Keskiviikko 24.7.2019

Hurjistus leviää kokoomuksessa: ”Kepu vie Antti Rinnettä ja kovaa – Suomelle kalliiksi tuleva huomenlahja”

Luotu: 
23.5.2019 15:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sari Sarkomaa.
|

Todennäköisessä oppositiopuolue kokoomuksessa on suorastaan hurjistuttu tulevan Antti Rinteen hallituksen sote-ratkaisusta.

Kokoomuslaisia hiertää se, että keskusta on saamassa tahtonsa läpi maakuntamallinsa kanssa. Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-yrityksessä keskustan maakuntamalli ja kokoomuksen ajama laaja valinnanvapaus oli naitettu yhteen.

LUE MYÖS: Uutta tietoa Rinteen hallituksen sote-ratkaisusta – Hyvästit laajalle valinnanvapaudelle

”Sotea tehdään taas kerran hallinnon ehdoilla. Mihin unohtuivat asiakkaat ja palvelut? Kepu päättää mihin suuntaan Suomea viedään vaikka kärsinyt vaaleissa rökäletappion. Sanoisin että tulos osoittaa johtajuuden puutetta ja demokratian halveksimista”, kansanedustaja Mia Laiho tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

 

 

”Suomelle kalliiksi tuleva kepulle annettava ’huomenlahja’? 18 maakuntaa hakataan betoniin. Maakuntavaalit tulevat mutta miten käy soten? Miten vahvistetaan peruspalveluja ja mikä on kaupunkien rooli? Näitä selvitellään? Kuinka tässä näin kävi?” tviittaa Sari Sarkomaa.

”Kepu vie Antti Rinnettä ja kovaa”, Sarkomaa syyttää.

(Juttu jatkuu tviittien jälkeen.)

 

 

Sarkomaa oli viime kaudella eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen. Lääkäritaustainen Laiho oli saman valiokunnan varajäsen ja jäsenenä perustuslakivaliokunnassa, joka sote-valiokunnan tavoin käsitteli sote-uudistusta.

Sarkomaa kritisoi Twitterissä myös, että viime kaudella sdp vastusti maakuntia ”neliraajajarrutuksessa”, mutta nyt 18 maakunnan malli onkin Rinteen ja sote-valiokunnan puheenjohtajana viime kaudella toimineen Krista Kiurun (sd) ”kärkitavoite”.

”Kaikki asiantuntijat: 18 maakuntaa on liikaa! Hallitus: Perustetaan 18 maakuntaa. Vasemmistohallitus läimäisi avokämmenellä kaupunkeja, kiitos agraaripuolueen aamulypsyn”, kritisoi Twitterissä puolestaan kokoomuksen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Tuomas Kuoppala.

 

 

Tänään julkistettu hallitusneuvottelupuolueiden eli sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n sopima sote-malli ei sisällä laajaa valinnanvapautta, jota kokoomus viime kaudella ajoi. Jo ennen vaaleja kävi selväksi, että sdp:n ja keskustan sote-mallit ovat hyvin lähellä toisiaan.

LUE MYÖS:

Keskusta julkaisi uuden sote-mallinsa – Se muistuttaa kovasti sdp:n mallia

Näkökulma: Paljastava sote-kommentti – Juha Sipilä ja Antti Rinne löysivät toisensa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Siili

Antti Rinne ei ehkä ole tervehtynyt täysin työkykyiseksi.
Se vaalimainoksen samaan suuntaan menevä ihminen on Antilta unohtunut.
Vallan vauhti ja voima huumaavat pitkän takapenkillä istumisen jälkeen.
Älä anna mopon keulia Ana...

Mikko Toivonen

No fakta on se, että myös kokoomuksella oli soteuudistuksessa erittäin suuri ketunhäntä kainolossaan eli lähes manianomainen tarve saada hajoitettua julkinen terveydenhuolto pörssiyhtiöiden eduksi.
Sillekin kansa sanoi viime vaaleissa selkeästi ei: EI!
Kokoomuksen pitäisikin korjata oman haitallinen ideologiansa ja kaverietujen jako ja keskittyä nyt estämään kepulien ja feministidemokraattien uudet 100% turhat hallinto ja palkkiovirkahimmelit.
Jonkun pitäisi ymmärtää mikä on yhteinen etu ja että olemme kaikki samassa veneessä vaikka jotkut eivät toisten sallisi siinä veneessä olla.

petteri ritala

Kokoomusta otaa nyt todella kovasti hermoon, kun kaverit Mehiläisessä Attendossa ja Pihlajalinnassa jäävätkin ilman lisämiljoonia.

