Tiistai 16.7.2019

Tutkijan huomio istumajärjestyksestä: ”Rkp ei hievahtanut paikaltaan, kun eduskunnassa istui oikeasti äärioikeistolainen puolue”

Luotu: 
11.5.2019 16:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eduskuntaryhmittäin eli puolueittain istuminen on Markku Jokisipilän mukaan ollut käytäntö yksikamarisen eduskunnan alusta saakka vuodesta 1907. Kuva eduskunnan täysistunnosta ennen istumajärjestyksen muuttamista.
|

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi rkp:n aloitteesta tehdyn eduskunnan istumajärjestyksen muutoksen tarkoittavan kahta asiaa.

”Jos istumajärjestyksen edelleen katsotaan heijastavan jollain tasolla puolueiden ideologioita, tarkoittaisi se ainakin kahta asiaa. Ensimmäiseksi sitä, että rkp katsoo edustavansa nyt jotain olennaisesti muuta kuin vuodesta 1907 vuoden 2019 maaliskuuhun. Toiseksi tämä tarkoittaisi sitä, että muut puolueet tulkitsevat perussuomalaisten olevan oikeistolaisempi puolue kuin ikl tai pop”, hän kirjoittaa Facebookissa.

Ikl on eduskunnassa vuosina 1933-1944 istunut äärioikeistolainen puolue. Pop puolestaan on perustuslaillinen oikeistopuolue, jolla oli kansanedustajia vuosina 1973-1979 ja 1983-1987. 

”On historiallisesti mielenkiintoista, että nyt tapahtuneen siirron käynnistänyt rkp ei hievahtanut paikaltaan kohti salin keskustaa silloinkaan, kun eduskunnassa istui oikeasti äärioikeistolainen puolue eli Isänmaallinen kansanliike IKL vuosina 1933-1944. Ikl:n ryhmä istui kokoomuksen ja rkp:n välissä. Rkp pysyi oikeassa laidassa silloinkin, kun eduskunnassa oli perustuslaillisen oikeistopuolueen ryhmä”, Jokisipilä kommentoi.

Eduskunta päätti istumajärjestyksen muuttamisesta tiistaina. Perussuomalaiset siirrettiin keskustan ja vihreiden välistä äärimmäiseen oikeaan laitaan ja rkp siirtyi laidasta perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien yli aivan salin keskikäytävän tuntumaan. Lue lisää:Nyt tuli niitti: Eduskunnan istumajärjestys päätetty

Eduskuntaryhmittäin eli puolueittain istuminen on Jokisipilän mukaan ollut käytäntö yksikamarisen eduskunnan alusta saakka vuodesta 1907. Muodollinen päätös asiasta tehtiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1919. Tämän jälkeen istumajärjestys on yleensä päätetty puhemiehistön ehdotuksesta kunkin valtiopäivien toisessa istunnossa.

”Pääosin järjestys on noudattanut klassista vasemmisto-oikeisto -jakoa. Äärimmäisenä vasemmalla on istunut skdl ja sen jälkeen vasemmistoliitto, äärimmäisenä oikealla rkp ja muut siinä välissä”, hän kertoo.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kommentoi istumajärjestyksen muuttamista tuoreelta Twitterissä viittaamalla Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston istumajärjetyksiin. Lindtmanin mukaan  muutokset eivät määritä minkään puolueen paikkaa poliittisella kentällä.

”Ryhmät totesivat, että mikäli puhemiesneuvosto esittää, että eduskunnan uusi istumajärjestys pohjautuu Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston istumajärjestykseen, eduskuntaryhmät toteavat osaltaan, että mahdolliset uuden istumajärjestyksen aiheuttamat muutokset eivät määritä minkään puolueen paikkaa poliittisella kentällä.”

 

 

Ennen näitä valtiopäiviä istumajärjestyksestä on Markku Jokisipilän mukaan tullut erimielisyyttä kolme kertaa aiemmin: 

Vuonna 1962 Suomen kansanpuolueen ryhmä olisi halunnut siirtyä maalaisliiton ja kokoomuksen välistä vasemmalle maalaisliiton ja sosialidemokraattien väliin. Tähän ei kuitenkaan suostuttu. Vuosina 1975 ja 1979 smp:n ryhmä istutettiin kokoomuksen oikealle puolelle, kun puolue itse olisi halunnut pysyä entisellä paikallaan keskustan ja sosialidemokraattien välissä. 

