Tiistai 16.7.2019

Tutkijat tarttuivat Antti Rinteen vihjaukseen hallituspohjasta: ”Aikamoinen temppu”

Luotu: 
4.5.2019 11:39
Päivitetty: 
4.5.2019 11:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Politiikan tutkijoiden mukaan kokoomuksen "haukkalinja" saattaa avata keskustalle tien hallitukseen. Arkistokuvassa Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Antti Rinne.
|

Politiikan tutkijat arvioivat hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd) Helsingin Sanomille antaman haastattelun jälkeen, että sunnuntaiset neuvottelut keskustan kanssa nousevat keskeiseen asemaan.

Rinne korosti haastattelussa, että niin sanotulla kansanrintamahallituksella eli sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton koalitiolla olisi eduskunnassa 117 paikkaa, kun taas sinipunalla eli sdp:n, kokoomuksen, vihreiden ja rkp:n koalitiolla vain 108 paikkaa. Lue tarkemmin: Antti Rinne vihjasi hallituspohjasta HS:lle: ”Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”

”Kokoomus vihjannut, ettei lähde, jos vasemmistoliitto mukana. Jos Rinteen intressi saada vihreät ja vasemmistoliitto mukaan niin huomiset neuvottelut keskustan kanssa keskeiset”, poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen toteaa Twitterissä.

 

 

Valtiotieteen professori Kimmo Grönlund muistuttaa vaalituloksesta.

”Jos kansanvallan vastuuvaatimuksen esittämisen periaatteella (accountability) on mitään merkitystä Suomessa, olisi keskustan hallituksessa jatkaminen murskatappion jälkeen aikamoinen temppu.”

Ronkainen myöntää Grönlundin olevan oikeassa. Hän huomauttaa kuitenkin, että se saattaa olla kokoomuksen linjan vuoksi ainoa keino saada vaalivoittajat sdp, vihreät ja vasemmistoliitto hallitukseen. 

”Vaalituloksen paradoksi.”

 

Keskusta on toistaiseksi linjannut, että ”ensisijaisesti hallitusvaihtoehdot on tunnusteltava vaalivoittajien kesken”. 

”Jos siitä [vaalivoittajien yrityksestä] ei mitään tule, niin sen jälkeen voidaan palata asiaan”, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina. Lue tarkemmin: Keskusta vastasi Antti Rinteelle – Yrittäjälinjat ristiriidassa

Kimmo Grönlund arvioi myös, ettei Rinteen Helsingin Sanomille ilmaisemalle huolelle pienpuolueen nostamisesta vaa’ankieliasemaan ole välttämättä perusteita. Rinne sanoi Helsingin Sanomille, ettei saa syntyä sellaista tilannetta, jossa yksi pieni puolue pystyisi vaa’ankieliasemassa dominoimaan.

”Rinteen pelko siitä, että rkp voisi olla hankala vaa’ankielipuolue on turha. Hallituskoalitioiden historian valossa povaan vaikeuksia lähinnä vasemmistoliiton (jos pääsee mukaan), ehkä myös vihreiden kanssa (tuttu ydinvoima)”, hän tviittasi.

 

 

Antti Rinteen vihjaus hallituspohjasta on huomattu myös kokoomuksessa. Puolueen kansanedustaja Timo Heinonen myöntää, että ”punamultaa pukkaa”. 

”Tällaista tuulta nyt havaittavissa. Punamultaa pukkaa. Olisi katastrofi maamme taloudelle ja hyvälle työllisyyskehitykselle”, hän kommentoi Twitterissä.

 

 

Useat kokoomuslaiset ovat viime päivinä linjanneet, ettei puolue lähde samaan hallitukseen vasemmistoliiton kanssa. Viimeksi tällaisen kannan ilmaisi kansanedustaja Sari Sarkomaa lauantaiaamuna. 

”Vasemmisto uudistusten jarruttajana, ahkeruutta & yrittäjyyttä rankaisevana ei ole kokoomuksen kanssa hallitusyhteistyöhön sopiva. Ratkaiseva puuttuva tieto on, mikä tarkkaan ottaen on sdp:n vero- ja työllisyyspolitiikan linja. Sen kirkastaminen ratkaisee paljon”, hän tviittasi.

