Perjantai 19.7.2019

Antti Rinne hallitusneuvotteluista: ”En ihan ensimmäisenä lähtisi kertomaan julkisuuteen, että meillä on kauhea riita”

Luotu: 
18.5.2019 08:06
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinteen tavoitteena on edelleen, että hallitusohjelma olisi valmis ensi perjantaina.
|

Säätytalon hallitusneuvotteluja vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne myöntää Kauppalehden ja Uuden Suomen uuden haastatteluohjelman ”Aamiainen Jari Korkin kanssa” avausjaksossa, että hallitusneuvottelut ovat nyt siirtymässä uuteen vaiheeseen. Katso ohjelma jutun lopussa.

Rinne kertoo, että hänen tehtävänsä on ylläpitää hallitusneuvotteluissa hyvää henkeä.

”Tähänastinen ilmapiiri on tähän saakka ollut hyvä. Nyt tietenkin kun tullaan neuvotteluissa talouden reaalimaailmaan, niin jännitteet lisääntyvät. Kenen tavoitteet kuljetetaan ja missä järjestyksessä,” Rinne pohtii.

Rinne on pannut merkille keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän kommentit siitä, että neuvotteluissa on vielä paljon tehtävää. Lue myös: Juha Sipilä avautui hallitusneuvotteluista – Rinne: ”Kertoo tunnoistaan – kuuluu neuvotteluprosessiin”

Hallituksen muodostajana Rinne näkee oman roolinsa tähän saakka vallinneen hyvän ilmapiirin ylläpitäjänä.

”En nyt ehkä ihan ensimmäisenä olisi se henkilö, joka lähtisi kertomaan julkisuuteen, että meillä on kauhea riita tästä ja tästä asiasta.”

Rinne muistuttaa, että hänellä itsellään on kokemusta vain vuoden 2014 minihallitusneuvotteluista. Hänen mukaansa myös sitä aiemmin mukana olleet ovat kuitenkin kehuneet tämänkertaista ilmapiiriä.

”Siellä ilmiöpöydissä on ollut hirveän hyvä henki rakentaa tavoitteita ja keinoja,” Rinne vakuuttaa.

Antti Rinne myöntää, että uudellakin hallituksella on tarve sopeuttaa valtion menot tuloihin. Hänen arvionsa mukaan varsinaisiin menoleikkauksiin ei kuitenkaan ole tarvetta.

”Jotta nykyisen kaltainen hyvinvointivaltio kyetään säilyttämään, meidän pitää nostaa työllisyysaste reilun kymmenen vuoden päästä yli 80 prosentin. Sitä kohti pitää kulkea määrätietoisella työllisyyspolitiikalla,” Rinne hahmottelee.

Hallituksen muodostaja on toistaiseksi vältellyt vastaamasta kysymyksiin yksittäisistä ministeripaikoista tai edes ministerien lukumäärästä. Totuus löytynee jostain Jyrki Kataisen yli kahdenkymmenen ja Juha Sipilän hallituksen alkuaikojen neljäntoista ministerin väliltä.

”Nytkin on jo toimitusministeristössä seitsemäntoista ministeriä. Vajaa 20 on se määrä, mihin tähdätään”, Rinne paljastaa.’

Euroopan parlamentin vaalit eivät Rinteen mukaan vaikuta hallitusneuvotteluihin muutoin kuin siten, että puheenjohtajilla on alkava viikko täynnä erilaisia vaalitenttejä. Rinne ei myönnä, että hallitusneuvotteluiden mahdollisesti kiperiä ratkaisuja lykättäisiin yli vaalien, vaikka ne asiallisesti ottaen olisi jo tehty perjantaihin mennessä.

”Päinvastoin. Jos on valmista, niin se kannattaa kertoa ja vakuuttaa ihmiset siitä, että nyt on sellainen hallitus, joka uskaltaa.”

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n veroehdotuksista hermostuneita yrittäjiä Rinne rauhoittelee sanomalla, että heitäkin tarvitaan. Kysymykseen siitä, muistavatko sosiaalidemokraatit, että myös Väinö Linnan Pohjantähden räätäli Halme oli yrittäjä, Rinne vastaa muistuttamalla puolueensa historiasta.

”Nimenomaan pienyritykset ovat olleet osa sosiaalidemokraattisen puolueen juuria. Oleellista koko suomalaiselle yhteiskunnalle on, että saadaan rakennettua sellaista hyvinvointia, jossa yrittäjyys on aivan keskiössä.”

Samaan hengenvetoon Rinne ottaa kuitenkin jo etäisyyttä ”sosiaalidemokraattiseen eetokseen”. Hallituksen muodostaja asettautuu jo pääministerin housuihin.

”Tavoite on edelleen, että hallitusohjelma olisi valmis ensi perjantaina.”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Toivottavasti olet väärässä! Vaihtoehtona poikeistohallitus jota kansalaisten kantokyky ei enää kestä, Suomi ajautuu pysyvästi luokkayhteiskunnaksi ja halpatyövaltioksi! Kansa äänesti vaaleissa muutoksen puolesta ja sitä se nyt odottaa, oikeiston on vaikea hyväksyä oppositioon joutumista, varsinkin Kokoomuksen 32 hallinta vuoden jälkeen se on katkeraa, siksipä pelotellaan ja mustamaalataan kansanrintamahallituksen suunnitelmia ahkerasti!

