Maanantai 15.7.2019

Jussi Halla-aho veti esiin Antti Rinteen ja Alexander Stubbin vanhat Venäjä-lausunnot HS-tentissä

Luotu: 
21.5.2019 16:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Jussi Halla-aho vetää muiden poliitikkojen vuosien takaisia lausuntoja esiin.
|

Keskustelu kansallismielisten oikeistopopulistien Venäjä-yhteyksistä jatkui tänään tiistaina Helsingin Sanomien eurovaalitentissä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toisti aiemmat lausuntonsa siitä, että perussuomalaisten Venäjä-linja on ollut tiukka johdonmukaisesti.

Lisäksi Halla-aho nosti esiin muiden poliitikkojen kantoja viisumivapauteen Venäjän kanssa.

LUE MYÖS: Varoitus koko Euroopalle: Matteo Salvini harkitsee temppua, josta seuraisi iso rytinä

”Kokoomus oli innokkaasti kannattamassa viisumivapautta Venäjän kanssa aina Ukrainan kriisin puhkeamiseen asti”, Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tarttui tähän.

”Tämä Halla-ahon viisumiviittaus ei pidä paikkaansa. Kokoomus ei ole kannattanut viisumivapautta Venäjän kanssa. Joku kokoomuslainen toimija on näin voinut sanoa, mutta kokoomuksen linja se ei ole ollut milloinkaan”, Orpo sanoi.

Alma Median eurovaalikone nyt auki – Etsi meppiehdokkaasi Uuden Suomen sivuilla

Halla-aho tarkensi tämän jälkeen väitettään.

”En tiedä, oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, mutta hän vaati hyvin äänekkäästi viisumivapauden kiirehtimistä Venäjän kanssa. Sitten on Paavo Lipponen demareista, ja Antti Rinne itse asiassa vielä maaliskuussa 2014 vaati viisumivapautta Venäjän kanssa, kun Ukrainassa jo tapahtui.”

LUE MYÖS: ”Se ei ole isänmaallista, Jussi” – Halla-aho ja Orpo väittelivät perussuomalaisten yhteyksistä Ylellä

Ulkoministerikautenaan Stubb sanoi esimerkiksi vuonna 2008, että Suomen pitäisi muuttaa jarruttelevaa suhtautumista viisumivapauteen.

Vuonna 2016 silloinen valtiovarainministeri Stubb sanoi sen sijaan näin puheessaan Hämeenlinnan Paasikivi-seurassa:

”Olin itse yksi niistä, jotka pitkään uskoivat Euroopan ja Venäjän lähentyvän hyvässä hengessä. Puhuin paljon Venäjän viisumivapauden puolesta. Muistan eräänkin pitkän illan ulkoministerikollega Sergei Lavrovin kanssa vuonna 2010, kun katsoimme yhdessä jalkapalloa ja paransimme maailmaa. Mutta sitten tulivat Krimin laiton miehitys ja Itä-Ukrainan sotatoimet. Voimapolitiikka palasi vahvasti Venäjän keinovalikoimaan. Edes kansainvälinen oikeus ei Venäjää näytä pidättelevän. Oikeastaan kehitys alkoi jo Georgian sodasta vuonna 2008.”

Antti Rinne puolestaan esitti vuonna 2014 Kalevan mukaan viisumivapautta Venäjän kanssa. Tuolloin Rinne vasta pyrki sdp:n puheenjohtajaksi.

LUE MYÖS: Kotro-kohu ei yllätä: PS ja keskusta Venäjä-myönteisimpiä vaalikoneessa

LUE ARKISTOJUTTU VIISUMIKESKUSTELUSTA VIIME EUROVAALIEN ALLA: Näin Venäjä jakaa suomalaiset – Rahaa ja rikollisia Suomeen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pietari Tuominen

Kannattaa tässä nyt myös muistaa, että meillä edelleen on se pitkä maaraja Venäjän kanssa, meillä edelleen on täydet mahdollisuudet päästä Venäjän valtaville sisämarkkinoille ja vaikka Venäjä saattaa olla uhka, on se myös valtava mahdollisuus. Onko sitten järkevämpää ylläpitää naapuriin hyviä suhteita, vai haastaa riitaa kaikenmaailman pakotteilla?