 

 

Lue myös:Tuliko nyt uhkavaatimus Antti Rinteelle? BenTV: ”Saa varautua siihen, että kokoomus ei sinne tule, vaikka kutsuttaisiin”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi perjantaina, että hänen mielestään on erittäin vaikeaa hallitustunnustelijalla löytää sellainen ohjelma, jossa sekä kokoomus että vasemmistoliitto voisivat olla mukana. 

”Tämä selviää ihan ohjelmia vertailemalla. Meidän ensisijainen tavoite on olla mukana sellaisessa hallituksessa, jonka talous-, työllisyyspolitiikan linja on sellainen, että se turvaa kestävällä tavalla suomalaisten hyvinvointipalvelut. Meille ei ole itsetarkoitus päästä hallitukseen. Jos ohjelma ei miellytä meitä, voimme kyllä suunnata matkamme myös oppositioon”, hän sanoi eduskunnassa Verkkouutisten ja Demokraatinmukaan.

Antti Rinne aloittaa eduskuntaryhmien tapaamisen huomenna sunnuntaina.

Ensimmäisenä hän tapaa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kello 14. Sunnuntai-iltapäivän aikana Rinne tapaa myös perussuomalaisen eduskuntaryhmän ja keskustan eduskuntaryhmän.

Hallitustunnustelut jatkuvat maanantaina kello 15, jolloin Rinne tapaa vihreän eduskuntaryhmän. Sen jälkeen seuraavat vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, ruotsalainen eduskuntaryhmä ja viimeisenä kello 18 kokoomuksen eduskuntaryhmä.

Lisää aiheesta:

Nokittelu hallituksesta uusille kierroksille: ”Kokoomusta ei kiinnosta ihmisoikeudet, kaveeraaminen äärioikeistolaisen puolueen kanssa kylläkin”

Kova hallituslinjaus kokoomuksesta – Li Andersson: ”Näyttää itkupotkuraivarilta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Ei sitä matemaattista vaihtoehtoa mitenkään voida sulkea pois, kun ymmärretään miten raju hallitushimo on kaikilla kysymykseen tulevilla puolueilla. Etenkin Kepulla ja RKP'llä, mutta myös vihreillä ja vasemmistoliitolla.
Kepulit ovat aina valmiita myymään kansan saadakseen omia etujaan suojaavat ministeriöt haltuunsa. RKP kiinnostaa samoin vain pakkoruotsin ja saavutettujen kohtuuttomien privilegioiden ylläpito eikä mikään muu.
Vihreillä ei muuta olekaan kuin pelkkä vallanhimo vailla vähäisintäkään tarkoitusta tai toimivuutta.
SDP taas on ihan feministipuolue jolle on tärkeää päästä haalimaan maahan kivannäköisiä ulkolaispoikia syötettäviksi ja hoivattaviksi

Kaikkia siis yhdistää jokin virheellinen ja subjektiivinen himo eikä ketään koko kansakunnan palveleminen ja yhteinen etu. Silloin kaikki on mahdollista ennenkuin mitään on tapahtunut.

Äänestäjä voi nyt vain sivusta seurata lastuna laineilla mitä valitsemansa edustajat itselleen päättävät

Raija Lempiäinen

Kitkerää ja tarpeetonta nimittelyä ja mustamaalaamista koko kirjoitus! Kaikki kirjoituksessasi moollaamat puolueet ovat vähintäänkin enemmän kansan asialla kuin esim. kokoomus. Persuista on vaikea saada selvää kun ovat niin taantuneita maahanmuuttoon ja ilmastoasiaan.
SDP ei todellakaan haali ulkolaispoikia syötettäväksi ja hoivattavaksi, valheellista populismia persulta!

Mark Andersson
Vastaus kommenttiin #12

Mitkäs porvarit panisit hallitukseen, jos kepu ei kelpaa, kuten nämä "asiantuntijat" motkottavat?

Kok-Ps-kd 82 paikkaa. Vihreät ja RKP eivät lähde persujen kanssa.

Kok-vihreät-rkp, 67 paikkaa.

Ei riitä porvarihallitukseen ilman kepua siinä missä ei kansanrintamaankaan.

Kok-PS-kepu, 108 paikkaa, on jo nähty: täydellinen katastrofi.