Harmittahan se, kun ei saa sitä yksityisen puolen rahastusautomaattia. Se koira älähtää, kehen kalikka kalahtaa.

Juha Lehtonen

Luulisi Kookoomukselle tässä tilanteessa käyvän, jos Kepu vie vihervasemmisto vikisee. Ettei himoverottaja-Antti pääse rokottamaan veroasioissa. Luulen tosin, että nyt kun Kepulle "annettiin" se, mitä he eniten kaipaa, niin ilman vastamyönnytyksiä se ei tule tapahtumaan. Ja se oli Rinteeltä ovela veto, Sote-mallihan on melkein sama kuin SDP:n malli- ainoastaan eriniminen.

Raimo Alha

Pia Laihokin ulisee kuin verkon taakse jäänyt kokomusta pantteri. Tutustuisi ensin, mitä kaikkea tuohon SoTeen sisältyy ja liittyy kaikenkaikkiaan vai onko tapana tehdä näin, että hutkitaan ensin ja sitten vasta tutkitaan ja kuten aiemmin Hän tuomitsi Antti Heikkilän kirjan "Lääkkeetän elämä" muitten ulvojien mukana edes lukematta tuota kohukirjaa. Taitaa pelätä, että vaihtoehtohoidot pääsevät parantamaan lääkesairaita ihmisiä ilman puskarilakia.

Jaakko Hakala

Alkaa viikonloppu olla pelastettu, kun lukee kokoomuslaisten itkuvirsia, jotka alkaa olla pahempia kuin persujen. Kokoomuksen kansanedustajat valittavat ettei säätytalolla ole kuunneltu asiantuntijoita, no niitä ei edellinen hallitus kuunnellu missään vaiheessa. Siitä kertoo se, että viime hallituksen lakiluonnoksia palautettiin hallitukseen takaisin, enemmän kuin koskaan tämän maan historiassa. Siitä jopa oikeuskansleri huomautti. Suomi on parlamentaarinen yhteiskunta, jossa hallituksen on nautittava parlamentin luottamusta. Nyt on koossa puolueet, jotka täyttävät tämän ehdon, joten pulinat pois.

Pasi Lehtola

Sanoisin, että tulos ei osoita johtajuuden puutetta ja demokratian halveksimista, eikä Kepu vie Antti Rinnettä ja kovaa, kuten Sari Sarkomaa syyttää.

Ja tässä kävi näin, koska se on laajasti pohdiskelluista vaihtoehdoista järkevin ja pitkälle mm. Sarkomaan oman puolueen hyväksymä, ja kun olimme "pakkotilanteessa", että jokin malli on pohjaksi otettava asioiden eteenpäin saattamiseksi, ja joissa kaikissa malleissa yksityiskohtien hiomiset ratkaisevat onnistumisen.

Tietoisena siitä, että "aina voidaan esittää ja väittää loputtomiin asti parempia malleja". Tämä on ainakin kansalaisten kannalta jo vähintään hyvä ratkaisu. Tämä huomenlahja käy, jos rehellisiä ollaan ja miksi ei oltaisi, kokoomukselaisillekin ilman näyteltyä ja esillepantavaksi lanseerattua "hurjistusta" (voi kauheata..) - hyvin: Suomen etu vaatii nyt aiotun mallin riippumatta Sarkomaan tulkinnoista kokoomuslaisten (monen kirjavista) kannoista. Hallinnon tulee aina säilyttää alisteinen palvelutehtävä suhteessa kansalaisiinsa.

Pertti Rinne

Antti Rinne alkoi jo viime vuoden puolella, sote-välikysymyspuheenvuoroissaan ja myös eduskunnan kyselytunneilla käyttää sanontoja, että:

"palvelujen järjestämiseksi tarvitaan kuntia leveämmät hartiat, esimerkiksi sote-kunnat, joiden valtuustot voidaan valita vaaleilla"

Tätä hän täydensi sanoen:

"mitään kokoomuksen markkinamallia me emme tarvitse, mutta yksityidtä ja kolmatta sektoria voidaan tarvittsessa käyttää julkisia palveluja täydentämään".

Eikä aikaakaan, kun vasemmistoliiton ja rkp:n, myös vihreiden.puheenvuoroissa alkoivat toistua. Vaaliohjelmat näillä neljällä olivatkin jo identtiset:

"Järjestämisvastuu 18 sote-kunnalle ja palveluntuotanto julkiselle sektorille ilman kokoomuksen.markkinamallia."

