Lauantai 20.7.2019

Kipukohta hallitusohjelmassa paljastui vasemmistoliitossa – Li Andersson: Tulossa ”kovia vääntöjä”

Luotu: 
4.6.2019 17:58
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Li Andersson kertoo olevansa pettynyt eläinten hyvinvointia koskeviin hallitusohjelman linjauksiin.
|

Sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson että puolueen tuore kansanedustaja Mai Kivelä ovat tänään kertoneet pettyneensä hallitusohjelman kirjauksiin koskien eläinten suojelua.

”Henkilökohtaisesti eläinten oikeuksiin ja hyvinvointiin liittyvät linjaukset ovat ehkä sellainen osakokonaisuus tässä ohjelmassa, johon olen itse vähän pettynyt. Ne olisivat voineet olla paljon kunnianhimoisempia”, Li Andersson sanoi Facebookissa pitämässään ”kyselytunnissa”, jossa hän vastasi kansalaisten lähettämiin kysymyksiin lähinnä tuoreesta hallitusohjelmasta. Anderssonilta kysyttiin, onko eläinten hyvinvointia koskevaa lainsäädäntöä käsittelevistä työryhmistä odotettavissa myönteisiä tuloksia.

LUE MYÖS: Jaana Pelkonen: ”Häpeällistä käytöstä – Suomessa hylätään tai tapetaan 20 000 kissaa vuodessa”

(Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.)

Mai Kivelä oli eduskuntaan noustessaan eläinten oikeuksia ajavan Animalian toiminnanjohtaja.

”Henkilökohtaisesti hallitusohjelman kirjaukset liittyen uuteen eläinlakiin on puoluepoliittisen urani suurin pettymys. Siitä on vaikea päästä yli. Puolueemme tavoitteet neuvotteluissa olivat todella paljon kovemmat kuin nyt kirjatut. Tiedän kuitenkin, että tein kaikkeni ja yritin parhaani”, Kivelä kirjoittaa Facebookissa.

LUE MYÖS: Riita eläinsuojelulaista: ”Maassamme kulutetaan tonneittain ruokaa, jonka tuottaminen Suomessa olisi laitonta”

(Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.)

Kivelä sanoo kuitenkin kannattavansa vasemmistoliiton hallitukseen menoa, koska hallitusohjelma kokonaisuutena on hänen mielestään edistämisen arvoinen.

Hallitukseen osallistumisesta on käynnissä vasemmistoliitossa jäsenäänestys ja päätöksen hallitukseen menosta tekevät puolueen päättävät elimet huomenna keskiviikkona.

Andersson ennakoi kiistoja koskien eläinten oikeuksia.

”On hirvittävän tärkeää, että kansalaisyhteiskuntakin on aktiivinen niissä kysymyksissä, koska sielläkin on aika paljon tällaista, mitä tulee vielä näihin selvitystyöryhmiin. En voi antaa liiallisia lupauksia. Varmasti tullaan käymään aika kovia keskusteluja ja vääntöjä niistä kysymyksistä tämän hallituskauden aikana”, Andersson ennakoi.

LUE MYÖS: Suorat sanat hallituksen lakiesityksestä: ”Mitä tulee eläinten oikeuksiin, Suomi on kehitysmaa”

Maaseudun tulevaisuus kertoi toukokuussa, että eläinten oikeuksista oli tullut hallitusneuvotteluiden kipukohta. Lehden mukaan hallitusneuvotteluissa riideltiin tuntikausia uudesta eläinsuojelulaista.

Esimerkiksi turkistarhausta ei mainita hallitusohjelmassa lainkaan, vaikka vihreät ja vasemmistoliitto ovat olleet täyskiellon kannalla.

Otteita hallitusohjelmasta eläinten hyvinvointia koskien:

”Asetetaan asiantuntijatyöryhmä selvittämään, miten voidaan tukea sika-alan tavoitetta porsitushäkeistä luopumiseksi. Uusien parsinavetoiden rakentamisesta luovutaan.”

”Selvitetään mahdollisuudet luopua porsaiden kastraatiosta ja taataan riittävä kivunlievitys kivuliaissa toimenpiteissä.”

”Eläinten hyvinvointiin liittyvän lainsäädännön valvontaa parannetaan ja teurastamoiden videovalvontaa tehostetaan. Perustetaan eläinsuojeluasiamiehen virka Seinäjoelle.”

”Kestävien tuotantotapojen edistämiseksi ja antibioottien liikakäytön vähentämiseksi selvitetään esimerkiksi eläinperäisten tuotteiden osalta antibioottiveron käyttöönottoa.”

Hallitusneuvotteluissa olivat mukana sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

LUE MYÖS: Nyt tuli ohje poliisilta: Toimi näin, jos näet koiran kuumassa autossa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kyllä Nita onj tehnyt mielestäni ihan kokonaisuusoikean saavutusanalyysin.
Täysin kepu ehdoilla mentiin ja RKP sai aikaan suurimmat saavutuksensa kerrasta vuosikymmeniin. Ei mikään ihme, että kuvissa Anna-Maja omalla tyylillään "hymyili" ylen maireasti ja kehui Rinnettä loistavaksi neuvottelijaksi!

jouko viitala

Vasemmistoliitto näköjään laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Lieneekö eläintensuojelu tulevan hallituksen avainasioita.
Ymmärtääkseni Suomen sijoitus tässä asiassa on maailmanlaajuuisesti katsottuna melkolailla korkealla.