Sitä paitsi PS on perustaltaan oppositiopuolue, hallituksessa se hajoaisi niin kuin viimeksikin.

Eli miten päin sen tekisit?

Ainoa mahdollinen on sdp-kepu-vihr-vas-rkp, 117 paikkaa. Ellei sillä lähde niin ei lähde millään – jos ei vähemmistöhallituksiin mennä.

Esko Riikonen

Ne, joista pidät, erityisesti demarit ja vassarit ovat hyviä ja taas perussuomalaiset huonoja.
Miksi rökäletappion kokeneen pitää säilyttää valta. Mutta jos oletus toteutuu, se maksetaan ensi vaaleissa. Sekä demarit että kepu.

Juha-pekka Naukkarinen

Kokoomus oli hallituksessa laittamassa edellisten hallitusten romuttunutta taloutta kuntoon,Rinne oli valtionvarainministeri,se nähtiin mitä tapahtui,nyt jos on Pääministeri ja hallituksessa koko vihervasemisto,niin katastrofi on valmis,parasta pysyä veronmaksajana ulkomailla,jossa verotus on kohtuullisempaa,kuin Suomessa ja meitä on nyt jo paljon,lisää tulee koko ajan,milläs te sitten toimeen tulette,kun ei ole enään veronmaksajia!

Ralf Karlsson
Vastaus kommenttiin #29

Edellisten hallitusten romuttunutta taloutta josta Kokoomus itse on ollut vastuussa 1990-luvulta asti. Suomella on olllut demarivetoinen hallitus viimeksi 1999-2003 Lipposen toisen hallituksen aikana. Siitä eteenpäin on Kepu ja Kokoomus vuorotellen olleet pääministeripuolueita. Joten voitaneen täydellä syyllä sanoa että Kokoomuksen osa talouden romuttamisessa on suuri.

Matti Hytölä

Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten tulee jättäytyä pois Rinteen hallituksesta. Kansan enemmistö äänesti eu-vasemmistolaisia puolueita. Joko vasemmistolainen vähemmistöhallitus tai Halla-ahon enemmistöhallitus ovat demokratiaa kunnioittavat vaihtoehdot.

Raija Lempiäinen

Pääasia, että saadaan hallitus joka tekee oikeudenmukaisempaa politiikkaa kuin edellinen kansanköyhdyttäjähallitus! Keskusta on muuttamassa suuntaansa Alkiolaisempaan suuntaan ja se on ihan muuta kuin Sipilän oikeistopolitiikka, vaikka Orpohan kunnian otti kyykytyksistä.
Kansa varmaankin laaja-alaisesti hyväksyy kansanrintamahallituksen!

Jouko Repo

Demarit pääsevät Kepun kanssa luomaan uuden valtavan maakuntien hallintokoneiston. Sinne mahtuu tuhansia tyhjäntoimittajia istuskelemaan ja jalkojaan heiluttelemaan,

Veikkaan, että kummassakin puolueessa ollaan tohkeissaan.

Raija Lempiäinen

Hallinnon keskittäminen tuo säästöjä kun puretaan ja yhdistetään isommiksi toimijoiksi. Sote pitää tehdä vain sosiaali- ja terveyssektorin tarpeisiin, laaja-alainen on turha, sotekuntayhtymiä/maakuntia voi olla 18 tai vähemmänkin, kannattaa kuunnella asiantuntijoita!
Ei synny mitään UUTTA hallintokoneistoa, se on propagandaa!!

Nita Hillner

Olen aivan varma että Keskusta hinkuaa hallitukseen! Keskustan poliitikot haluavat mukaan päättämään aluehallinnosta, kyse on vallanjaosta. Tämä on surullista mutta totta. Rinteen ei kannata uskoa, että Keskustan kanssa tulee olemaan helppoa vaikka hallitusneuvottelut sujuisivatkin moitteettomasti. Keskusta ja vasemmistoliitto muistuttavat jossain mielkessä toisiaan - Palkansaajien tilanne ei kiinnosta näitä puolueita - Kepu haluaa valtion rahaa maa/metsätaloudelle sekä omille liikemiehille ja vasemmistoliitto kaikille muille tahoille.

