Lauantai 20.7.2019

Valtiotieteilijöiden huomio hallitusneuvotteluista: ”Kaksi suurtappion kärsinyttä kerjäävät yhdessä vielä lisää”

Luotu: 
18.5.2019 11:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilä ja Antti Rinne hallitusneuvotteluiden tiedotustilaisuudessa.
|

Valtiotieteen tohtori, historioitsija Jukka Tarkka ja valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo arvioivat keskustan aseman meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa vahvaksi.

”Keskusta pohtii nyt sitä, missä vaihtoehdossa sen kannatuksen kasvattamiselle löytyy eniten kovaa maata jalkojen alle. Nyt menossa olevissa hallitusneuvotteluissa keskustan neuvotteluasema on vahva. Kun Antti Rinne lähes pyytämällä pyysi keskustaa tulemaan mukaan, sdp joutuu myöntymään pitkälle keskustan asettamiin vaatimuksiin, ja neuvottelujen loppuun asti keskustan kannattaa julistaa ulospäin, ettei tästä taida tulla mitään”, Paloheimo kommentoi Facebookissa.

Jukka Tarkka puolestaan ennakoi, että sdp joutuu suostumaan maakuntahallintoon.

”Keskustan pitämiseksi hyvällä mielellä sdp joutuu ehkä suostumaan maakuntahallintoon, mutta muille se tuskin käy”, hän kirjoittaa kotisivuillaan ja Etelä-Suomen Sanomissa julkaistussa kolumnissa.

Heikki Paloheimo sanoo keskustan pohtivan nyt, missä vaihtoehdossa sen kannatuksen kasvattamiselle löytyy eniten kovaa maata jalkojen alle.

”Yhteistyön jatkaminen kokoomuksen kanssa tai oppositioon jääminen on keskustalle riski. Kuluneen 30 vuoden aikana puolue on kokenut suurimmat tappionsa porvarillisissa enemmistöhallituksissa. Oppositiossa keskustalla on riski jäädä kannatuksensa ydinalueilla äänekkäämpää oppositiopolitiikkaa harjoittavan perussuomalaisten jalkoihin. Keskustan kannattajakunta koostuu eri tavoin ajattelevista ryhmistä. Siellä on porvariyhteistyön kannattajia, punamultayhteistyön kannattajia ja yhteistyökumppanien valintaan pragmaattisesti asennoituvia. Suo siellä, vetelä täällä”, hän toteaa.

Lue myös:Nyt tuli varoitus keskustalle ”valtavasta riskistä” – ”Rinteen purkkiin on saatava hilloa”

Jukka Tarkka huomauttaa, että kukaan puoluejohtaja ei "kai koskaan" ole saanut johdettavakseen eduskunnan suurinta puoluetta niin heikolla vaalituloksella ja pienellä eduskuntaryhmällä kuin Antti Rinne. 

”Keskusta riensikin lippu puolitangossa hulmuten lohduttamaan vaalitulosta murehtivia sosiaalidemokraatteja. Kohtalotoveria ei jätetä. Molempien puolueiden johdoissa tiedetään, että hallitusvastuu miltei missä tahansa tilanteessa vie kohti vaalitappiota. Nyt nämä kaksi suurtappion kärsinyttä kerjäävät yhdessä vielä lisää sitä samaa, mitä jo nyt saivat”, hän kirjoittaa.

Rinteellä tosin ei Tarkan mukaan ole valinnan varaa, sillä pääministeriksi ryhtyminen hänen tilanteessaan on ”parlamentaarisen peruslogiikan sanelema pakko”. 

”Mutta keskusta järjesti melkein hirtehisen teatterikuvaelman osoittaakseen, miten se vastuuntuntoa puhkuen teki poliittisen logiikan vastaisen ja vielä entistäkin kurjempaa kohtaloa enteilevän päätöksen”, hän kuittaa.

