaikesta siksi Sipilä päätti erota ja jättää Kepulle mahdollisuuden osallistua hallitukseen yhdessä demarien kanssa. Sipilä ei voinut sulattaa sitä että Kokoomus vaan juhlii vaikka oli samassa liemessä Kepun kanssa. Sipilä halusi näyttää perseet Koomukselle ja ajaa Kepua entistä voimakkaammin hallitukseen yhdessä Kepun ja vasemmistopuolueiden kanssa.