Lue myös: 

Sdp:n kansanedustaja istumajärjestyksestä: Jussi Halla-aho uhriutuu tekopyhästi – ”Ei tätä tarvitse hävetä ja peitellä”

Tähän kuvaan perussuomalaiset nyt vetoaa - Professori: ”Keskellä kulkee Suomen herravihalinja”

Perussuomalaiset istumajärjestyksestä: Takana 100 vuoden perinne – ”Eduskunnan arvo EU-parlamentin alaiseksi”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

@1. Sitä minä ihmettelen myös. Tekniikan parantuessa on nyt mahdollista siirtyä sinne.

Kävin kerran eduskunnan kyselytuntia kuuntelemassa ja pyysin sieltä ovimestareilta, että olisiko kuulokkeita, kun olen huonokuuloinen?

Minulle lyötiin käteen sellainen käteenistuvan jalopuuta ja messinkinen varsi, jonka päässä oli pieni kaiutin. Koin sen asian viimeiseksi kerraksi jossain 2000-luvun alussa ja palautin sen kepin ja sanoin, että nyt eletään nykyaikaa ja te annatte tämän 1800-luvun loppupuolen kepin?? Häivyin pois.

Seppo Leppänen

Mikä johti tähän päätelmään? Mielestäni perussuomalaiset ovat lähempänä työväkeä kuin demarit. Tulet sen huomaamaan. Muistan, kun isäni,( ikuinen? demari), aikanaan sanoi demareille, kerran saa pettää, sen hyväksyn. Toista kertaa ei. Hän erosi demareista.

Pasi Käyhkö

Oikein tutkijakin ottaa kantaa jonkun työpaikan istumajärjestykseen. Tai ainakin lehti lehti tekee siitä siitä oikein jutun.
Esimerkiksi tutkijoiden osalta aivovientiä Suomesta muualle on runsaasti. Sen nyt kyllä ymmärtää mikä taso meille jää tänne.

Mikko Toivonen

Hannun kanssa olen ihan samaa mieltä ja toivonkin samaa siksi, että nykyinen koko poliittinen järjestelmämme on rakennettu mulle-sulle, hyväveli tai eturthmäpuolustajiin/saalistajiin.

Siihen on tultava joskus muutos niin että voidaan edes kuvitella vapaasti valisemiemme edustajien edustavan meidän yhteistä ja kohtuullista etua

Lisäksi olisi toivottavaa, että valisemillamme olisi edes avustava käsitys siitä mikä maailma on ja miten mikin mistäkin riippuu. Nyt siitä kovin harvalla on edes hajua. Tärkeää olisi myös oman kykykapasiteettimme realistinen ymmärtäminen ja alkaa tekemään sen tiedon valossa parhaamme sen sijaan, että koko ajan hokisimme maailman puhtainta ja parasta Suomessa
Hyvin meillä asiat ovat mutta paremmalla yleisellä ymmärryksellä asiat voisivat kaikella tavalla ja aivan helposti omilla toimillamme olla merkittävästi paremminkin

Mark Andersson

Toivotte siis että niiden tilalle nousee dominoimaan Persut, joka noudattaa tasan samaa hyvävelijärjestelmää, mutta haluaa vain vaihtaa ne veljet toisiin.

Nimenomaan veljet, koska muut puolueet käyttävät nykyään myös hyviä siskoja.

Kaarina Leinonen

On tämä politiikan teko Suomessa "tuurin peliä". Aina tulee joku muu puolue tai puolueet jotka menestyvät paremmin kuin se oma puolue ja siitähän seuraa "kitkerän-katkeran suloiset" syytökset niitä "vanhoja kavereita" vastaan joiden kanssa sitä politiikkaa on "väännetty" vuosikaudet ! Ne "kaveritkin" ovat tietenkin sen "katkeran kalkin" joutuneet juomaan aikanaan. Sellaisessa tilanteessa on vaan syytä "koota itsensä" ja ryhtyä ajattelemaan Suomen kansan parasta kun on tullut tehtyä virheitä.

