Keskiviikko 17.7.2019

Professori ja kokoomuslaiset kinaavat lobbareista: ”Rinteen neuvottelut ovat tunkkainen paluu menneeseen - Suoranaista pilkkaa demokratialle”

Luotu: 
12.5.2019 18:51
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent
    Kuva
    Sanni Grahn-Laasonen kuvailee Antti Rinteen vetämiä hallitusneuvotteluja tunkkaiseksi paluuksi menneeseen.
|

Kokoomuksen kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen ja Juhana Vartiainen eivät sulata Helsingin yliopiston viestinnän professorin Anu Kantolan näkemystä, jonka mukaan lobbarien rooli hallitusneuvotteluissa on nyt kyseenalaistettu ensimmäisen kerran. 

”Aikaisemmin se on ollut ihan normaalia, että lobbarit ovat siellä, ja siitä ei ole kukaan sen kummemmin hermostunut tai nostanut sitä asiaa kysymykseksi. Mutta nyt sentään nostetaan tämä asia kysymykseksi”, Kantola kommentoi lauantaina STT:lle

Sanni Grahn-Laasonen muistuttaa, että vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa sovittiin, etteivät lobbarit ole paikalla Smolnassa käydyissä neuvotteluissa.

”Ei ole ihan näin. Poliittinen kulttuuri tervehtyi vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa, jolloin Sipilä ja Stubb sopivat, että ei lobbareita Smolnaan. Rinteen neuvottelut ovat tunkkainen paluu menneeseen”, hän vastaa Kantolalle Twitterissä.

Anu Kantola puolestaan huomauttaa, että vaikka Smolna ”siistittiin”, niin muun muassa terveysfirmat sotessa ja yritykset yritystukien (tekemättä jääneissä) leikkauksissa pysyivät vahvasti mukana hallituksen politiikassa.

”Mihin perustat tämän, Anu? Huhuihin? Lobbarikohun ydin on siinä, että nyt Suomi on saamassa lobbareiden kirjoittaman hallitusohjelman. Ay-liike kirjoittamassa linjauksia itselleen. Se on suoranaista pilkkaa demokratialle. Edellisissä neuvotteluissa näin ei ollut”, Grahn-Laasonen vastaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Myös Juhana Vartiainen vaatii näyttöjä terveysfirmojen roolista sote-uudistuksessa. 

”Ainakin Smolnassa työskenneltiin tyystin eri tavalla. Mutta onko tuosta sote-terveysfirmojen roolista jotain näyttöä, vai onko se vain hokema? Minäkin olen muutamassa sote-palaverissa ollut, enkä muista tuollaista läsnäoloa. Miten tuo dokumentoidaan?”

Anu Kantola vastaa, että juuri tässä on asian ydin. 

”Lobbaus harmaata aluetta joka ei näy, vaikka pitäisi. Yritystukiryhmästä on mukana olleiden kuvauksia ja huono tulos linjassa yritysten tavoitteiden kanssa, sotessa firmojen ajama valinnanvapaus oli vahva tavoite ja poliitikot kertoivat yhteyksistä. Lobbaamisessa ideana on rakentaa omille tavoitteille perustelu johon mahdollisimman moni päättäjä voi lähteä mukaan, siksi valinnanvapaus on ollut terveysfirmojen kärkenä, se kuulostaa kivalta meistä kaikista, mutta samalla avaa markkinoita ja bisnesmahdollisuuksia yrityksille.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Hallitusneuvottelupöydissä istuvat lobbarit ja työmarkkinajärjestöjen edustajat ovat aiheuttaneet kohua tällä viikolla. Torstai-iltana kävi ilmi, että sdp:n toisena neuvottelijana työelämän kehittämistä pohtivassa ryhmässä toimii keskusjärjestö SAK:n johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen. Samassa ryhmässä istuvat Vasemmistoliiton edustajina Teija Asara-Laaksonen JHL:stä ja Anu Tuija-Lehto SAK:sta. 

