Lauantai 20.7.2019

Kunniaväkivallasta avoimesti kertonut Eva Tawasoli: ”Noidankehä on kestämätön”

Luotu: 
12.5.2019 11:28
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Omakohtaisen kokemuksensa kunniaväkivallasta perjantaina julkisuuteen tuonut kiintiöpakolaisena Suomeen tullut kunnallispoliitikko Eva Tawasoli (vihr) sanoo, etteivät päättäjät ja viranomaiset osaa Suomessa puuttua asiaan. 

Hän viittaa Ihmisoikeusliiton selvitykseen, jonka mukaan viranomaisten vaikenemista selittää osaamattomuuden lisäksi osakseen rasistiksi leimautumisen pelko. 

”Tämä on kestämätöntä, sillä lähipiirin turvaverkon puuttuessa viranomaiset ja päättäjät ovat juuri ne tahot, joiden ensisijaisesti tulisi suojella kunniaväkivallan uhreja sekä ennaltaehkäistä kunniaväkivaltaan liittyviä ongelmia. Vaikeneminen puolestaan mahdollistaa ilmiön olemassaolon ja voimistumisen. Kunniaväkivallan ja mykistymisen noidankehä on kestämätön. Jos päättäjät eivät uskalla asiaan tarttua, nostaa se uhrin kynnystä tuoda väkivaltatapahtumia ilmi. Uhrin mykistyminen puolestaan vaikeuttaa ilmiön tunnistamista viranomaisten puolelta, mikä edelleen heikentää uhrin oikeusturvaa”, Tawasoli kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Ilmiö ei hänen mukaansa rajoitu vain kunniaväkivaltaan, vaan sen tilalle voi asettaa minkä tahansa vaietun vähemmistöihin liittyvän ongelman kuten pakkoavioliitot ja muun ihmiskaupan tai vapaudenriiston tunnusmerkit täyttävän toiminnan. 

”Etenkin sosiaalisessa mediassa kunniaväkivalta halutaan usein leimata kategorisesti vain muslimiyhteisöä koskettavaksi ongelmaksi tai vaihtoehtoisesti rinnastaa se muuhun lähisuhdeväkivaltaan. Olisi täysin vastuutonta vähätellä islaminuskon vaikutusta kunniakulttuuriin eikä minulle ole ongelma tätä yhteyttä myöntää. On kuitenkin myös vastuutonta ympyröidä kunniakulttuuri vain muslimiyhteisön ongelmaksi. Tekemällä näin käännämme selän muissa miehen valtaa korostavissa yhteisöissä kunniaväkivallan uhreiksi joutuneille”, Tawasoli huomattaa.

Hän sanoo myös, että keskusteluilmapiiri on Suomessa myrkyllinen, kun kyse on maahanmuutosta ja etenkin muslimienemmistöisistä yhteiskunnista saapuvista ihmisistä. 

”Keskustelukenttä on ääripäiden hallussa, mikä osaltaan edesauttaa myös negatiivisten ilmiöiden elinvoimaisuutta. Ilahtuneena olen seurannut, miten ihmiset esimerkiksi puoluekantaan katsomatta tuomitsevat kunniaväkivaltaan liittyvät teot ja ovat valmiina toimenpiteisiin ongelmien kukistamiseksi.” 

Tawasoli kertoi kokemastaan kunniaväkivallasta ensimmäisen kerran perjantaina Ilta-Sanomien haastattelussa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seida Sohrabi

Toivon, että viesti ja toiminta olisi sen mukainen, että vaadimme maassamme elettävän maan lakien mukaan. Annetaan naisten ja tyttöjen toteuttaa itseään ja tuetaan tätä kaikin keinoin. En toivo hyssyttelyä, vaientamispuheiden tukemista enkä myöskään ilmiön valkopesua. En näe, että ongelma olisi niinkään lainsäädännössä, vaan asenteissa puolin ja toisin. Kantaväestö ei halua nähdä, osaa nähdä ongelmaa ja sen laajuutta ja ongelmayhteisöt eivät halua muuttua.

Asioiden on tärkeää antaa muuttua omalla painollaan, mutta samalla olisi tärkeää, että painetta yhteisöjä kohtaan olisi. Yhteisöjen segrekoituminen täytyy estää, se luo rinnakkaisyhteiskuntia, jossa naisten on vaikeampi lähteä. Mikäli massalähtöjä tulee, niin se tarkoittaa lisäresursseja turvakoteihin ja mahdollisten turvakotien lisäämistä.

Risto Nikander

Olisikohan maailman vähiten puhutusta uutisesta apua mm. tähänkin pulmaan. Otetaan pakolaisina kristittyjä vainottuja. Siellä voisi olla "arvot" paremmin paikallaan Suomeenkin. Esim. työnteon kunnioitus ja naisten tasa-arvo .

Kim Pihl

Osaamattomuuden lisäksi haluttomuus vaikuttaa. Viherpunaiset hakevat vain vaaliläskiksi hienoja nimikkeitä. Itse ihmisoikeusongelma on toissijaista. Nytkin puhutaan joidenkin tuntemattomien ihmisoikeuksien loukkauksista samalla kun emme ole saaneet kuntoon edes somalinaisten oikeudet vaikka aikaa siihen on ollut neljännesvuosisata!

Timo Hietanen

Ei ole suomalaisten aiheuttama ongelma. Islamin koko rikkautta ja sivuhaaroja
ei saa tässä maassa mediassa liioin arvostella tai kritisoida. Ihailla saa ja vaieta.
Islamia pitää ihailla, kuin luonnonsuojelulailla rauhoitettua kedon kukkasta.
Ongelma on teidän yhteisönne sisäinen, ratkokaa rauhassa umpisolmunne,
muutenhan meidät vuosikausia islamia kyseenalaistaneet leimataan rasisteiksi.