Lue lisää:

Antti Rinne hallitusneuvotteluista: ”En ihan ensimmäisenä lähtisi kertomaan julkisuuteen, että meillä on kauhea riita”

Anna-Maja Henriksson ällistyi Sipilän ulostulosta: ”No en minä tiedä – Tuntuu vähän ikävältä”

Juha Sipilä avautui hallitusneuvotteluista – Rinne: ”Kertoo tunnoistaan – kuuluu neuvotteluprosessiin”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Senhän me ikääntyneemmät ja enemmän nähneet äänestäjät muutenkin tiedämme, että henkilökohtainen vallanhimo, puoluevallan himo ja puolueen core edunsaajien etu ovat aina ratkaisevat ja niiden vuoksi tehdään mitkä tahansa voltit.
Selvimmät esimerkit tuosta subjektiivisestä omien kapeiden etujen ajamisesta ovat Kepulit ja RKP, yhden eli kieli ja privilegiodominanssin puolue.
Sen sijaan esimerkiksi vihreät eivät ole niinkään volttien teon tarpeessa, kun se on puolue millä ei ole edes jälkeäkään järjellisesta ohjelmasta ja toiminnasta. Sitä motivoi kultinomainen vallanhimon tarve, josta se on ottanut perinteensä 30 luvun länsimaailmasta ja sotien jälkeisestä itämaailmasta

Jukka Mattsson

Kokoomus kerää pisteitä, hyvä niin. Keskusta on yhä tuuliajolla Sipilän johdolla.

Veikkaan, että saatte nähdä että Rinne poistuu kohta häntä koipien välissä oppositioon. Jos ei niin hillotolpan himo on sokaissut hänet niin että SDP:n puoluetoverit ovat ilmaa ja aate mennyt kuin Alkiolaisilla roskiin.

Sen jälkeen alkavat ihan oikeat hallitusneuvottelut eikä varmana tarvitse vinkata keiden johdolla?

Pasi Käyhkö

Jukka, myös minä olen ajatellut asiaa mainitsemistasi lähtökohdista.
Kokoomus ja Perussuomalaiset ottanevat molemmat hiukan lisää kannatusta ja asiat kääntyvät toiseen suuntaan. Viimeistään tuleva syksy näyttää paljon.

Timo Virtanen

Tämä hallituspohja varmistaa persujen kannatuksen kasvun. On todella mielenkiintoista nähdä, miten vasemmiston apupuolue vihreät ja "tapettipaperipuolue" RKP aikovat selvitä demarien ja kepun heille virittämästä kujanjuoksusta ? Petusinsinöörihän jo runttasi Henrikssonin kanveesiin, ennenkuin neuvottelut ovat edes alkua pidemmällä. Vasta 300 päinen porukka on kahvitellut kampaviinereitten kera.

Jari-Pekka Vuorela

Sipilä on Suomen Theresa May. Kaikkosen ja kavereiden olisi hyvä keksiä hänelle joitakin perhesyitä neuvotteluista vetäytymiseen.

Toki Rinteessäkin on Suomen Jeremy Corbynin piirteitä. Marin ja muut olisivat hoitaneet vaalikampanjan paremmin.

LUKEN puun hakkuumäärän laskentavirheen vuoksi menevät nykyiset ja tulevat metsäteollisuushankkeet todella tarkkaan syyniin, jos alla oleva pitää paikkaansa eli että kestävä hakkuumäärä on vain puolet siitä, miten siitä on nyt meille julkisuudessa kerrottu. Eli että voitaisiin liikkua reilusta 60 milj. m3:sta jopa 84 milj. m3:oon:

7.3.2016 Finnpulp Oy:n biotuotetehdas (uusi havusellutehdaskokonaisuus), Kuopio

Pohjois-Savon Ely (POSELY/1454/2015):

- - ”Hankkeen välillisenä luontovaikutuksena on huomioitava myös se, että yhdessä muiden tiedossa olevien metsäteollisuushankkeiden kanssa havukuitupuun hakkuumäärän arvioidaan Finnpulpin hankkeen toteutuessa nousevan noin 23,2 miljoonasta kuutiosta vuodessa noin 31,4 miljoonaan kuutiometriin vuonna 2025 koko Suomen tasolla. Tämä hakkuumääräarvio on arviointiselostuksen mukaan vain niukalti pienempi kuin havukuitupuun kestävä hakkuumahdollisuus koko Suomen tasolla. Finnpulpin todennäköisellä hankinta-alueella havukuitupuun hakkuumäärän arvioidaan yltävän jopa havukuitupuun kestävien hakkuumahdollisuuksien tasolle. Tämän johdosta hankkeella voi olla vaikutuksia myös metsäluonnon monimuotoisuuteen, kuten useissa lausunnoissakin huomautetaan. Tämän kysymyksen tarkastelu jää arviointiselostuksessa varsin vähälle huomiolle, joskaan ei täysin huomiotta. Jatkotyössä puunhankinnan vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen koskevaa arviointia on vielä syytä tarkentaa asiantuntijoiden toimesta.” - -

