Keskiviikko 17.7.2019

Nyt tuli PS-Nuorten vastaus ministeriölle: ”Emme hyväksy poliittista syrjintää kansallismielisiä kohtaan”

Luotu: 
25.5.2019 09:44
  • Kuva: Valtioneuvosto
    Kuva
    Opetus- ja kulttuuriministeriö tuli perjantaina siihen tulokseen, että edellytykset PS- Nuorten valtiontuen katkaisemiseen ja takaisin perimiseen ovat olemassa. 
|

Perussuomalaiset Nuoret pitää opetus- ja kulttuuriministeriön toimintatapoja "häpeällisinä". 

Opetus- ja kulttuuriministeriö tuli perjantaina siihen tulokseen, että edellytykset PS- Nuorten valtiontuen katkaisemiseen ja takaisin perimiseen ovat olemassa. 

PS-Nuorille on täksi vuodeksi myönnetty 115 000 euron valtionavustus, josta on järjestölle maksettu jo puolet. Valtionavustus nousi harkintaan ”kesken kauden” PS-Nuorten loukkaavaksi koetun some-päivityksen seurauksena. PS-Nuorten tviitissä kehotettiin äänestämään eurovaaleissa perussuomalaisia, ”jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä”. Ohessa oli kuva tummaihoisesta perheestä. 

Lue lisää: PS-Nuorilta pois koko 115 000 €:n potti? – Ministeriö löysi perusteet, antoi deadlinen 10.6.2019

”Opetus- ja kulttuuriministeriö on jo vuosia  pyrkinyt eväämään yhdistyksen valtionapukelpoisuuden milloin milläkin  perustein ja pyrkii jälleen tekemään niin. Tällä kertaa syynä on kohua aiheuttanut varapuheenjohtajan tekemä Twitter-julkaisu. Pidämme pyrkimystä erittäin löyhästi perusteltuna ja siten aiheettomana”, PS-Nuoret kommentoi tiedotteessaan lauantaina.

Perussuomalaiset Nuoret huomauttaa tuoneensa julkisuuteen ilmi julkaisun taustat. 

”Ministeriö haluaa lakkauttaa yhdistyksen tuen siitä huolimatta, että on tiedossa, ettei kyseinen Twitter-päivitys ollut yhdistyksen tai sen hallituksen laatima kannanotto. Yhdistyksen kannanotot julkaistaan aina sen verkkosivuilla ja lähetetään medialle tiedotteena sähköpostitse. Kumpaakaan ei tässä ole tehty, mikä jo itsessään todistaa, ettei kyseessä ole kannanotto.”

Torstaina PS-Nuoret pahoitteli Twitter-päivitystä ja poisti sen.

“Tämä on vuosia kestäneelle piinalle luonnollinen jatkumo, mutta me emme ole aiemmin hyväksyneet poliittista syrjintää kansallismielisiä kohtaan  emmekä hyväksy nytkään. Vastaamme OKM:n kirjeeseen”, PS-Nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Näkökulma: Jussi Halla-aho antaa rasismin yhä rehottaa perussuomalaisissa nuorissa

Perussuomalaiset Nuoret on Kinnusen mukaan käynyt useana vuonna oikeutta opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa valtionavustusten ”eriarvoisen jakamisen” takia. 

”Ministeriö on aiempinakin vuosina pyrkinyt eväämään yhdistyksen siltä hakemia avustuksia, koska on muun muassa katsonut, että yhdistyksen näkemykset ovat ristiriidassa nuorisolain kanssa. KHO päätti asian jo silloin PS-Nuorten hyväksi. Ministeriön perusteet aiemmille yrityksille evätä avustuksia eivät ole olleet yhdenvertaisuuden tai mielipiteenvapauden kannalta perusteltavissa.”

Lain mukaan valtionapuviranomainen voi päätöksellään määrätä valtionavustuksen maksamisen keskeytettäväksi, jos on aihetta epäillä, että avustuksen saaja ei toimi lain edellyttämällä tavalla tai avustusperusteet ovat olennaisesti muuttuneet. Perusteet ja kriteerit valtionavustukselle on kirjattu nuorisojärjestön tapauksessa nuorisolakiin.

