Sunnuntai 21.7.2019

300 000 €:n palkka ”hävytön loukkaus kansanvallalle” – Puolustusministerin kiinteistöhanke etenee

Luotu: 
10.5.2019 12:18
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Jussi Niinistö.
|

Faktakulma

Senaatti-kiinteistöt on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva valtion liikelaitos. Senaatti-kiinteistöjen tehtävänä on tuottaa tilapalveluja ja niihin välittömästi liittyviä muita palveluja valtion virastoille ja laitoksille, valtion talousarvion ulkopuolisille rahastoille ja muille valtion liikelaitoksille samoin kuin eduskunnalle sekä sen alaisuudessa, valvonnassa ja yhteydessä toimiville yksiköille sekä huolehtia hallinnassaan olevasta valtion kiinteistövarallisuudesta.

Lähde: Toimintakertomus ja tilinpäätös 2017

Toimitusministeristön puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) alulle panema kiinteistöhanke etenee puolustusministeriössä. Puolustushallinnon toimitilojen omistajuuden hallintaa koskevan hankkeen väliraportti luovutettiin kansliapäällikkö Jukka Juustille tänään perjantaina.

Väliraportissa esitetään, että puolustushallinnon kiinteistönomistajuus tulisi siirtää Senaatti-kiinteistöiltä uuteen puolustushallinnon alaiseen liikelaitokseen, Puolustuskiinteistöihin.

Puolustusministeriö Niinistö on ollut suorastaan sotajalalla Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Hän kritisoi vuosi sitten Uuden Suomen haastattelussa myös Senaatin toimitusjohtajan palkkaa. Tuon palkan kiinteä osa oli viime vuonna 244 376 euroa ja sen päälle maksettava muuttuva palkan osa oli 53 505 euroa. Yhteensä palkka on siis noin 300 000 euroa.

”On aivan kohtuuton lähtökohta, että valtion liikelaitoksessa, ei pelkästään Senaatissa, tienataan tällaisia summia. Pidän sitä suorastaan hävyttömänä ja loukkauksena kansanvallalle, että tällaisia palkkioita kehdataan ylipäätään nostaa. Tämä bonusjärjestelmä on suorastaan pöyristyttävä”, Jussi Niinistö sanoi US:lle.

Niinistön ärhentelyn kohteena on pidemmän aikaa ollut vuokran määrä: Puolustushallinto maksaa Senaatille vuositasolla noin 150 miljoonaa euroa vuokria. Puolustusvoimat on Senaatin suurin asiakas.

Kiinteistöjärjestelmän kehittämistyö käynnistyi, kun eduskunnan puolustusvaliokunta velvoitti puolustusministeriötä selvittämään puolustushallinnon toimitilojen omistajuuden hallinnan siirtoa uuteen laitokseen, johon yhdistettäisiin osa nykyisestä Senaatti-kiinteistöistä ja Puolustushallinnon rakennuslaitos kokonaisuudessaan. Kiinteistöjärjestelmän kehittämistyön jatkamisesta tunnistettiin tarvittavan kirjaus tulevaan hallitusohjelmaan, puolustusministeriö muistuttaa.

”Puolustusvoimien kiinteistöt on rakennettu palvelemaan poikkeusolojen puolustusjärjestelmää ja siihen varautumista ja kouluttautumista varten. Siksi on perusteltua kyseenalaistaa vertailu tavanomaisiin vuokramarkkinoihin ja uudelleenarvioida pääomatalouteen perustuva vuokranmaksun malli”, Jussi Niinistö sanoi eilen Puolustushallinnon rakennuslaitoksen 25-vuotisjuhlassa pitämässään puheessa.

”Vuokranmaksun näkökulmasta esimerkiksi tiedustelu-, valvonta- ja johtamistilat tulisi rinnastaa asejärjestelmiin, jotka rahoitetaan budjettiperusteisesti. Vaikka valtion vuokrajärjestelmää on kehitetty kustannusperusteiseen suuntaan, vuokramallin pohja perustuu edelleen sijoittajien hyödyntämiin investointilaskelmiin. Puolustusvoimien ydintoimintaa tukevien tilojen osalta tulisi lähteä siitä, että kiinteistöjä ei tulkita investoinneiksi, eikä niihin sidotuilta varoilta edellytetä pääoman tuottoa”, Niinistö myös sanoi.

