Keskiviikko 24.7.2019

Näkökulma: Antti Rinteen ministerivalintojen keskelle tupsahti yllätys

Luotu: 
4.6.2019 12:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Antti Lindtman oli lähtökuopissa haastamaan Antti Rinnettä puheenjohtajan paikalta syksyllä 2016. Hän vetäytyi hankkeesta, kun niin sanottu puhujalistakohu tuli yllättäen julki. Kuvassa Lindtman ja Rinne selittämässä kohua eduskunnassa syksyllä 2016.
|

Ei tullut sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajasta Antti Lindtmanista ministeriä puoluetoveri Antti Rinteen hallitukseen.

Virallinen muotoilu Lindtmanin jäämisestä nykyisiin tehtäviin menee demareiden puoluelehden Demokraatin ”yllätysilmoitus”-haastattelussa näin:

”Arvostan eduskuntatyön korkealle. Haluan jatkaa työtäni eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja vaikuttaa tältä paikalta myös kaikkeen päätöksentekoon. Uusmaalaisilla äänestäjilläni on siis jatkossa suora kanava niin hallituksessa kuin eduskunnassa tehtäviin päätöksiin”.

LUE LISÄÄ: Demokraatti: Antti Lindtman ei lähde ministeriksi – yllättävä ilmoitus jatkohaluista

”Varmana ministerinimenä julkisissa spekulaatioissa mainittu” Lindtman ei Demokraatin jutun mukaan ”ole hakemassa nyt ministeripostia”. Totuus lienee hieman moniselitteisimpi.

Myöhemmin tänään Lindtman täsmensi Iltalehden haastattelussa, että oli saanut Rinteeltä esityksen, että ryhtyisi ministeriksi. Lindtman kertoo eduskuntatyön sopivan tässä elämäntilanteensa pienen tyttären isänä hänelle paremmin.

Hallitusta muodostava Antti Rinne kertoi tänä aamuna Hotelli Korpilammella Espoossa, että hän tietää puolueen kuusi ministerinimeä itsensä lisäksi. Nimet virallistetaan tänään eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokouksessa.

Sivuhuomiona todettakoon, että Lindtmanin haastattelu, jossa hän ilmoitti halustaan jatkaa eduskuntaryhmän johdossa tuli ulos noin tunti sen jälkeen, kun Rinne oli kertonut demarinimien tietämisestä julkisuudessa.

Antti Lindtman oli lähtökuopissa haastamaan Antti Rinnettä puheenjohtajan paikalta syksyllä 2016. Hän vetäytyi hankkeesta, kun niin sanottu puhujalistakohu tuli yllättäen julki.

Lindtmanilla oli tiettävästi Eero Heinäluoman tuki hankkeessa.

Rinteen haastajiksi lähtivät vuoden 2017 puoluekokouksessa kansanedustajat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen, mutta he eivät äänestyksessä menestyneet.

Tämän kevään eduskuntavaalien jälkeen Harakka on iloinnut saamastaan eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajuudesta. Mikään ei viittaa siihen, että Rinne kelpuuttaisi Harakkaa ministeriryhmäänsä.

Tuppurainen voi ministeriksi nousta, kuten myös esimerkiksi kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sanna Marin, jolla uskotaan olevan mahdollisuuksia jossain vaiheessa aina sdp:n puheenjohtajaksi asti.

Heinäluoma puolestaan lähtee europarlamentaarikoksi maan kovimman äänimäärän turvin. Se ei ole viemässä häntä Suomen EU-komissaariksi, vaan paikan on saamassa kansanedustaja Jutta Urpilainen. Aiheesta raportoi tänään Iltalehti, joka kertoi myös Urpilaisen haluista komissaariksi.

LUE LISÄÄ: IL: Jutta Urpilainen haluaa EU-komissaariksi – Eero Heinäluomalle tiukka vastaus

Urpilainen on poliitikko, jonka Rinne kampesi sdp:n puheenjohtajan ja valtiovarainministerin paikalta 2014. Hänkään ei näytä kuuluvan henkilöihin, jotka Rinne olisi tulevaan ministeriryhmäänsä halunnut, mutta Brysseliin kyllä.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Lisäys juttuun klo 14:53: Myöhemmin tänään Lindtman täsmensi Iltalehden haastattelussa, että oli saanut Rinteeltä esityksen, että ryhtyisi ministeriksi. Lindtman kertoo eduskuntatyön sopivan tässä elämäntilanteensa pienen tyttären isänä hänelle paremmin.