Uusi Suomi sai haltuunsa opetus- ja kulttuuriministeriön perjantaina päivätyn kirjeen, joka on osoitettu PS-Nuorille.

”Opetus- ja kulttuuriministeriö katsoo, että edellä kuvattu kehotus on ristiriidassa nuorisolain 2 §:ssä säädettyjen tavoitteiden ja lähtökohtien kanssa. Ilmeisin ristiriita on pykälässä mainittujen yhdenvertaisuuden, tasa-arvon, kulttuurien moninaisuuden ja kansainvälisyyden tavoitteiden ja lähtökohtien kanssa”, kirjeessä sanotaan.

Kirjeessä kerrotaan, että PS-Nuorilla on mahdollisuus esittää selvityksensä asiasta ja ilmaista näkemyksensä yleisavustuksen lopettamisesta ja jo maksetun avustuksen takaisinperinnästä. Deadline tälle selvitykselle on melko pian, 10. kesäkuuta.

Uusi Suomi kertoi aiemmin tällä viikolla myös, että opetus- ja kulttuuriministeriöstä oltiin PS-Nuoriin yhteydessä maaliskuussa ja valtionavustuksen katkaisemisen mahdollisuudesta kerrottiin tuolloin järjestön edustajalle. 

Lue lisää: 

Halla-aho PS-Nuoret-jupakasta: ”Emme aja rotuerottelupolitiikkaa – typeriä kommentteja”

PS-Nuorten johtohahmo ohjaisi ”ei-valkoiset” ulos maasta – Järjestö kieli keskellä suuta

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Ei tässä monikulttuurista ollut kyse vaan puhtaasta rasismista. Peeäsnuoret yrittävät kiertää itse asian kiinnittämällä huomion muualle, mikä menee uskovaisille läpi kuin häkä. Muille ei.

Eikä tässä ollut mistään yksittäisen ihmisen mielipiteestä kyse, mikä on toinen kiertoyritys.

Minna-Maaria Lax

Jaa, mites se näkyy tavallisen ihmisen elämässä? Itse olen tehnyt koko EU-ajan hankeneuvontaa sadoille hankkeille. Byrokratia on tuttua mutta se on julkisen rahan hinta. Myös maataloustuet tulee haettua joka kevät. Niissäkään ei mitää ihmeellistä ole. Mutta jos on vaikeeta koko elämä, niin se on vaikeeta....

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #16

Tulihan tuo syy esiin miksi niin EU:ta puolustat!

Maataloustuet ovat niitä jotka pitäisi lopettaa ensimmäisenä.
Jos farmarin homma ei kannata niin tila myyntiin. Niin tehdään säälittä muillekin yrityksille. Laitetaan tilakoko meilläkin sellaiseksi että kannattaa ilman tukia.

Minna-Maaria Lax
Vastaus kommenttiin #20

Viljely on pientilalliselle vaan harrastus, eli voisin toki ottaa vaihtoehtoiset tulot vuokraamalla pellot, mutta haluan tehdä hommia itse. Tuet ovat siis suolarahoja. Mutta se, että EU-rahoitus on maksanut palkkojani suuruusluokkaa vajaan miljoona euroa viimeisen 20 vuoden aikana saattaa vaikuttaa jo jotain :)

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #23

Eli harrastat yhteiskunnan tuella? Tuon voisivat tukea jakavat virkamiehet ja verottaja ottaa tutkittavakseen!

Olisipa minullakin harrastus jonka yhteiskuntamme ja EU maksavat! Tuosta voisi tehdä tasa-arvo valtuutetulle kysymyksen kansalaisten eriarvoisuudesta?

Esko Riikonen
Vastaus kommenttiin #26

Mikä ihmeen rotupelottelu. Ilmastomuutoksen vähättelystä tuli mielee se, että Kiina rakentaa lähimmän 10 vuoden aikana noin 1 300 uutta kivihiilivoimalaa. Onko sekin ilmastomuutoksen vähättelyä vai hieno ilmastoteko.

Raimo Laine

Kremlin syliin ei haikailla, mutta Krimin tilanne pakotteineen ei voi jatkua loputtomiin kiristämässä jännitystä.

92 % äänestäneistä halusi liittyä Venäjään, kun pelkäsivät Ukrainan sortoa. Kansan tahto tulee huomioida.