Tapio Mäkeläinen

Vähemmistöliitto on hallituksessa ,,,, haluaako joku arvata miten kauan? EU vaaleissa painui jo alle 7%.

Niin kova on PS ja Kokoomus kauhu että tuo viisikko taipui mihin vaan ml 19 ministeriin.
Kun ruvetaan taantuvassa suhdanteessa ajamaan 60000 työpaikkaa tulee eteen ratkaisuja, joista Vas saa tekosyyn hilpaista, taas.
Kokoomukselle tekee hyvää oppositio. En käsitä puolueeni jymähtämistä valinnanvapauteen. Edes keskiluokkaisessa Espoossa, puoleen peruskannattajien joukossa ei asiaa pidetty noin tärkeänä.
Kepun elämänlanka 18 maakuntaa ei tule toteutumaan koska suunnitelmat eivät ole elinkelpoisia.

Mikko Toivonen

Minä yleisen mutta vastuullisen markkinatalouden ja liberaalin ( osin) politiikan kannattajana komppaan myös kokoomuslaisia kirjoittajakolleegoitani.
Tämä vaihe on nyt vaan katsottava kun se on demokratian sääntöjen mukainen. ts. kuuluisa ilmaisu lain kirjainta on noudatettu!!
Kokoomukselta on mielestäni ollut suuren suuri strateginen virhe asettua pörssiyhtiöiden edun ajajaksi.
Jos kokoomus onnistuu korjaamaan linjaansa yhteisvastuulliseen suuntaan, niin sitten sillä on merkittävä rooli seuraavassa hallituksessa mikä väistämättä on selkeästi tulemassa jo kahden puolueen eli kokoomuksen ja perussuomalaisten enemmistöllä hallittavaksi, mahdollisesti täydennettynä suomalaisten yhteisiä etuja ajavalla jollain muulla puolueella.
Mutta se on vasta seuraavien vaalien jälkeen. Nyt ajetaan ruunalla!

Pentti Westerholm

Väännöt jäi vääntämättä.Niin oli sopuisa hallituksen mudostus.Vaikuttaa onnistuneelta kaupankäynniltä.Rinteelle tunnustus ,keräsi porukan bussiin ja lähdettiin ajelulle.Ottettin vielä ruotsinkielinen rahastaja mukaan.Tuskin häntä tarvitaan kun kansa maksaa kyydin.

Tuula Kontio

Olen samaa mieltä, rahan voimalla unohdetaan lupaukset. Missä demokratia ja äänestäjien valinta. On kuin leikittäisiin hiekkalaatikolla, kun tehdään hallitus tunnusteluja. Kansan valinnat kehiin ilman tunnusteluja. On aikuisten ihmisten pystyttävä toimimaan yhdessä vaikka mielipiteet/ puolueen tahtotila toinen. Puoluette pois ihmiset työntekoon. Puolue mandaatti sotkee kaiken ja sitten ei kuunnella edes alan asiantuntijoiden mielipiteitä. Suomessa demokraattisuus on todella kaukana.

Leo Löppönen

Ainakin jo alkumetreillä nähdään ettei saada sitä mitä kansa tilasi! Kes- KUSTA petti taas kerran ja takaa Rinteen ja vihervassareitten älyttömyydet. Hyvänä esimerkkinä jo uusien ministereitten kokoonpano ja "unelmointi" vailla mitään realistisia faktoja millä ne muka toteutettaisiin. Pelottaa jo tämä puolen vuoden puheenjohtajuus miten paljon pahaa saavatkaan aikaan koko Euroo- passa... :(

Markku Mranta

On todella huojentavaa lukea Kepulaisten lausuntoja. Ja merkillepantavinta on se, miten vaalien suurin häviäjä pyyhkii pöytää demareilla. Antti Rinteen ja kumppaneiden samoin kuin vihreiden kokemattomuus tulee nyt esiin kristallin kirkkaana. Jopa RKP pitää heitä pilkkanaan.
Kaikesta huolimatta itse hallitusohjelma on juuri sellaista höttöä josta varsinkin Kokoomus sitä moittii. Kaikkien moittima Sipilän hallitus onnistui vakauttamaan valtiontalouden kansainvälisessä noususuhdanteessa. Nyt vihreät ja tässä Vasemmistoliitto valittavat, että tavoitteet ympäristönsuojelussa eivät ole tarpeeksi kunnianhimoisia. Jos nyt ei onnistuta hankkimaan kovasti mainostettua ennätyskorkeaa työllisyyttä on jo ihmisten toimeentulon turvaaminen valtava haaste, puhumatta luonnonsuojeluun haluttavista rahoista. Miten tuleekin mieleen juttu mustalaisten hevosesta joka melkein oppi olemaan syömättä, siis saastuttamasta, mutta juuri silloin kuoli.
Pahinta kaikesta on kuitenkin tämän välikausihallituksen mahdollisuus tärvellä vaivoin korjattu talous myymällä valtion omaisuutta. Eikö edes Haavisto häpeä olla sellaisessa taas mukana? Lyhytnäköisellä kosmetiikalla luodaan vuosikausien tuho.

Arja Paakkanen

Hei,
Missä nämä yllä olevat miespuoliset kommentaattorit olivat, kun Sipilän-Orpon hallitus leikkasi köyhiltä, kyykytti työttömiä, kuritti sairaita ja leikkasi satoja miljoonia koulutuksesta, vei työttömien lapsilta subjektiivisn päivähoito-oikeuden ym. ym. Silloin kaikki oli hyvin? Nyt uusi hallitus joutuu korjaamaan tuhottua ja särettyä.