Samassa yhteydessä jutun otsikkoa muutettu.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Korpijaakko

Jukka L.
Eihän tuossa artikkelissa ollut pienintäkään vähättelyä saati haukkumista.
Asiallinen kertomus puolueen sisäisesti sählingistä ja tunnetuista eri leireistä. Ollaanko jo siinä tilanteessa, että tällainenkin uutisointi olisi jotenkin loukkaavaa. Herttinen sentään.

Jorma Laajamäki

Ei kai se loukkaavaa ole, mutta se on puhdasta spekulaatiota, eikä selvästikään kovin hyväntahtoista. Vaikka asioita toisteltaisiin kuinka paljon julkisuudessa, se ei muutu pelkästään huhuja toistamalla tiedoksi.

Vai kuinka paljon olet tässä mediassa nähnyt vastaavaa spekulointia porvaripuolueista?

Airi Pulkkinen

Suomen EU-komissaarin paikan on saamassa kansanedustaja Jutta Urpilainen. Niin muistammehan että Urpolainen tuli tunnetuksi Brysselissä allekirjoittaessaan suomalaisten veronmaksajien puolesta tukipaketteja mm. Kreikalle ja niitä takuutuksia, joiden säilytyksestä maksamme edelleenkin. EVM:lle maksoimme kertasuorituksena 1440 miljoonaa euroa lokakuussa 2012 ja samalla luvattiin lisää EVM:lle 11,14 miljardiin saakka jos tämä tarvitsee lisää. Tosiasiaa.

Petri Salo

Niin kuin sutinat sdp:n johdossakin osoittavat.

Perinteisten valtapuolueiden; äärilaitojen ultraliberaaleista ja konservatiiveista johtuvat, sisäiset valtataistelut saattavat roihahtaa seuraavien neljän vuoden aikana kunnon liekkeihin, kun puheenjohtajat eri puolueissa vaihtuvat.

Voisiko olla niin, että tässä nerokkaassa Lex Siniset ideassa, kaikkien eduskuntapuolueiden & kansanedustajien arvot ja arvopohja kerrankin kohtaisivat 100 prosenttisesti?

Nimittäin. Tässä kaikessa pitää nähdä uusien mahdollisuuksien siemensäkki. Peli on politiikassakin kovaa. Valitettavasti se on ollut kaikkea muuta kuin avointa ja luottamusta kasvattavaa. Ainakin äänestäjien suuntaan.

Tässä hallitusohjelma 2019 julkistuksen jälkeinen ehdotus, uuden eduskunnan ja hallituksen vapaaseen paranteluun.

"Lex Siniset 2019"
- Julkaistu huhtikuu 17, 2019

”Vaalitulosten selviämisen jälkeen taustalla käy kova kuhina. Vaihtoehtoisten hallituskokoonpanojen ja – ohjelmien sorvailu on täydessä vauhdissa. Tai sitten kaikki onkin jo valmiiksi sovittuna, kunhan viralliset askelmerkit hallituksen muodostamisessa on käyty läpi.

Yllätyksiä vaaleissa oli useita. Yksi isoimmista oli tämä sinisten alfauroksen ennusteen toteutuminen täysimääräisesti:

”Jos joku lähtee perussuomalaisesta puolueesta tai lähetetään, niin he ovat poliittisesti kuolleita. Ei mitään tulevaisuutta.” – Timo Soini maaliskuussa 2015 Lännen Median videohaastattelussa. Lähde: ”Perussuomalaisten hajoamisen historia” – Lauri Nurmi, Into 2017 (sivu 45 – Soini näyttää voimansa)

Aika näyttää, miten eduskunnasta nyt pudonneille jatkossa käy. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisen kannalta surullista on se, että kritisoitu aktiivimalli ei koskekaan kaikkia suomalaisia.”

Lisätietoa isosta kuvasta:
https://suomi2017.wordpress.com/2019/04/17/lex-siniset-2019/

Kalle Jotos

Niin, no kumpi sitten on parempi tai luotettavampi paikka ministerinä vai eduskuntaryhmänjohtajana? Kyllä siellä ryhmyrinäkin on merkittävä paikka luotetulle miehelle, joka pitää ryhmän kurissa, ja edustajat linjassa hallituksen politiikan kanssa... Ryhmyrillä jopa enemmän vaikutusvaltaa kuin yksittäisellä ministerillä.