Tiistai 23.7.2019

Petteri Orpo muistuttaa hallitusneuvottelijoita ministeriön 50 - 100 milj. €:n arviosta: ”En tiedä mikä aarrearkku nyt on löytynyt”

Luotu: 
25.5.2019 09:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Petteri Orpon mukaan Säätytalolla on nyt erittäin vaarallinen tilanne.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei salaa pettymystään hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden kokoonpanosta. Orpo sanoo Kauppalehden ja Uuden Suomen ”Aamiaisella Jari Korkin kanssa” -videohaastattelussa lauantaina, että se suuri muutos, jota vaaleissa haluttiin, oli nimenomaan keskustan siirtäminen oppositioon.

Orpo sovittelee jo itseään oppositiojohtajaksi ja puoluettaan oppositioon, vaikka siitä ei kovin monella kansanedustajalla kokemusta olekaan. Hallitusneuvotteluja Orpo on seurannut pettyneenä, mutta katkeruutta hän ei myönnä.

”Olen katsonut tätä juoksutusta jossain määrin järkyttyneenä, koska rahaa ei ole,” sanoo uuden hallituksen nimittämiseen saakka toimitusministeristön valtiovarainministerinä jatkava Orpo. 

”En tiedä mikä aarrearkku nyt on löytynyt jostakin valtiovarainministeriön kellarista, koska minulle ei ole sitä kerrottu. Meillä on yli sata miljardia euroa velkaa ja kaikki viittaa siihen, että talous kääntyy alaspäin.” 

 

 

Esimerkkinä Orpo mainitsee sosiaalidemokraattien esille nostaman lähdeveron, josta havitellaan jopa 300-400 miljoonan euron lisätuloja. Orpon mukaan valtiovarainministeriön veroasiantuntijoiden arvio on 50-100 miljoonan euron luokkaa, ja lisäksi verotuksen kiristäminen syö kasvun edellytyksiä. Orpo vakuuttaa tietävänsä, mitä viran puolesta hallitusneuvotteluja avustavien valtiovarainministeriön virkamiesten mielessä liikkuu, vaikka hän soveliaisuussyistä jättää nyt kyselemättä Säätytalon kuulumisia.

”Säätytalolla on nyt erittäin vaarallinen tilanne ja toivon, että myös kamreerien viestiä kuunnellaan.”

Orpo on aavistuksen närkästyneenä pannut merkillä hallitusta muodostavan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen kommentit pörriäisten ja mehiläisten siirtämisestä sivuun sote-ratkaisusta. Orpon mielestä suomalainen sosiaali- ja terveysjärjestelmä ei toimisi päivääkään ilman yksityisen ja kolmannen sektorin palveluntuottajia.

”Minusta se ei kuulostanut pääministerin puheelta,” Orpo tuhahtaa.

Lue myös: Petteri Orpo hämmästelee Antti Rinteen sanavalintaa: ”Ei kuulostanut pääministerin puheelta”

Keskustan Orpo näkee vaalien rökäletappiostaan huolimatta kiristäneen sosiaalidemokraatit maakuntamallinsa taakse, vaikka juuri kukaan muu ei sitä halua.

Orpo uskoo kuitenkin, että Rinne saa hallituksen kasaan. Kun Säätytalolle on menty, sieltä on työlästä lähteä ilman eteisessä odottavaa ministerinhattua. Orpo pani merkille keskustan Juha Sipilän toteamuksen Ylen vaalikeskustelussa torstaina. Sipilän mukaan hallitusneuvottelut ovat nyt vasta alussa.

Kaiken varalta kokoomuksen ovi jää siis vielä hieman auki, tosin vielä vähemmän kuin keskustalla, jolla se oli eduskuntavaalien jälkeisenä päivänä raollaan ”viitisen senttiä”.

”Kaksi senttiä. Kynnys on todella korkea. Meidän kynnyskysymyksemme ovat voimassa ja se tyrmäys, joka meille tunnusteluvaiheessa annettiin, se on muistissa,” Orpo hahmottaa.

Hallitustunnusteluiden pettymystä saattaa kokoomuksessa hiukan lievittää menestys sunnuntain EU-vaaleissa. Kokoomus on perinteisesti pärjännyt Euroopan parlamentin vaaleissa hyvin ja nytkin se on mielipidekyselyiden kärjessä. 

