Lauantai 20.7.2019

Varoitus koko Euroopalle: Matteo Salvini harkitsee temppua, josta seuraisi iso rytinä

Luotu: 
21.5.2019 14:38
  • Kuva: EPA / Ian Langsdon
    Kuva
    Matteo Salvini.
|

Sunnuntaina pidettävät eurovaalit vaikuttavat talous- ja markkinanäkymiin koko Euroopassa, huomauttaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Nordean blogissa.

Hän nostaa esille muun muassa Italian tilanteen ja toteaa, että eurovaalien lopputuloksella voi olla isojakin vaikutuksia – jopa ennenaikaiset vaalit, mikä aiheuttaisi rytinää markkinoilla.

LUE MYÖS: Paha huoli heräsi: ”Suomalaisten veronmaksajien rahoja ei saa mennä Italian pankkien pelastamiseen”

”Vahva tulos eurovaaleissa lisäisi Salvinin houkutusta hajottaa nykyinen hallitus ja yrittää nousta pääministeriksi ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa perinteisen liittolaisensa Silvio Berlusconin Forza Italian kanssa”, von Gerich kirjoittaa.

”Salvini uhmaa avoimesti EU:n yhteisiä pelisääntöjä, suhtautuu hyvin kriittisesti koko unioniin ja on jatkanut kärjekästä linjaansa myös Italian hallituksessa. Ennenaikaiset vaalit ja Salvinin nousu pääministeriksi nostaisivat epävarmuuden Italian suunnasta uusiin huippuihin, voisivat aiheuttaa merkittävää markkinaturbulenssia ja vaikuttaisivat negatiivisesti koko euroalueen talousnäkymiin”, hän jatkaa.

”Ennenaikaiset vaalit ja Salvinin nousu pääministeriksi nostaisivat epävarmuuden Italian suunnasta uusiin huippuihin, voisivat aiheuttaa merkittävää markkinaturbulenssia ja vaikuttaisivat negatiivisesti koko euroalueen talousnäkymiin”

Salvinin mahdollisen uusien vaalien tempun nostaa esille myös uutistoimisto Bloomberg, jonka mukaan Salvini voisi päätyä hajottamaan hallituksen, jos hänen Lega -puolueensa saisi eurovaaleissa vähintään 35 prosentin äänisaaliin. Politicon eilen maanantaina päivitetty ennuste ennakoi Legalle 31 prosentin kannatusta.

LUE MYÖS: Kova äläkkä Laura Huhtasaaren osallistumisesta Matteo Salvinin suurkokoukseen: ”Putinille ja Venäjälle hyödyllisiä idiootteja”

Bloombergin mukaan hallituskriisin käynnistäminen voi olla liian riskialtista Salvinille, jos Legan kannatus on alle 35 prosenttia.

Salvini on vahvasti mukana Euroopan kansallismielisten populistipuolueiden yhteistyökeskusteluissa ja isännöi viikonloppuna suurkokousta aiheen tiimoilta Milanossa.

Samaan aikaan Itävallassa on puhjennut poliittinen kriisi oikeistopopulistisen FPÖ:n puheenjohtajan Heinz-Christian Strachen Venäjä-yhteyksistä. LUE MYÖS: ”Se ei ole isänmaallista, Jussi” – Halla-aho ja Orpo väittelivät perussuomalaisten yhteyksistä Ylellä

LUE MYÖS: ”Juonitte Putinin kanssa Euroopan tuhoa” – EU-vaikuttajalta suora haaste Italian Salvinille

Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

Suomella on tuskin koskaan aiemmin mennyt niin hyvin kuin nyt. Lähes kaikilla hyvinvointia ja demokratiaa kuvaavilla mittareilla olemme maailman kärkikastissa. Tästä saamme paljolti kiittää myös EU:n jäsenyyttämme! On kuitenkin valitettavaa, että mielensäpahoittajille ei mikään tunnu riittävän. Haikaillaan sellaisen eristäytymispolitiikan ja naapurisuhteiden perään, jotka olisivat taloudellisen katastrofin siemen ja demokratian tuho. Äänestämällä järkevästi tämä voidaan kuitenkin välttää.

Hannu Rautomäki

Missä se hyvinvointi on, kun kuntien valtio-osuuksia on leikattu kautta linjan, ja siellä on vastaavasti kaikkia hyvinvointipalveluja, koulutusta, terveydenhuoltoa,ja vanhusten huoltoa leikattu?
Valtion velkaantuminen on Kataisen hallituksen jäljiltä edelleenkin EU:n asettaman kriisirajan pinnassa, joten se tie on käyty.
Tuleva hallitus joutuu pakon edessä leikkaamaan hyvinvointipalveluja lisää.
Rahoitukseen se tulee myymään valtion omaisuutta, eli veronmaksajien omistamia valtionyhtiöitä, kuten on jo suunniteltukin.

Juha-pekka Naukkarinen

Julkistapuolta olisikin leikattava rankalla kädellä,se taitaa olla paisunut niin suureksi ja kalliiksi kaikkine palkintovirkoineen ja suojatyöpaikkoineen,että mikään puolue ei uskalla sitä leikata,koska pelkäävät äänestäjien menetystä ja sitä kautta omien etujensa menetystä!

Janne Rantala

"Kelan talous kuralla toimeentulohakemusten räjähdettyä alkuvuonna"

"Kela maksaa yhä enemmän etuuksia, nyt menee 15 miljardin raja rikki "

"Järjestäytyneen rikollisuuden määrässä huima kasvu"

"valtion rajat ylittävän rikollisuuden kasvu "

Tässähän näitä uutisia olisi "hyödyistä" nopealla otannalla.Valtion ja kuntien velan kasvu olkoon oma lukunsa.

Timo Nenonen

Suomessa ei ole hyvinvointia nähty sitten 1980-luvun eikä edustuksellinen demokratia toimi sutjakasti. Ero Eu/eurosta ja sveitsin mallin mukainen demokratia tekisi gutaa meille kaikille. Eikä kansakunnan uusi itsenäistyminenkään pahaa tekisi. Suomi takaisin !!!

Pasi Käyhkö

Jos ajattelemme aikoja taaksepäin silloin todella maassa elettiin ns. suu säkkiä myöten. Esim. vuonna 1958 keskeytettiin lapsilisien maksu kun valtion kassasta loppuivat rahat.
Silloin ajateltiin, että jos ei ole rahaa niin sitä ei sitten ole. Nyt pitäisi ottaa sama viisas tapa talouden toiminnan perustaksi.