Kalervo Niementaus

P.N:"..jos yleensä asiantunteva Jokisipilä unohti tuon ilmeisen syyn."

Osaatko kertoa tarkalleen mitä tuo käsittää/käsitti? Millainen oli tuo po. "tulkkauspalvelu", mitä laitteita, koska asennettu, mitä muutoksia nyt tullut, mitä tulkkauspalveluita nyt saadaan keskelle salia ja mikä ja miten on tekniikka parantunut?

Nyt siis ykskaks saatu joku merkillinen "tulkkauspalvelu" syyksi johonkin, missään ei ole (ainakaan itse ole törmännyt) selvitetty tuota asiaa sen paremmin..kunhan vaan todetaan ettei sille enää ole tarvetta.
PS itse uskon ihan aidosti, että enemmistö edustajista tarvitsee mieluummin tulkkausta ruotsista suomeksi, kuin päinvastoin.

Kari Pelkonen

Oikeisto-vasemmisto määritelmä on vanhentunut. Puolueiden istumajärjestyksen voisi arpoa aina vaalien jälkeen. Talousasiatko ne määrittävät mikä puolue on esim vasemmistolainen...sitten Persut ovat väärässä paikassa.

Mikael Nygård

Hmmm... voihan sen niinkin tulkita, mutta tekniikan kehittyminen on se aidompi selitys sille, että puolue sijoittuu nyt paremmin väriskaalan mukaisesti eikä niinkuin aiemmin puutteellisen tekniikan johdosta. Tuolloin kielivähemmistö sijoitettiin paikkaan, johon ylipäätään voitiin tarjota tulkkauspalveluja.

Tämän uskoisi tutkijankin tietävän.

Petri Suomi

Eikös me äänestetty kaikki sinne niiden tekojen eikä ulkomuodon tai sukupuolen perusteella? Tiedän, että linssiluteita on joka puolueessa, mutta semmosta en äänestänyt. Pääsi silti edustamaan. Tärkeintä olis nyt seurata, että saako hän mitään aikaan edelleenkin, kuten edellisellä kaudella. Se kaikkein ahkerin ja aina kameroiden etessä suulaaksi heittäytyvä verbaalivirtuoosi ei loppupelissä ratkaise mitään siitä onko hän kansanedustaja vai pelkkä puolueen napinpainaja, johon pystyisi käskystä robottikin. En välitä nähdä yhtäkään kansanedustajaa telkkarissa. Pääasia on, että hommat hoituu edes jotenkin.

Kim Pihl

RKP kuuluu Vihreiden ja Vasemmistoliiton väliin. Puolue ei ole ollut porvarillinen sen jälkeen kun Georg C Ehrnrooth nosti kytkintä puolueesta 1970-luvulla. Stalinisti Nils Torvaldsin päästäminen puolueeseen oli viimeinen niitti!

Ralf Karlsson

RKP.ssä on todellakin katto korkealla. Otetaan nyt Björn Wahlrooskin mukaan tähän keskusteluun. Opiskeluaikanaan Wahlroos toimi taistolaisliikkeessä. Hän kuului Finlands Svenska Skolungdomsförbundetiin (vuosina 1969–73) ja Sosialistisiin taloustieteen opiskelijoihin (1971–73) sekä työskenteli Suomen Demokraattisen Nuorisoliiton opposition julkaisemassa Toveri-lehdessä. Vuonna 1973 Wahlroos erosi kaikista poliittisista järjestöistä. 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa hän liittyi ruotsalaiseen kansanpuolueeseen. Hänet nimitettiin RKP:n syyskuussa 2008 aloittaneen talouspoliittisen valiokunnan puheenjohtajaks. Ei vanhan stalinistin ura näytä yhtään hassummalta eikä Ruotsin kuningasperhekään häntä hirveästi vierasta.