”Me uskallamme puolustaa Eurooppaa ja sen tuomia etuja,” Orpo vakuuttaa ja muistuttaa, että suomalaiset ovat Pro Eurooppa eivätkä halua eroon eurosta.

”Britannia on ajautunut kaaokseen. Britit ymmärtävät vasta nyt, mistä he joutuvat luopumaan, jos he lähtevät ulos, Orpo tiivistää.

KATSO EDELLINEN JAKSO: Antti Rinne hallitusneuvotteluista: ”En ihan ensimmäisenä lähtisi kertomaan julkisuuteen, että meillä on kauhea riita”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Jos Rinteen nyt suunnittelema hallituspohja toteutuu niin jo ensi syksy on mielenkiintoista aikas.
Odotellaan nyt tämän Suomen suurimman puhalluksen ja sulle-mulle -pelin alkua.
Sote-/maakuntahärdelli toistaa viime vaalikautta.

Timo Virtanen

Radio Jerevan kertoo, että nyt kun kaikki käytettävissä olevat rahat on jo tuhlattu Maakuntahallintoon, Sipilän johdolla tuleva kiky II hallitus keskittyy maatalouspolitiikkaan. Rinteelle hankitaan ratsuhevonen (suomen sukuinen liinakko) . Saappaat ja ratsupiiska on jo. Talli tulee kesärantaan. Rinne suosittelee kaikille ay-tovereille samaa ja isoa tallia Kiljavalle. Piiska miellyttää erityisesti. Lille hankitaan lehmä. Ruissalosta on jo löytynyt laidunmaita. Kaupungin alueilta tietenkin. Sipilä on jo alkanut askartelemaan autotallissaan lypsyjakkaraa ja -kiulua. Pekka Haavisto on tietenkin cityvihreä, mutta kovin kaukana luonnosta. Hänen totuttautuminen maaseutuun on aloitettu Wiikin lehmien kiikaroinnilla aidan takaa. Peteliuksen opastuksella. Eka "Ahaa elämys " on jo syntynyt. Maito tuleekin lehmästä eikä kaupasta. Henrikssonille hankitaan aluksi saaristolaisleipää. Ja myöhemmin harkitaan tuotavaksi, edistymisen myötä, erilaisia maalla eläviä hyönteisiä ihmeteltäväksi. Kuten leppäkerttuja. Maamiehen tietolaari kuuluu myös hallituksen pakollisen opinto-ohjauksen piiriin.

Martti Johannes Tamppari

Uusi hallituskokoonpanohan estää Suomen suurimman puhalluksen syntymisen eli terveysyritysten valtaamat sotemarkkinat ja yhteiskuntamme varallisuuden karkaamisen veroparatiiseihin. Edellisen hallituksen sote-neuvotteluissa kokoomuksesta terveysalan yrityksiin loikanneet toimijat lobbasivat ja käskyttivät ministeriään Paula Risikkoa online-yhteydessä. Syntymässä oleva hallitus laittaa päävastuun terveyspalvelujen tuottamisessa julkisille sektorille ilman "pörriäisten" liiallista surinaa.
Kaikki varallisuus, mikä saadaan jäämään pyörimään yhteiskunnan elinvoimaksi on äärettömän tärkeää. Kokoomuksen suunnittelema kuppari-sote olisi vähä vähältä heikentänyt ja köyhdyttänyt Suomea.

Pirjo Hokkanen

Nyt hehkutetaan tätä maakunta-sotea että muka syntyy säästöjä. Miten säästöjä voi syntyä jos polkaistaan pystyyn uusi hallintoporras virkamiehistöineen, tosin osa tietysti tulee nykyisistä maakunta-sekä ely-virkamiehistä. Mutta kyllä uuteen systeemiin aina kuuluu myös uudet virat. Ja miettikää kansalaiset kohta meillä on: valtion vero, kunnallisvero sekä maakuntavero. Eikö muka kolmen portaan verotuksessa käy niin että kokonaisveroaste nousee? En usko että ei nouse.

