Keskiviikko 24.7.2019

”Todella poikkeuksellinen tilanne” – Juha Sipilän ”täyskäsi” ihmetytti Ylellä

Luotu: 
4.6.2019 08:38
Päivitetty: 
4.6.2019 08:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilä on väistymässä keskustan puheenjohtajan tehtävästä, mutta hän veti yhä keskustan hallitusneuvotteluita ja on keskeisessä asemassa myös puolueen ministerivalintoja tehtäessä.
|

Tulevan hallituksen valtiovarainministeritilanne on erikoinen, hämmästeli kokenut politiikan toimittaja Unto Hämäläinen Yleisradion aamutelevisiossa tiistaina.

Valtiovarainministerin pesti kuuluu perinteisesti hallituksen toiseksi suurimmalle puolueelle ja yleensä sen puheenjohtajalle. Antti Rinteen kokoamassa hallituksessa tämä puolue on keskusta, jonka uusi puheenjohtaja valitaan vasta syksyllä. Puolueen väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä puolestaan on ilmoittanut, että hän ei tule toimimaan ministerinä.

”Meillä on ihan merkillinen, todella poikkeuksellinen tilanne. Kukaan meistä ei tiedä kuka on ensi viikolla Suomen valtiovarainministeri”, Hämäläinen pohdiskeli aamu-tv:n toimittajapaneelissa.

Yksikään keskustalaispoliitikko ei ole julkisesti ilmoittautunut valtiovarainministeriehdokkaaksi.

”Ei ole mitään arvauksia edes.”

Hämäläisen tulkinnan mukaan kaikki riippuu Juha Sipilästä. Keskustan sääntöjen mukaan puheenjohtaja tekee muulle puoluejohdolle ehdotuksen ministereistä, mitä Sipilä itse on korostanut. Tähän ei vaikuta se, että Sipilä on jo osin ”rampa ankka”.

”Sipilällä on täyskäsi. Hän voi tehdä ehdotuksen valtiovarainministeristä, josta tulee myös keskustan puheenjohtaja. Hän voi tehdä vallansiirron noin vain”, Hämäläinen katsoo.

Toisaalta on myös esitetty arvioita, että Sipilä ei voisi hygieniasyistä esittää tulevia puheenjohtajaehdokkaita valtiovarainministeriksi. Puheenjohtajaspekulaatioissa vahvimmin esillä olleista nimistä Antti Kaikkonen on kertonut tekevänsä päätöksensä ennen juhannusta ja Annika Saarikko on jättäytynyt kisasta.

LUE LISÄÄ:

Kuka jakaa keskustan ministerinsalkut? – Juha Sipilä: ”Meillä on selkeät säännöt”

Keskustan ratkaisu yllätti tutkijan – Myydäänkö Antti Rinteelle ”sikaa säkissä”?

Keskusta nimittää ministerinsä keskiviikkona samoin kuin Vasemmistoliitto, jonka jäsenistö äänestää ensin hallitukseen osallistumisesta. Sdp ja vihreät valitsevat ministerinsä jo tänään tiistaina puoluevaltuustojensa kokouksessa. Rkp puolestaan on jo nimennyt kaksi ministeriään, puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin sekä Thomas Blomqvist.

LUE MYÖS:

Tässä on hallituksen ministerijako – Vihreille ja keskustalle näkyvät paikat, hallituksessa myös tiedeministeri

Uutta tietoa Rinteen hallituksen ministerisalkuista – Yllätysnimi paljastui

Näkökulma: Juha Sipilältä yllättävän kova suoritus – Mutta Anna-Maja Henrikssonin ilmaveivi tuli aivan puskista

Nyt tuli Juha Sipilän vahvistus: ”En ole ministerinä enkä puhemiehenä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Heikinaro

Niin tai näin, Kepu ja ennenkaikkea RKP toimivat taitavasti. Ja kummatkin saivat hallitusohjelmaan omia toiveitaan ihan kiitettävästi. Henkilökysymykset eli ministerisalkkujen jako jätettiin myös ensi vaiheessa taka-alalle mikä oli tässä tilanteessa oikea ratkaisu. Eli monta pientä voi saada aikaan enemmistön liittymällä yhteen. Näin Suomessa.

Pasi Käyhkö

Antti Rinne tällä neuvottelupolitiikallaan lahjoi Keskustan ja RKP:n. Syynä saadakseen varmasti hallituksen kokoon ja itselleen pääministerin paikan.
Lisäksi äänestäjien pettämistä. Neuvottelusuoritus on ala-arvoinen.

Nita Hillner

Hallitusohjelma on hyvin keskustalainen ja tosiaan RKP sai myös paljon tärkeitä tavoitteita läpi.

Keskustan kaikki toiveet täyttyivät:

1. Rinne osti Keskustan hallitukseen jättiläismäisillä maataloustukikorotuksilla (yli 400 miljoonaa entisten tukien päälle).

2. Lisäksi nostettiin lapsilisiä 4 -5 lapsesta (tämä on tarkoitettu avittamaan lestadiolaisia ja muslimiperheitä). Mikäli oikeasti halutaan lisää lapsia, pitäisi korottaa 1 - 2 lapsen tukia, tällä hetkellä moni ei tee sitä ensimmäistäkään lasta.

3. Ja tietty ne 18 maakuntaa, joiden kustannukset keskiluokka tuntee nahoissaan. Oikeastaan meille tuli keskustalainen hallitusohjelma vaikka keskustalla vaaleissa rökäletappio.

4. Palkkatuki on myös kädenojennus yrityksille - rahat saadaan veronmaksajilta - eli veronmaksajat maksavat osan palkansaajan tuloista.

5. Turpeen asemaan ei kosketa

Pasi Käyhkö

Anu Vehviläinen rakennutti/peruskorjautti Savonlinna- -Huutokoski junaradan viime ministerikaudellaan elvyttääkseen alueen elinkeinoja n. 25milj.€:llä. Ensimmäisen 3 kuukauden aikana radalla ajoi juna yhden kerran. Radan purkaminen aloitettiin pari vuotta sitten.
Tämä on Vehviläisen meriitti.
.

Risto Mäkinen

Ylen, Hesari ja koko mediakenttää näyttää ärsyttävän Sipilän kyky tehdä politiikkaa vaalitappio jälkeen. Ei mies mennyt autotalliinsa nuolemaan haavojaan vaan huolehtii, että valtion taloutta ei tärvellä. Ei ota ministerin paikkaa kuten lupasi. Rehti mies pitää mitä lupaa eikä kumarra mediaa

Timo Virtanen

Niimpä. Ei lähde uppoavaan laivaan mukaan. Rehtiys tosin on kaukana. Mutta huomasi toki sen, että demarien "kokenut neuvottelija" Rinne on noviisi politiikan saralla. Yritysjohtaja pesee mennen tullen ay-pampun, kun tämä ei voi uhkailla lakolla

Airi Pulkkinen

Tulopuoli perustuu pelkästään talouskasvuun ja työllisyyden nousuun kun samaan aikaan maailman talouskasvu on hiipumassa. No, velkaa voimme ottaa lisää, niinhän toimivat Välimeren maatkin. Euroopan vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan velan ja bruttokansantuotteen suhde ei saisi ylittää 60 %. Espanja, Italia, Portugali, Ranska ovat jatkuvasti rikkoneet tuon rajan. Mm. Italian velka 132 %, Kreikan 180 %, Ranskan lähes 100 %. Joukkoon kyllä Suomi mahtuu.