Nyt väliraportin luovuttanut työryhmä katsoo, että ”valtion kustannusperusteisen vuokran tavoite voitaisiin saavuttaa puolustusjärjestelmään liittyvien kiinteistöjen osalta annuiteettivuokralla ja muiden kiinteistöjen osalta laskevan vuokran periaatteella”.

”Tavoite on, että Puolustuskiinteistöjen perustaminen alentaa pääomavuokrakustannuksia 20 prosenttia nimellisen pääomavuokran kehitykseen pitkällä aikavälillä. Puolustuskiinteistöt voisi aloittaa toimintansa vuonna 2023”, puolustusministeriön tiedotteessa kerrotaan.

LUE MYÖS: Jussi Niinistö: Suomen uusi ”miinakauhu” etenee – tulossa testausvaihe

Faktakulma

Senaatti-kiinteistöt on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva valtion liikelaitos. Senaatti-kiinteistöjen tehtävänä on tuottaa tilapalveluja ja niihin välittömästi liittyviä muita palveluja valtion virastoille ja laitoksille, valtion talousarvion ulkopuolisille rahastoille ja muille valtion liikelaitoksille samoin kuin eduskunnalle sekä sen alaisuudessa, valvonnassa ja yhteydessä toimiville yksiköille sekä huolehtia hallinnassaan olevasta valtion kiinteistövarallisuudesta.

Lähde: Toimintakertomus ja tilinpäätös 2017

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Olen kyllä Niinistön kanssa täysin samaa mieltä siitä, että puolustushallinnon kiinteistöt ja maat olisi täysin erotettava omaksi toiminnakseen ja täysin irti senaattikiinteistöjen spekulatiivisestä luonteesta. Puolustuksemme tarpeilla emme voi spekuloida vaan sille on järjestettävä edullisimmalla mahdollisella tavalla täysi kontrolli puolustuksemme tarpeisiin.

Ilkka Kyllönen

Jussi Niinistö on niitä harvoja poliitikkoja, joita arvostan – sinisistä puhumattakaan. Selkärankainen mies, joka pyrki puolustamaan Suomea ja suomalaisia arvoja. Harmi, ettei häntä valittu tulevaan eduskuntaan. Syynä tähän on mitä ilmeisimmin sinisten puoluepolitikointi. Soinin maanpetturuutta tuskin kukaan arvostaa, vaikka mies väittää jotain muuta. Soini on tupertunut palvomansa Marian liepeisiin.

jouko viitala

Niinistö on varmasti oikealla asialla.
Jotenkin ärsyttää tuo otsikointi, pikaisella katsomisella saa sen kuvan, että tässä tuossa puolustusministerion hankkeessa jonkin palkka olisi 300 000. Ei sillä, että olisi ensimmäinen kerta mediassa, jossa jutun otsikointi ja sisältö eivät vastaa toisiaan

Raimo Laine

Näin luulin minäkin ja aloin katsella mitä kauheaa Niinistö oikein touhuaa. Oli kuitenkin aivan oikealla asialla.
Senaattikiinteistöt on vailla kilpailua oleva valtion monopoli, joka maksaa näköjään huikeita palkkoja.

Jukka Mikkola

Selvyyden vuoksi on hyvä tuoda esille se tosiasia, että tässä ei ollut kysymys mistään loikkauksesta toiseen puolueeseen, vaan ero eduskuntaryhmästä. Politiikassa sanaa ”loikkaus” käytetään silloin, kun loikataan puolueesta toiseen puolueeseen.
Perussuomalaisista eronneet kansanedustajat perustivat uuden eduskuntaryhmän ja sille tuli nimeksi tuli Uusi vaihtoehto. Sininen tulevaisuus perustettiin myöhemmin.