Vesa Kaitera

Jukka Mikkola, Iltalehti voi hyvinkin olla oikeassa siinä, että Keskustan edukuntaryhmän enemmistö olisi valmis lähtemään kansnarintamahallitukseen. Mutta Keskustan sääntöjen mukaan puolueen hallitukseenmenosta päättävät puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä yhteiskokouksessaan. Puoluevaltuustossa on 135 jäsentä ja eduskuntaryhmässä enää 31 jäsentä. Ratkaiseva rooli on siis puoluevaltuustolla, jonka jäsenten mielipide hallitukseenmenosta muuttuu varmaan paljon hitaammin kuin hallitukseen ymmärrettävästi hinkuavien kansanedustajien.

SDP ja Vasemmistoliitto pyrkivät pitämään yllä illuusiota potentiaalisesta kansanrintamahallituksesta pehmittääkseen Kokoomusta suostumaan siihen, että Vasemmistoliitto tulisi mukaan vihertävään sinipunahallitukseen. Jos Kokoomus suostuu siihen, niin se vaatii kompensaatioksi todella paljon.

PS on talous- ja veropolitiikassaan Halla-ahon puheenjohtajakaudella lähestynyt selvästi Kokoomusta, mikä on Kokoomuksessa otettu tyytyväisyydellä vastaan. Valitettavasti näiden kahden puolueen linjat EU-politiikassa ovat hyvin erilaiset ja se saattaa tyrmätä mahdollisen hallitusyhteistyön. Jos kuitenkin Rinne kertoo tiistaina jatkavansa kansanrintamapohjalta, niin Kokoomus aloittanee omat neuvottelunsa PS:n kanssa heti seuraavana päivänä. Jos nuo kaksi puoluetta pääsevät sopuun EU-linjasta (maahanmuutto on selvästi pienempi ongelma), niin ne tarjoavat Keskustalle porvarihallitusvaihtoehtoa, kenties niin, että Sipilä voisi olla tuon hallituksen pääministeri. Tämä saattaisi kiinnostaa Keskustaa, joka joutuisi tekemään suunnilleen 150:n asteen käännöksen omassa talous- ja veropolitiikassaan kansanrintamakoalitiossa. Kolme puolueen porvarihallituksessa sen ei tarvitsi muuttaa tältä osin linjaansa juuri lainkaan. Selvää tietenkin on, että oli Keskusta millaisessa hallituksessa tahansa, niin sen on jatkossa kiinnitettävä selvästi aiempaa enemmän huomiota sosiaali- ja aluepolitiikkaan. Näiden sektoreiden laiminlyönti oli suurin syy sen murskatappioon äskeisissä vaaleissa.

Teppo Oikari

Oikeastaan suomen sisäisillä hallituskokoonpanoilla ei ole suurta merkitystä sillä se tärkein ratkaisun paikka kansakuntamme tulevaisuudelle on 26.5.2019.

Toki niin, että täällä on mahdollisimman ohjattavissa oleva joojoo-miehitys tuolileikkejä leikkimässä.

Kaarnalaiva on tuuliajolla kevätpurojen pyörteissä.

petteri ritala

Kommenteista päätellen kokoomuksen ja keskustan kiky ja aktiivimalli olivat hyviä päätöksiä.

Kova oli murina niistä, mutta nyt sitten halutaan samaa, ei onnistu.

Demarit voitii vaalit, joten niiden johdolla mennään, eikä varmasti voi tulla huonompaa hallitusta köyhien ja työttömien kannalta, kuin viime hallitus.

Jussi Tanhuanpää

Jos valtiotieteen professori nimeää Keskustan hallitukseen nousun "varsinaiseksi tempuksi" niin melkoisesti kyseenalaistaa oman uskottavuutensa. Ruotsisskin häviäjä on hallituksessa, koska tietyt vaihtoehdot rajattiin ulos.

Sama tilanne on siis täysin mahdollinen meillä - suurin häviäjä hallitukseen, koska politiikka niin mahdollistaa. Edustuksellisen demokratian ongelma nykyaikana näkyy siinä, kun tilanne muodostuu liian tasaväkiseksi, niin mukana on pakko olla joko häviäjä tai ideologisesti vaikea vaihtoehto.

