Lauantai 20.7.2019

Itävallan varaliittokansleri eroaa lahjontavideon vuoksi: ”Jouduin laittoman ansan uhriksi”

Luotu: 
18.5.2019 14:04
Päivitetty: 
18.5.2019 14:23
  • Kuva: EPA / Florian Wieser
    Kuva
    Heinz-Christian Strache eroaa Itävallan varaliittokanslerin tehtävästä.
|

Itävallan varaliittokansleri ja oikeistopopulistisen FPÖ:n puheenjohtaja Heinz-Christian Strache eroaa molemmista tehtävistään perjantaina julkaistun videomateriaalin vuoksi. 

Der Spiegelin ja Süddeutsche Zeitungin julkistamalla video on kuvattu Strachen ja venäläisnaisen tapaamisesta vuonna 2017. Venäläisnainen kertoo videolla haluavansa sijoittaa Itävaltaan ja tavoittelensa tabloidlehti Kronen Zeitungin haltuun saamista. Nainen väittää kuuluvansa presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin. Strache puolestaan esittää, että hallitukseen noustuaan hän voisi tehdä venäläisnaisen kanssa tätä hyödyttäviä julkisia sopimuksia esimerkiksi rakennusalalla. Saksalaismedian mukaan tapaamisessa keskusteltiin myös venäläisnaisen mahdollisesta vaalituesta, jonka jälkiä voitaisiin peitellä säätiön avulla.

Der Spiegel kertoo varmistaneensa videon aitouden. Strachen mukaan kyseessä oli lavastettu tilanne. 

”Eroan suojellakseni hallituksen työtä, mutta jouduin laittoman ansan uhriksi”, hän sanoi lausunnossaan lauantaina Deutsche Wellen mukaan.

Strachen lausunnon mukaan Itävallan varaliittokansleriksi nousee liikenneministeri Norbert Hofer.

Uutistoimistojen mukaan on kuitenkin epävarmaa, hyväksyykö liittokansleri Sebastian Kurz Hoferin nimityksen.

”Kurz ottaisi suuren riskin, koska ongelmat FPÖ:n kanssa kuitenkin jatkuvat”, politiikan analyytikko Thomas Hofer kommentoi Bloombergille.

Kurzin johtama Itävallan kansanpuolue ja FPÖ ovat olleet törmäyskurssilla muun muassa maahanmuuttoon liittyvissä asioissa.

Lue myös: Kova väite venäläisten salaisesta rahoituksesta Italian äärioikeistolle – Tutkija: ”Matteo Salvini, olet petturi”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Se tässä on mielenkiintoista näilläkin palstoilla vasureita ja komnisteja vaikkei komnisteja enää olekkaan syytetään Venäjän myötäilystä, samat kuitenkin kannattaa persuja. Juuri nämä oikeisto populistit on Venäjän myötäilijöitä, näin tämä propakanta tavan tallaajaa huijaa, oikeisto muka on duunarin asilla SAK kusettaa.

Heikki Paananen

Uutisesta ei käy ilmi, kuka tai mikä ko. lavastuksen takana on. Ilmeisesti on kuitenkin poliittinen toimija, koska videota ei ole käytetty kiristykseen, vaan on tuotu ajoitetusti julkisuuteen lehdistön kautta.

Ei tämä mikään yllätys ole. Strache vain toteuttaa uus-liberalistista politiikkaa puhtaimmillaan.

Tämä tapaus kannattaa pitää mielessä. Kun seuraavan kerran joku suomalainen poliitikko tekee järjenvastaisen takinkäännön, syynä saattaa olla kiusallinen videotallenne Ibizalta.