Myös vihreiden Elina Moision roolia on ihmetelty ja hän ilmoitti perjantai-iltana, ettei osallistu hallitusneuvotteluihin enää. 

Hallitusneuvotteluita vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi kohua perjantaina toteamalla, että ”lobbarikeskustelu on pyörähtänyt yli äyräidensä”. 

Lue lisää: 

Uusi käänne lobbarikohussa: Vihreiden Elina Moisio pois hallitusneuvotteluista

Antti Rinne jyrähtää lobbarikohusta: ”Pyörähti yli äyräiden”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati lauantaina lobbareita pois Säätytalolta, jossa hallitusneuvotteluja käydään. Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo ja Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen muistuttivat sunnuntaina, että myös kokoomuksella on historiansa lobbareiden kanssa. 

Paloheimo nosti esiin erityisesti kokoomuksen Jyrki Kataisen vetämät hallitusneuvottelut vuonna 2011.

”Six pack -hallituksen ohjelmaneuvottelut olivat kaoottiset ja lobbarit pyörivät Säätytalolla kuin hollituvassa.”

Anu Kantolan tavoin myös Paloheimo muistutti myös sote-uudistukseen liittyneestä lobbauksesta. 

Lue myös: 

Professorit lobbareista: ”Kokoomuksella on kaikkein vähiten puhtaat jauhot”

Nyt kuittaa Petteri Orpo: ”Lobbarit eivät kuulu hallitusneuvotteluihin”

Lobbarin ulostulo hallitusneuvotteluista: ”Keitä siellä pitäisi olla?”

”Mikä voisi mennä pieleen?” – Hallitusneuvottelupöytiin päässeet lobbarit ja ay-vaikuttajat herättävät ihmetystä

Nyt tuli nimilista: Tässä ovat hallitusneuvotteluiden tärkeiden pöytien johtajat

Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Niko Kaistakorpi
Niko Kaistakorpi Ziisus mitä hurkastelua Kokoomukselta, hallintarekisteriasiassakin muistaakseni jäivät kiinni, kun perusteluteksti oli suoraan Finanssialan keskusliitolta.. Aika huvittavaa vielä kun ajattelee kuinka moni heistä surffaa politiikan ja EK:n, kauppakamarin yms väliä niin että pyöröovi viuhuu.Vaikka ei suoraan pöydässä istuisi, niin onko se sitten parempi, että kulisseissa syötetään kaikki suoraan salassa?

Raija Lempiäinen

Samaa mieltä! Kitkerinä yrittävät nyt tälläkin propagandalla leimata kansanrintamahallituksen tekijöitä! Takinkääntäjä Vartiainenkin viisastelee kuin paraskin viattomuus! Aktiivimallia piti hienona ja toimivana työllistämistoimena, todistetusti oli pelkkä leikkuri, joten se siitä viisaudesta! Sanni taas toistelee "isompiensa" puheita näyttääkseen tärkeältä!
ps. Ei ole Kokoomuksella kanttia lobbareista puhua!

Kalle Veitola

"Kansanrintamahalalitus"....tsiisus, varsinainen kauhukabinetti, jos tuo nyt toteutuu. Ei voisi surkeampaa hallitusta kasaan pistää. Tulossa lisää veroja palkansaajille ja yrityksille, lisää holhousta, lisää haittamaahanmuuttoa, lisää byrokratiaa, lisää ilmastohössötystä...lisää muiden rahojen jakoja sinne ja tänne...tällaista hallitusta ei ole todellakaan äänestetty. Varsinaista demokratian ja äänestäjien halveksuntaa.

Timo Virtanen

Minkähän puljun lobbari on Raija Lempiäinen, kun noin kiihkeästi puolustaa nyt Rinteen Säätytalolle keräämiä kaikenkarvaisia hallitysohjelman kirjoittajia ? Eivät enää kaikki kuulemma mahdu ovista sisään. Sipilän, Soinin ja Stubbin hallitus sentään kielsi lobbarien läsnäolonkin Säätytalolla.