Jaakko Ruuska

Persuilla ei tällä keskustelupalstalla ole muistia. Kun Halla-aho valittiin pjksi, Kokoomus ja keskusta asettivat vaihtoehdoiksi persujen hajoamisen tai hallituksen hajoamisen. Miksi Kokoomus tai keskusta olisi yhtäkkiä kiinnostuneita lähtemään siihen kelkkaan? Keskustalle se tarkoittaisi edellisen hallituksen politiikan jatkamista - entistä oikeistolaisempana - joka olisi keskustalle poliittinen itsemurha. Kokoomus taas ei mitenkään voi saada persujen kanssa kahdestaan hallitusta kokoon, eikä demarit lähtisi sellaiseen kokoonpanoon. Eli nyt herätkää päiväunilta. Persuilla ei ole mahdollisuutta hallitukseen hallaaholaisina, eikä suhteellisen hyvän yleissivistyksen maassa rasismista tule koskaan enemmistön aatetta. Kun uusiutuvan energian markkinoilla alkaa olla valtaosa yyöpaikoista lähitulevaisuudessa, on myös persu/Kokoomus ilmastopolitiikka historiaa. Keskustalla on nyt tuhannen taalan paikka miettiä voisiko maaseudun väestö työllistyä paremmin uusiutuvan energian markkinoilla.

Tapio Mäkeläinen

Ei ole yllätys meille 70-luvun alusta asti politiikkaa seuranneille. Kepu pettää aina. Aina.
Täysin epäluotettava tuuliviiri. Joko siellä kaivetaan tuohiseen mämmiropposeen Lepikon torpan multaa Rinteelle viemiseksi. Vanhojen aikojen muistojen virittämiseksi.
Rkp suostuu vaikka pakkoruotsin poistamiseen jos yksikin ministeripaikka irtoaa.
Sosialistihallitus voi sitten ensin vierailla Venezuelassa katsomassa mihin se ihanneyhteiskuntamalli johtaa.
Kokoomus jäähylle vaikka saikin lisäpaikan. ?? Persut jättivoitosta huolimatta sivuun??
Niin. Tässä palataan Kekkosen aikaan mutta kun aikansa tukipylväs ryssä on embargon takana ja pa niin a vot. Ottakaa vielä Väyrynen ulkoministeriksi.
Lohtu jos näin käy on se , että hallituskausi on max 2 vuotta.

Jesse Salmonen

Oletuksia luuloja arvailua mielikuvituksen värittämiä aatteita. Tästä on politiikka tehty mutta mikäs siinä tehdään sitä historiaa tiedemielikuvituksen jatkumona. Historia olisi hyvä tiedostaa että teetkö asioita itselle vai jollekin muulle. Ajatko aatetta/asiaa uskon takia vai historiaan perustuvilla tiedoilla. Suomen tämänhetkinen politiikka perustuu muualta tulleeseen tietiohin tai järjestelmiin jota harjoitetaan tiedostamatta/tiedostamalla omaa maamme historiaa. Yleisesti puhun ei suunnattu vain yhdelle poliitikolle. T: suomalaisilleko vai kenelle?

Seppo Simonen

Jopas nyt jotakin kun nyt Keskustaa ja Juha Sipilää on marinoitu koko viime hallituskauden somemedian maalituksen ja demonisoinnin kohteena.
Tämänkin uutisen kommenteissa vedellään siltarummuista ja kepu pettää aina ilkeilystä. Saattaapi olla niin että keskustan pelko on tyhmyyden alku.

Keskustapuolue ei ole rasistinen kansanliike kuten nyt on nähtävissä joidenkin puolueiden jo etukäteen sanomisissa ettei sovi samaan hallitukseen toisen kansanliikkeen puolueen kansa.
Erityisesti kokoomukselaiset kunnostautuu nyt sulkemaan pois hallitus yhteistyöstä vasemmiston. Punavihervasemmisto ei halua perussuomalaisia hallitukseensa.
Jääkö muuta mahdollisuutta kuin blogi perustainen konservatiivinen koalitiohallitus jolla on eduskunnassa 62 % enemmistö takanaan.

Hely Salmi

Kepu on hävinnyt vaalit joten sillä ei ole mitään asiaa hallitukseen. Jos niin käy, että kepu on hallituksessa niin kansalaisten kyykytys jatkuu ja jopa rutiköyhän päätyy vatsalleen. Kansa on puhunut ja pulinat pois. Eikä mielestäni hallitukseen kuulu kokoomuskaan.