Sunnuntai 21.7.2019

”Se ei ole isänmaallista, Jussi” – Halla-aho ja Orpo väittelivät perussuomalaisten yhteyksistä Ylellä

Luotu: 
21.5.2019 10:09
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen Petteri Orpo kyseenalaisti perussuomalaisten eurooppalaisen puoluehankkeen Ylen eurovaalitentissä. Arkistokuva.
|

Perussuomalaisten pyrkimys saada aikaiseksi suuri EU- ja maahanmuuttokriittinen ryhmä Euroopan parlamenttiin puhutti Yleisradion eurovaalitentissä maanantaina. Neljän suuren puolueen puheenjohtajista etenkin kokoomuksen Petteri Orpo haastoi perussuomalaisten kollegaa Jussi Halla-ahoa aiheesta.

Halla-aho tuomitsi tentissä Itävallan varaliittokanslerin, oikeistopopulistisen FPÖ:n puheenjohtajan Heinz-Christian Strache toiminnan, joka on kiihdyttänyt keskustelua populistien Venäjä-yhteyksistä. Strache joutui jättämään molemmat tehtävänsä jäätyään kiinni videosta, jossa hän osoittaa valmiutensa ottaa vastaan venäläistä rahaa vastineeksi vastapalveluksista asemaansa hyväksi käyttäen. Lue lisää: Jussi Halla-ahoa haastetaan Venäjä-suhteista – ”Mitään hyötyä viisumivapaudesta ei Suomelle olisi”

Halla-aho vaati FPÖ:tä siivoamaan valitettavan ilmiön riveistään. Hän korosti kuitenkin, ettei vielä tiedetä, onko kyse laajemmasta ilmiöstä vai vain Strachesta.

”Tietenkään me emme voi tehdä yhteistyötä sellaisen puolueen kanssa, johon on pesiytynyt rakenteellinen tapa käyttää valtaa väärin”, hän sanoi Ylen tentissä.

Orpo laajensi keskustelun koskemaan oikeistopopulistien ryhmähanketta. Perussuomalaiset on pyrkinyt yhteistyöhön Italian sisäministerin Matteo Salvinin johtaman La Legan kanssa, vaikka esimerkiksi Ruotsidemokraatit kieltäytyy tästä Salvinin ja Legan Venäjä-mielisyyden vuoksi.

”En minä sinänsä Jussi sinun mielipiteitäsi epäile, olemme moneen kertaan kuulleet kannanottosi, mutta jos ryhmänne istuu Euroopan parlamentissa Salvinin johtaman puolueen kanssa, joka sanoo haluavansa hajottaa ja horjuttaa Euroopan unionia, se ei ole isänmaallista. Se on huolestuttavaa”, Orpo sanoi.

Halla-aho arvosteli Orpon rinnastusta.

”Jos tavoitteemme osuvat yksiin venäläisten tavoitteiden kanssa, se on meistä riippumaton asia. Venäjällä ei ole mitään tekemistä meidän kanssamme”

”En pidä tästä mitä Petteri Orpo tässä sanoo, hän rinnastaa EU:n niin sanotun horjuttamisen Venäjä-mielisyyteen. Me vastustamme eräitä ilmiöitä Euroopan unionissa ja Euroopan integraatiossa siksi että meidän näkemyksemme mukaan ne ovat haitallisia jäsenmaille ja niiden kansalaisille”, hän totesi.

”Jos nämä tavoitteet jonkun mielestä osuvat yksiin venäläisten tavoitteiden kanssa, se on meistä riippumaton asia. Venäjällä ei ole mitään tekemistä meidän kanssamme”, Halla-aho jatkoi.

”Meillä on muutamia ydinteemoja, joiden ympärille haluamme muodostaa mahdollisimman suuren EU-kriittisen, integraatiokriittisen, maahanmuuttokriittisen ryhmän.”

Sdp:n Antti Rinne ja keskustan Juha Sipilä olivat Orpoa haluttomampia liittämään Strachen toimintaa ja laitaoikeiston Venäjä-mielisyyttä perussuomalaisiin. Sipilä huomautti, että europarlamentin ryhmissä ”seinät ovat leveällä” ja ”joka ryhmässä on omat orbaninsa”.

Sipilän mukaan Itävallan tapahtumissa on kuitenkin ”äärimmäisen vakavasta ilmiöstä kyse ja tämä kertoo myös siitä, millaisissa vesissä oikeistopopulismi pyörii Euroopan kentillä”.

LUE LISÄÄ:

Kotro-kohu ei yllätä: PS ja keskusta Venäjä-myönteisimpiä vaalikoneessa

Kova äläkkä Laura Huhtasaaren osallistumisesta Matteo Salvinin suurkokoukseen: ”Putinille ja Venäjälle hyödyllisiä idiootteja”

Laura Huhtasaari puhui Matteo Salvinin suurkokouksessa: ”Perussuomalaiset haluaa ottaa kädestä samalla tavalla ajattelevia”

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Vuonna 2017 Suomen väestöstä ulkomaalaistaustaisia oli 384 123.
https://www.stat.fi/tup/maahanmuutto/maahanmuuttajat-vaestossa.html

Se tarkoittaa käytännössä vajaa 200 000 työtöntä lisää Suomeen.
Edellisen kommentin hieman vanhentunut tieto ulkomaalaistaustaisten 50 % työttömyydestä on tätä nykyä todennäköisesti vielä huonompi, sillä heihin Lindströmin aktiivimalliakaan rangaistuksineen ei kohdisttettu ollenkaan. Todellista epädemokratiaa.
Blogikommentoinnissa työministeri tämän myönsi lupaamalla korjausta asiaan. Lupaukseksi jäi.
Ministeriön Nerg antoi ymmärtää, että haluttiin välttää levottomuuksia.
Onko Suomi enää itsenäinenkään?
On Suomi köyhä ja vielä köyhemmäksi tulee maahanmuutolla.

Panu Saarela

En tiedä millä laskuopilla Rautomäki onnistuu loihtimaan Suomeen 200.000 ulkomaalaistaustaista työtöntä, kun työttömien kokonaismäärä on 191.000.

"Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2019 maaliskuussa 191 000 (virhemarginaali ±18 000), mikä oli 49 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin."

https://findikaattori.fi/fi/34

No, "maahanmuuttokriittisillä" persuilla on tapana tehdä omat faktat.

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #10

Saarela, lasketaanko turvapaikanhakijatkin työttömiin? Tilastoidaanko tosiaan näin vai olitko vain vitsikäs? Tietojeni mukaan työttömiin lasketaan kuuluvan ne jotka hakevat työtä eli ovat työvoimaksi ilmoittautuneet ja saavat tyämarkkinatukea eli työttömyyskorvausta. Epäilen etteivät kaikki maahantulijat ilmoittaudu työvoimaksi jo heidän perinteistään johtuen. Tämä faktoista ja en ota kantaa lukumääriin.