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Asiointi_luvat_ja_ymparistovaikutusten_ar...

Veikko Hintsanen

Yksi kysymys / tai kaksi

Millä perusteella ja millä ohjeilla ja minkä alan henkilöstön ammatti-osaamisilla ELY on arvioinut Finnpulpin hankinta aluetta ? Onko kansainväliset ilmaston ja liikenteen arvioinneista sovitut kaikki sopimukset huomioitu ? :

Pelkkä kuorma auto logistiikka ?
Raideliikenne logistiikka ?
Vesiliikenne logistiikka - tuonti ja vai onko myös kotimaan mahdollisuudet kartoitettu ,jos on niin miltä alueilta ja minkä suuruisina. Vai onko sovittu taustalla kartelli hankinnasta jossa vesiliikennettä ja liikenteen mahdollistamia nykyisiä ja tulevia hankinta alueita ei huomioida hankinta alueita määritettäessä ?

Ja miten ELy on arvioinut Finnpulpin hankintalogistiikan yhteiskunnalliset ja ilmasto vaikutukset eri vaihtoehdoille ?

Hannu Rautomäki

Vaalitappiolla tai äänivyöryllä ei ole juuri mitään tekemistä hallituksen muodostamisen kanssa. Kähmintä on ratkaisevaa.
Vaalitappion kärsineet tulevat istumaan hallituksessa ja toiseksi suurimman äänimäärän saanut puolue istuu ehdottomasti oppositiossa.
Meno on kuin Beirutin torilla.

Ilkka Manner

Keskusta saa maakuntansa. SDP:llä on ohjelmassaan 18+1 "sote-kuntaa, vihreillä on ohjelmassaan vaaleilla valittu sote-taso ja aiemminkin heillä oli mainittuna 20 maakuntaa. Vasemmistoliitolla niinikään on maakunnat ohjelmassaan. RKP:ltä ei tarvitse kysyä kun sille vain lupaa Vaasan sairaalan täyden päivystyksen.
Kiistaa syntyy vain siitä onko maakunnilla verotusoikeus.

Veikko Hintsanen, esität hyviä kysymyksiä.

Nämä YVA-arvioinnit tuppaavat olla sellaisia, että niissä arvioidaan - jos yleensä arvioidaan lainkaan - helpot ja itsestään selvät asiakohdat, mutta monimutkaiset syys-seuraus -suhteet eivät tule huomioiduiksi siten, että esim. saman lähialueen, maakunnan tai saman laajemman alueen (pohjoinen-etelä- länsi-itä) yhtä aikaa käynnissä olevat ja tulevat hankkeet arvioidaan yhteisvaikutuksiltaan.

Hankkeita myös pilkotaan tahallaan, jotta niissä ei tarvitsisi kokoluokan perusteella tehdä YVA- tai SOVA-arvioita.

Ely-keskukset ovat ihan hukassa tämän YVA- ja SOVA-kokonaisuuden edessä, koska kunnat niin vahvasti vaativat itselleen itsemäärämisoikeutta kaavoituksessa, maankäytössä ja rakentamisessa. Näin on ainakin tilanne suurimmissa kaupungeissa, kuten nyt esim. Jyväskylässä.

Metsäteollisuus hankeet ovat niin suuria hankkeita, että ne tarvitsevat YVA- ja SOVA-arvioinnin (+ IVA) siten, että YVA-arviointi niiden osalla kaattaa syy-seuraussuhteiden koko maanlaajuisen perusteellisen arvioinnin e n n e n p ä ä t ö k s e n t e k o a.