Timo Virtanen

No, Anttihan on tottunut, että asiat päätetään salaisesti suhmuroiden kulissien takana...ja selitetään parhain päin jäsenistölle. Politiikassa ei aina voi voi luottaa siihen, että vuotoja ei tapahdu. Sipilänkin vuoto on tietenkin tarkoituksenmukainen - omaan pussiin pelaamista. Ei mitään yleistä hyvää.

Onko kauhea riita syntynyt ehkäpä siitä, että LUKEN puun hakkuumäärän laskentavirheen vuoksi menevät niin nykyiset ja kuin tulevatkin metsäteollisuushankkeet todella tarkkaan syyniin - jos alla oleva pitää paikkaansa eli että kestävä hakkuumäärä on vain puolet siitä, miten siitä on nyt meille julkisuudessa kerrottu. Eli että voitaisiin liikkua reilusta 60 milj. kuutiosta jopa 84 milj. kuutioon, ks. alla:

7.3.2016 Finnpulp Oy:n biotuotetehdas (uusi havusellutehdaskokonaisuus), Kuopio

Pohjois-Savon Ely (POSELY/1454/2015):

- - ”Hankkeen välillisenä luontovaikutuksena on huomioitava myös se, että yhdessä muiden tiedossa olevien metsäteollisuushankkeiden kanssa havukuitupuun hakkuumäärän arvioidaan Finnpulpin hankkeen toteutuessa nousevan noin 23,2 miljoonasta kuutiosta vuodessa noin 31,4 miljoonaan kuutiometriin vuonna 2025 koko Suomen tasolla. Tämä hakkuumääräarvio on arviointiselostuksen mukaan vain niukalti pienempi kuin havukuitupuun kestävä hakkuumahdollisuus koko Suomen tasolla. Finnpulpin todennäköisellä hankinta-alueella havukuitupuun hakkuumäärän arvioidaan yltävän jopa havukuitupuun kestävien hakkuumahdollisuuksien tasolle. Tämän johdosta hankkeella voi olla vaikutuksia myös metsäluonnon monimuotoisuuteen, kuten useissa lausunnoissakin huomautetaan. Tämän kysymyksen tarkastelu jää arviointiselostuksessa varsin vähälle huomiolle, joskaan ei täysin huomiotta. Jatkotyössä puunhankinnan vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen koskevaa arviointia on vielä syytä tarkentaa asiantuntijoiden toimesta.” - -

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Asiointi_luvat_ja_ymparistovaikutusten_ar...

Mikko Toivonen

On kyllä hyvä havaita, että on maassa kuitenkin ihmisiä, jotka ovat ymmärtäneet ihan näkemänsä pohjaqlta, että Luke laskelmat ovat rajusti pielessä ja että todellisuudess koko metsänhoitomme mukaanlukien sen omistus on otettava vakavaan uudelleenharkintaan.

Missään tapauksessa näkemällä ja kertomalla pätevän vertailutotuuden en halua pysäyttää tai edes hidastaa yhtään metsäteollisuuden jalostushanketta vaan ainoastaan valaisemaan "sokeita" siitä miten ne tehtäät voidaan pitää toiminnassa ja siitä huolimatta säilyttää hienot metsät juuri tarpeellisen monimuotoisena.

Sehän kovalla kädellä tiivistettynä tarkoittaa:

1. Metsien kaupallisteollisen polttamisen käytännöllistä lakkauttamista jättäen polttamisen vain kotitalouspuun ja itse sahojen ja sellutehtaiden viimeisen jätteen polttamiseen omissa pannuissaan. Kaikki siitä ylijäänyt puu joko metsän omaan kiertoon tai sitten sellupataan tai kehitettäviin sekahakkeesta valmistettuihin rakennustuotteisiin.

2. Raakapuun suurtuontia sieltä missä metsiä osataan kestävästi kasvattaa ja korjata. Se taas voi olla missä pain maailmaa tahansa sillä puun tai hakkeen suurkuljetus ei paljoakaan kustannusta per jalostettu yksikkö lisää. Tuonti voidaan täysin huoletta maksaa jalosteen vientituloilla.

3. Yksityismetsien osuutta pitäisi talousmetsissä saada rajusti suuromistuksen suuntaan ja siten mahdollistaa järkevä hoito ja korjuu, mikä olisi hyvä myös metsän ostajille eli teollisuudelle. Esimerkiksi porrastamalla verotus talousmetsän koon perusteella niin, että mitä suurempi omistus, sitä pienempi verotus. Vaikkapa talousmetsämaapohjan hehtaaripohjainen perusverotus niin että 0 verotus saavutettaisiin vaikkapa 10000 hehtaarin omistusalasta ja siitä sitten progressiivisesti ylöspäin omistuksen pienetessä

Ilkka Manner

Tämä on hyvä huomio. Jos tältä neuvottelupohjalta syntyy hallitus niin sen tekemisiä rajoittaa aika paljon keskustan asenne. Tuo PS+KO+KESK yhteenlaskettu kyky vastustaa liian vasemmistolaisia tekoja on jonkinlainen jarru toiminnalle. Voi olla, että jos tältä pohjalta syntyykin hallitus niin se ei istu koko vaalikautta.

Sirpa Laaksonen

no istuiko tämä edellinen sekoomushallitus leikkauspolitiikallaan koko vaalikaden, itku päällä paremmalla väestöllä jos vaikka joutuu osallistumaan valtakunnan nousutalkoisiin, vähäosaisten kurjistamnen sopisi paremmin, vaikka se on se hitaampi tie mutta ei vaaranna omaa elintason nousua