Mitä tulee tähän kiinteistömonopoliin, jossa maksetaan huikeaa palkkaa verrattuna suhteessa esimerkiksi vaikka tämän tasavallan pääministeriin, niin Jussi Niinistö on tässä jälleen kerran oikealla asialla.

Pääministerin palkkio on 12 173 euroa kuukaudessa. ”Kallion laskuopin” mukaan jo pelkästään Senaatin toimitusjohtajan palkan kiinteä osa tekee 20 364 euroa kuukaudessa. Vastuut ovat vähän eri luokkaa näissä tehtävissä, kuvaannollisesti sanoen ”eri planeetalta.”

Jarkko Mynttinen

Nyt menee kyllä saivarteluksi. Se puhutaanko sitten erosta eduskuntaryhmästä vai loikkauksesta ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että Niinistö EROSI Perussuomalaiset puolueen jäsenyydestä ja LIITTYI Sinininen tulevaisuus puolueen jäseneksi, eli kansanomaisemmin sanottuna loikkasi perussuomalaisista sinisiin.

Hannu Mononen

Kaikeksi onneksi Senaatti kiinteistöjä ei ollut olemassa vielä sotien aikana – muutenhan etulinjan asemien vuokrat sille olisivat vieneet koko Suomen sotatalouden konkurssiin.

Jussi Niinistö on aivan oikealla asialla vaatiessaan järjettömyyksien lopettamista ja luopumista täysin perusteettomasta palkitsemisesta "toimitusjohtajan" hallinnollisessa tehtävässä, jolla ei ole mitään tekemistä liiketoimintariskin ja bisneksessä osaamisen kanssa.

Markku Lehto

Kun puolustushallinnossa siirryttiin maksamaan vuokraa jokaisesta neliöstä, vähenivät tyhjillään seisseet tilat merkittävästi. Kaikista turhista tiloista luovuttiin.

Tilojen kunnossapidon vastuu siirtyi vuokraisännälle eikä sotilaiden aika mennyt enää siihen, että Puolustusvoimien Rakennulaitoksen kanssa väännettiin kättä rakennusten kunnossapidosta. Tämä oli aikoinaan 2000 -luvun alussa tavoite ja se näytti toteutuneen.

Sotilaiden tehtävä on ylläpitää maanpuolustusta, ei toimia kiinteistönhoitajina.

Markku Lehto

Toimitusjohtajan palkasta päättää hallitus. Ohessa Senaatin hallituksen kokoonpano:

"Valtiovarainministeriö on nimittänyt Senaatti-kiinteistöjen hallituksen jäsenet vuodelle 2019.
Puheenjohtaja: kansliapäällikkö Hannele Pokka, ympäristöministeriö
Varapuheenjohtaja: DI Kari Ruohonen

Jäsenet:
ylijohtaja Raimo Jyväsjärvi, puolustusministeriö
johtaja Ulla Hiekkanen-Mäkelä, Business Finland
finanssineuvos Markus Siltanen, valtiovarainministeriö
kiinteistöpäällikköl Jaana Kulju (henkilöstön edustaja) varajäsenenään asiantuntija Noora Vuorinen.

Jos toimitusjohtajan palkka katsotaan kohtuuttomaksi, niin hallitushan voi sen muuttaa kun se tekee seuraavan työsopimuksen toimitusjohtajan kanssa. Ei se että Sanaatti luopuisi puolustusvoimien kiinteistöjen hoitamisesta muuttaisi tätä toimitusjohtajan palkka ilannetta mitenkään.

Mutta kukas sitten hoitaisi pv:n kiinteistöjä ? Puoustushallinnon Rakennuslaitosko, kuten ennen vanhaan ? Silloin varuskunnissa joukko-osastojen komentajat ja huoltopäälliköt käyttivät aikaansa rakennulaitoksen johtajien kanssa kädenvääntöön siitä, kenen varuskuntaan tehdään mitäkin korjauksia, jos tehtiin. Ja korjausvelka oli melkoinen. Moni silloin palvellut varusmieskin muistaa konkreettisesti tuon ajan.