Niinpä Annika Saarikkokin innostui kommentoimasn, että kokoomuksen vaatimukset valinnanvapaudesta olivat pilanneet soten.

Nyt toteutetaan useita kukkausia sitten sovittua suunnitelmaa. Kokoomuksesta mentiin vasemmalta ohi.

Pertti Ikonen

Jos Rinne aikoo kasata hallituksen niin jokin kolmesta (PS, Kesk, KOK) on otettava hallitukseen mukaan. Tuolla tavalla nyt Keskusta pystyy kiristämään myönnytyksiä itselleen omissa tärkeissä tulevissa asioissaan. Jos Sipilä ei saa tärkeitä omia asioita listattua hallitusohjelmaan, niin sitten Rinne seuraavaksi neuvottelee Kokoomuksen kanssa. Sitten Persujen kanssa. Lopulta voi käydä niin, että Rinne ei ole hallitusta kasaamassa.

Juha-pekka Naukkarinen

Jos suurin vaalien häviäjä pääsee hallitukseen,niin demarien olisi syytä vaihtaa puolueensa nimeä,vaikkapa "Suomen epädemokraattisinpuolue" SEP,sen sijaan vaalien suuret voittaja puolueet jätetään Rinteen toimesta hallituksen ulkopuolelle on suuri vääryys demokratiaa vastaan,tällaista demokratiaako Rinne on ay liikkeitä edustaessaan harrastanut,sehän on mielivaltaa ja diktatatuuria!

Jaakko Hakala

Juha-Pekka Naukkarinen sinulla on melkoinen käsitys demokratiasta ja vaalivoittajista.
SDP 2015 34 paikkaa 2019 40 paikkaa
Vihr 2015 15 paikkaa 2019 20 paikkaa
Vas 2015 12 paikkaa 2019 16 paikkaa
PS 2015 38 paikkaa 2019 39 paikkaa
Koska Suomi on parlamentaarinen demokratia, niin vaalien voittajien yhteinen paikkaluku ei riittänyt hallituksen saamiseksi, niin tarvittiin yksi isompi puolue mukaan ja näin kepu tuli mukaan. Perussuomalaisten ulos jäännissä ei ole tapahtunut mitään sellaista joka olisi vastoin parlamentaarista demokratiaa. Mikään laki Suomessa ei pakota ottamaan jotain puoluetta hallitukseen ja vielä vähemmän 17% :n kannatus sitä edellyttäisi.

Arvi Hagelin

Perussuomalaisten (kansallismieliset) ja sinisten (suomenkielimieliset) puoluepoliittisesti v. 2011 yhteensovitettu jakamaton vaaliliitto sai v. 2015 vaaleissa 38 edustajaa. V. 2017 puoluepoliittinen yhteenliittymä jakaantui kahdeksi erillispuolueeksi. Perussuomalaisiin jäi 17 edustajaa ja sinisiin 20. Kielimielisyys ei ollut 2019 enää vetovoimainen johtuen etnosuvaitsevaisuuden lisääntymisestä.

Sen sijaan kansallismielisyys on ollut nouseva trendi kaikkialla maailmassa. Kansallisuus ei ole enää kieliriippuvainen vaan asumisriippuvainen. Asuttaminen kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin vetoamalla rikkoo ihmisoikeudellisia periaatteita, perinteistä asuinpaikkaa koskevia oikeuksia rajoittamalla. Pakolla, siis väkivaltaisesti ja valtaväestön harjoittamalla hallinnolla tai lainsäädännöllä harjoitettu asumisoikeuksien loukkaaminen eli kolonisaatio on kansainvälisillä julistuksilla tuomittu. Pakolaisten asuttaminen epäilemättä haittaa ja rikkoo asukkaiden taloudellisia ja sosiaalisia etuja ja asumiseen perustuvia oikeuksia.

Pertti Suominen

Monet on nyt kovin tyytyväisiä, kaun terveyspalvelujen valinnanvapaus toteutuu vain varakkaille. Outoa, valinnanvapautta vastustavat eniten vasemmistopuolueet. Ai niin, ihmiselle onkin hyväksi julkiset palvelut kaikissa muodoissaan, sillä mitä siitäkin seuraisi, jos kaikki valitsisivat kaupalliset palvelut niiden paremman palvelutason vuoksi.