Kaarlo Kunnari

Olen todennut kansalaisena joka ei kuulu mihinkään puolueeseen, että suomalainen on suomalaiselle susi eli jostakin syystä me tahattomasti tai tahallisesti kampitamme toisiamme, emmekä osaa yhteispeliä joka näkyy esimerkiksi jalkapallossa hyvin. Koska geenirakenteemme on lähes sama kuin muillakin eurooppalaisilla on meidän kasvatuksessamme jokin pieni virhe, joka poistuu vasta sitten kun on elämästä kyse eli sodan tai vastaavan aikana me taas osaamme yhteispelin. Nyt tässä tilanteessa persuja kampittavat kaikki muut riippumatta siitä onko aihetta. Syitähän aina löytyy jos niitä vielä itse etsii ja on muka huomaamatta kokonaisuuden mistä se löytyy.

Petri Kivenheimo

Ote artikkelista:
”Opetus- ja kulttuuriministeriö katsoo, että edellä kuvattu kehotus on ristiriidassa nuorisolain 2 §:ssä säädettyjen tavoitteiden ja lähtökohtien kanssa. Ilmeisin ristiriita on pykälässä mainittujen yhdenvertaisuuden, tasa-arvon, kulttuurien moninaisuuden ja kansainvälisyyden tavoitteiden ja lähtökohtien kanssa”, kirjeessä sanotaan.

Viitattu lakipykälä (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161285):
-----------------------------------------------------------------------------------------------
2 §
Lain tavoite

Tämän lain tavoitteena on:

1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa;

2) tukea nuorten kasvua, itsenäistymistä, yhteisöllisyyttä sekä niihin liittyvää tietojen ja taitojen oppimista;

3) tukea nuorten harrastamista ja toimintaa kansalaisyhteiskunnassa;

4) edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista; sekä

5) parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja.

Tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat:

1) yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys;

2) kestävä kehitys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen;

3) monialainen yhteistyö.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Oma kommentti:

Tuo on siis Lain tavoite -pykälä, jonka tarkoituksena on antaa lain soveltajille perspektiiviä siihen, mitä varten koko laki on säädetty. Sellaisena se ohjeistaa kyllä mm. OKM:n omaa toimintaa, mutta ei ole mikään lista kaikesta, mitä kunkin avustustuksensaajan pitäisi erikseen edustaa. Muutenhan esim.
"Tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat:
1) yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys;"
-kohta estäisi avustusten myöntämisen vaikkapa islamilaisille nuorisojärjestöille, koska nämä eivät edusta "kulttuurien moninaisuutta" vaan ainoastaan yhtä kulttuuria, nimittäin islamilaista. Samoin mitään vain Suomessa asuville suomalaisille suunnattua toimintaa ei ylipäänsä voitaisi tukea, se kun ei selvästikään olisi "kansainvälistä". Voisiko mitään rekisteröityjä yhdistyksiä ylipäänsäkään tukea, ne kun ovat omia juridisia henkilöitään eivätkä sellaisina toimi jäsenistön "yhteisvastuullisuuden" periaatteella vaan voivat vaikkapa mennä konkurssiin ilman että jäsenetkin menisivät?

Tätä taustaa vasten en yhtään ihmettele, jos OKM onkin hävinnyt aiemmat linjauksensa KHO:ssa: vaikuttaa siltä, ettei siellä ylipäänsä osata lukea Suomen lakia.

Petri Kivenheimo

Ote sanotusta sopimuksesta:

------------------------------------------------------------------------------------------------------
OSA I
1 artikla

– –

2. Tämä yleissopimus ei koske sitä erottelua, poissulkemista, rajoittamista tai etuoikeuksien myöntämistä, jota tämän yleissopimuksen sopimusvaltio harjoittaa kansalaisten ja ei-kansalaisten välillä.

3. Minkään tässä yleissopimuksessa ei ole tulkittava vaikuttavan sopimusvaltioiden kansallisuutta, kansalaisuutta tai kansalaistamista koskevaan lainsäädäntöön edellyttäen, että tällaiset säännökset eivät aiheuta syrjintää mitään erityistä kansallisuutta kohtaan.
------------------------------------------------------------------------------------------------------