Maanantai 22.7.2019

Hallituksessa muhinut riita sellutehtaista repesi julki – Kärnä hurjistui ministeri Mikkosen sanoista

Luotu: 
6.6.2019 13:53
  • Kuva: Jussi Leinonen
    Kuva
    Krista Mikkonen.
|

Keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä lyttää kovin sanoin ympäristö- ja ilmastoministeriksi tänään nimitettävän Krista Mikkosen lausunnot MTV:n Huomenta Suomessa.

Keskusta ja vihreät ovat olleet vastakkaisilla linjoilla metsähakkuiden tasosta. Metsähakkuita ei mainita lainkaan Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmassa, mutta sen sijaan ohjelmassa linjataan hiilinielujen vahvistamisesta sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. LUE LISÄÄ: Ison kiistan herättänyt sana puuttuu hallitusohjelmasta – Pekka Haavisto: ”Saatiin erittäin tiukat kirjaukset hiilinieluista”

”Uutta hallitusta ei ole edes vielä nimitetty, kun tuleva ministeri jo päättää horjuttaa sitä. Mikkosen antama viesti metsäteollisuudelle on täysin väärä. Olemme hallitusohjelmassa nimenomaan sopineet, että metsien kestävää käyttöä jatketaan ja hakkuita lisätään maltillisesti huolehtien erityisesti teollisuuden tarpeista. Laitan tällaiset sammakot tällä kertaa tulevan ministerin kokemattomuuden piikkiin, mutta tämä ei saa toistua. Yhdessä sovitusta hallitusohjelmasta on pidettävä kiinni, eikä mitään irtiottoja sallita”, Kärnä laukoo tiedotteessaan.

LUE MYÖS: Antti Rinteen hallitusneuvottelut: Iso kiista-asia paljastui heti – keskusta ja vihreät täysin eri linjoilla

Ilta-Sanomien lähteet väittivät hiljattain, että ”vihervasemmisto” olisi hävinnyt metsäväännön totaalisesti hallitusneuvotteluissa. Hallitusohjelman hiilinielulinjaukset ovat kuitenkin tiukkoja. Mikkonen ottikin hiilinielutavoitteet esille Huomenta Suomessa.

”Mun on vaikea nähdä, että ne kaikki sellutehdassuunnitelmat, mitä nyt on pöydällä, useampikin, että ne voisivat toteutua. Kyllä siinä tulee vastaan se, että meillä ei yksinkertaisesti puu riitä, kun meidän tulee huolehtia sekä ilmastotavoitteesta että luonnon monimuotoisuudesta”, Mikkonen sanoi.

LUE MYÖS: Jätti-investointi Suomeen: 1,5 miljardin euron tehdas nousemassa Kemiin

Mikkonen muistutti Suomen hiilinieluvelvoitteista EU:lle ja siitä, että jos metsähakkuut kasvavat, päästöjä on kiristettävä enemmän jostain muualta.

”On aika vaikea yhtälö, jos me ajatellaan, että puun käyttöä merkittävästi lisättäisiin.”

LUE MYÖS: Nyt alkoi vääntö sellutehtaasta: ”Miksi vihreät kakoo tässä?”

Oppositiotaivaltaan aloitteleva kokoomus on jo iskenyt sosiaalisessa mediassa sellutehdasriitaan. Esimerkiksi kokoomuksen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Tuomas Kuoppala kyselee keskustan kantaa asiaan maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä. Myös EU-komissiossa ulko- ja turvallisuuspolitiikan neuvonantajana työskentelevä Aura Salla tarttuu asiaan.

”Mielenkiintoinen yhtälö hallituksella saavuttaa työllisyystavoitteensa ja samaan aikaan tuore ympäristöministeri on tyrmäämässä uudet sellutehdashankkeet. Korkean teknologian maassa Suomessa Kemin sellutehdas on kestävän kasvun kannalta järkevä investointi”, Salla tviittaa.

Sellutehtaista puhkesi riitaa hallitusneuvotteluihin lähteneiden puolueiden välille jo hallitustunnusteluvaiheessa:

”Kuinka suuri lasku Suomelle lankeaa maksettavaksi?” – Sellutehtaasta saattaa revetä riita hallitusneuvotteluissa

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Miten kukaan voi investoida tällaiseen maahan, jonka päätöksiin ei voi luottaa eikä ennakoida. isot investoinnit vaativat vakautta koska tuotto-odotuksissa on huomioitu tulevat vuodet/vuosikymmenet??!!

Kaistapäinen ja riitaisa hallitus jo ensimetreiltä alkaen.

Raija Lempiäinen

Kommantoija Kenneth Ainetdin tarttuu hanakasti kaikkiin mahdollisiin populistisiin täkyihin mitä tälle kansanrintamahallitukselle on miinusmerkkiseksi huudettu! Nimittelee , halventaa ja suurentelee, saakohan kyseinen herra jotain tyydytystä inhasta negatiivisuudestaan??