Nyt valtamedia on Suomessa jo hyökännyt niidenkin poliitikkojen kimppuun, joilla on Venäjällä ystäviä. Kenen etua tämä vihan kasvattaminen Venäjää kohtaan ajaa? Kuka siitä hyötyy? Kuka hyötyy meidän viennin Venäjälle pysäyttäneistä pakotteista?

Juha-pekka Naukkarinen

Ei siitä kukaan juuri hyödy,pakotteet ovat rangaistus Venäjää vastaan,että eivät voi valloittaa naapuri maita ilman seuraamuksia,Suomi voi olla seuraava,jos edellisistä ei minkäänlaisia sanktioita olisi seurannut,jos olisimme jääneet yksin pois pakotteista,olisi Suomi vielä helpompi "nakki" Venäjälle,eikä kukaan tulisi hädän hetkellä avuksi,eikä siinä auttaisi kuin korkeintaan Nato,jos kuuluisimme siihen!

Erkki Johansson

No tuossa annettiin lähdeviitteitä Kokoomuksen ja SDP:n edustajien suhtautumisesta Venäjän viisumivapauteen aikaisempina vuosina. Jos Perussuomalaisia väitetään samaisen viisumivapauden puolestapuhujiksi, missä ovat tämän tiedon lähdeviittaukset?

Janne Rantala

Pitää myös muistaa että kokoomus ja demarit sallivat kaksoiskansalaisten työskentelyn puolustushallinnossa mikä on pöyristyttävää.Perussuomalaiset yrittävät estää tämän mutta kokoomus esti asian.Eli teoriassa venäläisten tarvitsee vain soittaa kriisin sattuessa sinne ja saavat kaiken tiedon käsiinsä kokoomuksen takia.Kannattaisi ehkä tehdä tilintarkastus kykypuolueen sisäpiirille

Mikko Toivonen

Aikoinaan yksi niistä syistä miksi lakkasin äänestämästä kokoomusta oli se, että valitsivat yhtenäinen Venäjä puolueen sisarpuolueekseen.
Muut syyt olivat raaka libertarismi ja valtionomaisuuden paloittelu ja myynti milloin millekin kaverille. Myös se, että kokoomus aika raivokkaasti pelasi sotessa pörssiyhtiöiden lukuun oli poissapitävä tekijä.
Tarvitsemme laajempaa kotimaista tai vähintäin osin kotimaista täällä toimivaa perus tuotantot-ja jalostusteollisuutta.
Sellaisen ympärille jokainen hyvin voiva teollisuusmaa on kestävän taloutensa ja myös sen diversifioitumisen rakentanut

Mika Peltokorpi

Stubbin - ja myös Rinteen - Venäjä-myönteiset lausunnot on lausuttu ennen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kotron lausunto viisumivapaudesta jaa jopa valtioliitosta oo tältä kuulta. Samoin PS:n liehittely Euroopan venäjämielisten äärioikeiston kanssa on myös ihan tätä päivää.

Rami Ruohonen

Ihan turhaan on viisumit ja passit. Voidaan vaatimukset poistaa, kun kerran etelästä ja lännestä (Ruotsista) kävelee porukkaa sisään heittämällä. Mitä Venäjään muuten tulee, niin on se Putin sen verran kova mies, että se pitää rajat kiinni ilman mitään miljardien vaatimuksia Euroopalta, toisin, kuin Turkki tekee ja kiristää vielä Eurooppaa. Putin voisi koska tahansa päästää rajan ylitte sellaset 2 miljoonaa ihmistä, jos niin haluaa. Meidän Suomalaisten kannattaa nyt pitää ihan turpa kiinni Venäjän suhteen. Tehdään kauppaa ja voidaan hyvin.