Raija Lempiäinen

Kyllä vasemalla olevat puolueet saivat eniten lisäpaikkoja! Tällä kokoonpanolla on eduskunnassa 117 edustajaa (Vasemmistoa+keskustaa) , oikeisto jää oppositioon , hyvä niin 32 vuoden , kurituksen jälkeen!
ps. Ei myöskään velkaantumista ole pysäytetty!

Mikko Toivonen

Orpo ei ilmeisesti alkuunkaan nymmärrä että uutta tuotantoa, tuotetta ja markkinoita tuotteille voidaan luoda eikä vain siirtää jonkun toisen rahoista jollekin toiselle kuten olisi tehty pörriäis tms tapauksissakin.
Jos sellaista tuottavaa tuotetta/tuotantoa osattaisiin luoda ja tuote myydä vaikka vientiin niin sen voi ihan hyvin vaikka täysin rahoittaa lainalla.
Lainaa ei vaan pidä ottaa sellaiseen mikä ei sitä oikeasti itse maksa ja mitattavassa ajassa maksa

Timo Virtanen

Tämä hoitajamitoituskin on täyttä bluffia niinkauan kun hoitajia ei ole olemassa. Ei löydy edes filippiiniläisiä, kun pitäisi osata kieltäkin. Vai siirretäänkö kotihoidosta ? Ja jätetään paljon suurempi määrä vanhukset koteihinsa virumaan ?

Pasi Lehtola

Petteri Orpon suuntaan sanoisin, että kaveri-kapitalismilla (suomalainen korruptiomuoto) alkaa nyt lähtölaskenta ja osa siihen syyllistyneistä tullaan laittamaan edesvastuuseen toiminnastaan tai siihen osallisuudesta.

Yleisesti totean nyt hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden puolesta, että jos sulle-mulle-poliittinen peli ei nyt aivan kokonaan lopukaan (aivan kokonaan ei pidä loppuakaan), niin se ainakin ratkaisevassa määrin vähenee suhteessa aiempaan maan tapaan.

Kyllä, sellainen velkaantuminen Suomessa nyt väliaikaisesti lisääntyy, että "enemmistön tyrannialla" ja osin "kaverikapitalismin" seurauksena aikaansaatu Suomen aluepolitiikan romahdusmaisen epäonnistumisen korjaamiseen käyttöön otetaan hiukan aiempaa enemmän lainarahaa, joka näin käytettynä on perusteltu ja eettinen investointi Suomen ja sen kaikkien (tottakai myös kaupunkien - ehdottomasti) kansalaisten hyvinvoinnin puolesta ja palvelujen turvaamiseksi myös jatkossa - ketään sortamatta ja kaikkia kuullen Avoimen yhteiskunnan pelisäännöillä.

Vesa Kyllönen

”En tiedä mikä aarrearkku nyt on löytynyt jostakin valtiovarainministeriön kellarista, koska minulle ei ole sitä kerrottu.”
Eipä tietenkään kukaan arvaa kertoa, syystä että arkun avaimet ovat Orpon taskussa, joilla kaapata yritystukia ja joista vuosittain valuu - kansantalouden näkökulmasta hyödyttömiä - 4 miljardia euroa etujärjestöille/yhdistyksille, kas näin, muutaman esimerkin valossa:

FA Kauppi nettotulot 2017 18.100 euroa/kk + kulut, ylläpito, lisäeläke.
EK Häkämies 15.500 +
Yrittäjät Pentikäinen 9.000 +
Kes.kk. Romakkaniemi 8.100 +
PL Hänninen 7.800 +
ETL Pohja 7.500 +

Työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen 15.4. 2019

”Työ- ja elinkeinoministeriön vetämä laaja työryhmä arvioi yritystuet parisen vuotta sitten. Tukia on viitisenkymmentä kappaletta ja niihin palaa rahaa noin neljä miljardia euroa vuodessa. Pekkarisen työryhmän ”liikennevaloarvio” näytti punaista 3,3 miljardin kohdalla. Nämä tuet ovat siis ”säilöviä”, eivät uudistavia.
Mitäpä jos uusi hallitus tekisi niin kuin liikenteessä tehdään: punainen valo ja stop, mutta pysyvästi. Yli kolme miljardia vapautuisi kaikenlaiseen hyvään.”

Toimeentulotuen perusosa 497,29 euroa/kk.