Lauri Kiiski

Juu... Investoinnithan ovat negatiivisia asioita talouden ylläpidon ja hyvinvoinnin kannalta, joten Lempiäistrollin mukaan on parempi jatkaa entesellä mallilla ilman investointeja teollisuuden taholta.

Tämän samasisen ajatusten tonavan mielestä varmasti vientikaupan krooninen alijäämäisyyskin on pelkästä hyvästä.

Timo Virtanen

Ei kai siinä mitään ihmettelemistä ole, kun Rinteen hallitus näyttää kompuroivan jo lähtötelineissä. Vihreän ministerin kanta ei kelpaa Kepun Kärnälle.Heti julkinen riita. Pitäisikö salata äänestäjiltä ? Tulet muuten huomaamaan, että kyllä nämä asiat tulevat julkisuuteen, vaikka kuinka niitä pyrittäisiin salailemaan.

Timo Virtanen

Ei kai siinä mitään ihmettelemistä ole, kun Rinteen hallitus näyttää kompuroivan jo lähtötelineissä. Vihreän ministerin kanta ei kelpaa Kepun Kärnälle.Heti julkinen riita. Pitäisikö salata äänestäjiltä ? Tulet muuten huomaamaan, että kyllä nämä asiat tulevat julkisuuteen, vaikka kuinka niitä pyrittäisiin salailemaan.

Jouni Lehmusruusu

Vihervasemmiston tietämys luonto- energia- ja talousasioista on pelottavan ohut.

Eikö olisi kohtuullista vaatia että asioistamme päättäviltä odotettaisiin älykkyyttä joka on vaikka yli 90 (keskiarvo 100), jonkin asteista osaamista alalta josta saa päättää ja normaalia psykologista profiilia?

Kasvava, hoidettu metsä on hiilinielu. Ns. primäärimetsä on kasvun loppupäässä ja puu lahotessaan tuottaa hiilimonoksidia sekä metaania joka on 30 kertaa pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Rakentamisesssa vaihtoehto betonille on puu, betonin valmistus vie energiaa ja tuottaa merkittäviä määriä hiilidioksidia. Puu on kierrätettävä luonnonmateriaali.

Suomi on aina hoitanut metsiään hyvin, yli 50% Euroopan suojelluista metsistä on Suomessa.

Suomen metsäklusteri tuottaa 25% elintasostamme.

Matti Loikkanen

"Vihervasemmiston tietämys luonto- energia- ja talousasioista on pelottavan ohut."

Tuo pitää täysin paikkansa. Metsät kasvavat yli 100 milj.kuutiometriä vuodessa ja niitä hakataan vain n 70 milj.kuutiometriä. Hoidettu metsä on parempi "hiilineilu" kuin hoitamaton ryteikkö.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #14

Loikkanen haluaa olla puolikuuro metsäasiassa. Päivästä ja kerrasta toiseen jokainen sitoutumaton asiantuntija metsän kasvusssa ja hoidossa on ilmaissut että tuo 70 miljoonaa kuutiometriä vuodessa on maksimi. Osa asiantuntijoista on jopa uskaltanut mainita, että hiilinielujen kasvuun pitäisi tyytyä ainakin jonkin aikaa 40 miljoonan kuution kasvuun. Loikkanen toistuvasti tarrautuu toiveajatustensa kasvulukuun yli 100 miljoonaa kuutiota vuodessa. Se on mahdollisesti suuntaa antava vaikka Luke lukuihin ei nyt kukaan voi uskoa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa paljonko metsässä oikeasti on ja paljonko sinne pitäisi antaa kasvaa lisää, jotta metsä ja metsäluonto voisi hyvin ja antaisi meille mahdollisuuden lainata sieltä puuta tulevaisuudessakin kohtuullisessa ilmassa ja metsän laadussa.

Kaikki tehtaat kyllä saavat tulla ja ovat tervetulleita, mutta niiden on se lisäpuu yli sen 70 miljoonaa m3 tuotava kestävän kasvatuksen maista. Siinä ei ole mitään ongelmaa. Tuonti tulee kuitenkin puhtaasti vientituotantoa varten ja maksaa siten itse itsensä jättäen kotimaahan jalostus ja logistiikka arvon.

Ja mitä tulee minkäkin arvoiseen hiilinieluun niin on kyllä korjattava Loikkaselle, että se hiili ei kyllä katso onko se sidottu ryteikköön vai puupeltoon. Itseasiassa suuri osa metsän hiilensidonnasta onkin juuristossa ja pinnan alla ja silloin sitä loogisesti on ryteikössä enemmän kuin harvennetussa puupellossa. Tämä ei tarkoita että haluaisin kaiken olevan ryteikköä vaa ihan asia tietona jos on molemmat korvat auki ja tiedonhallinta sallii tiedon sisäänpääsyn eikä ole lukittu kanavoituun suodattimeen.