Markku Koivisto

Sotepuljaamisesta puheen ollen, taisi rampata lobbaria valiokunnissa oikeinkin huolella, kun ei millään tahtonut löytyä selvää kaatavaa kantaa. Aina löytyi puoltajiakin. Lopulta vielä tekstiviestillä kenenkään pyytämättä tullutta vaikuttamista, lobbausta. Silloin oli kysymyksessä vastustaminen ulkopuolisin voimin. Nyt myötäisen edistäminen ulkopuolisin voimin. Tällä kerralla vieläpä mukaan kutsuttuina ulkopuolisina ohjelman laatijoina.
Taustaryhmiensä palkallisina edunvalvojina heidän pitäisi itsekin tunnistaa jääviytensä. Ja erityisesti valtakirjan saaneiden kansanedustaja-jäsenten on ulkopuoliset jäävättävä heitä välittömästi koskevien asioiden käsittelystä.

Vesa Kaitera

Nikoi Kaistakorpi kirjoitti. "hallintarekisteriasiassakin muistaakseni jäivät kiinni, kun perusteluteksti oli suoraan Finanssialan keskusliitolta."

Suomi yritti ja myös onnistui neuvotteluissaan EU:n kanssa niin, että Suomi saattoi kieltää jatkossakin Suomessa toimivat hallintarekisterit. Mutta ulkomaisten arvopaperipörssien yhteydessä tomivien hallintarekisterien kohdalla tilanne oli toinen. Jos Suomi olisi yrittänyt pitää niiden käytön kiellettynä suomalaisilta, niin EU katsoi sen olevan EU:n kilpailudirektiivin vastainen, koska siinä suosittiin Suomessa toimivaa aropaperipörssiä. Koska tuo direktiivi oli hyväksytty vain hieman aikaisemmin, niin Suomellakin oli tietty siirtymaika oman lainsäädöntönsä harmonisoimiseen. Mutta siinä vaiheessa, kun tuo lainmuutos oli eduskunnan käsittelyssä, niin tuo määräaika oli kulumassa umpeen. Siksi hallintovaliokunnan puheenjohtajakin niin voimakkaasti yritti saada lainmuuutosta hyväksyttyä - ja siinä myös onnistui. Jos se olisi kaatunut, niin suerauksena olisi ollut Suomelle langetettu uhkasakko, jonka määrä olisi kuukausittain kasvanut, kunnes Suomi olisi tehnyt EU:n vaatiman lainmuutoksen. Mutta pahempi seuraus olisi ollut Suomessa toimivan arvopaperipörssin toimiluvan jatkon epääminnen, joka olisi todennäköisesti ollut edessä seuraavana syksynä. Tällöin arvopaperikauppa oiisi siirtynyt Helsingistä Tukholmaan ja Tallinnaan. Finanssialan keskusliitolle tämä skenaario olisi ollut kauhistus, eikä suomalainen elinkeinoelämä yleisestikään olisi sitä tyydytyksellä tervehtinyt. Etenkin Kokoomukselle olisi taatusti tullut rankasti pyyhkeitä huonosti hoidetusta asiasta.

Erkki Malinen

Saa nähdä minkälainen lopputulema hallitus neuvottelusta tulee, ainakin sivusta vaikuttajia piisaa. En muista että täläistä hälinää hallitusneuvottelujen ympärillä, ilmeisesti porvarisporukalla on kova huoli rahoistaan. Sitähän se pelkäs aikonaan Kalle Anttilakin ja muutti Amerikkaan.

Kalle Veitola

Lopputulema on Suomen kannalta katastrofi, jos tämä kokoonpano tulee olemaan seuraava hallitus. Sinänsä osuit tuossa lauseessa lähes oikeaan: "porvarisporukalla on kova huoli rahoistaan". Tai no sillä erotuksella, että KAIKKIEN omalla työllään toimeentulevien on syytä olla huolissaan rahoistaan, vihervassarithan maksattavavat unelmahöttönsä aina joillain muilla, kuten vaikkapa minulla. Ei kiitos. Suomi on on jo nyt verohelvetti. Vieläkö pitäisi vähän kiristää sitä ja vähän tuota...tsiisus...

