Lauantai 20.7.2019

Alma-kysely paljastaa: Näin suomalaiset haluavat EU:n kehittyvän

  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Euroopan unionin lippu symboloi EU:n mukaan Euroopan unionia ja laajemmin myös Euroopan yhtenäisyyttä ja eurooppalaista identiteettiä. Lipussa on 12 kullanvärisen tähden muodostama ympyrä sinisellä taustalla. Tähdet symboloivat Euroopan kansojen ihanteita: yhtenäisyyttä, solidaarisuutta ja harmoniaa. Lipussa olevien tähtien määrä ei liity jäsenvaltioiden lukumäärään. Ympyrä edustaa yhtenäisyyttä.
|

Suomalaiset käyvät muiden EU-kansalaisten tapaan EU-vaaliuurnille sunnuntaina. Vaalituloksella voi olla ratkaiseva merkitys siinä, mihin suuntaan EU jatkossa kehittyy. Tuleeko lisää integraatiota vai uhkaako unionia jonkinlainen heikkeneminen?

Paljon on siis pelissä.

Pitäisikö yhteistyötä EU-valtioiden kesken lisätä vai vähentää?

Onko yhteistyö nykyisin sopivalla tasolla?

Vai pitäisikö EU peräti purkaa?

Siinä Alma Median EU-kyselyn vastausvaihtoehdot.

Alma-kyselyn kysymys kuului: ”Mikä olisi mielestäsi toivottava suunta Euroopan unionille?”

Lisää yhteistyötä halutaan

Vastaajista 42 prosenttia oli lisääntyvän yhteistyön kannalla. Lähes yhtä suuri osa, 38 prosenttia kaikista vastaajista, oli sitä mieltä, että yhteistyö on nykyisin sopivalla tasolla.

Vain viisi prosenttia vastaajista oli vähenevän yhteistyön kannalla. 8 prosenttia vastaajista ilmoitti, että EU pitäisi purkaa. 7 prosenttia vastaajista ei osannut ilmaista kantaansa.

Vastaajista 7 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Kokoomusta, rkp:tä ja vihreitä äänestävät myönteisimpiä

EU-maiden yhteistyön lisääminen saa kovinta kannatusta kokoomuksen ja rkp:n ( molemmilla 59 %), vihreiden (58 %), vasemmistoliiton (57 %) ja sdp:n äänestäjäkunnassa.

Vähiten ajatus lisääntyvästä yhteistyöstä saa kannatusta perussuomalaisia ja keskustaa kannattavien joukossa. PS:n kannattajista vain 16 prosenttia ja keskustan kannattajista 28 prosenttia oli lisääntyvän yhteistyön kannalla.

PS:n kannattajista isoin osa, 35 prosenttia vastaajista, katsoi, että yhteistyö on sopivalla tasolla. 12 prosenttia halusi vähentää yhteistyötä.

Keskustan kannattajista suurin osa, 58 prosenttia vastanneista, oli sitä mieltä, että yhteistyön on nykyisin sopivalla tasolla ja 5 prosenttia halusi vähentää sitä.

Demareita kannattavista 37 prosenttia katsoi, yhteityö on nykyisin sopivalla tasolla.

Opiskelijat EU-myönteisimpiä

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna opiskelijat halusivat eniten (55 %) yhteistyön lisäämistä ja työntekijät vähiten (34 %). 33 prosenttia opiskelijoista ja 37 prosenttia työntekijäistä katsoi yhteistyön olevan nykyisin sopivalla tasolla.

Yli 70-vuotiaat halusivat eniten lisääntyvää yhteistyötä (52 %) ja vähiten sitä halusivat 45-59-vuotiaat.

Miehet halusivat lisääntyvää yhteistyötä hieman naisia enemmän. Miesten osalta prosenttiluku oli 44 naisten osalta 40.

Näin tutkittiin

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.

Haastattelut (1 508 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internet-kyselyn yhdistelmänä 3.5.-14.5.2019. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää.

Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Puoluekantansa ilmaisi 85 prosenttia vastaajista eli 1 282 henkilöä.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta 2,5 %-yksikköä suuntaansa.

Kannatusarvio-osiossa (1 282) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,2 %-yksikköä suuntaansa.

Lue myös: 

Väkevä viesti Antti Rinteelle: ”Saksa täytyy saada tämän taakse” – Suomen niitattava EU:n ilmastotavoite 2050 – Katso vaalitentti klo 12!

Tutkija: Jussi Halla-ahon ja populistien ryhmittymä on sivuseikka – valtava murros tulee toisaalta

Jaa artikkeli:

Kommentit

KHO:n muutoksenhauista on 60 % ulkomaalaistaustaisia ja turvapaikanhakijoita koskevia asioita:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276488-ympariston-ja-lastensuoj...

KHO:n presidentti Kari Kuusiniemi Hämeen Sanomien 20.3.2019 artikkelin mukaan toteaa, että "En näe mitään järjellistä syytä siihen, että nyt hyvin toimivia erillisjärjestelmiä pitäisi ruveta yhdistämään. Kaksilinjainen [KKO, KHO] lainkäyttö on myös selvä eurooppalainen pääsääntö".

Mitäpä jo meillä olisikin 3-linjainen lainkäyttö? KKO:n linja, KHO:n linja ja UHO:n linja eli tuo "U"-kirjain tulisi sanasta ulkomaalaiset. UHO:ssa käsiteltäisiin hallinto-oikeuksien nykyiset ulkomaalaisasiat ja turvapaikanhakija-asiat?

UHO:n 3-linja perkaisi nopeammin oman sektorinsa muutoksenhakuasioita tehokkaalla ja erikoistuneemmalla oikeuskäsittelyllään. Tästä tulisi selkeitä kustannussäästöjä yhteiskunnalle ja voisihan sinne siirtää käsittelyyn myös nämä nyt puhuttavat vierastaistelijat ja heidän lastensa asiatkin.

Tämän 3-linjan, Suomessa siis UHO:n, voisi ottaa käyttöön jokaisessa EU:n jäsenmaassa.

Ottakaapa kantaa! :)

Antti Kostet

Yhteistyö on yleisenä päämääränä viisasta. Kunhan vain vaivaudutaan pohtimaan: missä asiassa, mitä tavoitteilla ja tuloksilla sekä millä keinoin. Tällöinvoidaan vältää tarpeettomat hairahdukset ja siislmäisyys.

Pasi Käyhkö

Missä ajassa ja maailmassa Keskustalaiset ja Perussuomalaiset elävä? Molemmissa puolueissa vain harvat kannattavat EU:n sisällä parempaa ja tiiviimpää maiden välistä yhteistyötä.
Toisaalta, näissä molemmissa, puolueissa on ollut ulkomaalaisten pelko huomattavaa. Se on varmaan sitä suomalaista arkuutta.