Minä kirjoittaessani mitään olen aina katsellut asiaa tai tilannetta sen jokaisen edunsaajan ja todellisuuden intressistä. Siksi ymmärrän miten vääriä ovat tuohon Luke kasvuvauhtiarviin tarrautuvien metsä savuksi tai rahaksi juuria myöten ajatukset ja sen ajattelijat.

Itse yritän esittää vaihtoehtoja teollisen toiminnan mutta myös luonnon säilymiseksi, enkä ole esimerkiksi esittämässä asiantuntijoiden matalinta eli 40 miljoonan kuution hakkuita vaikka sekin voisi olla perusteltua jos verrataan maailman muiden metsäntuottajien hakkuuvolyymeja vastaavilta maa-aloilta

Osin omia metsäkuutioitamme voidaan uudelleenohjata niin, että puun kaupallisteollinen energiakäyttö erityisen haitallisena lakkautetaan ja se puu ohjataan sellu-ja muuhun metsän ja metsätuotteiden jalostuksen käyttöön. Siitä jo saataisiin pari suurta sellutehdasta aikaan kotimaisella puulla ja tulisi ilmanpilaamisen sijasta vientituotetta. Vähän jalostettua mutta kuitenkin positiivista

Jari-Pekka Vuorela

Tämä Kränä vai mikä se on voisi siirtyä suosiolla persuihin. Mitä Mikkonen muka sanoi: "Mun on vaikea nähdä, että ne kaikki sellutehdassuunnitelmat, mitä nyt on pöydällä, useampikin, että ne voisivat toteutua."

Voiko joku, siis k u k a a n, nähdä että ne kaikki tai edes useimmat voisivat toteutua. Mikkonen ei sanonut yksittäisistä tehtaista halaistua sanaa.

Pirjo-Margit Jauhiainen

Tuolla puhutaan suomen metsistä - et tiukkaa vääntöä rankojen kaatamiseen, jossa varmaan tullaan siihen tulokseen, että ihan minimisti yhden tehtaan tarpeisiin jostain metsästä annetaan lupa kaataa, kun suomen täytyy kiristää nieluihin joutumista näin niinkuin ennakkoon mahdollisimman paljon, eikä siinä baletissa meinaa monien työpaikka, vaan että taas suomessa tehtiin = jess, ollaan edelläkävijöitä.

Kenelläkään ei varmaan mielessä ole käyny se asia, että myös puuta voidaan ostaa vaikka venäjältä - ai niin, mut kun suomen täytyy tässäkin asiassa pysyä ruodussa = ei ostaa pakoitemaista, vaikka moni Eu-maa niin tekeekin, kun meillä ollaan vuosia sitten siirrytty siihen = tottelee kaikkia toimenpiteiden ehdotuksia ihan toteutukseen asti, niin puukauppa voidaan unohtaa.

Tapani Kopsa

Ymmärtävätkö kommentoijat, että Kemissä toimii jo tällä hetkellä kaksi suurta sellutehdasta, joista toiseen nyt suunnitellaan tuotantokapasiteetin nostoa ja modernisointia. Ei lähdetä puhtaalta pöydältä tässä mielessä. Sama tilanne oli Äänekoskella ja aikaisemmin Kuusankoskella, Joutsenossa, Pietarsaaressa, Lappeenrannassa, Raumalla ja Imatralla jne. Ei tämä mitään uutta ole. Normaalia teollista toimintaa.

Marja-Terttu Peltovuoma

Kärnän höpinät voi jättää omaan arvoonsa.. Joko hän ei ymmärrä lukemaansa tai raakkuu ajankuluksi. Kyllä on kallista raakkumista veronmaksajille tämän kansaedustajan raakkumuset. Ei kai osaa mitää järjevää tehdä palkkansa eteen kuin raakkua somessa. Lapissa ei mitää parannettavaa kun aika menee somessa raakkumiseen Sääli niitäkin äänestäjiä jotka Kärnälle äänensä antoivat. Laittaisivat töihin koko hömötiasen.... Tai avaruuteen.. Tulus halvemmaksi veronmaksajille tai vaihtaisivat, kai siellä Kepussa löytyy joku joka osaa muutakun kun raakkua mediassa ja somessa.. Kwaak Kwaak....

Marja-Terttu Peltovuoma

Samaa riitelemistä sai aikaan kunnanjohtajana Enontekiöllä kunnan asukkaitten kesken kun valitsi omat väärtit joiden asioita ajoi.Siellä jo Keput keskenään riiteli. Ei mitää uutta rintamalla ja sen takiakin varmaan ei ollut edes ehdolla Kepujen ministeri valinnassa. Seuraavaksi on ilmoittanut hakevan Kepujen varapuheenjohtajaksi kuulema Lapin puolustajan seinällään.Eiköhän siihenki virkaan joku valita....