Petri Kokko

Juuri näin, on ilo oikein seurata kun tämänkin forumin itseään "parempana väkenä" pitävät ovat ihan paniikissa ;)
Vittuilkaa ja haukkukaa vaan työttömiä ja puolustelkaa aktiivimallejanne ihan vapaasti, teille koittaa nyt toivottavasti yhtä kettumaiset ajat mitä meille tavallisille kansalaisille kuluneet 4 vuotta ovat olleet.
Se on loistojuttu että tuo krahnin mulkosilmä ei ole enää ministeri, mykkäsen ryssästä puhumattakaan.

Markus Kujala

Kannattais teidän köyhienkin tiedostaa faktat.
Kun yrittämisestä, työllistämisestä ja työn teosta tehdään kannattamatonta ankarilla veron korotuksilla alkaa verokertymä laskea vaikka kuinka vaan veroja kiristäisiin.
Viimeistään 100% kohdalla kukaan ei maksa senttiäkään veroja.

Alkaa siinä jossain vaiheessa köyhiltä rahat loppua, kun valtion kassa on tyhjä ja velkaa ei enempää anneta.

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #15

#15
Eipä oo enää mitään menetettävää, turha ja aivan naurettavaa sinunkaan on ketään arvostella ymmärtämättömyydestä, minä olen ollut työelämässä jo silloin mukana kun teikäläinen oli vaan pilke isänsä silmässä. Ahne rahaeliitti ja työnantajat on hoitaneet riistämisen mahdollisuuden (järjestäjänä liian pitkään vallassa ollut porvarihallitus) menestyksellä ja kuvittelelee nyt saavansa halpatyövoimaa (jopa ilmaista) omien voittojensa maksimoimiseksi. Pitäkööt vaan tunkkinsa.

Harri Hietajärvi

Taivastelun kohteena on siis nyt neljä ns. lobbaritaustaista neuvottelijaa 236:sta. Ja yksi heistäkin taisi jättäytyä pois. Mikä siis oikeasti on taivastelun aihe? Jos esitätte jyrkkiä mielipiteitä puolesta tai vastaan, niin mielelläni lukisin myös perustelut.

Harri Hietajärvi

Ja mikä siinä lobbaamisessa on juuri nyt niin vaarallista? Lobbareita on ollut olemassa niin kauan kuin politiikkaakin. On hurskastelua väittää, että ei meidän päätöksenteossa ole ollut lobbareita. Miten niin? Lainvalmistelussa käytettävät asiantuntijatkin ovat enemmän tai vähemmän lobbareita. Heilläkin on joku kanta asioihin. Heillä kaikilla on taustanaan joku kytkös johonkin asiaan liittyvään yritykseen, yhdistykseen tai muuhun instanssiin, jota kautta heille on kertynyt asiantuntemusta aiheesta. Esimerkkinä vaikkapa viime kauden sotesoppa ja siinä mukana olleet asiantuntijat. Kaikki lobbasivat asiaa siihen suuntaan, mikä oli heidän näkemyksensä asiasta.

Summa summarum, jos on lobbaamista jonkun asian puolesta, on myös lobbaamista asiaa vastaan. Poliitikkojen tehtävä on suodattaa lobbaamiset omien päätöstensä tueksi. Lobbarit antavat myös tietoa ja asiantuntemusta käsiteltäviin asioihin.

Erkki Malinen

Porvarisporukkaa pelottaa jos joutuu maksamaan jonkun euron enempi yhteiseen pottiin, jos itse joutuisin maksamaan vaikka 50e kuukaudessa enempi sitä tuskin huomais. Näin on muillakin mutta sillä sais monta hoitajaa palkattua lisää, se on monelle vaikea ymmärtää kun ei niitä hoitajia juuri nyt tarvii.