Sunnuntai 16.6.2019

”Vedättäminen” vaaleissa suututtaa – ”Tällainen toiminta on moraalitonta äänestäjiä kohtaan”

Luotu: 
18.4.2019 08:42
  • Kuva: EPA / PATRICK SEEGER
    Kuva
    Euroopan parlamentti.
|

Eurovaalien ehdokasasettelu päättyy tänään torstaina, ja vaalipäivä on toukokuun lopulla. Julkisuudessa on nyt ryöpsähtänyt keskustelu puolueiden ”kaksoisehdokkaista” eli niistä, jotka ovat ehdolla sekä eduskunta- että eurovaaleissa.

”Mitä mieltä olet siitä, että joillakin puolueilla, mm. vihreillä ja vasemmistoliitolla on eurovaaliehdokkaina ihmisiä, jotka eivät aio ottaa paikkaa vastaan, jos pääsevät sinne? Minusta äänestäjillä on oikeus tietää, että äänestämänsä ehdokas on tosissaan hakemassa. Tällainen toiminta on äänestäjiä aliarvioivaa ja suorastaan moraalitonta äänestäjiä kohtaan”, jatkokaudelle eduskuntaan valittu kokoomuksen Mia Laiho kritisoi Facebook-sivuillaan.

”Äänestäjät näyttävät olevan joillekin ehdokkaille ja puolueille vain pelinappuloita. Kyllä äänestäjällä on oikeus tietää, onko ehdokas tosissaan. Ei tämä mitään leikkiäkään pitäisi olla”, Laiho myös kirjoittaa Twitterissä.

 

 

Kokoomuksen eurovaalilista on täynnä. Viime vaalien ääniharava Alexander Stubb ei ole ehdolla. Kokoomuksella ei ole eduskuntaan valittuja ehdokkaita.

”Päätin jo kauan sitten, etten tule äänestämään EU-vaaleissa sellaista ehdokasta, joka oli ehdolla eduskuntaan, valitusta puhumattakaan. Kannustan kaikkia toimimaan samoin. Tällainen vedättäminen on paheksuttavaa!” kritisoi Rauten toimitusjohtaja Tapani Kiiski Twitterissä.

Turkulainen vihreiden kaupunginvaltuutettu, eduskuntavaaleissa rannalle jäänyt Niina Ratilainen kritisoi sitä, että eurovaalit ovat joillekin toissijaiset eduskuntavaaleihin nähden.

”Lähtökohtaisesti en pidä tilanteesta, jossa EU-vaalit on ehdokkaalle toissijainen. Tämän maan kaikki puolueet tarvitsisi just eurooppapolitiikasta kiinnostuneita ehdokkaita”, Ratilainen kirjoittaa Twitterissä.

 

 

”EU ansaitsee ehdokkaita jotka tahtovat ykkösenä sinne. Puolueesta riippumatta. Me heikennämme EUta ja demokratiaa itse, jos käytämme areenaa vaalikikkailuun”, Ratilainen katsoo.

Eurovaaleja seuraava politiikan tutkija Antti Ronkainen sanoi keskiviikkona Ylen A-studiossa, että vihreillä on eniten ”tuplaehdokkaita”. Eduskuntaan juuri valitut Bella Forsgrén, Saara Hyrkkö, Mirka Soinikoski ja Iiris Suomela ovat ehdolla myös eurovaaleissa.

”Kyllähän se viittaisi siihen, että valovoimaisia ehdokkaita ei tunguksi asti ole. Toisaalta voihan olla myös, että puolueet panttailevat ehdokkaita”, Ronkainen sanoi.

Julkisuudessa on spekuloitu, että keskustan puheenjohtajuuden jättävä Juha Sipilä vielä lähtisi eurovaaleihin ehdolle. Myös Sipilän hallituksessa ulkoministerinä toimineen Timo Soinin (sin) päätöstä eurovaaleista on odoteltu.

Keskiviikkona kohistiin erityisesti vasemmistoliiton tilanteesta, kun eurovaaleissa ehdolla ovat isot äänipotit Oulun vaalipiiristä keränneet Merja Kyllönen ja Hanna Sarkkinen. Kyllönen kertoi jo hyvissä ajoin, että aikoo jatkaa europarlamentissa, jos tulee valituksi sekä EU-parlamenttiin että eduskuntaan.

Kuitenkin Kyllönen kertoi eduskuntavaalien jälkeen siirtyvänsä sittenkin eduskuntaan.

Sarkkinen ilmoitti eurovaaliehdokkuudestaan keskiviikkona.

LUE LISÄÄ: Vasemmistoliiton vaalitemppu herättää huomiota – Professori IL:lle: ”Puhdasta äänten kalastelua”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Satu Heinonen

Kuinka monissa kunnallisvaaleissa ministerit/kansanedustajat asettuvat kotikuntansa vaaleissa ehdokkaaksi vain ja ainoastaan keräämään puolueelleen ääniä? Kokoukset hoitaa sitten varaedustaja. Muistaakseni esim. Katainen aikoinaan teki näin, mutta ei osallistunut yhteenkään valtuuston kokoukseen.

Kaarina Leinonen

Taitaa ollakin niin eduskuntaan valittujen osalta kun pyrkivät vielä eu-parlamenttiin etteivät olleetkaan "tosissaan" kun olivat ehdolla suomen eduskuntaan ! Suomalaiselle tulee väistämättä kyseinen ajatus mieleen vai "suuret" rahatko suomen eduskunnasta ja jos sattuu vielä pääsemään EU:hun sieltä lisäksi vielä isommat tulot houkuttavat ? Tulevaisuus olisi turvattu ! Eiköhän me suomalaiset äänestäjät osata laskea yhteen 1+1=2. Jätetään tulevaisuudessa äänestämättä mihinkään tällaisia ehdokkaita.

Juhani Loikkanen

Pitäisikö näitä kansanedustajia pitää todella vakavasti otettavina ja rehellisinä EU-ehdokkaina, jotka ovat ehdokkaina EU-vaalissa, mutta samalla ilmoittavat, etteivät valituksi tultuaankaan aio lähteä EU-parlamenttiin. Kyse on vain kerätä omalla nimellä ääniä puolueen sellaiselle ehdokkaalle, joka olisi valmis lähtemään Brysseliin, kun kotimaan vaaleissa ei paikka auennut kansanedustajaksi. Rehellisyys tuntuu olevan pahasti kateissa.